Jump to content

Leonard Saskind o fino podešenom svemiru (sa prevodom)

Оцени ову тему

GeniusAtWork

Препоручена порука

Ево покушаћу да ти дочарам како изгледају откровења, како се прозире у духовни свет.  Имаш утисак да је твој цео живот усмерен ка томе да кад се укаже прилика доживиш откровење. Ствари се дешавају, рекло би се без икаквог смисла. А онда кад си спреман да схватиш лекцију имаш утисак као да те је неко довео до прозора и размакао завесу.  И ти сад види тамо напољу ''дрвеће. шуму''. Разумеш да ти то неби видео да се ствари у твом животу нису одвијале одређеним током. да си припремљен да видиш и разумеш . Јер дешавало се да читам о таквим стварима, али будући да нисам спреман да разумем то је за мене остајао затворен прозор. А онда после неког времена кад си спреман за ново откровење, Бог ти одшкрине други прозор, па тамо видиш ''уређен врт'' Такве ствари се дешавају онима који искрено верују и чине оно што је Христос препоручивао. Ми кроз веру можемо да видимо умом. зато сам убеђен да је могуће слепом од рођења дочарати свет боја. Као што мени Бог кроз материјални свет дочарава духовни.

Ово не можемо доказати, до ако хоћеш да верујеш да је то тако.

Ne vrijedi,jer opet se okorjelim zastupnicima bezbožštva priređuje iluzionistička slika,ova deskripcija upravo kao aspirirajuća na paranormalno,ako im s početka ne odvuče pažnju dok je objašnjenje još svježe i jednostavno,nema vajde produbljivati nevjerujućima..Ali,ne kažem ni da je trud uzaludan..

Подели на овим сајтовима

Sve što vas zanima o specijalnoj teoriji relativiteta, na srpskom (tj. hrvatskom): Link

:)

Подели на овим сајтовима

Sve što vas zanima o specijalnoj teoriji relativiteta, na srpskom (tj. hrvatskom): Link

Ko će sad sve to da čita... kad može lepo da gurne prst u uvo i smisli svoju "teoriju"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

:)

Sad sam preskrolovao dokument, mislim da nije najbolje krenuti sa ovakvim nečim ima matrica, integrala, izvoda itd, može da bude konfuzno, a i ne uči se to u svim školama. Mislim da je bolje neki naučno popularističku knjigu o tome ili eventualno neki dokumentarac, gde se sve objašnjava svakodnevnim jezikom, nije cilj da se nauči da se rade zadaci nego neke osnove i da se shvate osnove kako sve radi, ja ću ovo verovatno pročitati kad budem imao vremena, sada mij e zapala kvantna mehanika moram za ispit da je spremam

Подели на овим сајтовима

Онда треба читати Брајана Грина, Мичиа Каку, има њихових књига у нашим издањима. То је само да човек уђе у материју.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

..Ali,ne kažem ni da je trud uzaludan..

Лепо си име,ник, одабрао! Кажу да се тумачи као: луд пред светом, праведан пред Богом.

Јер је ријеч крстова лудост онима који гину; а нама је који се спасавамо сила Божија. Јер је писано: погубићу премудрост премудријех, и разум разумнијех одбацићу. Гдје је премудри? Гдје је књижевник? Гдје је препирач овога вијека? Не претвори ли Бог мудрост овога свијета у лудост? Јер будући да у премудрости Божијој не позна свијет премудрошћу Бога, била је Божија воља да лудошћу поучења спасе оне који вјерују. Јер и Јевреји знаке ишту, и Грци премудрости траже. А ми проповиједамо Христа разапета, Јеврејима дакле саблазан а Грцима безумље; Онима пак који су позвани, и Јеврејима и Грцима, Христа, Божију силу и Божију премудрост. Јер је лудост Божија мудрија од људи, и слабост је Божија јача од људи. Јер погледајте знање своје, браћо, да нема ни много премудријех по тијелу, ни много силнијех ни много племенитијех; Него што је лудо пред свијетом оно изабра Бог да посрами премудре; и што је слабо пред свијетом оно изабра Бог да посрами јако; И што је неплеменито пред свијетом и уништено изабра Бог, и што није, да уништи оно што јест, Да се не похвали ниједно тијело пред Богом. Прва Кор. 1.18-29

Подели на овим сајтовима

Када би један атом био величине целог видљивог свемира, Планкова величина би била као једно дрво.

Mogao si da kazes i drvce, al ajd sad.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • 1 year later...

Добар стари Саскинд. :)

Yes!  :)

Elem, voditelj ga je pitao o agnosticimu.

Njegov odgovor je da postoje stvari za koje je siguran i one za koje nije. Ono u šta je poprilično siguran je da ne postoji nikakav "natprirodni entitet koji bi sprečio da padne i pogine ako bi skočio sa litice" (njegove reči), koji bi uticao na to da neko ko ima genetske predispozicije ka oboljevanju od raka ne oboli ako se moli i slično. Ali kada je u pitanju nastanak svemira, kaže da je nauka toliko daleko od toga da da bilo kakva smisleni odgovor, da ne samo da je agnostik, nego misli da čak nismo ni došli dotle da uopšte možemo da postavljamo takva pitanja.

Onda navodi primer sveta koji otkriva nauka i onog koji ostaje 'iza zavese'. On misli da nauka nikad neće moći da baš potpuno skloni zavesu sa svega.

Voditelj ga onda pita o samom svemiru u kome živimo, da li on liči na nešto što bi stvorila "neka natprirodna inteligencija". On kaže u principu da, i da je svemir pun pravilnosti i onda se pita kako bi uopšte izgledao svemir bez ikakvih pravilnosti, gde bi sve bilo totalno nasumično.

Na kraju ga pita za same zakone fizike, da li oni mogu da budu objašnjeni sami po sebi. Njegov odgovor je da to ne može da kaže, da je to vrlo, vrlo zanimljivo pitanje i da je slično pitanje 'da li je svemir mogao da bude drugačiji?' I da su takva pitanja totalno van onoga o čemu nauka danas može da priča.

To bi otprilike bila suština...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...