Mиљан Танић Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Uopšte ne preterujem. Pa i ja pitam da li ikog sprečava to što jede meso da duhovno posti. Ograničenja u hrani postoje da nam pomognu da se uzdignemo iznad svoje (pale) prirode - kao vežba za "teže" podvige koji su duhovni post. Ko ne kaže da je hrana najbitnija za opstanak ploda u majčinoj utrobi. I usput, ako ćemo već da se gađamo Sv. Ocima - za njih je post potpuno udržavanje od hrane (naročito u toku ovog posta). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 И ко каже да је храна најбитнија за опстанак и развој плода у мајчиној утроби?јао, још ће да испадне да је пост и мрс нешто штетно.упали смо у тоталну демагогјиу ''аутодоказивањем''. аман, не мора да једе, ал нерођено дете не мора да пости. не ради се о мрсу или посту уопште, већ о пракси Цркве и послушању. као што смо и ја и нишизава напоменули, не сме свештеник да одређује начин храњења у трдуноћи већ лекар. то је разумно и у складу је са праксом Цркве. као да причамо о ничему, тек се тако фрљамо са трудноћом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Uopšte ne preterujem. Pa i ja pitam da li ikog sprečava to što jede meso da duhovno posti. Ograničenja u hrani postoje da nam pomognu da se uzdignemo iznad svoje (pale) prirode - kao vežba za "teže" podvige koji su duhovni post. Ko ne kaže da je hrana najbitnija za opstanak ploda u majčinoj utrobi. I usput, ako ćemo već da se gađamo Sv. Ocima - za njih je post potpuno udržavanje od hrane (naročito u toku ovog posta). Гађаш врапца ракетом.Ха, ја кажем да храна није најбитнија за опстанак и развој плода у мајчиној утроби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Ха, ја кажем да храна није најбитнија за опстанак и развој плода у мајчиној утроби. Pa naravno. Polozaj Merkura, Jupitera i saobracaj u tunelu Lamans su najbitniji za opstanak ploda u majcinoj utrobi. kriminalac kriminalac kriminalac kriminalac kriminalac kriminalac Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 као што смо и ја и нишизава напоменули, не сме свештеник да одређује начин храњења у трдуноћи већ лекар.Онда заиста нема потребе ни ви да одређујете,јеловник трудница !Као друго,храна јесте битна за развој,али свакако није пресудна,јер само један јачи стрес код жене у трудноћи,може итекако искомпликовати развој и порођај детета,па таман се хранило на царској трпези... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 као што смо и ја и нишизава напоменули, не сме свештеник да одређује начин храњења у трдуноћи већ лекар.Онда заиста нема потребе ни ви да одређујете,јеловник трудница !Као друго,храна јесте битна за развој,али свакако није пресудна,јер само један јачи стрес код жене у трудноћи,може итекако искомпликовати развој и порођај детета,па таман се хранило на царској трпези... суууупер, ајде сад да релативизујемо kriminalac kriminalac kriminalac kriminalacод апсурда кренули смо у сатиру kriminalac клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Neka svako nosi svoju odgovornost pa tako i majke koje ceda svoja nose. Ja kada sam bila trudna bilo je momenata kada sam imala potrebu za odredjenom vrstom hrane. Sto bi rekli smigalo mi se. Kod nas u Bosni je bio obicaj da se trudnicama, sto se tice hrane, ugadja. Komslije,prijatelji i familija pravili su hranu po volji trudnice i zvali na ruckove. Veliki je podvig trudnoca ili tako zvano drugo stanje. Nosis u sebi novi zivot od Boga dan. Zivot je najveci dar koji je nama dat. Najbolje je osloniti na medicinu kada je trudnoca u pitanju a ni nasi oci u Crkvi ne preporucuju drugacije. Preporucila bi trudnicama da one poste ako hoce ali da decu u svojim utrobama nahrane. Post razresuje gost. U ovom slucaju to je najmiliji gost,rodjeno djete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Neka svako nosi svoju odgovornost pa tako i majke koje ceda svoja nose. Ja kada sam bila trudna bilo je momenata kada sam imala potrebu za odredjenom vrstom hrane. Sto bi rekli smigalo mi se. Kod nas u Bosni je bio obicaj da se trudnicama, sto se tice hrane, ugadja. Komslije,prijatelji i familija pravili su hranu po volji trudnice i zvali na ruckove. Veliki je podvig trudnoca ili tako zvano drugo stanje. Nosis u sebi novi zivot od Boga dan. Zivot je najveci dar koji je nama dat. Najbolje je osloniti na medicinu kada je trudnoca u pitanju a ni nasi oci u Crkvi ne preporucuju drugacije. Preporucila bi trudnicama da one poste ako hoce ali da decu u svojim utrobama nahrane. Post razresuje gost. U ovom slucaju to je najmiliji gost,rodjeno djete. bliss jeeee bliss jeeee мајкл Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 извини ти за ту појединачну одговорност за овако нешто. ако неко оваквим надобудним ''саветима'' утиче на душу, тело и савест своју и нечију, још како је одговоран. нема ту пилатирања водицом по рукама. мајкл а за остало скидам шешир bliss jeeee bliss jeeee клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Svakako da majka, koliko je do nje, je za svoje dete najodgornija u svakom pogledu i pred Bogom i ljudima. Neki kazu svaka majka ima majcinski instikt a mozda se moze reci da je to neki vid blagodati. Muski roditelj to nikada nece moci osjetiti. Kako ono kazu sto si dublji sve si siri, kada je duhovnost u pitanju. Tj . otvoreniji za drugoga. ps. Onako sam se javila tek toliko da znate da sam tu prisutna.Vidim gospodin Tanic je sa vama a slusala sam par njegovih emsija sa sajta. Zavrsila sam svoju terapiju, jos uvek "vozi" hemija pa ne volim mnogo da komentarisem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Иначе,све ме више убија у појам, овај правосласвни либерализам, где се пост,молитва ,подвиг, одрицање,готово стављају на стуб срама, као нешто што се чини без разума и мозга... А мене убија у појам пројекција... Због чега, сваки пут када се укаже на то како пост није сам себи циљ, и како посту треба прићи са расуђивањем а не буквално се држати слова канона, људи одмах то доживе као стављање поста на стуб срама?! А ни пост ни труднице нису од јуче... Нису. Али је до јуче стопа смртности и деце и мајки била стравична... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Nisam rekla da mora da se posti.Drugo, nisam to radila na svoju ruku, nego sve po poslusanju svestenika-svog parohijskog, inace oca cetvoro dece!!!Svestenika, eto, ne monaha, posto ovde mnogi imaju pik na monastvo a i na post. Doktor je zavrsio medicinu, nije ucio o Hristu, Crkvi,postu i sl.-za ta pitanja je nadlezan svestenik (upravo nisam isla kod sajdzije za tv, nego tv-mehanicara). To sto je moja "posna" trudnoca prosla dobro, kazete nije argument-isto tako mozemo reci da ni to sto je necija "mrsna" prosla dobro nije argument;ko povezuje slabosti u trudnoci sa postom, svasta? Kako vi mozete sebe uzimati za merilo, koji nikad necete biti trudni, i vi bolje znate od mene;najbolje svedocenje o postu u trudnoci mogu dati trudnice koje su postile, da li je to dobro ili lose, a vi ne sigurno (vi izigravate sajdziju koji bi da popravlja tv, a o tome nema pojma). I poslednje, i ja sam teolog 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 @Mila Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу Ovo sto si ovde rekla nema blage veze sa stvarnoscu... odatle dolazi sva ova suva i bezivotna prica i prepiranje sa Nishizawom... ??? Ниси разумео. На језику црквених правила строго придржавање слова закона илити норме зове се акривија. Ако то нема везе са стварношћу, ти ћеш нам боље објаснити шта је акривија. Још једном, и надам се сад заиста последњи пут: тема овог треда је била како Црква учи о правилима поста за труднице. Изгледа да је већина овде под Црквом разумела своје сопствене замисли о Цркви, које се данас популарније зову здрав разум или ревновање по разуму, и да им је зато толико тешко да прате овај разговор. Ја сам само покушала, очито без нарочитог успеха, да покажем да није тачно да постоје правила која труднице разрешавају поста. Само то, и ништа више. Свако има права да се према томе односи како хоће. Нико никог не лупа по ушима да ради оно што није у стању да ради и разуме се да нико нормалан не би смео да има за циљ да исрцпи и себе, и нерођено дете фарисејски служећи мртвом слову закона. Али ако на православном форуму не смеш рећи да то што ми волимо да мислимо да је истина заправо није истина (односно да НИЈЕ ТАЧНО да правила, дела Св. Отаца итд. аутоматски разрешавају трудницу поста), очито да нама та истина и не треба и да нам је сасвим добро и без ње. Ако неке ствари треба објашњавати, онда их заиста не треба објашњавати. Dakle, uospte mi nije jasno sta ti zapravo zelis da istaknes ovom pricom o akriviji i zakonima... NE POSTOJE ni pravila koja trudnice obavezuju na post, pa prema tome nema sta ni da se razresava... Da bi ista moglo da se kaze o postu (za sve ljude uopste), prvo treba da se zna da NE POSTOJI jedno pravilo posta za sve, nego ih ima vrlo razlicitih, i opet i pored svih tih postojecih, ljudi s rasudjivanjem treba da odaberu jedno prilagodivsi ga mogucnostima njihovog zivota... Sve drugo je promasaj... Pri tome, podrazumeva se da rasudjivanje NIKAKO NE ZNACI povladjivanje svojim losim navikama, kao sto mi se cini da nas ti za to prozivas ovde... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 NE POSTOJE ni pravila koja trudnice obavezuju na post, pa prema tome nema sta ni da se razresava... Da bi ista moglo da se kaze o postu (za sve ljude uopste), prvo treba da se zna da NE POSTOJI jedno pravilo posta za sve, nego ih ima vrlo razlicitih, i opet i pored svih tih postojecih, ljudi s rasudjivanjem treba da odaberu jedno prilagodivsi ga mogucnostima njihovog zivota... Не постоје ни правила која обавезују на пост риђокосе или коврџаве, или сточаре, или писаре. Што значи да за њих важе општа правила, док се неко не сети да за њих уведе посебно правило ако процени да је то потребно. Односно: ако не постоји посебно правило за неки случај, за тај случај важе општа правила. За шта је доказ да је ипак регулисано питање породиљског поста. То што не постоји једно правило поста за све нема везе с овом темом, јер се свеједно постом не може назвати апсолутно разрешење на пост у виду белог мрса, меса и осталог. Pri tome, podrazumeva se da rasudjivanje NIKAKO NE ZNACI povladjivanje svojim losim navikama, kao sto mi se cini da nas ti za to prozivas ovde...\ Паки и паки, ничим ја овде никог не прозивам. Ово је са моје стране покушај апсолутно неутралне академске расправе, која нема везе ни са чијим личним искуством, па ни мојим. Да ме Нишизава није прозвао, могуће је да се не бих ни сетила да му поменем свој пример, јер овде није реч о томе да ли је моја ујна постила у трудноћи. Апсолутно ми није јасно зашто то треба понављати до прекосутра и зашто је то тако тешко за разумевање. Овде се ради о принципијелној чињеници из црквеног права, на које су се други позвали (не ја), да није тачно да постоје правила која трудницу аутоматски разрешавају поста. Ако ја могу да апстрахујем своје искуство с трудничким постом, можеш и ти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fiona Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Moram da se umesam zato sto se ovde uveliko mesaju babe i zabe. Da, trudnice mogu da poste ako zele i isto tako mogu da odu na abortus ako zele. Slobodna volja nam je data i to niko ne spori. Citam ovu raspravu vec par dana i vec mi postaje muka! Ovde ima dosta teologa i onih koji misle da se u teologiju razumeju i njima cu prepustiti cisto teoloske stvari npr da li negde pise ili ne pise da se trudnice oslobadjaju posta. Ono sto je mene isprovociralo je to sto se teolozi izgleda bolje razumeju i znaju madicinu od lekara (moram da napomenem da nisam lekar ali se dosta razumem u medicinu!). Kako ste samo gordi!!!!???? Za pocetak da razjasnimo - zena moze da posti i da rodi zdravo dete i zena moze da ne posti pa da rodi bolesno dete. Kao sto zena moze da pije alkohol u trudnoci pa da rodi zdravo dete i moze da se pridrzava svih saveta lekara i da radi sve sto moze da bi rodila zdravo dete pa opet da nesto krene po zlu i da rodi bolesno! Zato se i rodjenje novog, zdravog coveka smatra cudom! A, ponasanje suprotno dobrobiti nerodjenog deteta se naziva-kockanje bebom!!!! Smatram, pre svega kao majka, zatim kao trudnica, pa kao neko ko se razume u medicinu, potom kao kao hriscanka- da zena mora da uradi sve sto je u njenoj moci da pomogne svom detetu da se rodi zdravo i pravo! Ostati u drugom stanju i nositi pod srcem dete smatram Bozijim darom i zahvalna sam Bogu na tom daru! Zahvalna sam sto sam ostala trudna, oba puta, onog trenutka kad sam pozelela trudnocu (iako ih nisam planirala) i sto ne znam kakve su muke godinama pokusavati ostati u drugom stanju. Dakle ,pricali smo o slobodnoj volji pa o moralnoj odgovornosti... sad malo o medicini! Koliko se, vi teolozi, razumete u npr. oksihemoglobin, dezoksigenisani hemoglobin, karboksihemoglobin? Razumete se u metabolizam gvozdja u organizmu? Ili se mozda jos i razumeta u ciklus trikarboksilnih kiselina (ciklus limunske kiseline, krebsov ciklus)? Nisam rekla da mora da se posti.Drugo, nisam to radila na svoju ruku, nego sve po poslusanju svestenika-svog parohijskog, inace oca cetvoro dece!!!Svestenika, eto, ne monaha, posto ovde mnogi imaju pik na monastvo a i na post. Doktor je zavrsio medicinu, nije ucio o Hristu, Crkvi,postu i sl.-za ta pitanja je nadlezan svestenik (upravo nisam isla kod sajdzije za tv, nego tv-mehanicara). To sto je moja "posna" trudnoca prosla dobro, kazete nije argument-isto tako mozemo reci da ni to sto je necija "mrsna" prosla dobro nije argument;ko povezuje slabosti u trudnoci sa postom, svasta? Kako vi mozete sebe uzimati za merilo, koji nikad necete biti trudni, i vi bolje znate od mene;najbolje svedocenje o postu u trudnoci mogu dati trudnice koje su postile, da li je to dobro ili lose, a vi ne sigurno (vi izigravate sajdziju koji bi da popravlja tv, a o tome nema pojma). I poslednje, i ja sam teolog Kao sto ne idete kod endokrinologa ili ginekologa da se vencate ili ispovedate tako nemojte ni ici kod svestenika da se savetujete kakva vam je ishrana potrebna u trudnoci! Sta je sa zenama koje pate od anemije? Moze li vas svestenik pogledati u oci i reci kakva je vasa krvna slika? Meni je na primer u prvoj trudnoci hemoglobin pao na 89 g/L ,a normalne vrednosti su 120-170 g/L! Samo moj lekar i ja znamo koliko sam suplemenata gvozdja popila i koliko mi nista nije pomagalo! Serumsko gvozdje iznad gornje granice, a nedostatak hemoglobina toliki da se gusim! Jednostavno moj organizam nije uspevao da iskoristi uneto gvozdje! Sve vreme sam se zdravo i raznovrsno hranila (voce, povrce, meso, jaja , mlecni proizvodi,zitarice), pila vitamine, pila gvozdje i jedva sam uspela da ga vratim na 94 g/L! Zanima me sta bi bilo da sam postila? Da sam samo otisla kod svestenika koji bi mi rekao da treba da postim? Sta je sa zenama koje pate od gestacijskog dijabetesa? Da li je i njima svestenik kompetentan da prepise dijetu? Ili je kompetentniji za ishranu trudnica koje boluju od povecanog pritiska u trudnoci (preeklampsije)? Zene koje pate od tih poremecaja bile su zdrave pre trudnoce! Trudnoca je sama po sebi fiziolosko stanje ali zahteva povecanu brigu i povecan nadzor lekara! Zanimljivo je sto su ovde ,uglavnom, zene te koje su ideoloski zaslepljene i nedozvoljavaju same sebi da vide gde je istina! Busaju se u grudi kao da je njihova zasluga sto su postile pa rodile zdravu decu, a pitam se da li bi se toliko sepurile da je nesto ne daj Boze poslo po zlu? ili bi onda to nazvale Bozijom voljom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука