Jump to content

Sveštenik istukao monahinju?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pop zbog priloga pretukao monahinju

18. May 2013.

Monahinja Mihaela (78) dobila je batine od sveštenika dok je ispred Saborne crkve u centru Kragujevca sakupljala prilog za manastir Pravedni Jov. Nemili događaj odigrao se na Veliki petak, čak je i policija morala da interveniše.

monahinje-150x150.jpg monahinja-150x150.jpg

Gnjev za sada neidentifikovanog sveštenika izazvalo je to što su vjernici u njenu kutiju stavljali novac. Monahinja se odbranila kišobranom. Kako saznajemo u policiji, napravljena je i službena bilješka o ovom incidentu.

- Bilo je posle podne, sedela sam ispred kapije crkve u glavnoj ulici. Tada se pojavio sveštenik i odmah je počeo da me udara po glavi. Kukala sam, ali niko mi nije pritekao u pomoć. Rešila sam sama da se branim, dohvatila sam kišobran i počela sam da ga udaram, da ga bodem. Drugom rukom sam čuvala kutiju sa novcem, jer mi se činilo da hoće da je otme – priča za „Blic” Mihaela, koju su spasli prolaznici i potom pozvali policiju.

Kako je za „Blic” izjavio Ivan Đorović, načelnik policijske uprave u Kragujevcu, bilo je pritužbi od eparhije zbog toga što te dvije monahinje, ona i njena sestra Urila (84), prikupljaju dobrotvorne priloge.

- Reagovali smo odmah i prikupljali smo informacije. U selu Prekopeča su nam svi rekli da su to dobre, poštene žene, koje sve što sakupe ulažu u gradnju manastira koje su same i podigle. Zato smo rešili da ih ne diramo i da im ne zabranjujemo da sakupljaju prilog za crkvu. Mi njih nećemo sklanjati sa ulice, a crkva svoje unutrašnje nesuglasice mora da rešava sama – kaže Đorović.

Mihela kaže su prije nekoliko godina njoj i sestri sveštenici počeli da prijete i da ih tjeraju.

- Kažu da smo im pokupile sve pare… – dodaje.

Ona i njena sestra poznate su i po tome što putuju u „fići” starom 40 godina, koji su same kupile. Mihaela je tada i položila vozački ispit, i dozvolu ima i danas.

“Rekli smo im da se sklone”

Kako je „Blicu” rečeno u Šumadijskoj eparhiji, monahinjama je više puta rečeno da ne sakupljaju priloge sa svojom kutijom. Rekli smo im da nam kažu koliko im novca treba, ali one nisu prihvatile. Bune se i ne prihvataju dogovor. Zato je monahinji Mihaeli već deset godina zabranjeno pričešće. Monah mora da bude poslušan i pokoran – kažu u eparhiji za „Blic”.

Izvor: Blic

Измењено од Дејан Бићанић

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

Ма блиц и њихове теме. Да је пребио, то би се итекако видело. Јесте, баба од 84 године се кишобраном одбранила од свештеника и то једном руком, пошто је другом штитила паре.

Ма то доконе, па намерно изазивају. Шта ће оне тамо без благослова? Ја би њих склонио, ако неће, отерао би их из манастира. Доста је више будала овде. Само праве спрдњу од Цркве и дају повода овим пљувачима по Цркви.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Sta je lose u tome da se prikuplja dobrovoljni prilog?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Класичан пример непослушања. Нити имају заједницу са епископом, нити се причешћују, нити имају свештеника да им служи у манастиру, али оне терају по своме.

И ако заврше ко ће им освештати цркву ?

Подели на овим сајтовима

Sta je lose u tome da se prikuplja dobrovoljni prilog?

Lose je to sto za to nemaju blagoslov, a vec godinama teraju neki inat, znaci to nije od juce. Ne treba da se govori sta znaci neposlusanje za monaha, to je gore nego i da ode i napusti manastir, dakle gore je i od preljubocinstva.

S druge strane, krajnje lose je i to sto popovi itekako umeju da dodatno zasvinje vec problematicnu situaciju.

Ne zna covek kog bi od njih pre po usima, Boze me prosti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nema niko prava da ih bije i nijedan argument koji ste izneli nije validan. Ovaj monah mora da odgovara i za ovo što je uradio zaprećena je kazna do 3 godine zatvora. 

Ima još tu i otežavajućih okolnost ako građani u ulozi svedoka izjave da im je ovakvim delovanjem monaha, pripadnika SPC narušeno spokojstvo.

Ovde je nešto drugo diskutabilno, u zakoniku kanonskog prava kod nas katolika se pominju četiri glagola: sticanje, raspolaganje, posedovanje i otuđenje.

U ovom slučaju govorimo o sticanju, a sticanje dobara je prirođeno pravo Crkve. Znači da sticanje nije istovremeno i pravo na zadržavanje dobara ali je institucijom  de acquisitione bonorum u cilju da se zaštiti sama Crkva normirano, da svaka crkvena javna pravna osoba – može sticati vremenita dobra na sve pravedne načine, bilo prirodnog bilo pozitivnog prava, kako je to dopušteno i drugima. Zakonodavac s tom odredbom želi odbaciti građanske zakone, koji su nepravedni i ograničavajući prema Crkvi, koji ne priznaju njeno pravo na stiecanje dobara. Stoga, kada ta odredba govori o pravednim načinima pozitivnog prava, ne namerava jednostavno odbaciti ograničenja koja postavljaju građanski zakoni, nego one diskriminacije učinjene samo prema Crkvi, upravo zato što je Crkva.

Ove sestre su na legalan način skupljale dobrovoljan prilog , napadnute su od nasilnika, ja bih mu još prikačio i pokušaj razbojništva, pa neka sedi i razmišlja jedno 2-3 godine u zatvoru da li je normalno da napadne ženu od 84 godine.

Подели на овим сајтовима

Сада знамо ко држи блиц и ко прави овакве пљувачине по СПЦ.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ima u samoj Crkvi dovoljno materijala za pljuvačinu, samo to treba objaviti...

Ovo je po meni vrlo pozitivno, jer se nadam da će vrh Crkve malo da mućne glavom pa ćemo početi da čistimo svoje redove.

Подели на овим сајтовима

Ove sestre su na legalan način skupljale dobrovoljan prilog, napadnute su od nasilnika, ja bih mu još prikačio i pokušaj razbojništva, pa neka sedi i razmišlja jedno 2-3 godine u zatvoru da li je normalno da napadne ženu od 84 godine.

Nisu nista radile na legalan nacin, jer za ovo nisu imale blagoslov episkopa. Ako ce da se bave samostalnim radom, onda nemaju ni jote prava da se zaklajnjaju Crkvom i monastvom. Taj manastir nije njihovo privatno vlasnistvo, nego pripada Crkvi. Ako nece da slusa, lepo ode iz manastira, i skuplja priloge do mile volje.

A ti brate, ne pravi se naivan, kad veoma dobro znas sta kanonsko pravo kaze za ovakve slucajeve.

I ne podmeci - NIKO ovde nije opravdavao tog popa, nego smo izneli dugogodisnju pozadinu cele price, da rascistimo mutljagu koju namerno i svesno objavljauju novine.

A sto se samog popa tice - ja bih mu odma` i po kratkom postupku oduzeo mandiju, ali ne zato sto su monahinje legalno skupljale prilog, nego zato sto  svestenik ne sme nikad i nikog da tuce niti na bilo koji nacin uznemirava, ni najmanje, narocito ne na Veliki Petak.

I da - nije monah, nego svestenik. Citaj pazljivije...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Zawisza

О ком монаху ти причаш?

Ово је од медија злонамерно урађено. Свештеници их склањају јер немају благослов да буду ту. Нико њу није нападао, него је матора измислила да би се осветила. Још ово у тексту на крају је срамно. Па докле више да се свештеници нападају. Јесте, свештеницима је криво због њене касице прасице, па хоће да јој отму огромне паре, јер свештеници су лопови и само на паре мисле. Овде у Србији је најтужније што су свештеници не заштићени. Сви их пљују, а нико не стаје иза њих. Волео би да се једном свештеници скупе па да покажу и владикама и народу.

Ако било ко има проблем, нека се обрати надлежном епископу, а не све по свештеницима.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

Neposlusanje je prvi znak izgubljenog strahopostovanja Gospodnjeg i sopstvenog mira i ucesca u zajednici.

Nisu male da to ne znaju ali im se dopada da grade kulu jer kako to drugacije da nazovem ako nema blagoslova?

Ovo sve oko Crkve bi trebalo da ima smisla da se vise vodi racuna o tome da svestenstvo monastvo i obican narod jesu ustvari jedno i da nisu bezgresni, jer se stvara utisak da se neukom narodu objasnjava da su clanovi Crkve licemeri koji za sebe tvrde da su bezgresni a vidi sta sve rade.

Crkva je Hristos i On je jedini bezgresan Bog dushu da nam smiri i u takvom smirenju da nam da reci i dela.

A kazne bi trebale da budu javne barem u Crkvenim novinama i to na prvoj strani. Dosta je vise insinuacija da Crkva zataskava nesto!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Волео би да се једном свештеници скупе па да покажу и владикама и народу.

Sta da im pokazu?

Подели на овим сајтовима

Sta da im pokazu?

Па да нису будале да их стално нападају.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...