Jump to content

Ко су демони и какав је њихов утицај на људе.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Imam pitanje tj. strah,ako moze pomoc.
Kaze nasa crkva da demoni zaista postoje i da su svuda oko nas,ako bi ih ljudi videli umrli bi od straha,to sam citala i kako neki oci kazu.Pa nam ubacuju misli itd.
Ja zelim da verujem,ali sada sam jos vise uplasena, jer sve to jako zbunjuje.Kako ja mogu normalno i bez straha da zivim ako se udubim u pomisao da su demoni svuda gde god da podjem,kako bez straha ubuduce da ostanem sama u kuci? kako da znam da sam ja JA a ne da je neki demon usao u mene i ubacuje mi misli? To znaci da nemamo slobodnu volju? Sama pomisao da demoni upravljaju nama mi je uzasna.

Na primer,kada sam nesto besna,ljuta,imam lose misli kao i svi ljudi s'vremena na vreme,jel to znaci da je demon usao u mene ili sam ja takva zbog temepramenta i sto ne umem samu sebe u nekim trenutcima da iskontrolisem?

Kada ljudi upadnu u grehove,da li je to jer su oni to odabrali ili je taj zao duh usao u njih?

Malo mi je sve to opterecujuce,ne mogu se fokusirati na poslove,pa ako moze neko da mi objasni.

Подели на овим сајтовима

Najbolja odbrana ti je da ne obracas paznju, i Isusova molitva.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Post, molitva, i pricesce sa pokajanjem (ispovijescu), i nemas cega da se bojis... Korisno je nositi krstic na sebi i imati ikone u stanu, i da je stan osvestan. Najbolje da ne razmisljas o tome uopste. Istina ima ubacenih pomisli, ali nasa volja odlucuje da li ih dalje realizujemo u ruzne rijeci i losa djela. Da znas i da svaki strah i uznemirenje od njih dolaze.. Procitaj pazljivije molitvu 'Da vaskrsne Bog' (u vecernjim molitvama), i ne boj se vise...

Подели на овим сајтовима

svuda oko nas

Ako "vidiš" demonske horde pokušaj da sagledaš i legione bestelesnih nebeskih sila zajedno sa svetim apostolima, mučenicima, ispovednicima svake vrste i svim krštenim dušama čija molitva neprestano teče u Carstvo pa će ti biti jasno da je jedini potreban i zdrav "strah" ono što zovemo strahom Božjim. U nepreglednu svetiteljsku vojsku smo krštenjem upisani i mi. Na nama je odluka hoćemo li i na delu pokazati da joj pripadamo ili ćemo po ko zna koji put raspeti Hrista...

"Ko će nas rastaviti od ljubavi Hristove?" (Rim. 8,35)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Kako ja mogu normalno i bez straha da zivim ako se udubim u pomisao da su demoni svuda gde god da podjem

Nema potrebe da se udubljujes u takve pomisli, na njih uopste ne obracaj paznju.

Nauci sebe da se odusevljavas, i da ti misli ispunjava neka lepota - lepota prirode, umetnickih dela, bilo cega sto ti drago. Vezu sa Bogom odrzavamo putem lepote, a ne putem mraka i turobnosti.

Dakle, misli uvek treba da su mirne, svetle, plemenite.

Kao sto je Dijana rekla, najbolja sredstva za dostizanje toga jesu redovnije pricescivanje, pazljiva ispovest, umeren i prema snazi odmeren post.

Ali iznad svega, ponavljam, nauci sebe da u mislima uvek ides za pravom lepotom i odusevljenjem... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Hvala puno svima!

Jos ovo ,evo dva konkretna primera. Dok nisam to cula,kada sam se molila recimo,uvek osetim olaksanje,mislila o Bogu,o lepim stvarima.. kako sam cula da demoni napadaju u toku molitve, i ja se sinoc pomolim,uzasna teskoba mi je naisla i strah . Jel sam ja to sama sebi tim mislima nanela teskobu,jer sam o tome razmisljala , ili ispada da me je demon napao? 

Ili meni neko ucini nazao,pa sam zamisljala kako taj neko pati ,kako mu se svetim,a posle mi bude krivo i pokusavam da ne mislim takve stvari,jel to znaci da je to posledica toga sto me taj neko povredio ili da je demon usao u mene? 

Подели на овим сајтовима

Hvala puno svima!

Jos ovo ,evo dva konkretna primera. Dok nisam to cula,kada sam se molila recimo,uvek osetim olaksanje,mislila o Bogu,o lepim stvarima.. kako sam cula da demoni napadaju u toku molitve, i ja se sinoc pomolim,uzasna teskoba mi je naisla i strah . Jel sam ja to sama sebi tim mislima nanela teskobu,jer sam o tome razmisljala , ili ispada da me je demon napao? 

Ili meni neko ucini nazao,pa sam zamisljala kako taj neko pati ,kako mu se svetim,a posle mi bude krivo i pokusavam da ne mislim takve stvari,jel to znaci da je to posledica toga sto me taj neko povredio ili da je demon usao u mene? 

To se svima desava, to je sve laz i obmana, to nista ne postoji.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Nemoj da se opterecujes time... Ispuni svoj um necim pozitivnim, vjerom, nadom, ljubavlju, i ne obracaj paznju na to... Svi iammo ruzne misli i imamo ometanja pri molitvi... Molimo se i dalje i oruzamo se svijescu i voljom ka ljepsim mislima, rijecima i postupcima...

Подели на овим сајтовима

Hvala puno svima! Jos ovo ,evo dva konkretna primera. Dok nisam to cula,kada sam se molila recimo,uvek osetim olaksanje,mislila o Bogu,o lepim stvarima.. kako sam cula da demoni napadaju u toku molitve, i ja se sinoc pomolim,uzasna teskoba mi je naisla i strah . Jel sam ja to sama sebi tim mislima nanela teskobu,jer sam o tome razmisljala , ili ispada da me je demon napao? Ili meni neko ucini nazao,pa sam zamisljala kako taj neko pati ,kako mu se svetim,a posle mi bude krivo i pokusavam da ne mislim takve stvari,jel to znaci da je to posledica toga sto me taj neko povredio ili da je demon usao u mene?

Pa za prvo - ti si pod uticajem sopstvenog straha primila pomisao i usla u "razgovor" sa njom. Kao sto rekoh, nauci sebe da na takve pomisli uopste ne obracas paznju. Naravno, ne moze um da bude skroz prazan, zato i kazem da je dobro da ga hranis lepim, svezim, dobrim, pitomim mislima.

Ima kad Bog dopusti, a radi nase pouke i vezbe, da nam tako malo nalecu takve misli. Neka te to ne zbunjuje, zauzmi um lepim i cistim mislima, vezbaj se u tome, i uvek imaj postojanu nadu na Boga. U molitvi uvek trazi ono sto ti treba, tj., izmedju ostalog, i ciste i bistre misli. Ta i takva vezba bice ugodna Bogu, i u svoje vreme donece ti odmor i mir uma.

A za ovo drugo - jasno je, ne sveti se nikom, pa ni u mislima, osvetnicke misli su proizvod pritajene gordosti i gneva, imamo ih svi bar ponekad, i uvek su takve misli pogane i stetne po nas um. Kao i za ove prve koje si pitala, nauci sebe da ih, uz Boziju pomoc, polako i postepeno odbacujes i ignorises.

Naravno, nece to da bude preko noci da ti sve podje za rukom, ali nece ni da traje u jednom mahu preko tvojih snaga, jer "Bog zna meru nasih potreba i nase snage", kako kazu sveti.

Opusti se koliko mozes, i pre svega usvoj cinjenicu da je zivot lepota. Naravno, ima i drugih stvari koje nisu lepe, ali mi necemo da dozvolimo da one zagade nas um i nasu dusu. Znaci, ne plasi se, jer za tako necim stvarno nema razloga... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ходите чеда, послушајте мене,
страху Господњем научићу вас.

Који је човек који жели живота,
који љуби да види дане добре?

Уздржи језик свој од зла,
и уста твоја да не говоре лаж.

Уклони се од зла, и чини добро;
тражи мира и иди за њим.

(Пс 33, 11-14)

Подели на овим сајтовима

Када примете да неко има усрђе и ревност за молитву, демони му (за време молитве) подмећу мисли о било чему, наводно нужном (и одлазе). Нешто касније они га опет подсећају на то, подстичући и ум да се забави тиме (ако се ради о питању – да га разреши, а ако о ствари – да је стекне). И он, не налазећи оно што иште – жали и тужи. И затим, пошто стане на молитву (тај усрдни ревнитељ молитве) они му напомињу о предмету размишљања и искања како би ум, покренувши се опет ка познању (раније нерешеног) молитву учинио бесплодном.

Подвизавај се да свој ум за време молитве учиниш глувим и немим. Тада ћеш моћи да се молиш као што треба.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

УЧИТЕ ДА СЕ МОЛИТЕ - Свети Јован Кронштатски

Учите да се молите. Принуђујте себе на молитву. У почетку то пада тешко, али, уколико се више присиљавате, утолико она постаје све лакша.

- Шта је то молитва? То је окренутост срца и ума Богу; то је посматрање Свемогућег, Сведоброг и Свемудрог. Молитва је разговор створа са својим Творцем, у пуном срахопостовању, а при најобилнијој свести о својој слабости и ништавности, при најдубљем покајању срца и чврстој одлуци да се изменимо; у поверавању свемогућој Божијој помоћи.

Ако се молите помоћу молитвеника, онда не журите, него се трудите да сваку реч искреним срцем искажете. Ваше ће се срце повремено успротивити, остајаће хладно, понекад ће се страшно узбудити или се удаљити. Срце морате да обуздавате и да га сабрано окрећете Богу. Упућујте Господу и сопствене речи у молитви. Наше сопствено муцање Њега нарочито радује. Са мало наших, свесрдно изоворених, речи ми се наслађујемо блаженством више него при дугој туђој молитви.

При свему је одлучујућа близина срца Богу. Дајте Богу ваше срце које Га искрено воли, као што волите своје родитеље, добротворе и пријатеље, и осетићете блаженство те праве, чисте љубави. Бог говори: "Сине, дај ми твоје срце", јер срце је наше средиште, да сам човек. Ко се не моли од свег срца, тај се уопште не моли.

Код молитве све зависи од искрености. Срце мора жарко да чезне за оним што моли.

- Моли се верно и чврсто. Изнеси своје потребе јасно, свесно и од свег срца. Веруј при том, непоколебљиво, да Господ над тобом бди, колико си уверен да те твој отац гледа са разликом, да те небески Отац у свим покретима твога бића у потпуности прозире.

- Пажљива, искрена молитва сједињује вас с Богом и испуњава Његовим даровима - истином миром и радошћу, смирењем и љубављу.

При мољењу треба чврсто веровати у снагу молитве; треба имати поверења у то да нас испуњење молбе прати као сенка што прати наше тело. Код Бога је реч равна делу. Као што се увис бачен камен сигурно враћа на земљу, тако доспевају речи верујуће молитве к Богу. Господ услишује и испуњава сваку реч наших молитава, само ако од срца долазе.

Мораш ли јутром рано на посао? Устани онда раније и моли се ревносно, добићеш мир, снагу и пун успех.

Јеси ли увече уморан и хоћеш, што је могуће брже да паднеш у постељу? Одвој, ипак, времена и моли се од свег срца - спаваћеш спокојно и мирно.

Гони ли те жеља твојим дневним задацима - приморај себе на сабрану молитву, навикни се мировању у Богу и све што ти је на срцу успеће.

https://www.pouke.org/agape/index.php/molitvenik/o-molitvi/175-ucite-da-se-molite-sveti-jovan-kronstatski

Подели на овим сајтовима

Псалам 22.
Псалам Давидов.(МТ: Псалам 23)

1. ГОСПОД ме напаса, и ничега ме неће лишити.
  2. На месту зеленом, тамо ме настани,
    на водама одмора отхрани ме,
  3. душу моју опорави.
    Одведе ме на стазе правде,
    ради Имена Свога.
  4. Јер ако и пођем посред сенке смрти,
    нећу се бојати зла, јер си Ти са мном.
  5. Штап Твој и палица Твоја, они ме утешише.
    Припремио си преда мном трпезу, насупрот тлачитеља мојих.
    Намазао си уљем главу моју,
    и чаша Твоја напајајућа је као најјача.
  6. И милост Твоја пратиће ме у све дане живота мога,
    и настанићу се у дому Господњем за дуге дане.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

A ne zaboravi i da ima jako puno andjela oko tebe. Tu je i tvoj andjeo cuvar.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...