keka Написано Јул 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 e ovako... potegli ste pitanje plata i koliko se vremena radi... Prvo brate Nebojsa, ne znam da li si iz ove branse (ugostitelj) ili si samo cuo price... kazem opet jesi donekle upravu... Sto se tice sobarica u nasoj zemlji one bas i nisu nesto placenje... al koliko mi se cini,ti si naveo cene agencija koliko placju, onada moras imati u vidu da su to povremeni i privremeni poslovi... Sto se tice kuvara... moras imati u vidu da se kuvari klasifikuju po godinama iskustva prvo, jer pocetnik ne moze imati istu platu kao neko sa 15 god iskustva... ne moze biti samostalan u radu... potom po mestima gde je radio i koliko ima znanja... jer neko moze imati i 35 god rada iza sebe a da ne zna ni cevap napraviti... a onda sledi raspored po hijerarhiji u firmama...vecim naravno... evo primera kod nas u par hotela... imas peraca sudova...a mnogi navode da su kuvari... onda pomocnog kuvara.. on ti dodje kao potrcko... jadan mora sve da stigne i sve da slusa... njima je najteze.. potom idem ja 4chsmu1 salim se, potom idu kuvari, pa vodje smena (opet ja), pa zamenik sefa, pa potom sef kuhinje- Bog i batina 0110_hahaha e kada ovo vidis onada shvatas kolika je cija odgovornost i naravno samim tim koliku platu moze zahtevati a i dobiti... da uprostim, ja kao vodja smene i kuvar stariji imam odgovornost prema svemu, svaka greska mladjeg ili pomocnog kuvara ide na moj racun i moja ledja... svaka moja greska i propust ide na ledja mog sefa, u mom slucaju sefice... razlike u platama su poprilicno velike... plate se odprilike krecu od 25 do 50hiljada... u zavisnosti od objekta u kom radis... sefovi imaju mnogo mnogo vecu platu Naravno uvek ima onih kao poznatih kuvara koji mogu da se cifraju do bezbroj... al s obzirom da kod nas ima dosta da kazem kuvara to jest velika je ponuda radne snage, sto ne znaci da je i kvalitetna... Da plate jesu male u odnosu na vreme koje provodimo na poslu... to j eu proseku 230 radnih sati sa sve 4 ili vise slobodnih dana... zavisi kako kada... ja sam prosle sezone dobila nadimak Sundjer Bob imala sam 333 radna sata a primaila sam najmanju platu... onada se zapitas, kako funkcionise ovo nase drustvo... pa po dopadljivosti, rodbinske veze, prijateljstva... a ostalima puca kicma kao rece... no, tako je... nazalost.. "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Ako ne radiš ono što voliš, samo gubiš vreme.Billy Joel distancirana, Grizzly Adams and JESSY је реаговао/ла на ово 3 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Драго ми је да се отворила ова тема. Волим да спремам храну. Омиљени ТВ канал ми је 24 Kitchen...мада га немам. Кеко, прими ме за једног од ученика својих...понизно те молим...и клањам се. keka је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Kao neko ko je sa izvesnim prekidima proveo dobar deo zivota u kuhinji ,po brodovima ,hotelima itd Imam nekog iskustva Cifre koje sam naveo su cifre koje se odnose na statisku i zvanicni minimum (pojedina zanimanja su takva u uredjenom svetu ) Te cifre su zakonske tj nisu proizvoljne ,niti tek tako iznesene . Ja sam do studija na PBF dosao do pozicije demi chef de partie ,posle fakulteta sam promovisan u chef de partie pa u sous chefa ,radio sam kuhinji sa 310 kuvara i oko 200 pomocnih radnika .A konkurencija je bila zestoka Tako da iskustveno pisem . Kuvarstvo spada u red lukrativnih zanimanja kao i frizer ,(tezak posao relativno lak za savladjivanje ,lose placen ali je lako krenuti u samostalnu delatnost ,naravno van balkana) Sobarica ili room steward ,accommodation attendant,itd su takozvana tips zanimanja i placaju se daleko bolje od kuvara bar jedan i po put vise Nisi mi napisala gde radis Moj radni mesec imao je 400 sati bez slobodnog dana i tako mesecima . Ja godinama pokusavam da se izvucem iz kuhinje ,ali posla nema ovde a do viza se tesko ili nikako ne dolazi pa da mogu uraditi nesto .Da mogu nikada ne bih u kuhinju ponovo keka је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Драго ми је да се отворила ова тема. Волим да спремам храну. Омиљени ТВ канал ми је 24 Kitchen...мада га немам. Кеко, прими ме за једног од ученика својих...понизно те молим...и клањам се. eeeee naso si crkvu u kojoj ces Bogu da se molis 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha naravno uvek, mozes da mi se obratis za savet koliko god mogu pomoci... "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 ...ајде, Кеко, крећи са рецептима......једва чекамо лепе ствари..... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Sastojci 300 grPlazma keksa 5 kašikamleka 180 grmaslaca ili margarina Beli fil 1 komElla sira (450 gr) 1krem fix 1vanilin šećer 50 ml.vode 1želatin (10 gr.) 500 mlbiljne pavlake (Meggle) 220 gršećera u prahu Voćni fil 450 gr.crvenog voća (ja sam koristila maline i kupine) 100 ml.vode 1želatin (10 gr.) 50 ml.vode za želatin 4 kašikešećera Priprema Težina: Jednostavno 1 Voće kuvati sa vodom i šećerom oko 10 min. Jedan želatin takođe ostaviti da nabubri 10 min. u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi. 2/slika/1550919/ Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim plazma keksom i mlekom. Smesa će biti prilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm). 3/slika/1550921/ Ostaviti u frižider da se stegne dok mutite beli fil. 4/slika/1550923/ Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri 10 min. i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup. 5/slika/1550935/ Kada se crveni fil ohladio, rasporedite ga lagano preko belog fila. 6/slika/1550931/ Ostaviti u frižideru da odstoji 6 do 8 sati u kalupu. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa i to je to... Vaš cheesecake je gotov! Posluživanje* prilikom pripreme belog fila koristite pavlake biljnog porekla (ja sam koristila Meglle), jer su izdašnije i ne promeni im se ukus u frižideru posle nekoliko dana (za razliku od onih na bazi mleka). keka, Биљана and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Ево и од мене један лијеп рецепт! Пошто ја више волим слане специјалитете ево нешто фино што планирам и ја да направим сад за викенд! Овај рецепт не захтијева никакво мијешање тијеста! Састојци се оставе да се сами сједине преко ноћи, тј. једне ноћи и једног дана, а хљеб се пече у шерпи са поклопцем да би добио савршену хрскаву кору! Резултат је класичан сељачки хљеб са рупама! Састојци: 3 чаше брашна (било којег брашна, може и црног, а може и у комбинацији са интегралним) ситна со и квасац. (количине соли и квасца су у зависности од величине чаша и количине брашна и то домаћице знају-отприлике ) Припрема: Брашно, со и квасац ставити у једну већу здјелу (да није метална) и промијешати. Додати чашу и по воде (или мало више док све брашно буде умијешано). На брзину промијешати кашиком, покрити крпом и оставити да стоји 12 сати. Опет мало промијешати кашиком и опет оставити да стоји од 7 до 12 сати (или дуже) док се не појаве мјехури на површини тијеста. Преврнути на побрашњену крпу и преклопити неколико пута (као растворена коверта кад се састави ) То онда опет преврнути и покрити крпом и оставити да стоји још сат-два. Шерпу у којој ће се пећи хљеб ставити у рерну на пола сата прије печења, на 250 степени да се загрије. У тако загријану посуду преврнути тијесто, поклопити и пећи пола сата, а онда скинути поклопац и пећи још 15-20 минута. Ако кора није довољно "римена", продужити печење још 5 минута или док не порумени. Готов хљеб изврнути из шерпе и оставити око сат времена да се хлади. Док се хљеб хлади, кора му "пјева" , то му кора крцка и то је знак да је савршена. Мали трик: Ако одвојимо кашику сировог тијеста од првог хљеба и оставимо то у фрижидеру за следећу туру, следећи хљеб ће имати још бољи укус. (У фрижидеру ово тијесто може да стоји 24 сата) Хљеб би требао отприлике овако да изгледа: http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/images/recipes/920x575wm/3167_1.jpg П.С. Овај рецепт сам нашла на интернету и нисам га никад припремала, али једва чекам сад за викенд да испробам! Ако се не огласим по питању укуса овог хљеба, само једна ствар може бити у питању..............није успјело! Драшко, keka and Rašo је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 @@Margareta, za tebe :bendoff: Salata od kozijeg sira Sastojci 1 pomorandza 4-5 suvih sljiva 50g kozijeg sira (moze i dimljeni) malo orasa aceto balsamiko (po ukusu) maslinovo ulje zelena salata (3-4 liske) Priprema oljustiti pomorandzu, iseci na kockice, sljive preseci na pola, sir seci na kockice, zelenu salatu na trake,orase iseci ili samo malo izgnjeciti, sve to staviti u jednu posudu, dodati balsamiko i maslinovo ulje po ukusu. Izmesati! To je to salata je spremna! Inace moja omiljena... volim mesavinu ukusa bon appetit! "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Za sve ostale .... 4chsmu1 Cezar salata Sastojci 100g pileceg filea 4 snite slanine 3 dvoprka- krutona (kako god) ili jednu belu kajzericu iseci na kockice i proprziti na rostilju ili na tiganju, kako je ko u mogucnosti, bez ulja naravno 2 kriske paradajza kasicica senfa kasika majoneza malo maslinovog ulja prstohvat karija malo soka od limuna ( obicno cetvrtina limuna) zelena salata 3 liske Priprema Pileci file iseci na kockice, izgrilovati na rostilju ili tiganju slaninu takodje, da bude hrskava kruton izlomiti ili kajzericu kako sam predhodno napisala sve to staviti u jednu ciniju, dodati kari, sok limuna, zelenu salatu. posebno dobro umesati sef, majonez i malo maslinovog ulja, pa preliti sastojke i dobro izmesati. dve snite slanine iseci na kockice i dodati u salatu. ostale dve ostaviti za dekoraciju. paradajz izgrilovati. dobro iznmesane sastojke servitati na tanjir, preko staviti slaninu i grilovan paradajz. salata je spremna za degustaciju! 4chsmu1 Биљана је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Драшко је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 U odnosu na medjuljudske odnose, hrana nam i nije mnogo zagadjena- Minimaks ovaj covek je bio kralj! JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Teletina ispod saca mmmmmmm..... za Draska specijalno! Биљана, Mironosica, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Teletina ispod saca mmmmmmm..... za Draska specijalno! Jel moze za mene jagnjetina ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Jel moze za mene jagnjetina ? oh naravno... 4chsmu1 bice svega, samo malo strpljenja... samo da pojasnim... ovo su licno moje slike i moj rad i trudicu se tako da ostane i ubuduce Mironosica, Драшко and Биљана је реаговао/ла на ово 3 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука