Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Који Страхиња?  :.mislise.

Како који, па Бановић Страхиња :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Кад смо већ код оф топика,уопште ми се не допада ово учестало мењање ник-нејмова,поготово са енглеским називима...dislike...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Па ајд никови мање-више, или само аватари, ал кад се промене оба, мислим ствааарно...

Јел тако @, ?  :)))

о чему ти то?  0703_read 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Прота Дејан Дејановић: Пост је припрема за одговор на Страшном суду

Прота Дејан Дејановић у беседи на св. Литургији у Недељу 1. по Духовима, у цркви св. Трифуна на Топчидерском гробљу, подсетио је на речи Господа „Ко призна Мене пред људима, признаћу и Ја њега пред Оцем Својим Небеским..." и појаснио да Господа препознајемо, признајемо и уједно се припремамо за најважнији задатак - а то је припрема за одговор на Страшноме суду - ако олакшамо људску тугу, невољу и страдање. Почетак Апостолског поста је добра прилика за такав труд.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/5/15/06/7.6.15.otac_dejan_dejanovic_-_nedelja_svih_svetihza_sajt.mp3

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Kad ti neko kaze,jao,pa ti postis,jadan,od jela nema zla dela,ne pogani coveka ono sto na usta ulazi...i pritom smaze parce torte,nema svrhe da objasnjavas,ima da ispadnes nevidjeni zatupljenko...Nedavno je jedna likusa pokusala zestoko da me spusti,Ti postis,misleci da treba da joj se pokoravam,ali se zestoko presla.Post nije vreme kad treba da pustas ljude da te tiranisu i iskoriscavaju tvoje slabosti,ne ceneci te kao licnost ni malo,koristeci svaku priliku da se nametnu sa svojim pogresnim stavovima,ceneci samo bogatstvo,moc i slavu,ne moj slucajno da im dopustis da te navedu da obljutavis.I könacno,post nije dijeta,zdrava hrana,neke nebuloze,to je vaspitna metoda,trening,ali avaj,avaj...niko nista ne razume.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ako greh ne ulazi na usta znaci moze se neko pricestiti kod Artemija? U tom slucaju je jedino malo neposlusan al' necemo se valjda poput fariseja drzati formalizma ... Nigde se ne pominje poslusnost Crkvi, tj. Neposlusnost kao smrtni greh ...

A greh ne ulazi na usta ... Znaci samo opusteno ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

За разлику од, рецимо, дијете чији је циљ унапређење телесног здравља, црквени пост не користи ако није везан са духовним постом. У супротном, "Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? Ако је у теби завист и љубав према стицању, да ли је од користи што си пио само воду"? "Пост или дијета" - на којој сте страни?!

Подели на овим сајтовима

I jedno i drugo. :D Salu na stranu, ne bih ja to nesto delila na "duhovno" i "telesno". Covek drzi dijetu da bi smrsao, npr. a drugi posti da bi doprineo zajednickom naporu. S' tim u vezi, moze neko da posti zbog sebe "da bi se usavrsio, osnazio" i tsl., to mu isto dodje sto i dijeta. :D Kao i uvek, bitan je motiv. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

post, oslabljenje strast, kajanje ispovest Svete Tajne, ... bar se trudim(o)

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...