Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nikada nije podvig iznad ljubavi, podvig je uvek zbog ljubavi.

Slažem se sa Fionom u svemu što je napisala, a ono što ću ponoviti je da je trudnoća blagosloveno stanje i podvig jer je od Gospoda blagoslov doneti dete na svet. Ovo je toliko važan zadatak poveren ženi da sve drugo mora biti sporedno pa tako i post. Najvažnije je preduzeti sve da se dete ničim ne ugrozi. To je dato od Boga da se izvrši i najvažniji je zadatak te sva druga poslušanja moraju da sačekaju.

Meda reče nije ga briga za trudnicu već za bebu. Ne misliš valjda tako. Šta će beba bez majke? Moje mišljenje je da sva ostala podvizavanja idu na čekanje dok se nosi i kasnije doji beba, a ima o tome i kod Svetog Teofana Zatvornika. 

bleh  1414_feel  1414_feel  :cheesy:  bleh

facenew22222222
Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ti isti doktori koji su ucili sve to sto ste pomenuli na fakultetima preporucuju kontracepciju i rade i smatraju normalnim abortuse;i sta sad, oni su strucnjaci pa bolje znaju da to tako treba, jel', i slusacemo ih? ako im je abortus k'o voli nek' izvoli, pa moze valjda i post da bude po tom sistemu;ne znam zasto mislite da ce post da ugrozi majku i bebu, mesozderi i mlekozderi, auu; hriscanima je kriterijum Hristos, Njim i Crkvom mere oni i doktorske predloge.

Mene jos niko ne ubedi da gresim, verovatno ni ja vas, svako radi po svom nahodjenju i molim lepo

Подели на овим сајтовима

Велики поздрав сестри Фиони и велики  ;) њеним постовима.

Takođe  :cheesy: :cheesy:
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Kazes: Samo moj lekar i ja znamo koliko sam suplemenata gvozdja popila i koliko mi nista nije pomagalo!  Znaci ni lekar nije mogao da resi problem (ne znam kako je to uopste moguce, doktorirali smo da su sveznajuci, svemoguci, da ne grese, ko je jos cuo za lekarske greske), ko zna mozda ga ne bi imala da si postila ;)

Подели на овим сајтовима

Lekarske greške postoje...ljudi su pa greše.Treba li ih se odricati zbog toga?Čovek kad je bolestan odlazi kod lekara,i uz pomoć lekara pokušava da se izleči.Medicina nije svemoguća,ali leči ljude od bolesti koje su nekada bile neizlečive i od kojih su ljudi umirali,pa i smrtnost trudnica je bila veća dok medicina nije napredovala.Da li žena koja je trudna treba da ne odlazi kod lekara,da ne kontroliše trudnoću?To je apsurd.Osim toga naravno da trudnica hrani još jedno biće i da je tom biću potrebna sva hrana ( meso,određene masti,proteini,kalcijum...itd),da bi se pravilno,normalno i zdravo razvijalo.E sad,da li će neko da posti u trudnoći ili neće,to je njena stvar.

Lično i podvlačnim lično mislim da ne bi trebalo da žena posti u trudnoći.Zašto bi?Ni jedan valjan razlog za to ne vidim.A koja posti ili je postila,eto svaka čast na tome! ;)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Lekarske greške postoje...ljudi su pa greše.Treba li ih se odricati zbog toga?Čovek kad je bolestan odlazi kod lekara,i uz pomoć lekara pokušava da se izleči.Medicina nije svemoguća,ali leči ljude od bolesti koje su nekada bile neizlečive i od kojih su ljudi umirali,pa i smrtnost trudnica je bila veća dok medicina nije napredovala.Da li žena koja je trudna treba da ne odlazi kod lekara,da ne kontroliše trudnoću?To je apsurd.Osim toga naravno da trudnica hrani još jedno biće i da je tom biću potrebna sva hrana ( meso,određene masti,proteini,kalcijum...itd),da bi se pravilno,normalno i zdravo razvijalo.E sad,da li će neko da posti u trudnoći ili neće,to je njena stvar.

Lično i podvlačnim lično mislim da ne bi trebalo da žena posti u trudnoći.Zašto bi?Ni jedan valjan razlog za to ne vidim.A koja posti ili je postila,eto svaka čast na tome! 1000000001010

facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Nevjerovatno

toliko priče i naduvavanja teksta oko ničega

Opet pitam kakve ima veze odlazak ljekaru sa postom??

Kao da namjerno brkate neke stvari

Nema direktne ali ima indirektne veze.Žene u trudnoći veoma često pate od nedostatka gvožđa na primer,to je najčešće.Pa odlazak kod lekara u tom slučaju je sasvim normalan(mada je odlazak u trudnoći kod lekara u svakom slučaju normalan) to je indirektna veza sa postom.A direktna je pitanje da li će trudna žena  koja nema dovoljno gvožđa ni za sebe a ni  za dete za koje je odgovorna da posti?Mislim,da li je u tom slučaju post dobro rasuđivanje.

A neki su malo unazad pisali o greškama lekara pa sam obuhvatila i jedno i drugo.

Подели на овим сајтовима

Ti isti doktori koji su ucili sve to sto ste pomenuli na fakultetima preporucuju kontracepciju i rade i smatraju normalnim abortuse;i sta sad, oni su strucnjaci pa bolje znaju da to tako treba, jel', i slusacemo ih? ako im je abortus k'o voli nek' izvoli, pa moze valjda i post da bude po tom sistemu;ne znam zasto mislite da ce post da ugrozi majku i bebu, mesozderi i mlekozderi, auu;

Prvo svaki seksualno aktivan covek primenjuje neki vid kintracepcije. Apstinencija je, takodje, vid kontracepcije. Ne vidim sta u tome ima lose.

Drugo, nisu lekari tj ginekolozi,  izmislili abortus. Abortus su ranije radile babe, po selu, guscijim perom ili slicnim stvarima. Samo, tada su zene mnogo cesce umirale zbog krvarenja ili infekcija ili drugih komplikacija nestrucno obavljenog abortusa! One koje nisu umrle, uglavnom su ostajale neplodne posle takvih zahvata!

Abortus su izmislile zene. Verujem da je prvo samoj zeni palo na pamet da ubije "plod utrbe svoje" - ne bih znala iz kog razloga.

Trece, niko zenu ne tera da ide na abortus! Ginekolozi ne jure zene po ulici da bi ih na silu odveli i uradili kiretazu. Zene same i dobrovoljno idu na takve zahvate.

Post moze,a ne mora da ugrozi majku i bebu. Smatram da svaka zdrava zena zeli da izbegne bilo kakvu mogucnost da nesto ugrozi njeno nerodjeno dete.

Jako je ruzno nazivati nas mesozderima i mlekozderima takvim tonom. Nismo varvari koji ubijaju i jedu decu! Ako cemo vec bioloski da gledamo covek je svastojed. Mislis da si bolja od nas? Mislim da gordost spada u najgore moguce grehove!

hriscanima je kriterijum Hristos, Njim i Crkvom mere oni i doktorske predloge.

Moram da priznam da ne shvatam sta je pisac hteo da kaze.

, ,

Kazes: Samo moj lekar i ja znamo koliko sam suplemenata gvozdja popila i koliko mi nista nije pomagalo!  Znaci ni lekar nije mogao da resi problem (ne znam kako je to uopste moguce, doktorirali smo da su sveznajuci, svemoguci, da ne grese, ko je jos cuo za lekarske greske), ko zna mozda ga ne bi imala da si postila facenew22222222

Izvini, sta ne bih imala da sam postila? Hemoglobin? U pravu si ,da sam postila verovatno bih bila hospitalizovana i pitanje je sta bi bilo sa mojom bebom.

Ne citas pazljivo postove, niko nije rekao da su lekari "sveznajuci, svemoguci,nepogresivi" kako ti dozivljavas vec da mnogo bolje znaju medicinu od svestenika pa su samim tim i kompetentniji da daju savete  vezi sa trudnocom. Sa druge strane ni svestenici nisu sveznajuci, svemoguci i nepogresivi. Svi mi smo samo ljudi, skloni greskama. Najbitnije je da radimo najbolje sto umemo, da damo najbolje od sebe i da nosimo ljubav u srcu! Ako nije tako ,nema posta (bilo u trudnoci ili van trudnoce), koji ce nam pomoci da se procistimo!

Подели на овим сајтовима

Ово постаје траги-комично гледати.

"Браво Фиона,добро дошла,потписујем,амин,амин,ти си супер лајк лајк лајк"

"А ви што постите,ето(вам га),свака вам част"(или у преводу,ментолу,пали одавде)

Одох са ове теме...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Nevjerovatno

Nema direktne ali ima indirektne veze.Žene u trudnoći veoma često pate od nedostatka gvožđa na primer,to je najčešće.Pa odlazak kod lekara u tom slučaju je sasvim normalan(mada je odlazak u trudnoći kod lekara u svakom slučaju normalan) to je indirektna veza sa postom.A direktna je pitanje da li će trudna žena  koja nema dovoljno gvožđa ni za sebe a ni  za dete za koje je odgovorna da posti?Mislim,da li je u tom slučaju post dobro rasuđivanje.

A neki su malo unazad pisali o greškama lekara pa sam obuhvatila i jedno i drugo.

I dalje ne shvatam

Može li recimo čovjek da posti a da ima razrešenje npr na mlijeko?A nije trudnica.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Одох са ове теме...

facenew22222222 не знам ни што си се оглашавао на теми, кад ниси ни трудница ни лекар ни свештеник, увек само нешто лоше коментаришеш  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Nevjerovatno

Molim? Jesi li  citao prethodne postove ili si padobranac?

Post ima veze sa odlaskom lekaru zato sto samo covek koji je strucan , koje nazivamo lekarima, moze da proceni zdravstveno stanje u kom se odredjena osoba nalazi! Ako je trudnica potpuno zdrava i ako zna sta da pojede da unese neophodnih 100 gr proteina dnevno , nek'  posti ako joj je zapelo (i ako moze da zivi sa tim da nesto moze poci naopako).

Подели на овим сајтовима

Nevjerovatno

Molim? Jesi li  citao prethodne postove ili si padobranac?

Post ima veze sa odlaskom lekaru zato sto samo covek koji je strucan , koje nazivamo lekarima, moze da proceni zdravstveno stanje u kom se odredjena osoba nalazi! Ako je trudnica potpuno zdrava i ako zna sta da pojede da unese neophodnih 100 gr proteina dnevno , nek'  posti ako joj je zapelo (i ako moze da zivi sa tim da nesto moze poci naopako).

Fiona stvarno si se mnogo unijela u temu

Ja pričam o postu,pravom postu a ne samo suhojedenju(ishrani) ili šta ti već pod tim podrazumijevaš.

Dakle ja postim,pođem ljekaru,on me pregleda kaže treba ti to i to,ja pođem mojem svešteniku kažem trebam to i to,on kaže nek je blagosloveno.

Koji je tu problem?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...