Jump to content

Спасење је само у Христу

Препоручена порука

'veruj ti' haha :D optimism for life breee :D

'Ja sam put, istina i zivot i niko nece doci k' Ocu osim kroz Mene', stvarno sta s onima koji ne znaju Hrista..

bas tesko pitanje, na koje pitam se, da li iko od ljudi ima odgovor..

Ima li ko da ne zna Boga?:)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 624
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

znaci npr ubica Arkan ce se spasiti jer je verovao u Boga i isao u crkvu, a sve drugi ljudi razlicitih vera koji su dobri nece se spasiti...??? znaci dobrota se ne ceni...??? zar to nije arogantan stav...? zar to ne pravi od Boga egoistu...???

Mala provokacija nama koji preskacemo mrava i sve sto nas interesuje je spas nasih dusha a?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Стражите, дакле, јер не знате
у који ће час доћи Господ ваш -
будите спремни, јер у који час не мислите
доћи ће Син Човечији -
Ако ли тај рђави слуга рече у срцу своме:
Неће мој господар још задуго доћи -
Доћи ће господар тога слуге у дан када се
не нада и у час када не мисли и расећи ће
га напола и даће му удео са лицемерима.
Онде ће бити плач и шкргут зуба.
(Мт. 24, 42-51)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Хришћани живе на земљи, али изнад свега земаљског; међу људима, али изнад свега људског; спутани, али слободни; у тескоби, али ничим непоробљени; у свету немају ништа, али су сва блага њихова; живе двојаким животом, један презирући, а о другом се старајући; кроз умртвљавање су бесмртни; кроз одвајање од твари сједињени су с Богом; не знају за страсну љубав, већ горе љубављу божанственом и бестрасном; наслеђе је њихово - Извор светлости...

Ако се хришћанином називаш у том смислу да Христа исповедаш као Бога, исповедање своје докажи делима својим.

Није лако међу врлинама наћи највишу и њој дати предност и преимућство, као год што у градини многоцветној и миомиром испуњеној није лако одабрати најлепши и најмириснији цвет, пошто час један, час други привлачи к себи поглед и чуло мириса, мамећи намерника да га убере. Свака врлина узводи ка спасењу особитим путем, доводећи без сумње у неку од вечних и блажених обитељи. Јер као што су различни начини живота, тако је и обитељи у Бога много (Јн. 14, 2), и оне се расподељују и свакоме одређују по достојанству његовом. Стога нека се један испуни ове врлине, други пак неке друге, неко многима, а неко, опет, уколико је могућ но, и свима; само нека свак корача без заустављања, нека стреми напред и неодступно следи стопе онога доброг Путовође који пут његов усмерава право, изводећи га тесном стазом, кроз уска врата (Мт. 7,14) на непрегледна пространства блаженства небеснога.

Али ако, по учењу Павловом и речи Самога Христа, за прву и највећу заповест ваља држати љубав, о којој виси сав Закон и Пророци (Мт. 22, 37-40; 1. Кор. 13, 13), онда највећи део њезин ваља да чини, како ја налазим, љубав према убогима, сажаљивост и састрадање према онима што су истога са нама рода. Јер никакво служење није тако угодно Богу као милосрђе, будући да је оно најсродније Богу, пред Чијим лицем иде милост и истина (Пс. 88, 15) и Коме приличи дар милости (Јаковљ. 2, 13) изнад свакога суда. Праведни Дародавац, Који постави на мерила и теразије Своје милост (Пс. 28,17), ни за шта неће тако наградити човекољубљем Својим као за човекољубље наше. Стога, сходно заповести која нас учи да се радујемо с радоснима и плачемо са онима који плачу (Римљ. 12, 15), дужни смо да отворимо двери милосрђа свима убогима, свима који страдају, из било ког разлога; дужни смо, као људи, људима приносити жртву доброчињења, ма каква их нужда нагонила да ишту помоћи: удовиштво или сиротовање, или прогон из завичаја, или суровост властодржаца, или охолост владалаца, или нечовештво сакупљача пореза, или убилачка рука разбојника, или похлепа крадљиваца, или заплена имања, или бродолом. Јер сви такви имају једнако право на сажаљење, и једнако погледају на руке наше, као што и ми очи своје уздижемо ка Десници Божијој, иштући какво добро од Господа.

преузето из књиге

"Како се спасавати у свету -

савет и поуке древних и савремених Светих Отаца и стараца хришћанима у свету"

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Не може рђав човек чинити добра дела, исто као ни добар зла.  Дрво добро даје добар плод, а рђаво рђав. Корен сваког добра је Христос.

Oćeš reći da  sam ja loš čovek, ili da je npr Bill Gates loš što daje miliarde u dobrotvorne svrhe? 

da, ali u ovom kontekstu; vera bez dela ne ide jer su dela proizvod vere. a dobra dela macku o rep ako nema vere, jer kad nema vere  nasa dela bi se svrstala u dela koja smo u stvari uradili zbog sebe samih, a ne zbog Hrista ili ljudi  :)

Šta ćemo sa ogromnim brojem ljudi koji ta dobra dela čine samo iz straha on pakla i večnog mučenja?  I ade mi objasni ukoliko npr. pošaljem poruku za onu gladnu decu skinu mi 100 rsd-a, kako sam ja to uradio zbog sebe samog, ne zbog ljudi.

verujem da Bog ima nacina da svaka osoba bar jednom za zivota cuje za Hrista

Reci to Majima, Astecima i ostalom populacijom amerike, oni nisu mogli da čuju, a i kada su čuli mislim da su se veoma obradovali. 

I samo da pitam. Ovde vlada mišljenje da samo hrišćani mogu da budu dobri ljudi, tok su ljudi svih ostalih religija loši?

Подели на овим сајтовима

Evo jedna hipotetička situacija čiji ishod mi vjerovatno ne možemo znati: da li će se spasiti čovjek koji je u nekom periodu svog odrastanja zaključio da je korisnije činiti dobra djela i to je činio čitavog života?Može biti slučaj da to čini jer je korisno tako činiti zbog priznanja zajednice u kojoj živi ili zbog toga što, može biti Bog postoji, pa je to opet korisno i praktično. 

Mislim da je pravo pitanje u vezi sa činjenjem dobrih djela u motivu njihovog činjenja. Bilo kako bilo, dobra djela su poželjna, ali čini mi se da su samo kao "dodatak jelu" tj dobro djelo samo po sebi ne vodi spasenju (no, bez začina čorba neće biti baš dobra).

Подели на овим сајтовима

Oćeš reći da  sam ja loš čovek, ili da je npr Bill Gates loš što daje miliarde u dobrotvorne svrhe? 

Šta ćemo sa ogromnim brojem ljudi koji ta dobra dela čine samo iz straha on pakla i večnog mučenja?  I ade mi objasni ukoliko npr. pošaljem poruku za onu gladnu decu skinu mi 100 rsd-a, kako sam ja to uradio zbog sebe samog, ne zbog ljudi.

Reci to Majima, Astecima i ostalom populacijom amerike, oni nisu mogli da čuju, a i kada su čuli mislim da su se veoma obradovali. 

I samo da pitam. Ovde vlada mišljenje da samo hrišćani mogu da budu dobri ljudi, tok su ljudi svih ostalih religija loši?

Samo kratko, moral je nužan ali ne i dovoljan uslov spasenja. Ljudi mogu u skladu sa pravilima svoje zajednice biti savršeno moralni, ali sam moral te zajednice može iz druge perspektive biti loš. 

Подели на овим сајтовима

hej hej hej! niko nije rekao da su hriscani bolji ljudi od ljudi drugih veroispovesti, pogresno si shvatio izlaganje hriscana. a i ako ti je to iko ikad rekao, debelo gresi. pa i hriscani su ljudi gresne prirode i ne znaci da ako verujes u Boga da si bolji od ateiste, naprotiv, svi smo mi isti. Bog u nas(i hriscane i ateiste i ostale..) temelji dobre stvari, e sad nekad smo svesni nekad nismo, nekad dopustimo, a nekad ne ;)

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

Св. Јован Златоуст : "И ако праве догмате држимо, а о владању не бринемо, нећемо имати никакве користи; исто тако ако се о владању бринемо, а праве догмате пренебрегавамо, ништа корисно нећемо добити за наше спасење. Ако хоћемо да се геене избавимо и царство задобијемо, треба да смо украшени од обе стране: и правотом догмата и чесношћу живота."

Подели на овим сајтовима

По делима се ниједно тело неће спасти. Јер свако ко дела, ради, очекује плату. А кад је нешто плата по заслузи, онда није чин милости Божје. Друго је што ако сав закон испуниш а у једном погрешиш, пао си на испиту. Зато се нико по делима и не може спасти. Зато је Господ Бог план спасење везао за Веру. Вера није дело да би неко могао да каже: веровао сам, дај ми плату. Него вером очекујемо милост Божју. А вера се добрим делима утврђује, о ко их нема показује се као онај ко није поверовао Христовим речима. Могли би смо рећи да је чудна вера човека који себе назива хришћанином а не чини добро ближњима. 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Или је једино у Христу могуће спасење, или је Христос једна потпуно непотребна и несхватљива манифестација… – Свештеномученик Данил Сисојев

Jedino je u Hristu moguce spasenje, ali kanonske granice Crkve nisu i njene stvarne granice.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ne vidi se iz textova vec iz realnog zivota, gde je vrlo jasno da neki ljudi ne da ne odbijaju Istinu, vec nisu ni imali priliku da je odbiju.

Ко је крив што су погинули? Само они. Нису тражили Истину, нису је ни нашли. То је узрок погибије људи. И приче да ће их можда, неким другим, нама непознатим путевима Господ спасти, потпуно су неумесне

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...