Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Додао садржај:: Пријатељ Божији2015-06-08 00:00:00

Колико пута смо чули од људи који Јеванђеље ни у руке узели нису а камо ли да су га читали, речи Христове како „није гријех оно што улази у уста него оно што из њих излази“. Те речи њима су врхунски аргумент против поста и веома је распрострањен у народу коме, иако крштеном, Јеванђеље ништа не значи.

Потребно је  разјаснимо једно богословно питање. Но, прије тога, једна напомена. Ми, углавном, слабо и ријетко читамо Свето писмо. Због тога што слабо и никако познајемо Свето Писмо и нашу вјеру хришћанску, православну, која из њега извире, ми смо постали и остали најлакши плијен разним новим и лажним пророцима. Другима који су јаче и дубље укоријењени и урасли у хришћанску мисао и бит то се не дешава. Ако би смо се међусобно преслишавали нашли би смо врло ријетке међу нама којима је Свето Писмо редовна и свакодневна духовна храна. Али, ако се духовно не хранимо Светим Писмом, ми нажалост, чинимо нешто друго. Ми смо склони да га погрешно тумачимо.

nije-greh-jesti-a.jpg

Ни сам не знам – када је ријеч о посту, на примјер – колико сам пута чуо, чак и од оних који Свето Писмо нису видјели отворено, како „није гријех оно што улази у уста него оно што из њих излази“. И за тај главни, што се данас каже, „крунски“ аргумент против поста они кажу да је записан „тамо, у Светом Писму“. Нико од њих ми никада не каже гдје је то записано а камоли у којем је случају и контексту то изговорено и записано. Да су читали Свето Писмо видјели би који је био повод да ова мисао буде казана а био би им јаснији њен смисао.

Тачно је, у Светом Писму, конкретно, код светог јеванђелисте Матеја, у петнаестој глави његовог јеванђеља, стихови десет и једанаест стоји: (Христос) „дозва народ па им рече: слушајте и разумијте, не погани човјека што улази у уста, него, што излази из уста, то погани човјека.“

Као што видјесмо, ово је казано, но сада да видимо којим поводом и у којем контексту је то речено.

Одмах да нам буде јасно, у овом случају уопште није ријеч о посту. Овдје је , наиме ријеч о схватању, прихватању, поштовању и држању старих предања, старозавјетних регула и прописа. Да би нам то било јасно потребно је да се вратимо и прочитамо тај исказ од почетка. Ту стоји: „Тада приступише Исусу књижевници И фарисеји од Јерусалима говорећи: Зашто ученици твоји преступају предања старих? Јер не умивају руке своје кад хљеб једу.“ ( Мт. 15, 1-2 ) Христос им је доказао да ни они не поштују предања старих. При том их је подсјетио на ријечи старозавјетног, и њима тако добо знаног, пророка Исаију који каже: „Овај народ ме поштује уснама, а срце је њихово далеко од мене. Узалуд ме поштују учећи науке које су људске заповијести“. (Ис. 29, 13) Послије тога Христос је позвао народ и казао му мисао о погањењу уста коју ми толико злоупотребљавамо.

nije-greh-jesti-b.jpg

Највећа би, сада била грешка Христово супростављање фарисејском, дакле формалном и формалистичком, захтјеву о прању руку прије јела схватити као Христово противљење хигијени. Није о томе ријеч, разумије се. Ријеч је , наиме, о специјалном, ритуалном, прању руку; форми практикованој у Старом завјету. Пошто Христос устаје против свега што је форма и формализам, устаје и против овог лицемјерног у формалистичког фарисејског закона.

Сада нам је јасно да се овдје не ради о посту, овим Христовим исказом не пориче се пост. Требало би нам пуно више времена да нагласимо колики се значај придаје посту у Светом Писму. По важности пост је стављен у исту раван са молитвом и нераздовјен је од ње. За нас је важно да сами ово знамо и  да друге, који се погрешно позивају на Свето писмо, и тако га, можда нехотично, злоупотребљавају, поучимо. На спас њих и свију нас.

Протојереј Василије Томић
Извор: vasilijeprotatomic.com 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Znam par ljudi za koje bi dobro bilo da pročitaju i shvate ovaj tekst :)
има их доста, не брини.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Svakog ko vam to kaze ubuduce pitajte: "Koji je bio prvi ljudski greh, zbog kojeg su Adam i Eva bili izbaceni iz raja?"

Pozdrav i svako dobro! :)

Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола.

Преподобни Лаврентије Черниговски

Подели на овим сајтовима

Koji je bio prvi ljudski greh, zbog kojeg su Adam i Eva bili izbaceni iz raja?
први људски грех је непослушност, а не јабука.....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

''...пост је једно од најважнијих средстава за спасење душе. При томе суштина поста није у томе да не једемо одређену врсту хране. Ако не једете месо, а сатима седите испред телевизора, то није пост. Ако ви за време поста идете у позориште, на концерте и друге установе за забаву - то није пост. Ако губите време на посете и пријем гостију, активно "општите" телефоном, проводите време у читању светских књига - то исто није пост.
   Ако ви сами, уздржавајући се од мрсне хране (месне и млечне хране) и разонода, ипак осуђујете друге за њихов "немаран" живот - то тим пре није пост.
   Пост је уздржање од свега, што може да се испречи између вас и Бога. За време поста Хришћани се уздржавају од интимног брачног живота, пост је повлачење у своју унутрашњост и обитавање тамо само са Господом, то је време самоанализе, пажљиве ретроспективе свога живота, период најактивнијег духовног рада на исправљању својих недостатака, искорењивању страсти, очишћењу тела и духа.
   За време поста Хришћанин треба више пажње и времена да посвети одлажењу у цркву, личној молитви, помагању ближњима и чињењу дела милосрђа.''

http://www.crkva.se/razno/o_postu.htm

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Koji je bio cin te neposlusnosti? A u ostalom, da li to znaju ljudi koji ce ti reci da greh ne ulazi kroz usta? I nije jabuka, vec plod drveta poznanja dobra i zla.   :)

Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола.

Преподобни Лаврентије Черниговски

Подели на овим сајтовима

Znači svaki početak posta ista pesma (tema)
uvek ima novih zainteresovanih... :945729:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Znači svaki početak posta ista pesma (tema)...  joooj  joooj  joooj

Кенди, ако није тајна, тек сад видим да имаш преко хиљаду постова, а не пише твој претходни ник, па ако можеш да откријеш тај податак, пошто не могу да верујем да ми делује као нов члан који је ту скоро четири године :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Кенди, ако није тајна, тек сад видим да имаш преко хиљаду постова, а не пише твој претходни ник, па ако можеш да откријеш тај податак, пошто не могу да верујем да ми делује као нов члан који је ту скоро четири године :)
uze mi post iz usta..... :))

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Jabuka je tu stavljena ne samo zbog neposlusnosti no zbog ukusa ucinjenog greha. " Jabuka" je bitna :)

Istina nije se jela a i da jeste......

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...