JESSY Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Додао садржај:: Пријатељ Божији2015-06-08 00:00:00 Колико пута смо чули од људи који Јеванђеље ни у руке узели нису а камо ли да су га читали, речи Христове како „није гријех оно што улази у уста него оно што из њих излази“. Те речи њима су врхунски аргумент против поста и веома је распрострањен у народу коме, иако крштеном, Јеванђеље ништа не значи. Потребно је разјаснимо једно богословно питање. Но, прије тога, једна напомена. Ми, углавном, слабо и ријетко читамо Свето писмо. Због тога што слабо и никако познајемо Свето Писмо и нашу вјеру хришћанску, православну, која из њега извире, ми смо постали и остали најлакши плијен разним новим и лажним пророцима. Другима који су јаче и дубље укоријењени и урасли у хришћанску мисао и бит то се не дешава. Ако би смо се међусобно преслишавали нашли би смо врло ријетке међу нама којима је Свето Писмо редовна и свакодневна духовна храна. Али, ако се духовно не хранимо Светим Писмом, ми нажалост, чинимо нешто друго. Ми смо склони да га погрешно тумачимо. Ни сам не знам – када је ријеч о посту, на примјер – колико сам пута чуо, чак и од оних који Свето Писмо нису видјели отворено, како „није гријех оно што улази у уста него оно што из њих излази“. И за тај главни, што се данас каже, „крунски“ аргумент против поста они кажу да је записан „тамо, у Светом Писму“. Нико од њих ми никада не каже гдје је то записано а камоли у којем је случају и контексту то изговорено и записано. Да су читали Свето Писмо видјели би који је био повод да ова мисао буде казана а био би им јаснији њен смисао. Тачно је, у Светом Писму, конкретно, код светог јеванђелисте Матеја, у петнаестој глави његовог јеванђеља, стихови десет и једанаест стоји: (Христос) „дозва народ па им рече: слушајте и разумијте, не погани човјека што улази у уста, него, што излази из уста, то погани човјека.“ Као што видјесмо, ово је казано, но сада да видимо којим поводом и у којем контексту је то речено. Одмах да нам буде јасно, у овом случају уопште није ријеч о посту. Овдје је , наиме ријеч о схватању, прихватању, поштовању и држању старих предања, старозавјетних регула и прописа. Да би нам то било јасно потребно је да се вратимо и прочитамо тај исказ од почетка. Ту стоји: „Тада приступише Исусу књижевници И фарисеји од Јерусалима говорећи: Зашто ученици твоји преступају предања старих? Јер не умивају руке своје кад хљеб једу.“ ( Мт. 15, 1-2 ) Христос им је доказао да ни они не поштују предања старих. При том их је подсјетио на ријечи старозавјетног, и њима тако добо знаног, пророка Исаију који каже: „Овај народ ме поштује уснама, а срце је њихово далеко од мене. Узалуд ме поштују учећи науке које су људске заповијести“. (Ис. 29, 13) Послије тога Христос је позвао народ и казао му мисао о погањењу уста коју ми толико злоупотребљавамо. Највећа би, сада била грешка Христово супростављање фарисејском, дакле формалном и формалистичком, захтјеву о прању руку прије јела схватити као Христово противљење хигијени. Није о томе ријеч, разумије се. Ријеч је , наиме, о специјалном, ритуалном, прању руку; форми практикованој у Старом завјету. Пошто Христос устаје против свега што је форма и формализам, устаје и против овог лицемјерног у формалистичког фарисејског закона. Сада нам је јасно да се овдје не ради о посту, овим Христовим исказом не пориче се пост. Требало би нам пуно више времена да нагласимо колики се значај придаје посту у Светом Писму. По важности пост је стављен у исту раван са молитвом и нераздовјен је од ње. За нас је важно да сами ово знамо и да друге, који се погрешно позивају на Свето писмо, и тако га, можда нехотично, злоупотребљавају, поучимо. На спас њих и свију нас. Протојереј Василије ТомићИзвор: vasilijeprotatomic.com 3006, Човек Жоја, Јадранка-Дервента and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Znam par ljudi za koje bi dobro bilo da pročitaju i shvate ovaj tekst Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Znam par ljudi za koje bi dobro bilo da pročitaju i shvate ovaj tekst има их доста, не брини..... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Svakog ko vam to kaze ubuduce pitajte: "Koji je bio prvi ljudski greh, zbog kojeg su Adam i Eva bili izbaceni iz raja?" Pozdrav i svako dobro! kirios1, Јадранка-Дервента, Драган Јашић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Koji je bio prvi ljudski greh, zbog kojeg su Adam i Eva bili izbaceni iz raja? први људски грех је непослушност, а не јабука..... anonimus је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 ''...пост је једно од најважнијих средстава за спасење душе. При томе суштина поста није у томе да не једемо одређену врсту хране. Ако не једете месо, а сатима седите испред телевизора, то није пост. Ако ви за време поста идете у позориште, на концерте и друге установе за забаву - то није пост. Ако губите време на посете и пријем гостију, активно "општите" телефоном, проводите време у читању светских књига - то исто није пост. Ако ви сами, уздржавајући се од мрсне хране (месне и млечне хране) и разонода, ипак осуђујете друге за њихов "немаран" живот - то тим пре није пост. Пост је уздржање од свега, што може да се испречи између вас и Бога. За време поста Хришћани се уздржавају од интимног брачног живота, пост је повлачење у своју унутрашњост и обитавање тамо само са Господом, то је време самоанализе, пажљиве ретроспективе свога живота, период најактивнијег духовног рада на исправљању својих недостатака, искорењивању страсти, очишћењу тела и духа. За време поста Хришћанин треба више пажње и времена да посвети одлажењу у цркву, личној молитви, помагању ближњима и чињењу дела милосрђа.'' http://www.crkva.se/razno/o_postu.htm Данче*, ИгорМ, Драган Јашић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 први људски грех је непослушност, а не јабука..... Koji je bio cin te neposlusnosti? A u ostalom, da li to znaju ljudi koji ce ti reci da greh ne ulazi kroz usta? I nije jabuka, vec plod drveta poznanja dobra i zla. Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Znači svaki početak posta ista pesma (tema)... Човек Жоја and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Znači svaki početak posta ista pesma (tema) uvek ima novih zainteresovanih... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Znači svaki početak posta ista pesma (tema)... Кенди, ако није тајна, тек сад видим да имаш преко хиљаду постова, а не пише твој претходни ник, па ако можеш да откријеш тај податак, пошто не могу да верујем да ми делује као нов члан који је ту скоро четири године Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Кенди, ако није тајна, тек сад видим да имаш преко хиљаду постова, а не пише твој претходни ник, па ако можеш да откријеш тај податак, пошто не могу да верујем да ми делује као нов члан који је ту скоро четири године uze mi post iz usta..... Данче* and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Žao mi je ali moram da vas uskratim za tu informaciju Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 први људски грех је непослушност, а не јабука..... Jabuka je tu stavljena ne samo zbog neposlusnosti no zbog ukusa ucinjenog greha. " Jabuka" je bitna Istina nije se jela a i da jeste...... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 @@Candy Butcher, Страхиња ??? П.С. Трепни једном за ДА, два пута за НЕ Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Ти баш не знаш да се играш Јесте Страхиња? Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука