Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Jer Njegovo predznanje proistice iz Njegovog apsoluta To je to. Dodao bi još da se ne napreže neko da spozna apsolut Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ovde ti je greska. Drugo nikako ne proizilazi iz prvog, probaj da dodjes do zakljucka zasto je to tako... Nevezano za Boga, ako imaš budućnost kao na filmskoj trakaci kao što je neko već pisao, na kojoj je već određeno šta će da se desi, da li iko na toj filmskoj traci ima slobodu izbora ili može samo da ima iluziju da pravi sopstvene izbore? I da li se filmska trak odozgo razlikuje od stvarnosti u kojoj neko (bio on Bog ili čovek) može da zna u svakom trenutku šta će kada da se desi (premotava traku). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Nevezano za Boga Ne moze da bude nevezano za Boga, u tome i jeste stvar, i to sam i napisao na prosloj strani... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Nevezano za Boga, ako imaš budućnost kao na filmskoj trakaci kao što je neko već pisao, na kojoj je već određeno šta će da se desi, da li iko na toj filmskoj traci ima slobodu izbora ili može samo da ima iluziju da pravi sopstvene izbore? I da li se filmska trak odozgo razlikuje od stvarnosti u kojoj neko (bio on Bog ili čovek) može da zna u svakom trenutku šta će kada da se desi (premotava traku). Под условом да је наша линеарна перцепција времена референтни систем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ali gde je tu onda sloboda izbora, po ovome što ti kažeš ona je samo iluzija koju mi imamo, imamu iluziju da smo mi nešto izabrali, ali je već određeno šta će se desiti na toj traci. Nije odredjeno. To nije gledanje iz naseg, vec iz Bozijeg ugla. Kapiras, znaci, ako uzmemo u obzir da je Bog svevremen, on moze imati uvid u svaki trenutak vecnosti, u svako desavanje, razlozeno na najsitnije dogadjaje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ако постоји апсолутно биће онда је свемоћ инхерентна његовом бићу, иначе није апсолутно...основна logika I sad dolazimo do dela gde ja navodim primere (već otrcane) da nije tako..... Ali kako ti napisa nije ovde tema. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Брате Василије (читао сам негде да се тако зовеш), то је само наша дужност а сврха тога је да се и човек за кога се молиш ослободи од мрака незнања. Можда би ти било корисно да посетиш неког душевно или духовно оболелог човека, како би боље схватио шта су то паклене муке и зашто нам је потребан Спаситељ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Prema postulatima hrišćanstva, Bog ne može da pregazi slobodnu volju nepokajanog grešnika ili bilo kog čoveka i da od njega na silu napravi pravednika. Koja je onda svrha molitve drugih ljudi (bližnjih) za tog grešnika? Може да иницира вољу за вољом, тј. вољу за добром вољом. Као кад имаш неку вољену особу која те не присиљава али чије ти присуство разгаљује срце и емоције и иницира да промислиш и одлучиш о неким стварима. Плутон, Давор73, Nina 777 and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Сигурно ти се дешавало да имаш неки став о нечему, а да се онда појави нека особа чије ти само присуство и по која можда топла реч промени мишљење. Све и даље стоји до твој слободе али и до слободе те особе која је одлучила да те посети. ines, obi-wan, Vaske and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Pa...valjda se trebamo moliti da taj " nepokajani gresnik" dobije uvid u svoje grehe. U tome i jeste poenta, ko nije svestan svoje greske ne moze ni da se pokaje za nju niti moze da je ispravi. Medjutim kako cesto covek sam od sebe ne moze da uvidi gresku, onda nastupa onaj ko se za njega moli, i Gospod Bog mu uslisi molitvu, gresniku proradi savest, otvore mu se duhovne oci i uvidi svoja sagresenja....a onda se za njih pokaje. To je proces, bre i to traje.... Nina 777 and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Добра тема. Молитва ипак није магијски обред. Једном сам од једне особе добила следећу мисао: " незнање је њива по којој ђаво оре" Ми запнемо и саплетемо се у нашем мозгу о логичку конструкцију коју смо исплели на основу нашег знања, искуства и предпоставки. Све су то климаве компоненте, од којих често не видимо суштину, истину. Јер у основи, ми не знамо ништа поуздано, ми само пред предпостављамо ( чак и научне истине то нису) Дакле, молитвом за другог можемо да замолимо да се таква особа ишчупа из лавиринта свог незнања на чистину и прогледа. Шта ће та особа да учини после тога је и даље ствар слободне воље. Снежана, ines, Nina 777 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Zašto to Bog ne može ili ne želi sam, bez molitve? Zato sto se niko na silu ne moze " preobratiti " ukoliko sam to ne pozeli. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Zašto to Bog ne može ili ne želi sam, bez molitve? Јер Бог је Љубав. И жели да и ми будемо такви. Е сад волети се не може без слободне воље. Ако ти неко сипа љубавни напитак у вињак па га ти онда волиш, то није права љубав јер си присиљен. Исто као када ти неко сипа напитак за брисање љубави. То су све принуде и само формално испољавање љубави али је без слободне воље суштински нема. Дакле, Бог нас неће присиљавати, ни нас ни друге. Али он од нас тражи да волимо, не само Њега већ пре свега своје ближње. И моја молитва за другог, да и он спозна праву Љубав је чин моје љубави, и тиме се мењају околности, умножава се љубав и шири даље. И човека дотакне љубав и он се мења и све буде добро. И онда и он хоће да воли и то је његова слободна воља, нико га није терао. Јер сви ми, чим се родимо тражимо љубав, тражимо Љубав, и срећни су они који схвате да треба да је дају јер је онда имају. И молимо Бога да и тај наш ближњи то осети, а Бог нам је рекао како: љуби ближњег свог. Он делује и кроз нас, потребан је и наш труд и жеља, јер ако тога нема, нема љубави у нама и немамо шта да умножимо и поделимо. Ненад Р., nana, ivapop and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Možda, ako to čini direktno, ličnim prisustvom, ali ako radi posredstvom Boga, to bi bilo isto kao da Bog pokušava sam da čačka. kod nekih ni jedno ni drugo ne pomaže ИгорМ, Nina 777 and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Zašto to Bog ne može ili ne želi sam, bez molitve? Да ли можеш натерати некога да учи ако он сам то неће? Наравно, Бог то може, али какав би то онда однос био? Замисли да мораш читав живот да волиш девојку која те је натерала да ју волиш. ines је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука