Jump to content

Старост васионе: хронологија библијска или природно-научна

Препоручена порука

Према византијском израчуну који је кориштен некада и код нас Срба сада је 7524. година од стварања света.

О годинама се може говорити само од времена ,,изгнања'' Адама услед сагрешења и пада. То је библијски аспекат, док би све друго било чисто научно и са друге стране онога што називамо теологијом.

О такозваном датуму стварања света не може бити говора. Једно је библијско стварања као првобитни почетак који је изван оквира научног, а сасвим друго је научни аспекат који налази ограничење емпириских приступа у ономе што називамо класичним Великим праском.

Напредна физика помоћу заиста моћне математике говори да мора постојати нешто стварно, нешто што представља конкретно постојање физичких система иза онога - пре онога - што називамо класичним Великим праском. Првобитни почетак није био онај Велики прасак који наука објашњава као почетак нашег тренутног постојања и стања.

Првобитни почетак је заиста библијски почетак, док класични Велики прасак може бити почетак секундарног стања творевине, тј. палог стања. Не знам шта би теолошки друго хришћани могли да протумаче из модерне физике и космологије - друга могућност је да се препустимо пустим мултиверзум-моделима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Рабини су фалсификовали Стари завет, нарочито су скратили родословља што показује разлика између масоретске редакције и Септуагинте, тако да им израчуни никако не могу бити добри.

Само је једна вера права - вера хришћанска православна!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Лично се не оптерећујем размишљањем о томе које године је свет створен, у којем телу се јављају свеци с онога света и сличним глупостима!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Боље се бавити хуманитарним радом или мисионарењем (мисионарење може бити и превођење неког текста, дигитализација неке корисне књиге) него бесплодним причама око питања на која је немогуће дати одговоре, а на која поједина пискарала и црткарала троше своје слободно време.

Подели на овим сајтовима

Ako je evolucija tačna nema pada.Smrt je sastavni deo prirode koju je stvorio Bog.Takođe nema ni prvorodnog greha.Čovek samo živi po nagonima koje mu je usadio Bog.

Ima pada. А. Каломирос: „Адам је био еволуцијски узнапредовала животиња, која је у своје најунутарњије битије примила удах Божански, печат Божије иконе (образа), и постала човек….. Када је Господ Бог духнуо у лице Адамово дух животни, тада је еволуцијски узнапредовала животиња постала разумно створење, преображена изнутра и у својим дубинама, али не анатомски већ духовно, благодаћу Духа Светога“. Ja mislim da je to bilo u raju.
Подели на овим сајтовима

То је исто као да кажеш да је пало стање лепота Божијег стварања. Постоји могућност да је класични Велики прасак - и поменута еволуција - заправо последица Адамовог пада.

Проблем религиозног еволуционизма је у томе што они који то подржавају заправо обожавају биолошку еволуцију нашег постојања, до те мере да се створила ,љубав'' према томе. Нешто слично као код људи који до те мере воле сексуалност да је сматрају за вечном категоријом, тј. да ће секс постојати у вечности у есхатону.

Међутим, једно је благослов у домостроју стварања - као што је са сексуалношћу -, а друго је есхатолошки аспекат. Неупоредиво другачије у смислу палог стања је поглед на садашње постојање, у односу на оно стање које је било првобитно БИБЛИЈСКО СТВАРАЊЕ, а још неупоредивије у односу на предстојеће -есхатолошко- постојање.

Ja(lično) vjerujem da je Bog stvorio Adama u raju. Pročitajte moj prethodni odgovor. Evolucija nigdje ne kritikuje vjerovanje u Boga i raj.
Подели на овим сајтовима

Боље се бавити хуманитарним радом или мисионарењем (мисионарење може бити и превођење неког текста, дигитализација неке корисне књиге) него бесплодним причама око питања на која је немогуће дати одговоре, а на која поједина пискарала и црткарала троше своје слободно време.

Ja se volim baviti i pitanjima o duhovnosti, a i ovim takodje
Подели на овим сајтовима

Ja(lično) vjerujem da je Bog stvorio Adama u raju. Pročitajte moj prethodni odgovor. Evolucija nigdje ne kritikuje vjerovanje u Boga i raj.

Нема говора о првобитној творевини тамо где Сунце претходи биљном свету. Целокупна еволуција коју наука објашњава нема додирних тачака са првобитним стварањем, осим у чињеници Адамовог пада.

Потребно је да се пренемо из сна класичне биологије и еволуције. Треба престати са гледиштем научне еволуције као првобитног стварања, зато што је првобитно стварање и првобитно стање творевине било пре научног Великог праска, па је с тога највероватније да је Велики прасак почетак секундарног постојања, секундарног стања, то јест палог стања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ima pada. А. Каломирос: „Адам је био еволуцијски узнапредовала животиња, која је у своје најунутарњије битије примила удах Божански, печат Божије иконе (образа), и постала човек….. Када је Господ Бог духнуо у лице Адамово дух животни, тада је еволуцијски узнапредовала животиња постала разумно створење, преображена изнутра и у својим дубинама, али не анатомски већ духовно, благодаћу Духа Светога“. Ja mislim da je to bilo u raju.

Писмо Серафима Роуза  А. Каломиросу:http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/SerafimRouzTumacenjePostanja/SerafimRouzTumacenjePostanja106.htm

Подели на овим сајтовима

Треба престати са гледиштем класичног Великог праска као првобитног стварања, као што смо престали са гледиштем планете Земље као центром универзума.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Па добро. Ако мислиш да је боље веровати да је класични Велики прасак заиста првобитни - библијски - почетак творевине, онда нека ти буде по жељи. Поента је у томе што то не мора да буде истина, као што ни геоцентризам није истина.

Постоје наговештаји да класични Велики прасак није првобитни почетак творевине, и то читава модерна наука потврђује. Потребно је закорачити даље од релативитета и стандардне квантне механике.

Мислим, ако ћеш нешто назвати будалаштином само зато што то не разумеш или ниси довољно информисан, онда си близу пристрасности ко зна чему. Питам се, зар ти је апсолут библијског еволуционизма, тј. биолошка еволуција као првобитно стварање толико претежније од свега да ниподаштаваш и занемарујеш модерну квантну космологију?

Ево веруј ми, у истој си позицији као геоцентристи ако тврдиш да је будалаштина све друго од теорије Великог праска као првобитног почетка творевине. То добро зна и Стивен Хокинг и многи други научници и смеју се хришћанима који се надгорњавају око еволуционизма.

Читав научни свет данас говори о реалности мултиверзума у разним моделима, зато што то потврђује математика, као што је потврдила постојање црних рупа или позадинског зрачења и много другог много пре него што се све ово емпиријски потврдило. То што је можда немогуће емпиријски потврдити мултиверзум, што би значило да то коначно детектујемо, не значи да овде говоримо о будалаштинама.

Схвати да постоје многи модели мултиверзума. Дакле, заиста нешто постоји и претходи као творевина класичном Великом праску и то није будалаштина. И сада само покушај то да протумачиш у светлу хришћанске теологије. Шта за тебе не би било будалаштина?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@Milan Nikolic,

Pa uopšte se ne radi o tome. Potpuno je svejedno da li se Božije stvaranje poklapa sa VP ili je u pitanju neka druga teorija poput inflacije itd. Bitno je da ti tu svoju teoriju antropološki definišeš sa teološkog aspekta, pošto ovako kako trenutno nastupaš to je jedna obična fantazija u kojoj je Adam ispao kroz crvotočinu crne rupe, i taj pad je bio toliko silovit da je tresnuo uz veliki prasak. Pa sad cela tvorevina, ovaj naš univerzum, valjda kao deo mutliverzuma, u nekoj našoj vremenskoj postVP grani, treba da se vrati u stanje savšenstva pre pada. E, al tamo u tom povratnom savršenstvu kako ga ti zamišljaš Adam će opet pasti, jer je već jednom pao, pa će opet da ljoljne, pa će opet da se desi VP, i tako sve u krug. 

:774236lrsdhmiw4r:

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Не знам откуд имаш идеју да творевина треба да се врати у стање пре пада. То никада нисам рекао и нико не говори да је поента у томе. Зато, одакле теби таква идеја?

Сматрам као предањско веровање да творевина, иако се тренутно креће ка општој смрти, или небићу, како год, треба да се преобрази кроз ,,ново стварање'' у есхатолошко постојање Царства Божијег. Зато не знам чему твоје збуњивање. Зар је толико комликовано претпоставити да је првобитна творевина била у стању које се променило услед Адамовог пада, тако што је тај пад узроковао ново стање, секундарно постојање, другачије постојање, ПАЛО СТАЊЕ - које управо почиње од момента који наука препознаје као научни Велики прасак?

То је све докле наука може да досегне - до Великог праска. Али данас имамо модерну физику која се прелама са самим границама физике. И ако ћеш ти одбацити такву муку модерног доба да би имао удобност класичне доктрине почетка творевине, треба да знаш да ту ипак немаш никакву подлогу која се не може измаћи. Супер је теби. Сматраш нешто будалаштинама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Potpuno je svejedno da li se Božije stvaranje poklapa sa VP ili je u pitanju neka druga teorija poput inflacije itd.

Инфлаторна космологија није ништа друго до теорија која Великом праску даје прасак. Говорио сам о нечему другом. Иако инфлаторна космологија има у себи модел мултиверзума, тај модел је само један од многих других међу којима има заиста интересантних за теолошко разматрање. Али ти већ сматраш то будалаштинама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...