Јаков. Написано Март 4, 2013 Пријави Подели Написано Март 4, 2013 Na komentaru za jednu sliku s fejsbuka, pročitao sam toliko uopštenu i najrašireniju sliku o sveštenstvu i crkvi, među srbima. Ovo je toliko simptomatično i često, da nisam mogao da to ne podelim sa vama. Siguran sam da ste se svi sreli sa sličnim komentarima među svojom okolinom. I nijedna priča ne može uveriti ljude u suprotno i pitam se da li i vredi uopšte ikoga uveravati. Jer čovek menja ovakve poglede tek kada se liturgijski saživi i kad eklisiološki uzraste. ------------- Pisao je korisnik sa Fejsbuka koji se predstavlja kao Srpski Mislilac: " razmisljao sam nesto...razmisljao sam da li da uopste taknem u ovu temu jer je poprilicno skakljiva... odamh unapred da se ogradim ovo nije napad na religije i veru.. naprotiv ovo je upereno protiv onih koji je koriste za svoj dzep.. Nisam mogao da cutim i posmatram kako se na grbaci obog naroda bogate razni crkveni velikodostojnici... ne mislim na vladike, arhiepiskope itd..mislim na ove obicne popove po selim i gradovima.. ljudi ogromna vecina njih nema nikakav moral... oni da su duboko religiozni bi isli po manastirima i monasili se iskusavali sebe, a ne bi bili po stotinak kilograma svaki.. Neverovatna stvar je koliko se novca obrce u crkvi i koliko to pojedinci koriste.. Zamislite koje je to licemerstvo, kada ljudi daju priloge iz najbolje namere, a ova (psovka***) ih trose na sve i svasta.. Ja nisam neki vernik, postujem sve obicaje, ali sam daleko od onih predanih ljudi tome.. na kraju krajeva nisam ja taj koji ce da meri ko je kakav.. bitno je da svako to gleda na svoj nacin i postuje i da niko nema pravo da to uzurpira svojim ponasanjem.. e dolazimo do toga.. Znate u mom selu pop dodje i sveti vodicu i trazi 10 evra.. ja koliko znam to se da koliko imas a ne pravi se tarifa.. isto tako kada se sece kolac i kada se krsti dete.. da ne pricam kada umre pokojnik.. e vidite kod mene ima cena svega toga.. barjaci za sahranu 50 evra, krstenje 200 + pecenje, itd, itd... vidite, pride svemu tome, ima popova koji su dosli i po svom nahodjenju menjaju obicaje da bi nas pripremili za ekumenizam... sad ide glavni deo..vecina ljudi kaze, " Necu vise da idem u crkve, kakve slave ovo ono, iovako odlicno zivimo od toga nema vajde"... to je ta caka... Srbima kojima je ceto crkva bila i jedini cuvar tradicije je sada iskvarena.. i nama ne treba niko drugi da ti unizava i da ti razbija drustvo, samo puste popove da se ponasaju kako se ponasaju i jedan veliki deo nas ima u nepovrat da bude unisten.. mnogo mi je krivo sto nije pre nekoliko godina prosao predlog Dinkica da se popovima uvede fiskalna kasa..kao u Grckoj, pa miki da vidimo koliko ti tu ima para i da placas porez i da vidi narod na sta trosis ti njihove pare, a ne ovako da se bogate i da pop izgleda kao da je trudan , ali da ne nosi dete nego slona u stomaku.. pogledajte svaki auto koji voze.. a ovi pravi iskusenici i vernici , oni su skrajnuti u drugi plan.. svako mora da ima svoju veru alo, to je najsvetije pravo da covek veruje u nesto, u Hrista, Islam, mojsija, svejedno je, ali ti ne smes da to koristis.. pa covece bre, kod mene u gradu ih zovu Sopranovi, njih petorica sede pred domom i puse, stavili naocare, i vrte pakle cigara kao mafioze.. a ne daju da im se kaze nesto, onda se odmah pozivaju na BOga..more (psovka***).. Bitange bre, nabile kola u dvoriste crkve ali u hladovinu da stoje leti, to je to..a kola su Reno LAguna nova, Seat itd..to vozi poo, jedan obican ... e vidis, a Patrijarh Pavle je isao prevozom gradskim..PAtrijarh..najveci medju svima... a ovamo jedan smrdljivko te ucenjuje da nece da ti da crkveni razvod, ako se ne plati crkvi 300 evra..i posle kazu bio neko popa...nije bio popa, bio je bitangu.. dok pravi ljudi koji su posveceni sirenju vere, rade to iz ljubavi, posteno, sa krtom u ruci i pesaka idu tamo vamo, ova goveda koja su se namnozila sire svoj stomak i dupeta, i teraju se u kolim aod po 25 30 hiljada evra...a pogledajte koliko je operma i odece mogao da podeli deci za te pare...?? koliko je skolskih kompleta mogao da kupi deci 1. septembra..?? mnogi ljudi bi i otisli u crkvu, eto da se smire i da nadju neko utociste.. ali kako da ode tamo kada nema dinara u dzepu muci ga to, deca mu nemaju, i ode i vidi tamo popa koji delje piletinu u sobici sakriven dok mu nov autic stoji ispred.. noramlno da ce da kaze : "Ma de to bre , (psovka**) da idem tamo (psovka**)"... ne pravdam ni tog coveka ja ali mi je mnogo bilza njegova pozicija nemojte da imate neku stegnutost da pitate popa koliko je dao za kola, kada je dvoriste crkve puno..nemojte da imate strah da ga pitate koliko je popadija dala para za kozni mantil.. to nije bogohuljenje...to je prava stvar.. tj. to je ispravna stvar.. jednostavno NE MOZE tako da se ponasaju pojednici...tj vecina pojedinaca sada... jer oni na crkvu gledaju kao na preduzece i posao.. ako onaj u manastiru moze da kaze kada vencava nekog daj sta das, u manastiru od hiljadu godina, mozes i ti pope u crkvi od 50 godina da isto uradis a ne da mi baratas sa evrima.. Mislim da smo mi zasluzili drugacije ljude da nam pomazu u ovakvim vremenima, i nije greh podici se protiv nepostenih.. Jos jednom kazem, ovo nije protiv crkve upereno, jer da jeste ja nikada ne bih upotrebio primer, mozda i najveceg covek naseg doba..Patrijarha PAvla... bio je najveci a jedva da je bio primetan fizicki...i to treba nesto da nam kaze... pozdrav ljudi, i mislite o ovome..svojom glavom..." Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 4, 2013 Пријави Подели Написано Март 4, 2013 e.. da ne pricam kada umre pokojnik.. nisam znao da pokojnik može dumre Срђан Ранђеловић, Ленка*, Ромејац and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2013 Sve sam nekako bliži uverenju da osoba koja se crkveno budi, dolazi bukvalno Božijim prizivom i pozivom. Nešto slično kao monaštvo, samo što toga nije svesna takva osoba. Kad bi gledali i sveštenstvo i crkvene ljude i kad bi samo slušali o crkvi, verovatno koliko smo lenji i nemarni, ne bi otišli u crkvu sem kad osećamo pod moranje, kao što su Vaskrs ili Božić, neko venčanje, krštenje i slično. Zbog svega toga i baš zbog ovakve retorike necrkvenih pravoslavaca srba, kakvu sam postavio u poruci, pitam se šta je najbolje. Zapravo odgovor znam, ali nije realan i primenjiv. A odgovor je "dela". Ono što crkveni ljudi čine. Bio je jedan pijanac u kraju, koji ima ćerku, ženu a samo je on zarađivao. Izgubio je posao i povremeno bi nadničio i pomagao za neki sitni honorar. Njemu je njegov paroh koji je znao u kakvoj je situaciji, preko nekih veza, pronašao opet posao. Taj čovek koji ranije nije nikad dolazio u ckruv, sada je uglavnom redovan, i živi koliko toliko crkveno. Na žalost naša dela su uglavnom reči, ali reči koje samo odzvanjaju i vraćaju se kao eho, zato što se ne primenjuju. Čini mi se da je Mahatma Gandi rekao, nakon što je pročitoa Bibliju, da bi ceo svet bio hrišćanski, kada bi se hrišćani pridržavali onoga u što veruju. Драгана Милошевић, gago.m, Ленка* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Март 4, 2013 Пријави Подели Написано Март 4, 2013 Чињеница јесте да се народу не може угодити, и увијек ће имати примједбе какав год свештеник био... Али нажалост, много је оних примјера међу свештеницима због којих је "мислилац" у праву... Нажалост! tuzansmajli8904 Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 4, 2013 Пријави Подели Написано Март 4, 2013 I ja nešto da dodam u mom okruženju je toliko "hrišćana" koji mi vrlo često "sole pamet", počnu da pričaju o mom ateizmu, da pričaju svašta nešto, prete kako ću da gorim u paklu i sl. A na stranu što o hrišćanstvu od većine viš znam. Većina "hrišćana" u crkvu i ne ide. Oni koji redovno idu iz mog okruženja su: moja baba, moj brat (onako ne baš često ali barem jednom mesečno ode), i možda 3-4 drugo. Ovi ostali u crkvu nisu ušli mislim godinama. Da im pop ne dolazi kući da osveti vodicu (i pojedini da ne nose zlatne krstove od po pola kila oko vrata) ne bi imali nikakovog dodira sa hrišćanstvom. E sada mene toliko nervira kada takvi "hrišćani" počnu da mi drže predavanja o veri i hrišćanstvu i kada pokušavaju da me pretvore u jednog od njig ( ). A najgore je što se pojedini naljute kada nešto lupe, a ja počnem da im se smejem, i usput ne smejem zato što veruju, nego zato što pojedine njihove izjave veze nemaju sa hrišćanstvom.Doduše ovo se davno nije dešavalo, ali bilo je epizoda kada su me ubijali ovakvi "vernici". Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 4, 2013 Пријави Подели Написано Март 4, 2013 nisam znao da pokojnik može dumre Па кад још не оде сасвим на онај свијет, начује колики је рачун за сахрану, па умре и други пут, од срчке gago.m је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 4, 2013 Пријави Подели Написано Март 4, 2013 I ja nešto da dodam u mom okruženju je toliko "hrišćana" koji mi vrlo često "sole pamet", počnu da pričaju o mom ateizmu, da pričaju svašta nešto, prete kako ću da gorim u paklu i sl. A na stranu što o hrišćanstvu od većine viš znam. Većina "hrišćana" u crkvu i ne ide. Oni koji redovno idu iz mog okruženja su: moja baba, moj brat (onako ne baš često ali barem jednom mesečno ode), i možda 3-4 drugo. Ovi ostali u crkvu nisu ušli mislim godinama. Da im pop ne dolazi kući da osveti vodicu (i pojedini da ne nose zlatne krstove od po pola kila oko vrata) ne bi imali nikakovog dodira sa hrišćanstvom. E sada mene toliko nervira kada takvi "hrišćani" počnu da mi drže predavanja o veri i hrišćanstvu i kada pokušavaju da me pretvore u jednog od njig ( ). A najgore je što se pojedini naljute kada nešto lupe, a ja počnem da im se smejem, i usput ne smejem zato što veruju, nego zato što pojedine njihove izjave veze nemaju sa hrišćanstvom.Doduše ovo se davno nije dešavalo, ali bilo je epizoda kada su me ubijali ovakvi "vernici". Nećeš ti goreti u paklu , ti ćeš goreti u raju. A što se tiče deklarativnih Hrišćana oni su ti kao i za vreme komunizma deklarativni ateisti , sve samo ne vernici onoga čijih se parola najbolje drže, ali učenje ne poznaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Koliko god bili nesavršeni naši popovi i vernici, oni su ipak jedna od vrata za Hristosa. Kako bi inače znali za Sina, da nema popova (pa neka su i debeli zelenaši) koji će nas svojom pričom i besedom upoznati sa Sinom. Dati pouku. Kao što primaju platu za ono što pogrešno čine, tako će im se uzeti u dobro i ono što su dobro činili, i biće plaćeni. A nema čoveka koji ne greši. Kako samo izazivaju simpatije neki vagabondi koji su pljačkali državu i svoje firme. Čak koji su bili ubice. Govorimo o njima sa simpatijama jer su bili ili su još uvek, neka vrsta antiheroja. A ljudi traže uzore i heroje pa makar bili i antiheroji. A pop koji spase ko zna koliko duša svojom besedom ili sveštenim radnjama kojim je blagosloven, on nek učini samo jednu pogrešnu stvar i ostaće mu pečat kao da je najgori od najgorih. Zašto? Imam neke prijatelje koji ne rade. Mogu da dođu do posla, ali za neke smešne pare i onda su u fazonu da je bolje da sede kući i klade se povremeno na utakmice, ili odrade neke zviz poslove, nego da se akaju po celi dan za sitnu lovu. I takvi su najveći bukadžije i na popove i na vlast i na sve oko sebe. Shvatam da je to unutrašnje nezadovoljstvo i da je čoveku gotovo nemoguće sebe okriviti, već da je uvek drugi kriv. Tako da izvor tog nezadovoljstva sa popovima ne vidim samo u samim popovima i situacijom u crkvi, nego i u društvu uopšte. Za vreme socijalističke samouprave (Titoizma da ga nazovem) kada je crkva bila mesto za bake i deke koji nisu bili indoktrinirani socijalističkim blagostanjem i ideologijom, popovi su bili predmet sprdnje i šale kod običnog čoveka. Danas su predmet mržnje!!! I to je dokaz po meni da sve ide ka Isusu, jer se neće zbiti ono što će se zbiti dok ne nastupe i gora vremena. Bog nam bio svima u pomoći. Amin. ---------------- Još da dodam nešto što sam skoro čuo od drugarice. Ona je bila skoro u poseti manastiru Prohor Pčinjski. Grupu sa kojom je bila, primio je u audijenciju i episkop Pahomije, sa kojim su bili povezani preko nekih dobrotvornih akcija. Ona je viđala i viđala duhovnike razne, ali kaže da je ep.Pahomije na nju ostavio poseban utisak kao čovek i duhovnik. I ajde sad ti se seti onih priči o silovanjima i drugome što je naštetilo crkvi. Klevete? Da. Očekuju nas baš sve gora i gora vremena, jer satana ne bira načine da nas posvađa same sa sobom, a neprijatelja i onako imamo dovoljno i bez nas samih. gago.m, Драгана Милошевић and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Тај што је написао нема везе са Црквом и никад није дао ништа неком свештенику, судећи по начину како лупа цифре. Крштење 200 евра плус печење, то нисам видео за 22 године службе, за литије где се носи, погребна кола и звона даје се око 1.000 динара и то иде црквењаку, Којих 300 евра за развод то се нигде не узима, венчање се обаваља у парохијској цркви, а не иду у манастир да пијани сватови песмом и понегде лупањем флаша ометају мир монаха и подсећају их на оно чега су се одрекли. Још то даје се колико хоћеш је свођење на ниво просјака. Људи се потроше на свадбу дају за јало и пиће, декорацију , хвале се колико су частили музику, а у цркву у коју су тад и ко зна кад поново, дају сићу која им се затекла у џепу. Министарства стално мењају возни паркј, а овамо смета неки половњак код попова... Бесмислено је таква лупања и коментарисати, јер кад би таквоме и показали сву хуманитарну делатност Цркве и кад би му указали да све то може да се оствари, ако прво верници дају нешто Цркви, он би одбио да се ангажује на било који начин. Драгана Милошевић, Пг, gago.m and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Ovaj sa FB-a kao da je opisivao popa-Ćiru i popa-Spiru Šalu na stranu, Srbi su se uvek podsmevali popovima; a popova ima običnih i raznih... gago.m and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 You`ve got to ask yourself one question:....Јеси ли Православац због себе или због других? Ништа више. gago.m је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 ---------------- Još da dodam nešto što sam skoro čuo od drugarice. Ona je bila skoro u poseti manastiru Prohor Pčinjski. Grupu sa kojom je bila, primio je u audijenciju i episkop Pahomije, sa kojim su bili povezani preko nekih dobrotvornih akcija. Ona je viđala i viđala duhovnike razne, ali kaže da je ep.Pahomije na nju ostavio poseban utisak kao čovek i duhovnik. I ajde sad ti se seti onih priči o silovanjima i drugome što je naštetilo crkvi. Klevete? Da. Očekuju nas baš sve gora i gora vremena, jer satana ne bira načine da nas posvađa same sa sobom, a neprijatelja i onako imamo dovoljno i bez nas samih. To što je neko ostavio poseban utisak kao čovek i duhovnik uopšte ne znači da nije pedofil... može i sjajan doktor za pluća da puši... može i sjajan ekonomski konsultant da bude kockar... kao što odavno rekoše ovi iz Genesisa: God will take good care of you just do as I say, don't do as I do А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 "Važno je da pred nama uvek budu reči Savonarole, čoveka koji je u ono doba kada je pao život hrišćanski rekao: Prva Crkva je imala drvene putire, a zlatne sveštenike. A sada ima zlatne putire, a drvene sveštenike. Da nam bude stalno pred očima, da li ćemo biti drveni ili zlatni sveštenici, to zavisi od nas." Blazenopocivsi patrijarh Pavle ceo intervju: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1026/tekst/ko-u-ljubavi-prebiva-sav-u-bogu-prebiva/print/lat Ћириличар, gavrosaurus, Resistance is futile and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Kad se desi da naletis na ovu temu .. najbolje je da se covek obuce u neprobojna Crkvena zvona dok god ne prodje sizofrena slika koju daje takozvani pravoslavac koji broji svestenikove zalogaje. gago.m је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gago.m Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Na komentaru za jednu sliku s fejsbuka, pročitao sam toliko uopštenu i najrašireniju sliku o sveštenstvu i crkvi, među srbima. Ovo je toliko simptomatično i često, da nisam mogao da to ne podelim sa vama. Siguran sam da ste se svi sreli sa sličnim komentarima među svojom okolinom. I nijedna priča ne može uveriti ljude u suprotno i pitam se da li i vredi uopšte ikoga uveravati. Jer čovek menja ovakve poglede tek kada se liturgijski saživi i kad eklisiološki uzraste. ------------- Pisao je korisnik sa Fejsbuka koji se predstavlja kao Srpski Mislilac: "razmisljao sam nesto...razmisljao sam da li da uopste taknem u ovu temu jer je poprilicno skakljiva...odamh unapred da se ogradim ovo nije napad na religije i veru.. naprotiv ovo je upereno protiv onih koji je koriste za svoj dzep.. Nisam mogao da cutim i posmatram kako se na grbaci obog naroda bogate razni crkveni velikodostojnici... ne mislim na vladike, arhiepiskope itd..mislim na ove obicne popove po selim i gradovima.. ljudi ogromna vecina njih nema nikakav moral... oni da su duboko religiozni bi isli po manastirima i monasili se iskusavali sebe, a ne bi bili po stotinak kilograma svaki.. Neverovatna stvar je koliko se novca obrce u crkvi i koliko to pojedinci koriste.. Zamislite koje je to licemerstvo, kada ljudi daju priloge iz najbolje namere, a ova (psovka***) ih trose na sve i svasta.. Ja nisam neki vernik, postujem sve obicaje, ali sam daleko od onih predanih ljudi tome.. na kraju krajeva nisam ja taj koji ce da meri ko je kakav.. bitno je da svako to gleda na svoj nacin i postuje i da niko nema pravo da to uzurpira svojim ponasanjem.. e dolazimo do toga.. Znate u mom selu pop dodje i sveti vodicu i trazi 10 evra.. ja koliko znam to se da koliko imas a ne pravi se tarifa.. isto tako kada se sece kolac i kada se krsti dete.. da ne pricam kada umre pokojnik.. e vidite kod mene ima cena svega toga.. barjaci za sahranu 50 evra, krstenje 200 + pecenje, itd, itd... vidite, pride svemu tome, ima popova koji su dosli i po svom nahodjenju menjaju obicaje da bi nas pripremili za ekumenizam... sad ide glavni deo..vecina ljudi kaze, " Necu vise da idem u crkve, kakve slave ovo ono, iovako odlicno zivimo od toga nema vajde"... to je ta caka... Srbima kojima je ceto crkva bila i jedini cuvar tradicije je sada iskvarena.. i nama ne treba niko drugi da ti unizava i da ti razbija drustvo, samo puste popove da se ponasaju kako se ponasaju i jedan veliki deo nas ima u nepovrat da bude unisten.. mnogo mi je krivo sto nije pre nekoliko godina prosao predlog Dinkica da se popovima uvede fiskalna kasa..kao u Grckoj, pa miki da vidimo koliko ti tu ima para i da placas porez i da vidi narod na sta trosis ti njihove pare, a ne ovako da se bogate i da pop izgleda kao da je trudan , ali da ne nosi dete nego slona u stomaku.. pogledajte svaki auto koji voze.. a ovi pravi iskusenici i vernici , oni su skrajnuti u drugi plan.. svako mora da ima svoju veru alo, to je najsvetije pravo da covek veruje u nesto, u Hrista, Islam, mojsija, svejedno je, ali ti ne smes da to koristis.. pa covece bre, kod mene u gradu ih zovu Sopranovi, njih petorica sede pred domom i puse, stavili naocare, i vrte pakle cigara kao mafioze.. a ne daju da im se kaze nesto, onda se odmah pozivaju na BOga..more (psovka***).. Bitange bre, nabile kola u dvoriste crkve ali u hladovinu da stoje leti, to je to..a kola su Reno LAguna nova, Seat itd..to vozi poo, jedan obican ... e vidis, a Patrijarh Pavle je isao prevozom gradskim..PAtrijarh..najveci medju svima... a ovamo jedan smrdljivko te ucenjuje da nece da ti da crkveni razvod, ako se ne plati crkvi 300 evra..i posle kazu bio neko popa...nije bio popa, bio je bitangu.. dok pravi ljudi koji su posveceni sirenju vere, rade to iz ljubavi, posteno, sa krtom u ruci i pesaka idu tamo vamo, ova goveda koja su se namnozila sire svoj stomak i dupeta, i teraju se u kolim aod po 25 30 hiljada evra...a pogledajte koliko je operma i odece mogao da podeli deci za te pare...?? koliko je skolskih kompleta mogao da kupi deci 1. septembra..?? mnogi ljudi bi i otisli u crkvu, eto da se smire i da nadju neko utociste.. ali kako da ode tamo kada nema dinara u dzepu muci ga to, deca mu nemaju, i ode i vidi tamo popa koji delje piletinu u sobici sakriven dok mu nov autic stoji ispred.. noramlno da ce da kaze : "Ma de to bre , (psovka**) da idem tamo (psovka**)"... ne pravdam ni tog coveka ja ali mi je mnogo bilza njegova pozicija nemojte da imate neku stegnutost da pitate popa koliko je dao za kola, kada je dvoriste crkve puno..nemojte da imate strah da ga pitate koliko je popadija dala para za kozni mantil.. to nije bogohuljenje...to je prava stvar.. tj. to je ispravna stvar.. jednostavno NE MOZE tako da se ponasaju pojednici...tj vecina pojedinaca sada... jer oni na crkvu gledaju kao na preduzece i posao.. ako onaj u manastiru moze da kaze kada vencava nekog daj sta das, u manastiru od hiljadu godina, mozes i ti pope u crkvi od 50 godina da isto uradis a ne da mi baratas sa evrima.. Mislim da smo mi zasluzili drugacije ljude da nam pomazu u ovakvim vremenima, i nije greh podici se protiv nepostenih.. Jos jednom kazem, ovo nije protiv crkve upereno, jer da jeste ja nikada ne bih upotrebio primer, mozda i najveceg covek naseg doba..Patrijarha PAvla... bio je najveci a jedva da je bio primetan fizicki...i to treba nesto da nam kaze... pozdrav ljudi, i mislite o ovome..svojom glavom..." Мени је овог што се представља као "српски мислилац",жао!Не зна ни сам у шта се упетљао и јадник вероватно нема никога ко би му "појаснио" неке ствари а најпре ону да свако прво о себи треба да води рачуна!Мој отац ми је давно објаснио да са свештеницима и црквом,највише "проблема" имају они који и не долазе у цркву или долазе једанпут годишње!Хвала Богу,у "мојој" цркви,"мојим свештеницима" нико не пребацује ништа од тих "проблема" који муче недобронамерни,неуки али и беспослени свет! Ћириличар and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука