Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 10 evra da sledeci dolazi iz Hrvatske. Hrvati imaju vrlo jak lobi u Vatikanu ali šanse da će Bozanić biti novi papa su samo teoretske Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Možda su veće šanse zbog ulaska u EU. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 11, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Једно питање се намеће: Колико је папа Бенедикт XVI учинио да се побољшају односи између Православне и Римокатоличке Цркве? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Једно питање се намеће: Колико је папа Бенедикт XVI учинио да се побољшају односи између Православне и Римокатоличке Цркве? Мислим да је сувише кратко био на челу РКЦ да би могло да се о томе прича. Мада, чини ми се да је он много више урадио за побољшање односа док није био папа, као богослов, и као обичан бискуп. Али у сваком случају би било интересантно видети шта се дешавало у екуменском покрету, током његове владавине, и позитивног и негативног. Од негативног, сећам се само љубљења руку нашег "принца" Карађорђевића. Срећом нисмо доживљавали то понижење да му наши епископи и свештеници љубе руку. Сада питање колико је било то до папе, а колико до ових наших несрећника. (С тим у вези, у глави ми је слика Путина, који није дао да му свештеник пољуби руку, како је кренуо, да се јадни свештек (монах, шта ли већ), џабе не бламира, и не навлачи осуду друштва). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Žao mi je. No, bolje i tako jer čovjek jedva govori i stoji na nogama. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Poslednji teolog starog kova u modernom katolicanstvu Jozef Ratzinger, blizak istocnom hriscanstvu. Steta sto pravoslavlje nije vise saradjivalo i komuniciralo sa papom Vendiktom XVI., tesko da ce vise takav konzervativac zasesti u Vatikanu. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 11, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 хехехе већ је кренуло "коцком" ко би то могао да буде наслевник папе Бенедикта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 11, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 11/02/2013 - 14:21 KLADŽA: Papa odlazi, crnci favoriti za novog poglavara! U čak dve onlajn kladionice najveće šanse da "osvoje" Svetu stolicu imaju Fransis Arinze iz Nigerije i Peter Turkson iz Gane. Treći favorit za ovo mesto je Kanađanin Mark Ule Foto: Wikipedia KO ĆE BITI NOVI PAPA? Nakon vesti koja je bezmalo šokirala čitavu planetu, o tome da se papa Benedikt XVI povlači sa mesta poglavra Rimokatoličke crkve, već je počelo licitiranje imenima onih koji bi papu – koji je umoran i želi da se odmori, kako kaže njegov brat – mogli da zamene. Nakon papine smrti, ili u ovom slučaju ostavke, novog papu bira veće kardinala koje se naziva konklava. O novom poglavaru Crkve odlučuju u Sikstinskoj kapeli, a Kardinalski zbor sastoji se od kardinala koji imaju najviše 80 godina. Kritrerijumi koje neko mora ispuniti da bi postao papa, veoma su strogi: Pol: muškiStarost: između 65 i početka sedamdesetih godinaZdravlje: dobro; papa mora biti vrlo jak kako bi mogao da se nosi sa dugim radnim danima i putovanjima po svetuNacionalnost: papa mora biti iz zemlje koja se smatra prilično neutralnomRadno iskustvo: mora biti nadbiskup nekog velikog gradauz dokaz da ima dobre administrativne sposobnosti. Ponekad je prednostako je kandidat iz VatikanaImidž: harizmatski sveštenik koji ima iskustva s medijimaDoktrina: tradicionalni stavovi, ali ne krajnje konzervativni. “Konzervativac sa osmehom na licu”.Crkvena politika: manje centralizovana crkva u kojoj biskupi imaju veću upravuJezici: tečno govori talijanski i engleski, dobro govori druge jezike.Zanimanja: pokazuje zanimanje i zabrinutost za socijalne probleme poput siromaštva i nezaposlenosti i razume politiku zemalja u razvojuPrijatelji: lični kontakti sa mnogim kardinalima, posebno onima iz zemalja u razvojuNeprijatelji: mali broj neprijatelja – njegovi stavovi mu ne smeju stvarati neprijateljeAmbicije: ne sme javno izraziti želju da postane papa Međutim, izgleda da je pre samog dana izbora mnogo važnije kako se pojedini kandidati za papu kotiraju u raznim onlajn kladionicama. Prema rezultatima klađenja, postoje velike verovatnoće da novi papa bude, ni manje ni više nego – crnac. Kladioničari na “Paddy Power” već neko vreme daju mogućnost klađenja na sledećeg papu, a trenutni favoriti su: 1. Mark Ule, Kanada2. Leonardo Sandri, Argentina3. Peter Turkson, Gana4. Đanfranko Ravasi, Italija, prvi Evropljanin među favoritima5. Fransis Arinze, Nigerija Od pomenute petorice, jedan je Evropljanin, a čak dvojica – Turkson i Arinze – su crnci. Kvota na Turksona je 4, dok je na Arinzea 3. Sličan poredak je i na kladionici “William Hill”,gde prva tri mesta po šansama da budu sledeći papa ubedljivo drže dvacrnca i Kanađanin. Kvota na Arinzea je 2, na Kanađanina Ulea je 4, dokje na Turksona 5. Podsetimo, o tome da će novi poglavar Rimokatoličke crkve vrlo verovatno biti crnac Telegraf je pisao pre nekoliko meseci. (E. T. / Izvori: 24sata.hr, Wikipedia) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Sledeći papa će biti crnac ? http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=11&nav_category=78&nav_id=685831 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Mislim da je sadašnji papa imenovanjem novih kardinala omogućio, da i naredni papa bude tradicionalista, a ne modernista... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Dosta odmereno saopstenje SPC Најављена оставка папе римског Бенедикта XVI на активну службу 11. Фебруар 2013 - 15:07 Поглавар Римокатоличке Цркве, 85-годишњи папа Бенедикт XVI,најавио је да ће се 28. фебруара повући из активне службе. Своју оставкуобразложио је како својим поодмаклим годинама тако и својимпсихофизичким стањем. „За ову службу потребна је умна и телесна снага, аона је код мене последњих месеци ослабила у тој мери да морам дапризнам да више нисам способан да адекватно вршим поверену ми службу”,изјавио је папа. Његове речи наводе одговарајући званични извори уВатикану. Последњи папа који је поднео оставку био је Григорије XII, године1415. Папа Рацингер је 265. римски епископ, a шести у историји папанемачког рода (притом први папа Немац после 11. столећа). Изабран је запапу 2005. године као наследник Јована Павла II, који заузима трећеместо у историји Римске Цркве по дужини понтификата, односно по трајањупапске службе. Доба Бенедикта XVI је доба дубоке кризе и контроверзи уРимокатоличкој Цркви. Да ли је он екстремно конзервативни папакуријалног профила, како га оптужују многи у његовој Цркви, нарочито уњеговој отаџбини, или човек који је покушао да очува црквеност предударима секуларизације, како тврде други, показаће временска дистанца исуд историје. У сваком случају, његову теолошку компетентност и духовниинтегритет не оспоравају му ни најжешћи критичари. Доследност и високекритеријуме показао је и овим чином добровољног повлачења, чином који језа поштовање. http://spc.rs/sr/najavljena_ostavka_pape_rimskog_benedikta_xvi_na_aktivnu_sluzhbu Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 "Са друге стране, тек је други поглавар те цркве који подноси оставку.Претходно је то учинио папа Челестин Пети у тринаестом веку – 1294.године." http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Povlaci-se-papa-Benedikt-XVI.sr.html "Последњи папа који је поднео оставку био је Григорије XII, године 1415." http://spc.rs/sr/najavljena_ostavka_pape_rimskog_benedikta_xvi_na_aktivnu_sluzhbu "But resignation is extremely rare: the last Pope to step aside was PopeGregory XII, who resigned in 1415 amid a schism within the Church." http://www.bbc.co.uk/news/world-21411304 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Znalo se i ranije da će crnac biti poslednji papa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Јако смирен потез. За похвалу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Znalo se i ranije da će crnac biti poslednji papa. I poslednji predsednik SAD-a pred konačni Treći svetski rat. Svašta sam i ja čuo. Neka je bilo koje rase samo da bude pošten Čovek. Kolega2357, Orthophill, Dragi and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука