malina :) Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 Mislim da je baš poenta da to nije najvažnije u braku, ali da je jako dobar indikator problem, kao, npr. živa u toplomeru. Ali ovo, tvrdoća rabote mi je superkul Ако нешто није важно не може ни да буде индикатор проблема. Само онда кад је јако важно. Иначе, да не стекне неко утисак да сам против телесних односа. gringrin gringrin gringrin ..има и буквалиста, па да напоменем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 Ако "телесни односи" не иду како треба то је показатељ да нешто друго, још важније, шкрипи. У суштини значи да супружници немају поверења једно у друго, што је веома лоше. Драшко, DankaM and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 Slazem se sa ovim obelezenim ali bez telesnog odnosa je jalovo u svakom pogledu. питаћу те поново кад остариш клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 није ни поента шта је све важно, сваки човек је другачији, сваки брак је другачији ... већ колико, шта је конструкција, шта је ротор а шта статор. с једне стране је крајње незахвано причати из субјективног становишта, ал то и доста говори о потенцијалу или остварености брака. DankaM је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1346848597' post='704655] Разболети се може и млад у том погледу. И управо тако, љубав не узраста захваљујући телесним односима. Колико сам те ја разумела да све што од везе без секса остане је јалово у сваком погледу. Човек гради разне односе са другим људима, а само са супружником има сексуалне односе. Да ли су остали односи непотпуни, јалови зато што телесни однос у њима недостаје? Зашто би онда однос са супружником требало да буде крњ, ако секса некад недостаје? Секс је леп, узбудљив, али слаба карика у браку. Pod "jalovim" podrazumevam ne mogucnost stvaranja dubljih i kvalitetnijih odnosa medju supruznicima. Slozices se da je telesnost veoma vazna komponenta u odabiru partnera, bas kao i ostale osobine, inteligencija, dobrota, sarm ... da ne gnjavim. Pod telesnim ja ne podrazumevam "oranje" kako neko rece, vec neznost i ljubav koji se putem dodira prenose. U tome mogu ucesstvovati svi; i stari i mladi i zdravi i bolesni. Kada to telesno nestane ljudi se udalje i odnosi zahladne, postaju stranci jedno drugome ili svoj odnos smeste u neku od pomenutih kategorija, prijateljstvo i sl. Lepo si rekla telesne odnose mozemo imati samo sa supruznikom. To ih zapravo i cini posebnim, zar ne?! Da dodam jos jednom. Telesni odnosi nisu jedina ali su jedna od komponeti za ispunjenost u braku. Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 Pod "jalovim" podrazumevam ne mogucnost stvaranja dubljih i kvalitetnijih odnosa medju supruznicima. Slozices se da je telesnost veoma vazna komponenta u odabiru partnera, bas kao i ostale osobine, inteligencija, dobrota, sarm ... da ne gnjavim. Pod telesnim ja ne podrazumevam "oranje" kako neko rece, vec neznost i ljubav koji se putem dodira prenose. U tome mogu ucesstvovati svi; i stari i mladi i zdravi i bolesni. Kada to telesno nestane ljudi se udalje i odnosi zahladne, postaju stranci jedno drugome ili svoj odnos smeste u neku od pomenutih kategorija, prijateljstvo i sl. Lepo si rekla telesne odnose mozemo imati samo sa supruznikom. To ih zapravo i cini posebnim, zar ne?! Da dodam jos jednom. Telesni odnosi nisu jedina ali su jedna od komponeti za ispunjenost u braku. Опет кажем да сам разумела твоје писање тако да ако нема телесних односа све остало је јалово, па сам ти одговарала у том смеру. Али ако односи супружника захладне због немања сексуалних односа, онда је то одличан показатељ да је проблем много дубљи и да нешто суштинско не штима. Да постоји разумевање за другог, да постоји љубав за другог онда би тај проблем био решив и требало би супружнике више да веже, него да раздвоји. Неко је посебан не зато што са њим сексуално општимо, већ зато што је за нас јединствен и непоновљив. Сексуалност је ту да потврди то и онда када је нема понекад, тај неко треба и даље такав јединствен за нас и да остане, у супротном нешто дебело није у реду. Ivana032, Милан Меденица :) and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1346856234' post='704706] Опет кажем да сам разумела твоје писање тако да ако нема телесних односа све остало је јалово, па сам ти одговарала у том смеру. Али ако односи супружника захладне због немања сексуалних односа, онда је то одличан показатељ да је проблем много дубљи и да нешто суштинско не штима. Да постоји разумевање за другог, да постоји љубав за другог онда би тај проблем био решив и требало би супружнике више да веже, него да раздвоји. Неко је посебан не зато што са њим сексуално општимо, већ зато што је за нас јединствен и непоновљив. Сексуалност је ту да потврди то и онда када је нема понекад, тај неко треба и даље такав јединствен за нас и да остане, у супротном нешто дебело није у реду. Ne, ti uopste nisi razumela moje pisanje, vec si svaku recnicu izopacila svojim tumacenjem. Evo jedan primer i dalje odustajem od prepiske sa tobom : " Неко је посебан не зато што са њим сексуално општимо, већ зато што је за нас јединствен и непоновљив." Vidis ni jednog trenutka nisam pomislila ili napisala da je neko iz tog razloga poseban, vec da je telesni odnos sa supruznikom jedinstven i poseban. Posto je neprirodno da ga imas sa ljudima iz druge kategorije, rodjaci, prijatelji ... ili sam ja konzervativna i ne upucena Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 Ne, ti uopste nisi razumela moje pisanje, vec si svaku recnicu izopacila svojim tumacenjem. Evo jedan primer i dalje odustajem od prepiske sa tobom : " Неко је посебан не зато што са њим сексуално општимо, већ зато што је за нас јединствен и непоновљив." Vidis ni jednog trenutka nisam pomislila ili napisala da je neko iz tog razloga poseban, vec da je telesni odnos sa supruznikom jedinstven i poseban. Posto je neprirodno da ga imas sa ljudima iz druge kategorije, rodjaci, prijatelji ... ili sam ja konzervativna i ne upucena Па ја нисам уопште ни рекла да ти то мислиш, већ да тако јесте Не покушавам да било шта извитоперим, то ми није намера, али добро ако си ме тако схватила, шта ћу.. ваљда има оних који ме разумеју исправно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 опуштено људи свима нам је јасно о чем се ради, само нека смо добро и нека те ствари функционишу (hope so) w.a.mozart and malina :) је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2012 Старац Порфирије Говорио ми је: "Немој да вршиш притисак на своју децу. Оно што желиш да кажеш, реци својом молитвом. Деца не слушају ушима, него само онда када дође божанска благодат, која их просветљује, и тек тада чују оно што желимо да им кажемо. Кад хоћеш нешто да кажеш својој деци, кажи то Пресветој Богородици и Она ће посредовати. Твоја молитва ће деловати као духовно миловање које грли децу - а то ће их привући. Дешава се, видиш, да понекад хоћемо да их помилујемо, а она се бране; од духовног миловања неће се никада бранити".Старац ме је саветовао и поучавао по сваком питању које се тицало деце. Моја деца су волела јахање. Једном дође време кад је требало да купимо коња. Пошто се, међутим, радило о значајној одлуци, пођем по савет код Старца, који ме је врло одлучно подржао у томе да донесем позитивну одлуку. Позвао је и моју децу; рекао им да је јахање врло лепа ствар и тражио од њих да, кад буду јахали, имају на уму како је лепо седети на коњу и радовати се томе што радиш. Исто тако, бодрио је моју децу да пешаче по снегу и говорио им: "Тамо у планини, где пешачите и посматрате небо, снег и читав онај дивни призор, сетите се ко је то све створио". Кроз творевину, на благ начин их је водио ка Творцу. Упоредо са тим, говорио им је да не запусте своје школско градиво; али, на како леп начин им је то говорио: "Нећете запустити књиге и учење. Ево како ћете поступати. Читали сте и мало се уморили? Пођите до свог коња, мало га појашите, па кад се вратите, видећете да су ваше књиге опет свеже". Драган άσημος :), Николa, Mилена КШ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 - Старче, како човек може да зна да ли је Богоугодно оно што чини? - Човек има о томе унутрашње обавештење. - Да ли му је довољно сопствено обавештење, или му је потребно сведочење других! - Ја говорим о некоме ко има здраву савест. Не говорим о ономе чија је савест наопака. Здрава савест исправно обавештава човека. Тада човек осећа сигурност, наду и са смирењем говори: "Нисам ја за рај, ја сам за пакао, али верујем да ме љубав и милосрђе Божије неће напустити." Осећа то јер води духовну борбу. Не седи скрштених руку, на миру са својим помислима говорећи: "Бог ће ме спасити". А савест је нешто, страшно! Не постоји веће мучење, већи пакао, него када пече савест. И не постоји страшнији и немилосрднији црв од црва савести. Они ће у паклу да пате за векове векова зато што ће их мучити мисао о томе да су изгубили добра рајска, током овог малог низа година земаљског живота, иако и оне беху пуне гриже савести и мучења. Ни страдања тамо неће бити награђена и то ће бити још једно мучење. СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ ЧУВАЈТЕ ДУШУ! Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Дакле не ради се о 30 000 степени како каже отац Јоил,већ о огњу и црву савести... Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Samo jos da razresimo zasto su pojedini od svetih tvrdili upravo ono sto tvrdi otac Joil? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Samo jos da razresimo zasto su pojedini od svetih tvrdili upravo ono sto tvrdi otac Joil? Svašta su sveti tvrdili ali to Crkva nije uzela kao učenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Svašta su sveti tvrdili ali to Crkva nije uzela kao učenje. Ko kaze da i o.Joilo nece postati svetac,ko kaze da i mi ovde na forumu i bilo ko drugi na svetu nece postati svetac, razmislite malo u tom pravcu Duvovnost i blagodat Duha Svetoga se stice kroz zivot,a na tom putu nas vode padovi i uzdignuca,neznanje i znanje,... nemojmo posmatrati svetitelja kao neko Bozje stvorenje kroz koje je ceo njegov ovozemaljski zivot samo blagodat Duha Svetoga govorila Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука