obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Нисам теолошки образован и са тог аспекта не желим тумачити било чије поступке, понајмање преосвећеног Владике. Памтим Херцеговину прије столовања Владике Атанасија, а свједок сам како је сад. Сви ви који сумњате и поприлично издалека коментаришете један сасвим нормалан чин дођите у Епархију Захумско-Херцеговачку, по могућности недјељом и празником у 09.00, а обиђите још нешто успут, можда вам све те књиге које сте прочитали добију неки додатни смисао. Заиста, како је све једноставније око Теразија. To sto si sad rekao ne znaci da je vladika nepogresiv valjda? Niko razuman ne bi porekao sve dobro sto je ucinio, ali ne vidim zasto bi bilo zabranjeno da se razgovara o njemu, i kakve veze ima ovo sto kazes sa ovim o cemu pricamo, a jos manje vidim zasto se mnogi ovde tako brecaju, kao da im je neko dirnuo idola. Najsmesnije je to sto bi sam vladika, bez ikakve sumnje, sasvim mirno i ljudski razgovarao o svemu ovome, bez ikakve ljutnje... Rašo, Биљана, μαρὰν ἀθά and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ova situacija koju si predlozio je temeljito drukcija od ove o kojoj razgovaramo. U tvom slucaju, molitvu prinosi licno i pojedinacno svako sa svoje strane, a u slucaju o kome pricamo radi se prosto o bogosluzenju sa odezdama. Nikakve slicnosti nema izmedju ova dva primera... Na šta sad misliš s tim odeždama? 1. ako misliš na Dubrovnik - tamo su oba bila u NELITURGIJSKIM ILI MIMOLITURGIJSKIM SVEČANIM ODEŽDAMA što sam dokazao i slikama. To nisu odežde u kojim se drži liturgija. 2. ako misliš na onaj rumnunski slučaj gdje su se na pravoslavnoj liturgiji zajedno pričestili grkokatolici ili obrnuto, kako je to već tamo bilo, onda je to jasni prestupak. A to i sa odeždama i bez njih! Sasvim svejedno, u čemu su bili ili nisu bili obučeni. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Која појава? Шта сам пропустила? Ово нека паника завладала, шта је ово? Ma jok, uobicajeno vece na forumu... gringrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 ako misliš na Dzbrovnik - tamo su oba bila u NELITURGIJSKIM ILI MIMOLITURGIJSKIM SVEČANIM ODEŽDAMA Nije tacno, ne izmisljaj. Siguran sam da sasvim dobro znas da su SVE svecane svestenicke odezde u Pravoslavnoj Crkvi LITURGICKE... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Radi preglednosti, recenica po recenica... 1) Nije potreban, naprotiv stetan je i opasan. 2) Nas trijadolosko ucenje ne povezuje, nego razdvaja. U tome je poenta. 3) Ne razumem recenicu. 4) Ovo prvi put sad vidim kod tebe o vecnoj podeli. 5) Po cemu tacno nas nivo nije teoloski ovde? Ja vidim da bas jeste. 6) Kako znas ko ovde ima iskustvo Boga i Crkve? Pa cak i da nema, nasa je obaveza pred Bogom da ga saslusamo, a ne da ga ucutkujemo. .................................... I inace, sta to znaci kad si ranije povezao primat rimskog pape sa odnosima lica Svete Trojice? Ako mozes ovo da objasnis malo sire, a ako nisi to mislio ili rekao, onda se izvinjavam jer sam nesto preumio... Како можеш рећи да примат у Цркви није потребан ако сам ти показао да Црква експлицитно тврди да је потребан? Можда ниси читао Равенски документ, ели без обзира на њега, зна се да примат и саборност не могу једно без другог - на свим нивоима, локалном, регионалном и васељенском. Тебе занима какве везе има примат Римског папе са Светом Тројицом. Примат изображава постојање Свете Тројице - зато је важно да примат постоји и да буде исправан. (А у случају папе, реч је о васељенском нивоу.) Ми морамо да објаснимо на који начин се тај примат треба остварити. То се може објаснити само теолошким дијалогом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Zamislite situaciju epsikopi i biskupi sede zajedno za trpezom i pre jela krenu da se pomole,kad ono medjutim,kanoni to brane. Otac Justin je to izričito rekao,nema zajedničke molitve,i onda oni tako krkaju meze bez da se zahvale Bogu.... Šta ćeš,kanoni su kanoni... Александар Милојков and Rašo је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Мислиш као оно кад нпр. праве помен у Новом Саду Рације па посебну молитву чини рабин посебну ми православни, у датом случају еп. Иринеј. У том случају, ако је то био облик слажем се са тобом. С тим да ми боде очи термин "молитвена осмина" - је ли то назив за римокатоличко богослужење? Са пастирске стране, и ту се слажем. Али када су па Срби имали осећај за пастирствовање, нарочито у последња времена (част изузецима)? Да, ја то тако разумем. Добар си пример навео. Нисмо једна Црква. Дошли су у наш храм као гости, са, верујем, искреном вољом да се ради на јединству. Стали су пред Бога са нама, помолили се они, помолили се ми - ЈЕР НИСМО ЈЕДНА ЦРКВА - да Бог помогне у нашим дијалозима. А изнад свега да помогне да буде мира међу нама, да се више не кољемо међусобно. Лако је бити Србин на Теразијама. Лако је бити Православац на Теразијама. Мученичка Херцеговина је мука на којој се познају јунаци. Владика Григорије је тај јунак и ја му од свег срца скидам капу и целивам архипастирску десницу. Golub, Драгана Милошевић and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ради се о појави коју је јасно критиковао још ава Јустин, до сада поприлично скрајнута, а сада је испливала у жижу. Дакле појави заједничких молитава, под именом молитвене осмине, што није екуменски дијалог. Ако се не варам, у Хрватској су се на једној од тих молитвених осмина недавно, можда пре годину дана, молили српски православни свештеник, римокатолички свештеник и македонски расколник! Сећам се да су они са Борбе за веру то објавили! Осим што је само учешће у молитви са инославнима забрањено по канонима и по ави Јустину и тумачењима Никодима Милаша, дакле, ту се отвара и други проблем: молитвено општење са македноским расколницима у време док архиепископ Охридски Јован трпи прогон у Македонији на правди Бога! Није ли тај чин још један доказ о погубности тих молитвених општења у сваком аспекту, па и у том да се посредно даје легитимитет македноским расколницима?! Сасвим јалов посао који ствара додатне проблеме у Цркви, "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Па и овде је молитву приносио свако са своје стране. Или смо у међувремену, да ја не знам, једна Црква? Понављам, поступак је за критику са пастирске стране гледано. Ali zasto bi bio za kritiku sa pastirske strane, ako u njemu nema niceg sablaznjivog? A sablazan su kod ovih koji pitaju izazvale svecane slubene odezde. Sluzbene odezde se, jasno, oblace za sasluzvianje svestenika unutar Crkve. Da bi do toga doslo, znaci, potrebno je da sasluzitelji budu u evharistijskom opstenju. A nisu, kao sto kazes i sam. U tome je celo ovo cudenje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Овако, у храму (РМК Nije bilo u katoličkom hramu već u pravoslavnom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@obi-wan, Донели смо осуду пре Сабора? Ми се бринемо овде о нечему што се десило по Промислу. Коме онда лупамо шамаре? Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Која појава? Шта сам пропустила? Ово нека паника завладала, шта је ово? Ма није, само братски дијалог, ал мало жешћи, ко што браћа знају μαρὰν ἀθά and Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Molitveni doručak=svejeres LOL Драгана Милошевић and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Nije ruganje većn šala Ako je sala, onda je bila na pogresnom mestu, jer prica nije bila nimalo saljiva... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Zamislite situaciju epsikopi i biskupi sede zajedno za trpezom i pre jela krenu da se pomole,kad ono medjutim,kanoni to brane. Otac Justin je to izričito rekao,nema zajedničke molitve,i onda oni tako krkaju meze bez da se zahvale Bogu.... Šta ćeš,kanoni su kanoni... Да, заиста незгодно, али камо среће да је само то главни и једини проблем и да се све завршава на благодарењу пре и после јела. Мало ти је баналан коментар. Јесењин and Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 2 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука