Jump to content

Reč i delo pape Franciska I, medijske objave i reportaže

Оцени ову тему

Препоручена порука

Наша Црква је једна.

Зашто за Цркву кажемо да је једна?

Зато што је она једно духовно тело с једном главом Исусом Христом, и с једним Духом

Светим који борави у њој. Св. апостол говори о седмоструком јединству Цркве и каже:

Ту је „једно тело, један Дух, једна нада, један Господ, једна вера, једно

крштење, један Бог и Отац свих" (Еф. IV, 4—6).

Мислиш РИМО-католичка.

Mislim katolička. Oficijalni naziv naše Crkve je katolička Crkva. kad ja vas budem zvao beogradospravoslavci tada će vi moći nas zvati rimokatolici, međutim nismo svi iz Rima, ima nas i iz Beograda.

Подели на овим сајтовима

Nisu svi katolici iz Rima, ali je predstojatelj čitavog tog sabranja rimski episkop (rimski papa) te otuda mnogi medju pravoslavnima

nazivaju celu Katoličku crkvu - Rimokatoličkom crkvom.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Nisu svi katolici iz Rima, ali je predstojatelj čitavog tog sabranja rimski episkop (rimski papa) te otuda mnogi medju pravoslavnima

nazivaju celu Katoličku crkvu - Rimokatoličkom crkvom.

U redu, razumijem. Predstojatelj SPC je iz Beograda, dakle u vas to bude isto, mogu onda upotrebljavati naziv beogradopravoslavni, moskvopravoslavni, bukureštopravoslavni itd. zašto da ne. A mene radije ne zovite rimokatolikom jer ja nikakav rimokatolik nisam, u Rimu nikad nisam u životu bio, čak ga nisam ni nadletio avionom. Istina prošao sam cijelu sjevernu Italiju uzduž i poprijeko ali dole na jugu stvarno nisam bio. Zovite me onda radije pragokatolikom kad već hoćete tako ako vam je lakše radi prostorne orijentacije i kad sam ja ustvari najtačnije rečeno krnovokatolik.

2wekwwl.jpg

Подели на овим сајтовима

U vreme petrarhije kao jedna od pet bila je Rimska crkva, zato naziv - Rimokatolička crkva.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

U vreme petrarhije kao jedna od pet bila je Rimska crkva, zato naziv - Rimokatolička crkva.

И та једна римска Патријаршија одвојила се тада од остале четири Апостолске Патријаршије (Цариградска, Александријска, Антиохијска и Јерусалимска).

Како расколници да буду Црква ?

Подели на овим сајтовима

Nije to tako crno-belo kako se tebi čini.

Kao sto tzv. orijentalni pravoslavci tvrde da su u prvom velikom raskolu, u Aleksandrijskoj, Antiohijskoj, pa i Jerusalimskoj,

odvojili listom  Grci (Jelini) od njih, tako i Rimska crkva tvrdi da se Carigradska crkva odvojila od njih.

Posredi je medjusobno opruživanje, pri čemu nikom ne pada na pamet da optuzi sebe za raskol,

tako da se tu raskol više pokazuje kao medjusobni protest jednih protiv drugih.

To je slično Učenicima Hristovim kada se prepirahu i svadjahu na putu za Jerusalim ko Mu je bliži, ko je veći i slično.

Подели на овим сајтовима

Posredi je medjusobno opruživanje, pri čemu nikom ne pada na pamet da optuzi sebe za raskol, tako da se tu raskol više pokazuje kao medjusobni protest jednih protiv drugih. To je ono staro pitanje Učenika Hristovih (kada se prepirahu i svadjahu na putu za Jerusalim) ko je bliži Hristu, ko je veći od njih i slično.

.molitva.  

Подели на овим сајтовима

Сама логика је довољна...

Да си иоле паметан и разуман човек престао би да ме прогониш и јавно и приватно. Молим те, престани да ми одговараш на моја писања. Прошетај се мало, нађи цуру, скокни мало на литургију, мани се дечијих зезанција кад те лепо молим.

Почиње пост учини нешто за своју душу. Збогом!

Подели на овим сајтовима

Да си иоле паметан и разуман човек престао би да ме прогониш и јавно и приватно. Молим те, престани да ми одговараш на моја писања. Прошетај се мало, нађи цуру, скокни мало на литургију, мани се дечијих зезанција кад те лепо молим.

Е овдје сад само молитва помаже...

Подели на овим сајтовима

Kako se još nije našao nitko da komentira slijedeće riječi iz čestitke patrijarha Irineja Papi:

"Стога се молимо Господу нашем Исусу Христу, да Вам подари обиље своје милости и духовне снаге у новом звању за које Вас је Дух Свети призвао, како би истрајали на путу Јеванђеља са Његовом ванвременом поруком свету и поздравом који је Он вазда упућивао својим ученицима: Мир вам!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...