Млађони Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 То се односи на онога ко је купио ауто и потписао уговор. Ако нисам купио ауто од њих немају никаквог основа да ме спречавају да радим шта год желим. Malo pre mi kazes za film - moze da me spreci da kopiram i prodajem njegov film, a auto industrija ne moze da te spreci da kopiras i prodajes njihov dizajn za auto? Taj auto je efikasniji od recimo tvog jer si ulozio vise rada truda i imao vise znanja itd? To bi urnisalo trziste jer bi se svi ljudi samo kopirali medjusobno niko se vise ne bi trudio da bude bolji od onog drugog, jer se ekonomski ne bi isplatilo da se ulaze u to da budes bolji. Zasto bih ja ulozio u to da imam efikasniji motor od bmw-a koji manje trosi ako ce bmw odma posle toga da kupi moj auto i iskopira moje resenje za efikasnost. Ne vidim kako mislis da konkurencija opstane pod tim uslovima. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Независно од ове приче, откуд знаш да то тржиште савршено функционише? Шта ти је мерило? Напротив, мени се онако одокативно чини да је ауто-индустрија спора као пуж у односу на неке друге. Погледај аутомобиле с почетка века, а погледај ове данас http://www.youtube.com/watch?v=dCo3vwKCtWM Auto tehnologija je mnogo napredovala. Od ogibljenja preko konstrukcija motora, diferencijali, prenosnici brzine, materijali koji se koriste, dodavanje elektronike u auta, elektronsko ubrizgavanje goriva, tehnologije kocnica sa dobosa na disk, kontrole proklizavanja itd.. mogao bih do ujutru. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Malo pre mi kazes za film - moze da me spreci da kopiram i prodajem njegov film, a auto industrija ne moze da te spreci da kopiras i prodajes njihov dizajn za auto? Ваљда сам био јасан брате... Може да те спречи зато што си купио DVD и прихватио уговор да га не копираш. Taj auto je efikasniji od recimo tvog jer si ulozio vise rada truda i imao vise znanja itd? To bi urnisalo trziste jer bi se svi ljudi samo kopirali medjusobno niko se vise ne bi trudio da bude bolji od onog drugog, jer se ekonomski ne bi isplatilo da se ulaze u to da budes bolji. Напротив, то би натерало учеснике на тржишту да буду још иновативнији и ефикаснији. Zasto bih ja ulozio u to da imam efikasniji motor od bmw-a koji manje trosi ako ce bmw odma posle toga da kupi moj auto i iskopira moje resenje za efikasnost. Ne vidim kako mislis da konkurencija opstane pod tim uslovima. Зато што ако први изађеш са новим мотором зарадићеш највише. Све што Apple направи други ископирају скоро истог момента, али им то не смета да буду најбољи и зарађују огромну лову. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Ваљда сам био јасан брате... Може да те спречи зато што си купио DVD и прихватио уговор да га не копираш. Odlichno si jasan, samo ne vidim zasto isti princip ne moze i sa autima da funkcionise? Zasto ne moze proizvodjac auta da te spreci da kopiras njegov auto. . Напротив, то би натерало учеснике на тржишту да буду још иновативнији и ефикаснији. Ne viidm logiku u tome da bi ekonomski neisplativa aktivnost terala ucesnike na trzistu da ulaze u tu ekonomski neisplativu aktivnost. Зато што ако први изађеш са новим мотором зарадићеш највише. Све што Apple направи други ископирају скоро истог момента, али им то не смета да буду најбољи и зарађују огромну лову. Pa i nisu najbolji: http://bits.blogs.nytimes.com/2013/06/05/samsung-may-have-surpassed-apple-in-the-u-s-for-now/ samsung ih presishava sa prodajom polako, ali sigurno. Zato apple i ide toliko na te tuzbe i pokusava da patentira, jer shvata da im je ekonomski neisplativo da oni budu ti koji ce biti inovativni. Ne dobija onaj ko izadje sa novim vec onaj ko izadje sa najnizom cenom. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=dCo3vwKCtWM Све је то ништа ако поредиш са развојeм рачунарa. Узми на пример SF. Скоро све што су они предвидели (чак и у тотално глупавим књигама, серијама и филмова), посталo је реалност у року од неколико деценија. Једино вештачка интелигенција још није остварена до те мере, али и на томе се ради. Од ауто-индустрије очекујем барем једног Оптмуса Прајма, ако ништа друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Odlichno si jasan, samo ne vidim zasto isti princip ne moze i sa autima da funkcionise? Zasto ne moze proizvodjac auta da te spreci da kopiras njegov auto. . Па може - онога ко је купио ауто када потписује уговор. Ако нисам потписао никакав уговор, не може да ме спречи. Нема основа за то. Ne viidm logiku u tome da bi ekonomski neisplativa aktivnost terala ucesnike na trzistu da ulaze u tu ekonomski neisplativu aktivnost. Иновација је увек економски исплатива. Pa i nisu najbolji: http://bits.blogs.ny...he-u-s-for-now/ samsung ih presishava sa prodajom polako. Па супер, то се зове конкуренција. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Све је то ништа ако поредиш са развојeм рачунарa. Узми на пример SF. Скоро све што су они предвидели (чак и у тотално глупавим књигама, серијама и филмова), посталo је реалност у року од неколико деценија. Једино вештачка интелигенција још није остварена до те мере, али и на томе се ради. Од ауто-индустрије очекујем барем једног Оптмуса Прајма, ако ништа друго. Pa dobro racunari su fleksibilnija tehnologija. Ovo je teska industrija. Ne mozes ti ovde nesto mnogo novo da radis, sve sto im ostalo jeste da prave aerodinamicnije aute, efikasnije motore, efikasnije prenose brzine, efikasnije kocnice, i dodatne tehnologije koje pomazu vozacu pri voznji. Sto se i desava. Па може - онога ко је купио ауто када потписује уговор. Ако нисам потписао никакав уговор, не може да ме спречи. Нема основа за то. Slazem se, i potpisao si ugovor. Kupio si nesto sto je patentirano, informisan si da je patentirano, dakle slozio si se sa uslovima kupovine. I slazem se ukoliko nije patentirao svoju tehnologiju ili te nije informisao da je tehnologija koju kupujes patentirana i da nemas prava da je kopiras - nema osnova da te sprecava da je kopiras. Kada ti kompaniji das novac za patentiranu tehnologiju, doborovoljno si se slozio sa patentom. Ako ti se ne svidja ne moras da kupis auto. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Не укидамо, него постављамо на своје место. То "право" није природно. Ne postoje prirodna prava... ta teorija je odavno prevaziđena... Свако ће прихватити да имаш права да јуриш лопова и вратиш своју ствар коју ти је украо (макар и силом), али нико неће рећи "имаш права да идеш и друге бијеш ако свирају твоју песму". Smatraće da tvoja pesma ne pripada tebi, nego svima njima? Nešto slično idejama iz oktobra 1917? Или "имаш права да одеш у другу фабрику и забраниш им да нешто праве зато што си се први сетио"... Sasvim sa siguran da bi većina ljudi rekla da smatraju da njihov pronalazak ne može da se koristi bez naknade. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Dovoljno je da pogledas autoindustriju - svi auti prave motore, svi motori rade po istom principu ali u isto vreme svako ima patent na svoj motor i svaki motor je u neku ruku razlicit i svaki je patentiran. To ce najbolje da ti objasni sta u praksi znaci to patent. Зар не би било боље да сви праве мотор који се у пракси показао најбоље, и да сваки мајстор може лако да поправи мотор и Мерцедеса и Тојоте и Форда, јер су једнаки . Овако свако улаже напор да направи мотор који се довољно разликује од конкурента да не би плаћао патент . Значи не неопходно бољи од конкурента, већ довољно различит . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Nemojte da se ljutite, ali ovaj primer sa pesmom me je podsetilo na Miroljuba Petrovića i njegovo rezonovanje o knjigama. (slučajno naleteh na tu informaciju) 4chsmu1. Šalu na stranu ... ideja o svojini nad nečijim stvaralaštvom definitivno nije ista kao i ideja o svojini nad fiuičkim objektima. Uzmimo da je neko objavio pronalazak struje u mračnom dobu ... da li bi nekoga mogao naterati da ne koristi njegove ideje nego da naplati vrlo unosno svoj pronalazak (jer je ogromna prednost u postojanju osvetljenja u odnosu na nedostatak)? Ovde ne govorimo o krađi, već o dozvoli ili zabranjivanju korišćenja. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Sasvim sa siguran da bi većina ljudi rekla da smatraju da njihov pronalazak ne može da se koristi bez naknade. За себе смо веома субјективни. Већина сматра да треба неко други да им плаћа све у животу, а они да ништа не раде и уживају... Али не би тако рекли када је у питању неко други. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Nemojte da se ljutite, ali ovaj primer sa pesmom me je podsetilo na Miroljuba Petrovića i njegovo rezonovanje o knjigama. (slučajno naleteh na tu informaciju) 4chsmu1. Šalu na stranu ... ideja o svojini nad nečijim stvaralaštvom definitivno nije ista kao i ideja o svojini nad fiuičkim objektima. Uzmimo da je neko objavio pronalazak struje u mračnom dobu ... da li bi nekoga mogao naterati da ne koristi njegove ideje nego da naplati vrlo unosno svoj pronalazak (jer je ogromna prednost u postojanju osvetljenja u odnosu na nedostatak)? Ovde ne govorimo o krađi, već o dozvoli ili zabranjivanju korišćenja. Још црњи пример имаш данас - фармацеутска индустрија и патенти на лекове. hansbrough је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Зар не би било боље да сви праве мотор који се у пракси показао најбоље, и да сваки мајстор може лако да поправи мотор и Мерцедеса и Тојоте и Форда, јер су једнаки . Овако свако улаже напор да направи мотор који се довољно разликује од конкурента да не би плаћао патент . Значи не неопходно бољи од конкурента, већ довољно различит . A da ja tebe pitam jedno mnogo prosto pitanje da se ne machujemo oko ovih stvari. Kazi ti meni, jel ti smatras da je pravedno i ispravno da ti napises knjigu, neko uzme prepise tvoju knjigu - uzme prodaje je a tebi ne daje ni dinar. Ako mislis da je to pravedno - izvoli brate bori se protiv patenata i intelektualne svojine. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 To reci tvojim Amerima, oni u ime slobodnog tržišta zabranjuju HIV-lekove za Afriku.. Па о њима и пишем. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 A da ja tebe pitam jedno mnogo prosto pitanje da se ne machujemo oko ovih stvari. Kazi ti meni, jel ti smatras da je pravedno i ispravno da ti napises knjigu, neko uzme prepise tvoju knjigu - uzme prodaje je a tebi ne daje ni dinar. Ako mislis da je to pravedno - izvoli brate bori se protiv patenata i intelektualne svojine. Па ако је сам преписао, сам платио штампање и сам дистрибуира, онда немам због чега да тражим свој део . Док год не каже да ју је он и написао, све је у реду . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука