Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 411
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Srdjane, mora da sam ja ovo napsiao:

Верујем да ће неки тип који живи по Христовим речима цео живот, који је у себи накупио љубави, али никад за Христа није чуо, када се сретне са Њим после смрти моћи врло радо и врло лако да се уклопи у Његово Царство...

Samo sto nisi upotrijebio rijec "human", ali na isto se svodi.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Pa i tvoja varijanta apokastaze nije dogma nego samo tvoje misljenje. S tim, sto je tvoje misljenje duboko protivrjecno ucenju crkve, a moje nije.

Апсолутно, све време говорим да је то само моје мишљење. А да ли је "дубоко противречно" учењу цркве, то не знам. Црква, за разлику од тебе, никад није тако сигурно и коначно говорила о томе ко ће да се спасе а ко неће.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@Srdjane, mora da sam ja ovo napsiao:

Samo sto nisi upotrijebio rijec "human", ali na isto se svodi.

Погледај мој одговор на претходној страни.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно, све време говорим да је то само моје мишљење. А да ли је "дубоко противречно" учењу цркве, то не знам. Црква, за разлику од тебе, никад није тако сигурно и коначно говорила о томе ко ће да се спасе а ко неће.

Ne bih rekao: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/VanCrkveNemaSpasenjaMaksimov/VanCrkveNemaSpasenjaMaksimov14.htm

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Људи би Христа да уоквире и ограниче... А Он дошао да спаси читав свет.

Туга једна.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Туга једна.

Nije dosao da spasi citav svijet (jeres osudjena od strane crkve) nego one koji povjeruju u njega.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Не, али не зато што немаш слободу, већ зато што си спознао Истину и Љубав и просто, само по себи, нећеш имати жељу да одеш, јер нема нигде ништа боље. Питање на нивоу је л' могу да убијем некога кога воли, могу али никад га нећу убити, што се своди на то да не могу. Могу (физички, теоретски имам могућност) али истовремено и не могу (јер га волим). Али, ово је само моје веровање, немам пома како ће све изгледати након спасења.

Битно је са којим Богом наравно. Спасиће се онај који пожели да буде са Христом, у тренутку сусрета са Њима, кад год се тај сусрет одиграо, ја верујем. Улога "доброте" у томе је само толика да верујемо да ће добар човек највероватније пожелети да буде са Христом када га сретне после смрти, све иако га није познавао за живота. 

Ako postoji mogucnost otpada....onda je to opet neka vrsta apokatastaze....vracamo se na Adamovu situaciju.....zejednice s Bogom sa mogucnoscu otpada....a to bi upravo bilo to....

..

Подели на овим сајтовима

Туга једна.

Samo svet koji zeli da bude spasen.....ko ne zeli nece biti spasen....Bog nikoga ne sili.....svi koji odbijaju Hrista ..ne zele spasenje i ne prihvataju jevadjelje.....to uci Crkva....e ako si ti pametniji od Crkve svaka ti cast....

Nego aj kazi mi sto je Hristos rekao da otresu prasinu sa onih mesta gde ih ne primaju u Ime Njegovo?

Подели на овим сајтовима

Reci, ali kao sto mozes vidjeti,nisi u pravu.

Ај да пробам још једном, па шта буде. Види, ја верујем да када се каже да ван Цркве нема спасења то представља апсолутну истину. Јер заиста нема спасења ван заједнице људи и Бога и људи између себе. Али пошто је та црква вечна, пошто постоји од Христа до вечности, тврдња "ван Цркве нема спасења" не мора да аутоматски значи да ван припадности Цркви на земљи, у току живота, нема спасења. 

Подели на овим сајтовима

Ван Цркве нема спасења у смислу да је црква "извор спасења". Она је "носилац" истине о Христовом васкрсењу, о Спаситељу. Ту се мисли на "спасење" у смислу "пуноћа истине", генерално.

Појединачно спасење је друга ствар. Нити ће појединачно добро проћи сви који су "у Цркви", нити ће лоше проћи сви који су "изван ње". То је сасвим друго питање.

Али људи воле да ствари изваде из контекста, поједноставе, па онда примене "племенску логику" итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Blago onima koji ne čuše pa ne ispuniše,a teško nama koji znamo a ne činimo.Vladika Nikolaj

shvatite ljudi da bog nije komp i ne funkcioniše na pricipu enter,Esc

Нигдје нисам могао да нађем тај цитат. Из ког је дјела, из које је књиге ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...