NinaD Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Sta li rece ti iznad(nina)??? Reče, nije trudnoća podvig jer je teška pa trudnica podnosi, već joj je Gospod podario podvig da donese novi život na svet. Nije podvig u težini već u novom životu. Kad već ima takav dar od Boga, trebalo bi da sve ostalo privremeno odloži i duhom i telom bude posvećena samo bebi koju nosi. Slažem se sa Magdalenom, tj. mislim da ne treba da posti, ali ,ako hoće neka tako i uradi, ali ne vidim nikakvu potrebu, a ni svrhu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Ne moze biti da te nije briga za trudnicu a briga te je za nerodjeno dete, vidis brate jesu to 2 licnosti ali je to neodvojivo greengrin Ako hoces dobro detetu moras ciniti dobro toj trudnici. Mislis da post nije dobar za trudnicu=post je stetan i los???? Tvrdim da trudnoca=razvoj bebe moze proci sasvim dobro i normalno i kad se posti-svedocim ono sto cuh, videh, doziveh i kod sebe i kod mnogih drugih, kao sto moze proci, daleko bilo,lose po zdravlje i majke i bebe i razvoj iako ne "poste"; ne mozes tvrditi da su sve "mrsne" trudnoce dobro prosle po oboje, a da "posne" nisu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Zar podvig ne podrazumeva trpljenje, podnosenje muka-trpis anemiju, mucninu, povracanje, zatvor, ne smes da pijes, da pusis (nekome su i to muke)...e, setila sam se, imala sam malo gorusicu greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Брат Ниши је рекао да по правилима не постоји обавезан пост за труднице. Пост је алат за достизање циља а не златно теле. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Zar podvig ne podrazumeva trpljenje, podnosenje muka-trpis anemiju, mucninu, povracanje, zatvor, ne smes da pijes, da pusis (nekome su i to muke)...e, setila sam se, imala sam malo gorusicu greengrin Sve je to u redu, ali i kada nema svih tih tegoba, po meni, donošenje novog života na svet je podvig sam po sebi. To je moje mišljenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Ne moze biti da te nije briga za trudnicu a briga te je za nerodjeno dete, vidis brate jesu to 2 licnosti ali je to neodvojivo greengrin Ako hoces dobro detetu moras ciniti dobro toj trudnici. Mislis da post nije dobar za trudnicu=post je stetan i los???? Tvrdim da trudnoca=razvoj bebe moze proci sasvim dobro i normalno i kad se posti-svedocim ono sto cuh, videh, doziveh i kod sebe i kod mnogih drugih, kao sto moze proci, daleko bilo,lose po zdravlje i majke i bebe i razvoj iako ne "poste"; ne mozes tvrditi da su sve "mrsne" trudnoce dobro prosle po oboje, a da "posne" nisu Imas li bilo kakve strucne kvalifikacije za ovakve tvrdnje??? Ako nemas nemoj da tvrdis ovako nesto jer mnoge moze kostati zivota. Dajte ljudi malo samosvesti i odgovornosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Ne moze biti da te nije briga za trudnicu a briga te je za nerodjeno dete, vidis brate jesu to 2 licnosti ali je to neodvojivo prstgore Ako hoces dobro detetu moras ciniti dobro toj trudnici. Mislis da post nije dobar za trudnicu=post je stetan i los???? Tvrdim da trudnoca=razvoj bebe moze proci sasvim dobro i normalno i kad se posti-svedocim ono sto cuh, videh, doziveh i kod sebe i kod mnogih drugih, kao sto moze proci, daleko bilo,lose po zdravlje i majke i bebe i razvoj iako ne "poste"; ne mozes tvrditi da su sve "mrsne" trudnoce dobro prosle po oboje, a da "posne" nisuчекај, ти на основу својег доброг искуства утврђујеш правило?фала Богу милостивом, ниси свештеник. greengrin правило је да труднице не посте, не видим даљих проблема и преиспитивања. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Ko nishizawu ne poslusa - neka je anatema greengrin http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Брат Ниши је рекао да по правилима не постоји обавезан пост за труднице. Пост је алат за достизање циља а не златно теле. Jeste zlatno tele onima koji ne žele slobodu i odgovornost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 @Mila Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу Ovo sto si ovde rekla nema blage veze sa stvarnoscu... odatle dolazi sva ova suva i bezivotna prica i prepiranje sa Nishizawom... ??? Ниси разумео. На језику црквених правила строго придржавање слова закона илити норме зове се акривија. Ако то нема везе са стварношћу, ти ћеш нам боље објаснити шта је акривија. Још једном, и надам се сад заиста последњи пут: тема овог треда је била како Црква учи о правилима поста за труднице. Изгледа да је већина овде под Црквом разумела своје сопствене замисли о Цркви, које се данас популарније зову здрав разум или ревновање по разуму, и да им је зато толико тешко да прате овај разговор. Ја сам само покушала, очито без нарочитог успеха, да покажем да није тачно да постоје правила која труднице разрешавају поста. Само то, и ништа више. Свако има права да се према томе односи како хоће. Нико никог не лупа по ушима да ради оно што није у стању да ради и разуме се да нико нормалан не би смео да има за циљ да исрцпи и себе, и нерођено дете фарисејски служећи мртвом слову закона. Али ако на православном форуму не смеш рећи да то што ми волимо да мислимо да је истина заправо није истина (односно да НИЈЕ ТАЧНО да правила, дела Св. Отаца итд. аутоматски разрешавају трудницу поста), очито да нама та истина и не треба и да нам је сасвим добро и без ње. Ако неке ствари треба објашњавати, онда их заиста не треба објашњавати. сестро, искулирај.удахни ваздух пар пута и седи, можда ће ти ово доћи као шок. greengrin акривија НИЈЕ пракса Цркве, већ икономија. акривија се спроводи тек кад се нема где са непокајаним. одатле и сам Господ сведочи да се човеку прашта и по 7 пута седамдесет пута пре него се пређе на оштрије мере. то опраштање, позивање и мољење грешника је пракса Цркве, иначе бисмо ми сви како смо грешни били под дугогоишњим епитимијама и причешћа за живота вероватно не бисмо ВИДЕЛИ, а камоли кусали. пошто најоштрије акривије за репетативне грешнике подразумевају кајање ИСПРЕД цркве, ако ћемо следити правила по слову и закону. немаш ни права да се односиш са нерођеним дететом како ти сматраш, ако желиш послушање Цркви за себе. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Брат Ниши је рекао да по правилима не постоји обавезан пост за труднице. Пост је алат за достизање циља а не златно теле. Jeste zlatno tele onima koji ne žele slobodu i odgovornost. лепо је кад оставиш мозгић на отаву и фураш на лер и онда кад пандркне нешто или неко имаш и кога да набедиш ... prstgore-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='greengrin' /> клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Zar podvig ne podrazumeva trpljenje, podnosenje muka-trpis anemiju, mucninu, povracanje, zatvor, ne smes da pijes, da pusis (nekome su i to muke)...e, setila sam se, imala sam malo gorusicu prstgoreјел се ти српдаш, или озбиљно пишеш? greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Ko nishizawu ne poslusa - neka je anatema greengrinпази кад после нечијих писања на овој теми не могу ни да се насмејем prstgore клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Брат Ниши је рекао да по правилима не постоји обавезан пост за труднице. Пост је алат за достизање циља а не златно теле. Jeste zlatno tele onima koji ne žele slobodu i odgovornost. лепо је кад оставиш мозгић на отаву и фураш на лер и онда кад пандркне нешто или неко имаш и кога да набедиш ... dada-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='prstgore' /> Takvi najlakše otpadaju od Crkve... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Takvi najlakše otpadaju od Crkve... Дакле ово је закључак (и пресуда) за жене које посте... prstgore "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука