Jump to content

Dokins tvrdi : "Nametanje religije deci gore je od zlostavljanja!"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Vise nismo deljivi od Boga...sto rece Hristos Ja i Otac Jedno smo....uneo je ljudsku prirodu u vecnost....proucavajuci Hrista....spoznajemo i Boga i Coveka.....

Ovako se pokrenula tema sama po sebi ti si ovo napisao.

A ja te molim da razmislis jos jednom o opciji da i pored toga sto cemo vecno da zivimo u Hristu da mi nismo On nismo nedeljivi jer smo stvoreni i deljivi od Njega sto Njegovu blagodat i obecanje Carstva Bozjegjeg ne umanjuje ni za milimetar.

Njegova Licnost Bozanska i covecanska.

Nasa Licnost covecanska.

Sam si pokrenuo ovo izvini nije skakanje sa teme na temu.

Po tvojoj logici mi smo nedeljivi od Hrista po mojoj logici mi smo deljivi a po blagodati Njegovom voljom vecni u Njemu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Fizika i mehanika fluida su prilicno konkretne i jasne po pitanju hodanja po vodi...

Da, ali fizika (i mehanika fluida je grana fizike) ne govori ništa o kršenju svojih zakona od strane nekih natprirodnih entiteta ... 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Onda i ne treba da ih uvrstamo u trenutni model sveta... zar ti Okam nista na govori u ovom slucaju?

Ako konsultujemo okamovu ostricu argumenti za postojanje Boga su mnogo jaci nego argumeti za ne postojanje Boga. Ja iskreno ne volim te argumente da koristim, mislim da ne postoje objektivni argumenti za lichne stavove. 

Jednostavno uzmes kolicinu informacija koje imas i izaberes sluchaj koji ti deluje najispravnije. Objektivna istina tu ne moze da se utvrdi. 

Ti si izabrao ateizam, ti si svestan da taj ateizam ne mozes da dokazes nikom. 

Ja sam izabrao pravoslavlje ja sam svestan da istinitost pravoslavlja ne mogu da dokazem nikom. 

Naravno mislim ne mogu da dokazem u naucnom smislu.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Da, ali fizika (i mehanika fluida je grana fizike) ne govori ništa o kršenju svojih zakona od strane nekih natprirodnih entiteta ... 

Jedno zanimljivo pitanje sve cesce srecem - da li se prirodni zakoni menjaju kroz vreme?

Znamo da se menjaju kroz "dimnezije" pa odredjeni prirodni zakoni koji vaze u nasem svetu ne vaze na atomskom polju.

Ali je eto... zanimljivo to sto postoji mogucnost da se i prirodni zakoni menjaju.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Sad vec trolujes ;)

Jel da?

Nikada mi to nije bila namera, ne znam zašto si to zaključio? Pogotovo što je trolovanje nekako na vrhu moje liste forumskih pogrešaka i nekako imam slabu toleranciju prema istom ... :0104cheesy: 

Princip NOMA znači da se nauka ne meša i ne odgovara na pitanje šta ti osećaš kada vidiš sliku ili u tvoje verovanje da je nešto što radiš ispravno ili ima smisla. Kako misliš da se nauka uopšte meša u pitanja natprirodnog? Bili to Hari Poter, vampiri, Q ili hrišćanski Bog, nauka ne kaže ništa o njihovom postojanju, već ga zanemaruje.  :smile:

Jedno zanimljivo pitanje sve cesce srecem - da li se prirodni zakoni menjaju kroz vreme?

Znamo da se menjaju kroz "dimnezije" pa odredjeni prirodni zakoni koji vaze u nasem svetu ne vaze na atomskom polju.

Ali je eto... zanimljivo to sto postoji mogucnost da se i prirodni zakoni menjaju.

Pod nekim ekstremnim uslovima (crne rupe), da. 

Подели на овим сајтовима

Nikada mi to nije bila namera, ne znam zašto si to zaključio? Pogotovo što je trolovanje nekako na vrhu moje liste forumskih pogrešaka i nekako imam slabu toleranciju prema istom ... :0104cheesy:

Princip NOMA znači da se nauka ne meša i ne odgovara na pitanje šta ti osećaš kada vidiš sliku ili u tvoje verovanje da je nešto što radiš ispravno ili ima smisla. Kako misliš da se nauka uopšte meša u pitanja natprirodnog? Bili to Hari Poter, vampiri, Q ili hrišćanski Bog, nauka ne kaže ništa o njihovom postojanju, već ga zanemaruje. :smile:

Nisi me razumeo... Nikad ja nisam ni rekao da se nauka bavi osporavanjem bogova ili drugih natprirodnih bica.

Nauka se bavi nasom fizickom realnoscu i kaze da su neke stvari koje se pripisuju bozijem delovanju apsolutno nemoguce (hodanje po vodi, vatreni zbun koji govori, uskrsnuce, zmije koje govore...) Ako konsultujes nauku (koja nema dodirnih tacaka sa religijom) onda se te stvari jednostavno nikada nisu desile jer se fizicki kose sa prirodnim zakonima koje poznajemo.

a kada neko kaze "pa da, ali bog je vanvremenski i njegovo delovanje ne zavisi od nase zemaljske nauke" ja samo pitam:

"Sta se onda desava dok isus hoda po vodi? Da li u tom trenutku fizicki zakoni ne vaze? Da li se pauziraju zbog njega u tom trenutku?

Ako je odgovor da, onda je NOMA jedna besmislica... I glupo je govoriti kako se nauka i teligija ne mesaju i ne preklapaju kad se evo preklapaju u tom trenutku hodanja po vodi (npr)...

A sve nesto mislim u poslednje vreme da i ona prica da TE nije prepreka veri, takodje nije smislena.

Ako je zivot nastao evolucijom onda nije bilo Stvaranja. Ako nema stvaranja Adam nije postojao, ako Adam nije postojao onda nije postojao ni prvobitni greh kojeg je Isus navodno otkupio na krstu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nisi me razumeo... Nikad ja nisam ni rekao da se nauka bavi osporavanjem bogova ili drugih natprirodnih bica.

Nauka se bavi nasom fizickom realnoscu i kaze da su neke stvari koje se pripisuju bozijem delovanju apsolutno nemoguce (hodanje po vodi, vatreni zbun koji govori, uskrsnuce, zmije koje govore...) Ako konsultujes nauku (koja nema dodirnih tacaka sa religijom) onda se te stvari jednostavno nikada nisu desile jer se fizicki kose sa prirodnim zakonima koje poznajemo.

a kada neko kaze "pa da, ali bog je vanvremenski i njegovo delovanje ne zavisi od nase zemaljske nauke" ja samo pitam:

"Sta se onda desava dok isus hoda po vodi? Da li u tom trenutku fizicki zakoni ne vaze? Da li se pauziraju zbog njega u tom trenutku?

Ako je odgovor da, onda je NOMA jedna besmislica... I glupo je govoriti kako se nauka i teligija ne mesaju i ne preklapaju kad se evo preklapaju u tom trenutku hodanja po vodi (npr)...

A sve nesto mislim u poslednje vreme da i ona prica da TE nije prepreka veri, takodje nije smislena.

Ako je zivot nastao evolucijom onda nije bilo Stvaranja. Ako nema stvaranja Adam nije postojao, ako Adam nije postojao onda nije postojao ni prvobitni greh kojeg je Isus navodno otkupio na krstu...

Čudi me što se nisi prvo upoznao sa pojmom o kome smo razgovarali. Tada ne bi dolazilo do nedoumica tipa "ako je odgovor da, onda je NOMA to i to".

A možda ima nešto i do mene, jer ne umem lepo da objasnim. Prvo o nauci i ulozi nauke. Još jednom ... prirodne nauke se bave opisom zakonitosti sveta koji nas okružuje. Ne bave se tvrdnjama o istinitosti iskaza, tako je i teorija evolucije, teorija struna ili specijalna teorija relativiteta najbolji opis onoga pitanja na koje odgovara, potkrepljeno sa najviše dokaza.  ;) 

Sad ... da sutra ti kažeš da si Bog i da umeš da uništiš mesec telepatijom, to bi sa racionalne strane bilo jako čudno, ali sa naučne je neopovrgljivo. Međutim, da kažeš kako si ti Bog i da si ti stvorio ljude na Marsu pa su ih sve zajedno na Zemlju prebacili anđeli na krilima, e to je već ulaženje u oblast biologije.

Čini mi se da brkaš pojmove nepostojanja naučnih dokaza o Hristovim čudima sa naučnim dokazom nepostojanja Hristovih čuda ... a to su dve sasvim različite stvari iako deluju isto. .smesko. 

Priča je jednostavna (u vezi NOMA): Da li nauka može tvrditi da ne postoji entitet koji krši njene zakone? Ne. Da li je stoga takav entitet mogao da krši zakone biologije, fizike ili hemije? Da, vernici tako veruju i na njima je da te ubede da takva njihova vera zvuči dovoljno racionalno za tvoj ukus. Teologija tvrdi da je Isus Bog, a ne da je moguće hodati po vodi, jer nas je Isus podučio svojim primerom 

A priča sa TE i saglasjem sa verom? Otkud znam ... to ćeš morati da vidiš sa ovdašnjim ljudima koji su spojili te dve priče. Vidiš da ni kreacionistima to baš ne ide u glavu.  greengrin

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Kako mislis da nauka dokaze da deskriptivni zakoni koje predlaze ne mogu biti prekrseni ni pod kojim uslovima? Koji naucnik je to dokazao i kojim eksperimentom. Kako bi se to opovrglo? Jasno je da nauka nema mehanizme za tako nesto. Jasno je da je to i ne interesuje, dalje od metodoloske pretpostvke.

Mozes ko Hjum da tvrdis da je uvek racionalnije prihvatiti naturalisticko objasnjenje, ali to radis iz pozicije filozofa a ne naucnika.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Tamo, oko 20. strane je propusteno da se uoci da mozemo da konstruisemo metafizicke pojmove. Napad koji je, cini mi se, trebalo to da pokaze, je uspesno odbijen. Markirali smo neznalice, ali problem je ostao.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Prvo da vas pozdravim.Eto ja potroših sat vremena i više na čitanju komentara za jednu divnu i živopisnu temu . . .i ostadoh u totalnoj nedoumici-1.Kako toliki broj veoma načitanih i školovanih(verovatno)ljudi može u 100% da promaši temu?2.Zašto ih administrator ne vrati(osim u jednom blagom pokušaju) na tu temu?3-Šta je uopšte bio cilj teme:takmičenje u tome čija je teorija čvršća ili analiza upućivanja deteta u pojam vere i verovanja u Boga?

Sa temom u vezi ja bih baš volela da mi neko odgovori(bez citata i teorija) da li mislite da je uvođenje veronauke u škole povećalo broj vernika?

Da bi mogli da i mene kritikujete(što mi apsolutno ne smeta ako je prizemno,argumentovano i korisno) izneću moje skromno mišljenje da i roditelji i veroučitelji bi morali prvo da upoznaju decu sa pojmom vere,kulturom svoga i ostalih naroda,da izgrađuju u detetovom karakteru kutak u koji ono može da pobegne i potraži odgovore na životne nedoumice-ne zato što to neko očekuje,već zato što ono shvata da tamo može da nađe rešenje i način da se izgradi kao osoba koja sa ponosom može da nosi ime čovek!Prisiljavanje deteta na pripadnost veri roditelja jeste silovanje dečije psihe.Bog nam je dao da nas deca vole i da nam veruju pa postepeno ukazivanje na prednosti vere ima bolji efekat nego prisila.To kažem jer velika većina dece posle poslednjeg školskog časa veronauke više i ne pomisle na Boga a u crkvu odlaze samo na venčanja i krštenja-jadno,žalosno ali istinito!Ja toliko . . . za početak :291291291:

Подели на овим сајтовима

Sa temom u vezi ja bih baš volela da mi neko odgovori(bez citata i teorija) da li mislite da je uvođenje veronauke u škole povećalo broj vernika?

То и није циљ верске наставе. Вероучитељи немају задатак да било кога убеђују. Предаје се православни катихизис, а да ли ће неко бити верујући или не, то је питање његове слободе. Постоје ђаци који су верујући (већина) и који верску наставу користе за продубљивање познавања своје вере. Постоје и ђаци који нису верујући (мањина), они ту наставу прате желећи да о хришћанству науче нешто на теоретском плану (информативно).

Ја имам двоје деце. Старија ћерка нешто и не воли да иде редовно у Цркву. Иде кад сама пожели, а оде, понекад пости, причести се (има 17 година). Млађа воли. Пева у црквеном хору. Дакле, ја не терам (на силу, Боже сачувај!) своју децу да иду у Цркву и да верују, а камоли туђу. Јеванђеље је неспојиво са убеђивањем, са наметањем, са присиљавањем. Ако нема слободе - ништа. "Ко има уши да чује, нека чује." - то је јеванђеоски позив.

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе што многи наступају са предрасудама, критикујући верску наставу. Ти критичари су убеђени да ја у школи наступам са присиљавајућим, индоктринишућим и присиљивачким ставом. Типа: то је тако, ако не будете веровли идете у пакао и сл. Да је тако, први бих тражио да верска настава иде напоље из школа.

Деца итекако на верској настави могу да науче о религији, као појави, да науче о њеном утицају на културу и живот у целини. Наравно, највећи део наставе, је конфесионалан - тиче се излагања хришћанског учења. Али, од ђака се не захтева да то морају обавезно да прихвате, да доживе егзистенцијално. То је на њима, на њиховој слободи.

Такође, верска настава се показала као добра за рушење предрасуда, које су постојале код већ верујуће деце (нпр. квазирелигиозност, сукобљавање науке и вере, сујеверје и сл.)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...