Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 11, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Од самог почетка се на Светосавље.орг форсира протестански дух неповерења према јерархији и хушкања народа против исте. Нажалост, то је баш тако. Све нека мука, нека тескоба, неповерење... које је то црно мисионарање, које је то светосавље... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@obi-wan, То онда реци епископима да се шале. Ипак мислим да је појам ,,Цркве'' много дубљи. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Многе јереси које су настале од последњег васељенског сабора, нису осуђене. to ih čini zabludama a ne jeresima,tek kad su osudjene onda su jeresi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Чекај, ти заиста мислиш то што кажеш? Ајде размисли мало. Екуменски дијалог са Римокатолицима се водио кроз читав 20. век и ево ушли смо и у 21. век па се и даље налазимо на самом почетку. Раскол са Римском црквом није ни изблиза да буде зацељен. Али зато имамо у истих тих 100 година уназад на десетине раскола унутар Православне Цркве као директан резултат екуменског богословља. Погледај само старокалендарски раскол - директан плод екуменског дијалога, и као резултат бар 4 помесне Православне Цркве имају тај раскол: Грчка, Бугарска, Румунска па од скоро и Српска + Артемијев раскол! То су ти плодови екуменске теологије, док нам Римокатолици нису ближи него што су нам били у 19, или 17, или 15, веку. Da zaista misli,što se mene tiče tumore uvek treba vaditi iz tela.Pa kad se malo prizovi pameti i prizdrave nek se vrate slobodno kao bludni sinovi. Što bi Crkva sputavala svoju zdravu duhovnost zbog duhovno sakatih? Je l čitava pravoslavna crkva u Srbiji treba da se zatvori ko neka sekta zato što to nekom tamo Akakiju prija a u suprotnom on će da ode u raskol?Neka idu,nije Crkva ničija prćija.Nemoj da misliš da zbog ekumenizma takvih stvari nema i u katoličkoj crkvi,ima ih itekako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Треба да се молимо да се обнови јединство хришћанског Истока и хришћанског Запада какво је постојало у првом миленијуму. Жика, Nicholas and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@obi-wan, То онда реци епископима да се шале. Ипак мислим да је појам ,,Цркве'' много дубљи. Ne znam tacno na sta mislis, ja ti kazem ono sto de facto jeste stav Crkve prema rimokatolicima, dopalo se to tebi ili ne. Jedini parametar da li je neko Crkva jeste imamo li sa njim evharistijsko jedinstvo. Imamo - jeste Crkva, nemamo - nije. Iz tog istog razloga ni ona neodredjena skupina oko o. Artemija de facto nije Crkva. A to da li neki od episkopa ima neko svoje misljenje - to je vec druga prica. To, u stvari, i jeste necije licno misljenje, a ne stav Crkve... Биљана, Resistance is futile, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Kад неко има има теолошке аргументе и став, као Маран ата и Ђорђе, онда сви покушају дизања прашине, скретања теме на небитне узгредне ствари и критиковање о. Љубе (уместо његовог текста) изгледају смешни! Дакле вама двојици свака част! Задовољство је видети да има здравог теолошког мишљења и стила на нашим форумима! .hvala. thank_you777 :group111: Resistance is futile, PetarP, Џаст Жиле and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Не знам да ли сам испао из неке друге стварности, али нисам видео никакав теолошки аргумент. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Дакле вама двојици свака част! Задовољство је видети да има здравог теолошког мишљења и стила на нашим форумима! .hvala. thank_you777 :group111: Пре свега има слободе и слободног изражавања мишљења на форумима ( не свим!). Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Не знам да ли сам испао из неке друге стварности, али нисам видео никакав теолошки аргумент. Зар није "Најбољи одговор" у врху странице најјачи теолошки аргумент у овој дискусији! Мислим, кад смо већ код аргумената. Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Од самог почетка се на Светосавље.орг форсира протестански дух неповерења према јерархији и хушкања народа против исте. Ја сам увек за то да се има поверења у јерархију, јер то је знак здраве побожности. Међутим, и то поверење не може бити слепо јер бисмо у том случају отишли у другу врсту фанатизма, или до закључка да епископ не може да погреши. Дакле, ово што је учинио владика Григорије, заједничко богослужење са јеретиком јесте грубо кршење канона Цркве и гажење православне еклисиологије, саблазан за вернике, сасвим беспотребно и бесплодно у самом екуменском дијалогу. Банатски деран, Justin Waters, Orthophill and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Ја сам увек за то да се има поверења у јерархију, јер то је знак здраве побожности. Међутим, и то поверење не може бити слепо јер бисмо у том случају отишли у другу врсту фанатизма, или до закључка да епископ не може да погреши. Дакле, ово што је учинио владика Григорије, заједничко богослужење са јеретиком јесте грубо кршење канона Цркве и гажење православне еклисиологије, саблазан за вернике, сасвим беспотребно и бесплодно у самом екуменском дијалогу. Brate,mi na sajtu ne dozvoljavamo da se katolici nazivaju jereticima. Molio bi te da se to ne ponavlja. Takodje bi te mmolio da se malo bolje informišeš šta je zajedničko bogosluženje a šta su molitvene osmine. Nicholas је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 to ih čini zabludama a ne jeresima,tek kad su osudjene onda su jeresi. Колико је мени познато, констатовање јереси не зависи од Сабора, него од тога да ли неко проповеда криво догматско учење које је у супротности са основним истинама вере установљене на православним Саборима и предатим од Господа Христа и Светих Апостола. Васељенски сабори као такви сазивани су да се већ постојећа јерес осуди и да се потврди православно учење Цркве. Дакле, није потребан Сабор да би се констатовало постојање јереси, па тако и папске. Историјске околности су међутим биле такве да се после 8. века нису сазивали Васељенски сабори па није било прилике да се и папизам осуди званично. Међутим, када погледамо науку Отаца, они су сви сложни да је филиокве јерес, па затим временом сваку нову папску новотарију осуђују, маријанизам, примат, непогрешивост... Просто је илузорно трудити се сад да одбранимо папизам од статуса јереси када стотине светих отаца говоре о папској јереси. Па свети Нектарије Егински је написао обимну историјско теолошку студију о генези римокатоличке јереси. Orthophill, Resistance is futile, Симеон Синиша and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Ne znam tacno na sta mislis, ja ti kazem ono sto de facto jeste stav Crkve prema rimokatolicima, dopalo se to tebi ili ne. Jedini parametar da li je neko Crkva jeste imamo li sa njim evharistijsko jedinstvo. Imamo - jeste Crkva, nemamo - nije. Iz tog istog razloga ni ona neodredjena skupina oko o. Artemija de facto nije Crkva. A to da li neki od episkopa ima neko svoje misljenje - to je vec druga prica. To, u stvari, jeste necije licno misljenje, a ne stav Crkve... Наравно да је проблем што нема јединства. Не мислимо џабе да смо ми (православни) једна, света, саборна и апостолска Црква. Међутим, као што римокатолици признају нас као Цркву - у некој мери -, тако и ми признајемо неке елементе црквености и код њих. Потребно је да начинимо неки корак ка приближењу, тј. да римокатолици боље разумеју шта је потребно да знају. У томе морамо да будемо нормални. Зна се како се води дијалог који треба да буде надахнут Духом Светим. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Не знам да ли сам испао из неке друге стварности, али нисам видео никакав теолошки аргумент. Искрено, какве ти аргументе у свом писању наводиш, уопште ме не чуди да у њиховом писању не видиш никакав теолошки аргумент. Огромно, али огромно је задовољство посматрати на мору чврсту и непомериву стену о коју један за другим валови ударају и разбијају се, и остаје од њих само пена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука