Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Divna tema i divan podsjetnik na sta treba da usmjerimo svoje misli u vrijeme posta.Nazdravlje svima posti i zelim vam svako dobro od Boga.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Не знам,мени је ово бзв да опраштам и да ми опраштају људи којима ни очи нисам видео...Ја јесам овде можда од свих најдуже на форумима,али никад нисам тако интимно и дубоко доживљавао писања  на форуму,као ни њихове учеснике...

Опростимо ми  људима које смо заиста повредили,у кући,на послу,школи, а ово млаћење по тастатури нема везе ...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 9:12, Иван ♪♫ рече

? Valjda praštaš onome ko je tebe povredio

Праштање је код хришћана у оба смера, ти кажеш опрости ми,а овај теби,опрости ти мени брате, и онда се тако пренемагају,док се опет не закаче и тако у круг... :0104cheesy:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 17. 3. 2013. at 23:19, Зосима рече

...Опростимо ми  људима које смо заиста повредили...

On 18. 3. 2013. at 9:44, Зосима рече

Праштање је код хришћана у оба смера, ти кажеш опрости ми,а овај теби,опрости ти мени брате, и онда се тако пренемагају,док се опет не закаче и тако у круг... :0104cheesy:

a šta praštaš onome koga si ti povredio :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 9:49, Иван ♪♫ рече

a šta praštaš onome koga si ti povredio :)

У бре,ал  си упоран и тврдоглав ...

Кад се каже праштање мисли се и на оног кога си ти повредио,па му кажеш праштај брате,али ајде да ти нахраним сујету, нисам се лепо изразио...  јел ми опрашташ сад?

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Посећујте редовно тему "Православни подсетник лета Господњег 2013" у пдф Црква и друштво, да би вас поуке водиле у све дане поста.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Хвала Богу доживесмо почетак и овог поста. Сваки Хришћанин је окружен разним искушењима и ван поста и у посту. 

Међутим, у посту искушења знају бити већа него обично. Једно од њих је и одлазак у домове где се не пости. Домаћин желећи да нас испоштује поред кафе (или без ње) може нам понудити и разне слаткише, сланише или јела која нису посна. Како поступити у том случају ?  Како не увредити домаћина, а не прекршити пост ?

Мени је свештеник рекао ако за време поста одем на славу (која треба бити посна), неку прославу, или чак свадбу (иако се свадбе и весеља не требају правити за време поста), да једем слободно оно што ми се изнесе, и да ми подвиг може бити то да останем узгладан, да се не преједем и да се не опијам. Али да му то напоменем пре причешћа.

Наравно да то не важи када одем у госте на кратко, код другара на кафу и дружење.

Како се борите са тим ? Како да не испаднемо фарисеји нити слабићи ?

Подели на овим сајтовима

Пар пута сам био у гостима код финих људи, на неком такмичењу са ученицом код њене баке и деке, и беше пост, они су били јако љубазни и спремише ручак, ја мало оклевах, али они су баш били фини и у фазону "па сад си на путу, ајде" и ручасмо

Мислим да је то ок, људи ме не виђају сваки дан, спремили су се за наш долазак, друго је кад некога знам годинама и нема шта сад да му кажем "јао имаш торту, дивно, ја иначе постим ал ајд да те не увредим" :D

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...