Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa dobro ako je za tebe ucenje pravoslavne Crkve i Svetih Otaca kvasac farisejski onda  nek bude i da je licemerje.....

Ма боли вас за учење Цркве и светих отаца. Да вас је брига имали би смирење да станете и размислите о томе што вам пишем, а не да се само расправљате без циља.

Значи - нисте у праву. Биће људи из свих народа који ће се спасти и ући у Царство Божије, чак и оних који никада нису чули за Христа и хришћанство. Јер су у ближњем видели Христа, имали љубав према њему (= Њему) и тиме су бољи од нас који знамо, а не испуњавамо.

То је учење Цркве и светих отаца.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 411
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ovo sto si napisao je protivrjecno. Kako neko moze da se "nakupi ljubavi" a da ne cuje za Hrista koji je ljubav?

Па не знам како, али је чињеница да постоје многи, многи људи који су пуни љубави а нису хришћани. Наравно, очекујем да кажеш нешто попут "али то није она права, божанска љубав". Можда и није, не знам, али је мени изгледа потпуно исто као љубав хришћана, а ти ако видиш разлику свака част. Можда је то могуће јер је Бог добар и свемоћан па је нашао начин да убризга Своју љубав на разне начине. Погледај мој потпис.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ма боли вас за учење Цркве и светих отаца. Да вас је брига имали би смирење да станете и размислите о томе што вам пишем, а не да се само расправљате без циља.

Значи - нисте у праву. Биће људи из свих народа који ће се спасти и ући у Царство Божије, чак и оних који никада нису чули за Христа и хришћанство. Јер су у ближњем видели Христа, имали љубав према њему (= Њему) и тиме су бољи од нас који знамо, а не испуњавамо.

Ma naravno bre ljubav ce pobjediti sve.....mislim   nisi ni svestan koliko ti svojom pricom obesmisljavas Crkvu ....ali nisi svestan......nema veze.....

Подели на овим сајтовима

E,pa nije. Tvoj stav podrazumijeva da Boga u našem svijetu nema. U najboljem slučaju Bog se pojavljuje nakon naše smrti, u zagrobnom svijetu, a ovdje, na zemlji, mi živimo sami za sebe i zato upravo od naših djela zavisi da li će čovjek, koji živi u nepravoslavnoj zemlji, dobiti mogućnost da stupi u Pravoslavnu Crkvu.To jest, sve određuju naša djela, slučaj, i ako mi po svom nesavršenstvu i nemoći nismo u stanju da donesemo Blagu vijest do neke zemlje, Bogu ostaje samo da nemoćno tuguje zbog toga i da traži mogućnost da spasava nesrećne stanovnike te zemlje nakon smrti.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Шта ћете даље од речи из Писма, када Христос каже онима са његове десне стране "кад бејах гладан нахранисте ме, кад бејах у тамници посетисте ме..." а они му зачуђено одговарају "кад смо ми тебе нахранили, посетили итд Господе?", на шта Христос говори ово што је Звоне поменуо, да ко учини једном од нас (људи), Њему чини.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Takav pogled nema ništa zajedničko sa pravoslavnom vjerom u Boga Svedržitelja i Promislitelja Koji "promišlja o zemlji... i upravlja svom vaseljenom" (Jov. 34:17). Zar se Bog, Koji se brine čak o tome da pošalje gavranima hranu ili da ukrasi krinove bojom  (Lk. 12:24,27), neće pobrinuti da spasi čovjeka koji je "toliko pretežniji od ptica"? (Lk. 12:24)

Šta ako Bog zna, može i hoće da spasi nekog nehrišćanina ali prosto u tom narodu u konkretnom trenutku njegove istorije "nema onoga koji traži Boga. Svi zastraniše" (Rim. 3:11-12). Zato Bog i ne šalje misionare jer dobro zna: njihov trud će u tom trenutku biti bez uspjeha.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Па како није потребан кад ће се и тај човек пун љубави спасти само ако прихвати Христа и Његову Цркву, у вечности? Џаба му сва љубав овог света ако у тренутку сусрета са Христом не пожели да вечност проведе са Њим. Али пожелеће баш јер је пун те љубави. Пожелеће због Христовог уласка у пролазност.

Znaci po tebi ateista koji pljuje po crkvi i Hristu al dobar je covek pun ljubavi koji voli ljude  i recimo neki paganin koji se moli Suncu kao bogu ce isto biti deo  carstva nebeskog?Znaci tipa ja mogu da budem i satanista...i paganin i budista i sve...samo da sam dobar covek......brate...ja stvarno neam pojma.....vi totalno obesmisljavate i crkvu i njeno ucenje i Hrista kojega ta Crkva ispoveda.....u sustini covek kad pogleda najbolje je biti agnostik....i etican covek....pa ako se pokaze da Hristos zaista postoji nakon smrti bole me usi.....hvala na prosvetljenju..... 8086.gif

Подели на овим сајтовима

Ma naravno bre ljubav ce pobjediti sve.....mislim   nisi ni svestan koliko ti svojom pricom obesmisljavas Crkvu ....ali nisi svestan......nema veze.....

Ван Цркве нема спаса. Црква постоји у времену јер постоји и изван времена. То што јој се (надамо се) може приступити и касније, не значи да нема смисао у времену. Уствари она постоји не само јер има задатак, него просто јер мора да постоји, јер људи у њој желе да постоји. Смисао Цркве је да омогући људима да се спасу одмах, кад год пожеле, у сваком тренутку.

Подели на овим сајтовима

Шта ћете даље од речи из Писма, када Христос каже онима са његове десне стране "кад бејах гладан нахранисте ме, кад бејах у тамници посетисте ме..." а они му зачуђено одговарају "кад смо ми тебе нахранили, посетили итд Господе?", на шта Христос говори ово што је Звоне поменуо, да ко учини једном од нас (људи), Њему чини.

To se odnosi na one u Crkvi a ne van nje.

Подели на овим сајтовима

Ван Цркве нема спаса. Црква постоји у времену јер постоји и изван времена. То што јој се (надамо се) може приступити и касније, не значи да нема смисао у времену. Уствари она постоји не само јер има задатак, него просто јер мора да постоји, јер људи у њој желе да постоји. Смисао Цркве је да омогући људима да се спасу одмах, кад год пожеле, у сваком тренутку.

Kako sad nema?Pa vi tvrdite da ima....dovoljno je biti human.....ne treba ti Crkva za to....

Подели на овим сајтовима

Znaci po tebi ateista koji pljuje po crkvi i Hristu al dobar je covek pun ljubavi koji voli ljude  i recimo neki paganin koji se moli Suncu kao bogu ce isto biti deo  carstva nebeskog?Znaci tipa ja mogu da budem i satanista...i paganin i budista i sve...samo da sam dobar covek......brate...ja stvarno neam pojma.....vi totalno obesmisljavate i crkvu i njeno ucenje i Hrista kojega ta Crkva ispoveda.....u sustini covek kad pogleda najbolje je biti agnostik....i etican covek....pa ako se pokaze da Hristos zaista postoji nakon smrti bole me usi.....hvala na prosvetljenju..... 8086.gif

Значи, не показујеш минимум добре воље да ме разумеш, читаш моје речи са жељом да нађеш нешто што ти не одговара и за шта би се закачио, а не нешто што је можда прихватљиво за тебе. Нисам навикао да тако разговарам. Да, по мени ће бити УКОЛИКО ПОЖЕЛЕ да буду део Царства у тренутку сусрета са Богом. Ти можеш да будеш шта хоћеш али ако си сатаниста или пљувач по Цркви, мало је теже да пожелиш да будеш део Царства у тренутку сусрета, зар не? А са друге стране ако си неки који се клања Сунцу, који никад није озбиљније чуо за Христа, онда није толико незамисливо да у тренутку сусрета са Њим пожелиш да будеш део Његовог царства, јер си несвесно цео живот живео тако да ти стање духа буде блиско Царству, зар не? Смисао Цркве је - верујем - да омогући да уђеш у Царство, одмах, кад год пожелиш, а не да мораш да чекаш смрт. Смисао Цркве је да покаже најбољи пут ка Бога, али не мора да значи да је најбољи пут = једини пут. Смисао Цркве је да олакша пут ка Богу, али не мора да значи да је мимо ње тај пут немогућ. Али је тежи.

Слушај стари, да не тупимо безвезе, ако ја будем управу, да ме нађеш тамо горе и платиш ми пиво. Видиш, то је суштина моје вере, одушевљење које осетим што верујем да постоји могућност да се ти и ја заиста нађемо, али заиста, стварно, стварно колико и ова сад расправа, тамо горе и попијемо пиво. Звучи као бајка а стварност. Ето, да завршимо слагањем око тог пива, а не неслагањем, ако немаш ништа против. :)

Подели на овим сајтовима

U knjizi Djela Apostolskih piše: "A kad prođoše Frigiju i Galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti riječ u Aziji. Došavši do Mizije pokušavahu da idu u Vitiniju, ali im Duh ne dopusti" (Dela ap. 16:6-7). Kako? Istog tog apostola Pavla koji je napisao da Bog "hoće da se svi ljudi spasu i da dođu u poznanje istine" (1 Tim. 2:4), Sam Bog ne pušta da propoveda u tim zemljama.

Zašto? Zar Bog ne bi htio da se spasu ljudi koji u tom trenutku žive u Aziji i Vitiniji?

Подели на овим сајтовима

Ako je ovo tvoje tumacenje tacno crkva kao institucija onda nema nikakav smisao....kao ni sve Svete Tajne..kao ni njeno ucenje kroz Svete Oce....mislim ne ulazim ja u to da li je to tvoje tumacenje ispravno ili ne....ali  je ovo sto sam ti ja naveo logicna posledica toga....

Подели на овим сајтовима

To se odnosi na one u Crkvi a ne van nje.

Извини свезнајући тумачу, нисам те препознао, ако ти кажеш да је тако, онда је сасвим сигурно тако. :) Него, и за тебе важи исто што и за Сенку, очекујем једну криглу рајског пива и од тебе, и то тамног, ако испадне да сам ја у праву, и да не давимо више, сложити се нећемо.

Подели на овим сајтовима

Извини свезнајући тумачу, нисам те препознао, ако ти кажеш да је тако, онда је сасвим сигурно тако. :) Него, и за тебе важи исто што и за Сенку, очекујем једну криглу рајског пива и од тебе, и то тамног, ако испадне да сам ја у праву, и да не давимо више, сложити се нећемо.

Naravno da je tako jer je to pravoslavno tumačenje a ne moje personalno. Ko sa Hristom ne sabira - prosipa.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...