Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Зато што је то равно убиству једне личности. Нешто као хула на Духа Светога.

A sta je sa pokajanjem?

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

U redu, ali eto Hristos je oprostio onoj preljubnici. Mada, nije joj bio muž.

Е, па у томе и јесте поента. Прељуба је нешто попут да Син Оцу каже не. Дакле, равна је смрти, распаду једне личности. Христос је опростио грех као такав, али то није исто када неко трпи превару. Том неком се руши живот.

Подели на овим сајтовима

A sta je sa pokajanjem?

Па и Бог је рекао да покајање има свој крај. Хула на Духа Светога неће се опростити, говорио је. 

Подели на овим сајтовима

Е, па у томе и јесте поента. Прељуба је нешто попут да Син Оцу каже не. Дакле, равна је смрти, распаду једне личности. Христос је опростио грех као такав, али то није исто када неко трпи превару. Том неком се руши живот.

Pa da. Biće dvoje jedno tijelo. Kao što su i Otac i Sin jedno.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Radovanović, čime se ti opterećuješ. haha

Није то глупост, то је суштинско питање. То дал ћу ја да опростим ил јок, тиче се само мене и те друге особе, евентуално и те треће ако имам пушку и пуцам добро.

Али ово је од суштинске важности, јер је Бановић Страхиња један од јунака који већ пар векова обликује моралне скрупуле једног народа.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nisam siguran da je kod preljube stvar u praštanju. Šta uopšte znači oprostiti preljubu:

1. ostati sa tom ženom, a u sebi je prezirati i naturati joj to na nos/mator sam, znam par primera

2. napustiti je, ali je u sebi ne osudjivati i moliti se za nju

3. insistirati i kukati imoliti je da ostane sa nama, iako ona to ne želi.

Jedino praštanje je neosudjivanje, a to nužno ne podrazumeva ostanak u braku. Praštam ti ali idi svojim putem. Ne moram da ostanem u bračnij zajednici sa nekim kako bi nastavio da ga volim. Mogu da ga/je volim i bez braka. Kao kad ta osoba ne želi dalje da ostane sa nama.  Znači, i pored naše volje da joj oprostimo, nema više braka Šta to onda znači, da smo onda sprečeni da joj oprostimo?

Ako se pak ta osoba kaje, i želi da ostane u braku sa nama, slobodni smo da ostanemo u braku sa njom. Ali to još ne znači da smo joj oprostili, kao što ne-ostanak u braku ne znači da je preziremo.

Kanoni npr. obavezuju sveštenika da raskine brak ako ga žena prevari (pretpostavljam ako to postane poznato javnosti), čime ga naravno ne sprečavaju da joj oprosti ili da je voli kao ljudsko biće

Подели на овим сајтовима

Па и Бог је рекао да покајање има свој крај. Хула на Духа Светога неће се опростити, говорио је. 

A Hula na Duha je odbijanje pokajanja.

Подели на овим сајтовима

Vetrenjača, pojasni.

Ja sam glasao "možda" jer stvarno ne znam kako bih se osjećao u tom slučaju... Međutim,sigurno ne bih ništa na prečac radio.

Nemam nameru,ne ispunjavam ocekivanja drugih,bila sam dovoljno jasna...moras da se ponizis,da bi se uzvisio.

• Волим 1

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

Свако може да се игра и свако може да буде играчка. Ал то је већ патологија, нема много везе са темом. Дизвинете што овако упадам у ваше разговоре.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nemam nameru,ne ispunjavam ocekivanja drugih,bila sam dovoljno jasna...moras da se ponizis,da bi se uzvisio.

Što si tako agresivna? Pričamo samo. :)

Milojkov,ima i ono "ako ne oprostite grijehe drugima, neće ni vama oprostiti vaše Otac nebeski".

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

A Hula na Duha je odbijanje pokajanja.

Да је лако опростити прељубу, не би Господ дао благослов за развод брака. Прељуба је један од најгнуснијих злочина који човек може да почини.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...