Jump to content

SPC: Treba zabraniti abortus

Оцени ову тему

Препоручена порука

Postoji i taj deo koji se malo zanemario u ovoj raspravi, pa da ga pomenemo - kao što određeni ljudi ne mogu da prežive bez aparata, fetus ne može da preživi samostalno, bez majke. Ukoliko majka ne želi da ga nosi, po kom osnovu joj namećeš tu obavezu?

По истом по ком има одговорност ако остави дете по рођењу, нпр. у шуми, па оно умре. И по истом по ком је свако дужан да пружи помоћ другоме, ако себе не угрожава. На начелном нивоу, по томе што је обавеза која се намеће мајци мање зло за њу, него одузимање права на живот детету. То што неко фактички зависи од неког другог, не може да чини овог другог господарем његовог живота.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Postoji i taj deo koji se malo zanemario u ovoj raspravi, pa da ga pomenemo - kao što određeni ljudi ne mogu da prežive bez aparata, fetus ne može da preživi samostalno, bez majke. Ukoliko majka ne želi da ga nosi, po kom osnovu joj namećeš tu obavezu?

По томе што је о томе требало да мисли пре секса, а не после, да не наводим сад ону нашу пословицу. То што није пазила, то ми је некако еквивалентно ономе кад неко из непажње потпише неки тежак уговор, да би добио неку почетну бенефицију (задовољство). Имао је опцију да пажљиво чита, да се посаветује са адвокатом и на крају да не потпише уопште. После потписа нема назад. Самом је себи наметнуо обавезу.

Наравно, ово кажем у принципу. У пракси сам свестан да је ово једно од најкомпликованијих питања која постоје, са свих могућих и немогућих аспеката и забрана не би ничему добром водила. Само би се повећао број нелегалних и опасних абортуса, а вероватно и убистава деце по рођењу. Лично сам апсолутно против абортуса из хира, али преузмиање обавезе могу да наметнем само себи. У осталим граничним ситуацијама (силовање, тешко оштећење плода, разни екстремно тешки социјални проблеми итд.) шта рећи, а остати паметан? Да ли је Стивена Хокинга требало одстранити да су његови родитељи знали да ће оболети од оног чуда у двадесет и некој, тим пре што ретко ко преживи пар година? Ја се не усуђујем ишта да кажем. А опет, потуно разумем родитеље који би се одлучили на абортус. Свакоме нека је на савести не дај Боже ником да дође у ту ситуацију. Као да таквим родитељима није већ довољно пакла, само им фали још неко да им попује изнад главе.

Подели на овим сајтовима

По истом по ком има одговорност ако остави дете по рођењу, нпр. у шуми, па оно умре. И по истом по ком је свако дужан да пружи помоћ другоме, ако себе не угрожава. На начелном нивоу, по томе што је обавеза која се намеће мајци мање зло за њу, него одузимање права на живот детету.

Roditelji imaju dužnost da se staraju o svojoj deci ako žele da vrše roditeljsko pravo. U slučaju da ne žele, mogu dete da daju na usvajanje.

Ti jesi dužan da pružiš pomoć "licu koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život" ali nisi nikad dužan da nekom pomažeš 9 meseci...

То што неко фактички зависи од неког другог, не може да чини оовог другог господарем његовог живота.

Ne čini ni prvog gospodarem života i tela drugog.

Ako bi neki psihopata zarobio tebe i još nekog čoveka i uspeo da vas poveže tako da vas je nemoguće razdvojiti bez da drugi umre, da li bi ti bio dužan da celog života ostaneš tako povezan?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ako bi neki psihopata zarobio tebe i još nekog čoveka i uspeo da vas poveže tako da vas je nemoguće razdvojiti bez da drugi umre, da li bi ti bio dužan da celog života ostaneš tako povezan?

Али беба није никог заробила, него је тај неко себе самог заробио.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па није беба сама и непозвана ушла унутра да ужива... :)

Мислим, народе - свака акција има своје последице, људи морају да сносе одговорност за своје поступке.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим, народе - свака акција има своје последице, људи морају да сносе одговорност за своје поступке.

I vraćamo se na ono što je osnova, a to je edukacija!

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

Roditelji imaju dužnost da se staraju o svojoj deci ako žele da vrše roditeljsko pravo. U slučaju da ne žele, mogu dete da daju na usvajanje.

Ti jesi dužan da pružiš pomoć "licu koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život" ali nisi nikad dužan da nekom pomažeš 9 meseci...

Ne čini ni prvog gospodarem života i tela drugog.

Да, али ако мајка остави дете на неком месту па дете умре, мислим да би одговарала за неко кд из области кд против породице и права детета. Не смеју да својим понашањем доведу дете у опасност, без обзира желе ли или не да врше родитељско право.

Основ на коме се темељи дужност о пружању помоћи је ваљда уверење да је свако дужан да помогне другом, све док не угрожава сопствени живот. То је суштина, по мом мишљењу. Наравно, ово "непосредно" ми можемо тумачити тако да не обухвата дуже временске периоде, вероватно и јесте тако, али мислим да не треба расправљати о абортусу на основу решења у закону... Можда сам погрешио што сам поменуо али хтео сам да истакнем да је чак и право прожето уверењем да је свако дужан да помогне другом, док не угрожава себе. 

Дете не би било господар живота тиме што би било господар тела жене у току 9 месеци. Мислим да је господарење туђим телом мање зло од одузимања права на живот, то је поента свега. А да не би дете господарило животом жене, мислим да је сасвим легитимно абортирати уколико је здравље жене или детета угожено.

Мислим да бих био дужан, јер моја слобода не може да претегне над туђим правом на живот, а нарочито јер у твом примеру нико од нас двојице није крив за насталу ситуацију. Даниси гледао Human centipede?  girl_smiley

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ево шта ја мислим о абортусу:
Абортус је убиство, не знам да л' сте знали? 

Јуришате ка томе, одлуком сте пали!

То сам рекао и у мојој првој песми.

Подели на овим сајтовима

Niko ne tvrdi da je fetus nepozvan ušao u nečiji stomak... ali to i dalje ne nameće samo po sebi odgovornost nekoj ženi da iznese neželjenu trudnoću... društvo (država) može da nametne takvu odgovornost i da stvori takvu kauzalnost (ako si začela, moraš da rodiš) ali ta odgovornost nije paralelna nekoj drugoj, niti izvedena iz neke druge... jer nemamo ni jednu situaciju gde ti pravo nameće šta ti moraš da uradiš sa svojim telom...

Ne bih mnogo ni da se raspravljam... samo sam hteo da skrenem pažnju na to da se u ovakvim raspravama veoma često potežu neki argumenti i kriterijumi koji bi trebalo da zvuče objektivno (postojanje svesti, duše, potencijala da se postane čovek) a zapravo nisu... zapravo svako društvo, vagajući ovde dva različita i suprotstavljena interesa kao i potrebe društva, donosi jednu prilično arbitrarnu i subjektivnu odluku o razlozima i momentima u kojima se može prekinuti trudnoća (ili odluku da ne može ni pod kojim uslovima)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Наравно да постоји одговорност - та беба је последица њене свесне одлуке и акције. Ако није желела трудноћу, требало је да о томе мисли на време. Ми смо свесна и разумна бића.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mene samo zanima koliko vas koji ste za uzdržavanje pre braka i sami bili dosledni tome.Malo je degutantno,ali većina koja zdušno to podržava sama nije u stanju to da ispuni! I onda dolazimo do licemerstva...

Ti si to ispitivala? Otkud ti ta ideja..? Moram primetiti da ove tvoje "opservacije" u najmanju ruku zvuce ..  detinjasto i neverovatno naivno ...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Niko ne tvrdi da je fetus nepozvan ušao u nečiji stomak... ali to i dalje ne nameće samo po sebi odgovornost nekoj ženi da iznese neželjenu trudnoću... društvo (država) može da nametne takvu odgovornost i da stvori takvu kauzalnost (ako si začela, moraš da rodiš) ali ta odgovornost nije paralelna nekoj drugoj, niti izvedena iz neke druge... jer nemamo ni jednu situaciju gde ti pravo nameće šta ti moraš da uradiš sa svojim telom...

Ne bih mnogo ni da se raspravljam... samo sam hteo da skrenem pažnju na to da se u ovakvim raspravama veoma često potežu neki argumenti i kriterijumi koji bi trebalo da zvuče objektivno (postojanje svesti, duše, potencijala da se postane čovek) a zapravo nisu... zapravo svako društvo, vagajući ovde dva različita i suprotstavljena interesa kao i potrebe društva, donosi jednu prilično arbitrarnu i subjektivnu odluku o razlozima i momentima u kojima se može prekinuti trudnoća (ili odluku da ne može ni pod kojim uslovima)...

Па питање је да ли уопште и постоје објективни аргументи. Постоје друштва у којима је дозвољена смртна казна, па то ту смртну казну не чини мање нецивилизованом. Одлично си рекао, постоје два интереса, само ја лично не могу да појмим како неко може интерес жене да са својим телом ради шта жели тих 9 месеци (а пошто се својевољно довела у ту ситуацију) стави испред интереса свакога да живи, макар да сам одлучи жели ли да живи... Мени је то просто неправедно и нецивилизовано.

Подели на овим сајтовима

Наравно да постоји одговорност - та беба је последица њене свесне одлуке и акције. Ако није желела трудноћу, требало је да о томе мисли на време. Ми смо свесна и разумна бића.

"Posledica svesne odluke i akcije" nije nikakav prirodni ili logičan osnov za odgovornost... odgovornost proizilazi iz određenih dužnosti... može nečija besparica  da bude direktna posledica tvoje svesne odluke da tom čoveku daš otkaz... pa iz toga ne proizilazi tvoja odgovornost... jer ti nisi dužan da se staraš o tome da on ima para...

Analogija koju izvlačite iz ugovora nije primenjiva jer kod ugovora se upravo gleda volja ugovornih strana... a nepažljiv potpisnik neće (uglavnom) moći da se izvuče zato što neće moći da dokaže da je volja bila drugačija a ne samo zato što je potpisao ugovor.

"Ако није желела трудноћу, требало је да о томе мисли на време" nije ništa drugo do "ne može da abortira, jer ja tako kažem"...

Подели на овим сајтовима

"Posledica svesne odluke i akcije" nije nikakav prirodni ili logičan osnov za odgovornost... odgovornost proizilazi iz određenih dužnosti... može nečija besparica  da bude direktna posledica tvoje svesne odluke da tom čoveku daš otkaz... pa iz toga ne proizilazi tvoja odgovornost... jer ti nisi dužan da se staraš o tome da on ima para...

Analogija koju izvlačite iz ugovora nije primenjiva jer kod ugovora se upravo gleda volja ugovornih strana... a nepažljiv potpisnik neće (uglavnom) moći da se izvuče zato što neće moći da dokaže da je volja bila drugačija a ne samo zato što je potpisao ugovor.

"Ако није желела трудноћу, требало је да о томе мисли на време" nije ništa drugo do "ne može da abortira, jer ja tako kažem"...

A šta bi bio prirodan ili logičan osnov za odgovornost (ili objektivan, kako želiš)? 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Није зато што "ја тако кажем", већ је темељ наше цивилизације - право на живот. Зачеће је, како год да окренеш, почетак новог живота. То је почетак биолошког процеса који зовемо "човек". И ту су родитељи "потписали уговор" да се о том новом животу старају док не буде могао да се сам о себи стара. Нико их на то није присилио - ушли су у обавезу добровољно.

Све остало је балаво и неодговорно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...