Jump to content

Slobodna volja i borba izmedju dobra i zla u coveku

Препоручена порука

• Одговори 793
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ali sta kada je privlacenje zla toliko jako da ne mogu da se oduprem?...npr ne mogu da kontrolisem misli ne mogu da izaberem pozitivne misli vec lose misli kao motor rade same od sebe i muce dusu? i koliko god da se molim ne menja se nista godinama...kako tu mogu da iskoristim slobodu volje i svesno izaberem blagostanje?

Подели на овим сајтовима

Izgleda da je privlacenje zla izuzetno jako bas onda kada se borimo. Mozda nam je to i znak da smo na dobrom putu. Onom uzanom i tesnom. A i sama borba je znak da smo izabrali blagostanje. 

Bila je jedna monahinja koja se ceo svoj zivot borila sa hulnim pomislima. Na samrti je ugledala samog Gospoda kako joj prilazi i rekla:

- Cime sam se udostojila tvog prisustva Gospode? Celog zivota sam imala samo hulne pomisli. 

- Da, ali ti si se borila protiv njih, dok je u tvom srcu stalno gorela iskra vere. 

Odavno sam ovo citao ali ovako nekako ide. 

Подели на овим сајтовима

Izgleda da je privlacenje zla izuzetno jako bas onda kada se borimo. Mozda nam je to i znak da smo na dobrom putu. Onom uzanom i tesnom. A i sama borba je znak da smo izabrali blagostanje. 

Bila je jedna monahinja koja se ceo svoj zivot borila sa hulnim pomislima. Na samrti je ugledala samog Gospoda kako joj prilazi i rekla:

- Cime sam se udostojila tvog prisustva Gospode? Celog zivota sam imala samo hulne pomisli. 

- Da, ali ti si se borila protiv njih, dok je u tvom srcu stalno gorela iskra vere. 

Odavno sam ovo citao ali ovako nekako ide. 

А кад човек не може да се одупре те буде поражен и уради нешто лоше дакле дела по злу, при том зна да је погрешио и борио се против али једноставно био је надјачан да ли му се опрашта??... знамо да хришћанство учи о спасењу кроз веру а не кроз дела како су учили гностици и још неки јеретици.....

Подели на овим сајтовима

Iz pisma znamo da je vera bez dela mrtva (Gal. 5:6) Hriscanstvo ne trazi samo veru vec i dela jer ce nam se po njima i suditi. 

O neprijateljskom nadjacavanju, Sveti Oci uce da ako ko padne, nije opasno ako je pao, nego je opasno ako ne ustane. A sta je ustajanje ako ne pokajanje i ispovest. 

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je slobodna volja osnov vere. Ali ne slobodna volja u smislu da činimo šta nam je volja, nego da slobodnom voljom odaberemo Hristov put. Tanka je granica između slobodne volje odabira strane na koju ćemo i raspuštene slobodne volje koja čini dela po svojem nahođenju. Hrist je Sin Božiji, On automatski vrši volju Onoga koji Ga je poslao on to i kaže u ovim rečima. Njegova volja je da čini, tj u delo sprovodi volju Oca nebeskog.
Satana je vršio svoju volju, i gde je upao ? U gordost, najgori od svih ambisa (ako uopšte za neki ambis može da se kaže da je bolji). Juda je vršio svoju volju i gde je upao ? - u srebroljublje. Od naše volje nema ništa, možemo samo da pogrešimo ako je sprovodimo u delo i ona samo treba da nam služi da zanemarivši sve ostale prohteve volje svesno odaberemo put kojim treba da idemo a to je da vršimo volju Božiju. Početak toga je verovatno da sve što nam dolazi u životu prihvatamo sa blagodarenjem i tako razvijemo čulo i svest kakva je to ta uzvišena i savršena volja Oca nebeskog, te unutar sebe prihvatimo tu volju kao jedinu moguću opciju. Zato je i čoveku data tako moćna i složena volja i sva ta borba sa pomislima, da bi u svem tom metežu i haosu sveta mogao da tim savršenim od Boga datim kompjuterom izračuna šta mu je činiti. Tek tada smo zaista slobodni i zaista imamo slobodnu volju kada svojom voljom vršimo Božiju volju, jer onda imamo sve što je Bog stvorio na raspolaganju, što rekla deca u fulu. Bar tako ja sve ovo mislim, to je neko moje viđenje slobode.

Подели на овим сајтовима

Dakle ako Isus Hristos ne moze nista ciniti sam od sebe kako onda obican covek moze?

Исус ништа не чини сам од себе зато што има мисију. Али је и те како имао избор када је кушан у пустињи, да није имао избор да га сотона савлада, која је поента кушања била??

Исти такав избор има и човек.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Meni se cesto dogodi da me toliko pritiska u grudima i osecem se lose da ne mogu da ustanem iz kreveta i obavim svoje obaveze. Kako to da protumacim?...da Bog zeli da se ostanem ili da se nateram na silu da ustanem i radim?

Брате, иди код лекара, за сваки случај, због тог притиска у грудима, не верујем да Бог има везе са тим...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Пусти слободну вољу, борбу између добра и зла и мало мање филозофирања. 

Можда требаш код доктора, ако је нешто хронично. 

Можда си превише за рачунаром, или телеивизором, због тога не можеш да испуњаваш обавезе.

Можда се преивше под стресом, забринут си због нечега, под притиском си посла, или чега другог, што уме да изазове анксиозан осјећај, тешкоћа у стомаку, као да носиш камен, притисак у грудима, бол у очима као да их неко гура изнутра итд...

Шта од овога осјећаш да те највише погађа?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pa i stres i zabrinutost i pritisak od posla sve je to povezano..jednostavno receno- dusevni mrak, uninije. I posle svega sto sam pokusao dosao sam upravo do hriscanskog ucenja koje uci smirenju, dusevnom miru. Pa zato ovde postavljam pitanja da vidim postoji li kakav savet u duhu pravoslavnom ili ako ima sa slicnim problemom posto je stvar psihicke prirode.

Подели на овим сајтовима

E, posao, stres...to je možda s velikim procentom uzrok tvog osjećaja. Mogu ti prenjeti potpuno identično iskustvo "nošenja" kamena u stomaku, i pritiska u grudima. Znam kakav je osjećaj. Ali nemaš razloga da to povezuješ ni sa kakvim zlom, još manje da upadaš u očajanje kako se izbaviti. Prva hrišćanska pouka je ne budi očajan, za sve ima rješenje, i nemoj pomišljati kako te đavo napada. Očajanje zamjeni smirenjem, ne onim savršenim smirenjem, što predstavlja hrišćanski idelal, nego smirenjem u smislu da odaganaš crne misli o zlu koje te hoće savladati za početak.  

Dalje pokušaj vidjeti kako ti je na poslu. Ako je pretešeko, prestresno, nema tog posla kojeg trpa trpiti, pa da ti uništi život. Traži novi dok radiš stari, ako nemaš alternative, onda gledaj kako da promjeniš pristup rada, razgovaraj sa šefom ako radiš u nekoj firmi, iznesi problem, on će te možda pitati da mu daš prijedlog kako ćeš se ponašati, pa mu iznesi. 

Ne znam, možda već kad smo došli do toga da s ova tema ne tiče opšte diskusije već tvojih poteškoća, onda malo više detalja da izneseš, kako bi vijdeli šta je i sigurno ćeš imati od svih koji budu čitali, dobrih odgovora kako da riješiš situaciju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...