Иван ♪♫ Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 ... Бог је мога да створи неки почетак, потенцију, садржај материје, енергије и природнох законитости. По том садржају, да га тако назовем, створено биће се даље развијало. ... ovo što kažeš (uključujući i veliki prasak) me podseća na nešto što možemo primetiti u prirodi: sav živi, opipljivi svet počinje iz nekog malog semena, koje je sasvim malo i jednostavno, a vremenom se razvije u pun rast sa kompleksnim organima i najrazličitijim osobinama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Закључак: Еволуционисти су јеретици. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Закључак: Еволуционисти су јеретици. Zaključak šestodnev kreacionisti, nemaju mozak..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 @@Александар Милојков, Ако стварање ограничимо на ,,потенцију'' као некакав хаос који се даље сам развија, онда пишемо нову књигу стварања. Јер библијско стварање говори све до човековог стварања. Научна еволуција управо говори о стварању врста укључујући човека. Због тога је важно да разумемо следеће две ствари. Наиме, прво имамо стварање ни из чега, и друго, целокупно стварање се односи на ,,период'', или ,,стање'' пре Адамовог пада. Библија је експлицитна у томе да је цела творевина доживела круцијалну промену начина постојања, све то као последица Адамовог пада. Јасно је да стварање човека припада првобитном стању, док у секундарном стању ствари стоје тако да је немогуће било шта потврђивати из првобитног стања. Разлика између првобитног и секундарног стања се показазује максимално озбиљном када се редослед стварања Земље и Сунца промени. Научна еволуција барата стварањем човека јако педантно. Морамо ту ствар узети за озбиљно али је морамо и сврстати у секундарно стање. Наше доба припада тзв. ,,златном добу космологије'' и морамо се потрудити да уђемо у корак са тим. Није више нелогично рећи да су Адам и Ева вероватно живели (тј. створени) пре класичног Великог праска и научне еволуције, јер управо ту припада извесна ограниченост за науку. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Zaključak šestodnev kreacionisti, nemaju mozak..... Слободно ти вјеруј да си настао од мајмуна, безбожниче. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 @, Верујем и ја да сам настао од мајмуна, тј. из разних еволутивних облика, па сам ипак верник Божији. Али истовремено - и пре свега - верујем да су Адам и Ева првостворени, прародитељи и узрочници свих људи. Постоји начин да се те две ствари оправдају. Сви који данас живимо на Земљи смо потомци и еволутивних облика и рођених од Еве, а сви узроковани Адамом. Александрида је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 @, Верујем и ја да сам настао од мајмуна, тј. из разних еволутивних облика, па сам ипак верник Божији. Али истовремено - и пре свега - верујем да су Адам и Ева првостворени, прародитељи и узрочници свих људи. [...] Извини брате, али ја мислим да се ти налазиш у великој прелести. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 @, По чему бих био у прелести ако верујем да Адам и Ева нису еволуирали како наука објашњава, него да су првостворени, прародитељи и узрочници свих људи? С друге стране, наука нам објашњава стање након пада, а не пре пада - зашто мислити да није могуће да је Адам узроковао такав пад да творевина прође кроз класични Велики прасак и научну еволуцију као актуелизацију смрти? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 @, Верујем и ја да сам настао од мајмуна, тј. из разних еволутивних облика, па сам ипак верник Божији. Али истовремено - и пре свега - верујем да су Адам и Ева првостворени, прародитељи и узрочници свих људи. Постоји начин да се те две ствари оправдају. Сви који данас живимо на Земљи смо потомци и еволутивних облика и рођених од Еве, а сви узроковани Адамом. nisi nastao od, nego iz majmuna, a od Boga, ali opet, otkud znas uopste da li je to bio nacin? Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Ako je prihvatanje stvarnosti prelest, onda treba odbaciti veru koja negira stvarnost. stvarnost je promenljiva u vremenskom pravcu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Слободно ти вјеруј да си настао од мајмуна, безбожниче. U to mogu da veruju samo kreacionisti, pošto se ta tvrdnja nalazi samo kod njih https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Јерес је кад се у теологији нешто апсолутизује на уштрб другог. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 nisi nastao od, nego iz majmuna, a od Boga, ali opet, otkud znas uopste da li je to bio nacin? Еволуција је примарни начин постојања садашње творевине. Када кажем садашње, мислим од тренутка класичног Великог праска. Нема другачијег начина да настане човек осим еволуцијом како наука објашњава. Постоје докази за ту општу еволуцију, тако јасни као што сија Сунце. С друге стране, стварање Адама и Еве подразумева првобитно стање које мора да претходи класичном Великом праску, јер је разлика у актуелизованој смрти од самог тренутка тог нашег Великог праска, која није била актуелизована у првобитном стању. Науча еволуција је последица Адамовог пада. Док је Адам ,,изгнан'' у то пало стање. То су аспекти које морамо да размотримо ако хоћемо да оправдамо и једно и друго - науку као емпиријско искуство и веру као непроменљиво предање. За све то морамо добро да се упознамо са модерном науком коју је чак и Ајнштајн одбацивао и називао је ,,бизарном'', па је требало скоро пет деценија да се експериментално докаже да је Ајнштајн ту погрешио. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Ако стварање ограничимо на ,,потенцију'' као некакав хаос који се даље сам развија, онда пишемо нову књигу стварања. Јер библијско стварање говори све до човековог стварања. Не морамо нужно тако да тумачимо. Бог ствара Речју, односно кроз Логоаса. Та чињенице може да значи управо присуство логосности (законитости) у творевини. Творевина наставља да се развија не као стихија, већ сходно јасном поретку, јасним законитостима. Управо та логосност (јер да нема логосности не би била могућа било какава -логија, дакле, било каква наука) значи присуство божанске воље (Оца кроз Сина, кроз Логоса) у довршењу творевине, односно у читавом потоњем настанку врста и свега осталог, живог и неживог. То је оно што ми у теологији називамо Божијим промислом. Зашто људи имају проблем да ово схвате и прихвате (говорим за верујуће, наравно). Зато што робују једном свом начину разумевања етапа божанског стварања. Они не допуштају другу могућност без да је Бог увек и изнова делова "споља", како би нешто ново настало. Они не дозвољавају могућност да Бог сав свој промисао, једном и заувек, утисне у творевину на њеном самом почетку. Не дозољавају могућност да управо тај промиса, усађен на самом почетку, буде Бог, Његово присуство, Његов акт у свим каснијим фазама развоја живота и космоса. Ја их питам: Зашто? Зашто Бог мора увек и наново да се враћа у акт стварања, као да је нешто заборавио на почетку, као да је његова воља и његов акт недостатан, те мора поново да се враћа, да наново дејствује, да чини нешто што већ није учинио како би космос и живот наставили даље? Питам: Зашто? Зашто тако МОРА да се тумачи Библија? Није ли логично да премудри Бог зна СВЕ што се тиче творевине и на самом почетку? Није ли логично да сву ту своју творачку премудрост утисне у творевину на самом почетку? Да промисао остане трајно присутан? Није ли онда логично да је присуство тог Промисла створило, у своје време (опет по промислу) и самог човека? Зашто мора свака етапа настанка нових облика живота да буде истоветан стварању ни из чега (на почетку) - да буде ,рецимо, створен човек у трен ока? Зашто није могуће рећи да је присутни Промисао (=Бог, јер то је Његов промиса) довео живот и до таквог савршеног облика као што је човек? Дакле, по мом схватању, Бог јесте Творац и јесте присутан у свим етапама развоја космоса и живота - управо као Промисао који ЈЕСТЕ ту, у творевини, од самог њеног почетка. Тај Промисао ће творевину, верујем, довести и до њеног Краја, Циља и коначног Смисла. Из ових разлога ја немам никаквих проблема са ТЕ. Да ли је у потпуности тачна или није, нећу читати од теолога већ од биолога. Како год, ТЕ ми не може срушити веру. У оној мери у којој научници буду успели да је што уверљивије и што јасније појасне, у тој мери ће и мени помоћи да разумем тај величанствени Промисао живога Бога Творца. Благовесник, Justin Waters and Golub је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Слободно ти вјеруј да си настао од мајмуна, безбожниче. već sam negde napisao mislim tebi što se ovakve rečenice tiče nastao od majmuna ček da nadjem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука