Odahviing Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Evo sad čitam i komentare na AS fb stranici i kritike su uglavnom pozitivne. koliko sam skontao većini se svidelo. Manolis, DYNABLASTER, Silence and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Evo sad čitam i komentare na AS fb stranici i kritike su uglavnom pozitivne. koliko sam skontao većini se svidelo. Овакви сусрети су потребни не због прозелитизма, већ управо да се оградимо од "болесника". Дакле, није циљ да сви исто мислимо, већ да у поштовању различитог, заједно, лоцирамо и својим дијалогом се оградимо од патологија са обе стране. Овакви сусрети, верујем, даће нови ваздух и у плућа ове наше јадне али вољене Србије. Верујем, даћемо допринос да се људи мање боје једни других. Страх од другог и другачијег, из којег ниче патолошка жеља за иделогизацијом и униформисањем свих, јесте корен сваке људске несреће. Иван ♪♫, bgpj, horatio and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Нису открили Бога. И то је прота нагласио. Истакао је прави концепт односа вере и науке, нажалост стран многим хришћанима, па и теолозима. Вера није наука, и не може се њоме одговарати на питања науке. Исто тако, наука није вера и не може се њоме одговарати на питања вере. Основна библијска порука о Богу јесте да је он трансцедентан, суштински не припада свету, потпуно је онтолошки други у односу на свет. Зато, за једног православног хришћанина, немогуће је да наука било шта каже о Богу. Чак и када би неко некада открио "нешто" у космосу, а научници се усагласили де је то "бог", ја као хришћанин не би то "нешто" прихватио за Бога. Рекао бих: не, нисте открили Бога. amin-nas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Žta je Higsov bozon pobio? Ma celo pitanje "Da li su u CERNu bliži otkrivanju Boga?" je totalno besmisleno. Ne razumem likove koji postavljaju takva pitanja, umesto da izguglaju i lepo nadju gomilu informacija o tome, ima ih i na srpskom i na engleskom. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Šta misle sagovornici - DA LI je moguće da UNAZAD postoji bezbroj dogadjaja? Pokušavaš da osporiš da večni bog postoji? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Нису открили Бога. И то је прота нагласио. Истакао је прави концепт односа вере и науке, нажалост стран многим хришћанима, па и теолозима. Вера није наука, и не може се њоме одговарати на питања науке. Исто тако, наука није вера и не може се њоме одговарати на питања вере. Основна библијска порука о Богу јесте да је он трансцедентан, суштински не припада свету, потпуно је онтолошки други у односу на свет. Зато, за једног православног хришћанина, немогуће је да наука било шта каже о Богу. Чак и када би неко некада открио "нешто" у космосу, а научници се усагласили де је то "бог", ја као хришћанин не би то "нешто" прихватио за Бога. Рекао бих: не, нисте открили Бога. Što je i sasvim prirodno,jer nauka registruje stvari koje su ozakonjene i opipljive što Bog nije,on kao nestovren i bez granica je nedostižan nauci. Драгана Милошевић and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 ....Основна библијска порука о Богу јесте да је он трансцедентан, суштински не припада свету, потпуно је онтолошки други у односу на свет. Зато, за једног православног хришћанина, немогуће је да наука било шта каже о Богу..... Ово и није нешто што прија мом хришћанском уму. Нећу да кажем да не прихватам, већ да не размишљам само тако. Ако је Бог толико ван Света (по суштини, ако сам схватио добро), чему онда Господ? Зар се ми нисмо спасили управо због Једнога који је и те како у Свету и који је припадао Свету. И физички. И са овим другим ставом. За мене је наука (биологија, хемија, физика...астрономија...медицина...) и било која друга грана науке, да кажем и културе - књижевност, сликарство... (као што је напоменуо нешто слично Драги у две поруке горе) заправо више него казивање о Богу. Ја не видим тај онтолошки свет, есхатон и остале грко-црквене појмове који се везују за Бога и за веру. Ја верујем у њих, али не могу их као човек узимати као доказ Бога јер су оне ствар душе. То могу узимати искључиво као верник. Али као човек, сваки други човек, сва природа, атоми, планине, мора... сво наше "физичко" и видљиво окружење, мени на сав глас виче "ЕВО БОГА". Поготово виче када је и други човек ту. Јер човек заиста јесте слика. DYNABLASTER, ПЧЕЛИЦА and Николa је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Боривоје Марковић Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Па ми једва да издржимо да овај сајт и форуме постоје, а камоли тв. Знаш ли ти, брате, пошто је тв? Ако имате неку регионалну ТВ, па да имате емисију код њих једном седмично. Отац Милић Драговић има сарадњу са ТВ Лав из Ужица и ТВ Галаксија из Чачка, већ више година и петком у 8 из цркве ТВ Лав преноси директно, а има и на сајту ливе. Ма и ово је одлична ствар, не кажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Pokušavaš da osporiš da večni bog postoji? Nije moguc beskonacan broj dogadjaja unazad Ovaj svet je dokazano nužna tj. nekontigentna "istina" (istina pod znacima navoda jer je ono sto je nestalno, što juče jeste, a sutra nije, nije istina). A Božanstveni Logos Božiji je kontigentna istina, i zato je jedini i mogao da kaze - Ego Sum Veritas (Az Jesam Istina). Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Što se uzdaha tiče imao je prota nekih momenata kada se pričalo o nauci, koji su ne znam kako da kažem, pa za uzdahe. Ono kad nije upućen u tematiku mnogo pa nešto lupi, ali ipak je on prota, za to mu netraba da zna šta su otkrili u cernu i šta je hHingsov bozon. koliko sam shvatio njegova poenta je u tome da je svet ,,težak" tj. da je za bilo šta, bilo kakvu promenu potrebno uložiti energiju ili rad, i da svet nije samoodrživ, i da mu prema tome treba životvorna sila od Boga ukratko, Bog je svedržitelj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Nije moguc beskonacan broj dogadjaja unazad Ovaj svet je dokazano nužna tj. nekontigentna "istina" (istina pod znacima navoda jer je ono sto je nestalno, što juče jeste, a sutra nije, nije istina). A Božanstveni Logos Božiji je kontigentna istina, i zato je jedini i mogao da kaze - Ego Sum Veritas (Az Jesam Istina). Problem je u tome sto ako empirijski utvrdimo multiverse onda nema vise unapred i unazad na tom metakosmickom nivou. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Nije moguc beskonacan broj dogadjaja unazad Onda nije moguć večan svesni entitet jer ta ideja podrazumeva beskonačan broj događaja (njegovih misli) unazad. pa ti (možda) kažeš: Bog je večan ne u smislu da je postojao u beskonačnom broju trenutaka unazad, već u svakom trenutku koji se desio. pa ja kažem: Univerzum je postojao u svakom trenutku vremena koji se desio, jer je vreme sastavni deo univerzuma. i tu se negde završava rasprava o tome... Ovaj svet je dokazano nužna tj. nekontigentna "istina" (istina pod znacima navoda jer je ono sto je nestalno, što juče jeste, a sutra nije, nije istina). A Božanstveni Logos Božiji je kontigentna istina, i zato je jedini i mogao da kaze - Ego Sum Veritas (Az Jesam Istina). Logos Božiji je kontigentna istina jedino ako postoji. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Onda nije moguć večan svesni entitet jer ta ideja podrazumeva beskonačan broj događaja (njegovih misli) unazad. ako uzimaš vreme kao nešto apsolutno, što, i prema samoj nauci, nije Logos Božiji je kontigentna istina jedino ako postoji. meni je ateizam, ne kao puka nezainteresovanost sa religiju (čemu i nema svrhe davati ime, pojam), već ateizam kao negiranje, nelogičan, jer kao što ti ja ne mogu sada ponuditi nikakav dokaz, ne možeš ni ti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Postoji jedno pogrešno shvatanje, da kao verni ljudi samo veruju,a da kao ateisti ne veruju,da se oni samo drže naučnih istina. Istina je da ateisti samo veruju da Bog ne postoji, samo veruju da je teorija evolicije tačna. Postoji više dokaza da Bog postoji nego da ne. Postoje vernici koji veru ne shvataju ideološki, već sve ispituju kao naućnici i Bog im se otkriva. Takvi vernici znaju više od ateista. Videli smo sinoć uživo. Što se tiče umetnosti i humanističkih nauka nema velike razlike između verujućih i ateista, univerzalne vrednosti su univerzalne jednako dostupne i otvorene i za jedne i druge. Samo su pojmovi kod ateista više apstraktni dok su kod vernika personalizovani u vidu Svete Trojice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука