коЖељ њацИ Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Такође бих подвукла обавезност (!) неповерења у медије било чије и било какве! Чак ће и пресуда бити релативни показатељ целе истине о догађају и контексту. Једини начин да нешто сазнамо јесте да директно ступимо у контакт са неким из судства ко ће радити на случају и ко би био спреман да шапатом и у поверењу каже како ствари стоје са починиоцем. Ајте молим вас испада да сви медији лажу и да је истина по питању случаја Перановић тешко утврдљива и поред свих чињеница. Сад ћу и ја као дникодиновић да мало причам о Перановићу када је основао православно село , пазите православно село у сред православне земље србије , као да је на марсу а не у србији , тада је показао своју манихејску природу , узео телевизор и бацио га у бунар, јер боже његов шта ће једном православном талибану телевизор то зло исконско описано још у књизи постања. Питам се што није узео свој бајк и тако исто га рокно у бунар ?!! Дејан and pezza је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Ок, сад сам видела пост. Но, то не мења чињеницу да је постављени пост необично неозбиљно формулисан. Можда је човек био у афекту кад је видео ко се појавио на форуму видовдан. И ја бих био у афекту када би се овде појавио Марко Перковић Томпсон и почео да прича о свом кршћанству . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Не треба бити оштар, него СТРОГ, а то није исто. О томе шта ће "испасти" Црква не треба да води рачун, већ да води рачун како јесте. О томе је говорио владика Иринеј. Један од проблема ове расправе на форуму јесте и тај што се питамо "шта ће испасти", мање се питамо пред ким ће то испасти и да ли је наше да о томе бринемо, а најмање се питамо шта јесте и како јесте. Ок, није исто.. иако се своди на исто... али пошто си схватила д асе ради о строгости.. очито да може да буде исто.. Управо и та твоја мала забелешка показује ту НЕОДОЉИВУ МОЋ И ПРИВЛАЧНОСТ ФОРМАЛИЗМА ..коју критикујем... без увреде .. није ми намерфа ..само сам СТРОГ по питању формализма који нас поједе као ЗАЈЕДНИЦУ... коЖељ њацИ and JESSY је реаговао/ла на ово 2 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
исидорица Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Ајте молим вас испада да сви медији лажу и да је истина по питању случаја Перановић тешко утврдљива и поред свих чињеница. Сад ћу и ја као дникодиновић да мало причам о Перановићу када је основао православно село , пазите православно село у сред православне земље србије , као да је на марсу а не у србији , тада је показао своју манихејску природу , узео телевизор и бацио га у бунар, јер боже његов шта ће једном православном талибану телевизор то зло исконско описано још у књизи постања. Питам се што није узео свој бајк и тако исто га рокно у бунар ?!! Жељко, ја не спорим сочне детаље који извиру са свих страна, нити могу да их сагледавам из једне циничне перспективе, која уопште није хришћанска, а која у овој расправи преовладава. И да, чак и ако говоре истините детаље догађаја, сви медији лажу, јер говоре из својих изопчаних перспектива, које никада и нипошто озбиљном човеку не смеју постати меродавне до краја за било који догађај! Наравно, теже је ослушкивати дух времена него се бацакати Шмемановим цитатима и наметати своју памет и црквени тзв. самокритицизам. На ову тему сам доста рекла и што каже попадија, само ћу наштетити и себи и другима ако наставим даље. Нека Господ погледа и помилује настрадалог, нека помилује и оца Бранислава, јер је ово, што каже мој муж, својеврсна Божија посета! (па и посета свима нама, као одговорнима за Цркву) Нека Господ умудри све служитеље и лаике у Цркви да сви скупа учествујемо у оживљавању Тела Христовог, а не тела кужног! Ђорђе Р and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Хтела сам да кажем,да не верујем ни једну једину реч медијима,штампи и осталима и направила сам паралелу колико далеко може да се оде у лаж о некоме,било да си то ти оче и твоја породица а сутра и моја породица,није искључено. На ову тему и онако више нећу писати јер ми се смучила као и 90 посто одговора овде И ово је медиј, иако ''само'' интернет форум... И то је чист показатељ предрасуде.., то твоје неверовање ни реч медијима, а учествујеш у њиховом раду.. Без увреде ..али тако то делује са стране.. А моралисање... које је одраз псевдоправославног духа, се види из последње болдоване и наглашене реченице, да ти се смучила и тема и 90% одговора.. чиме си се на видљив начин дакле, изјаснила шта мислиш о СВОЈИМ САГОВОРНИЦИМА... па немој учествовати ... само просто напустиш тему и ћао или ти C I A O ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Intervju, Episkop Irinej: Odgovoran je Peranović, ali i svi mi Црква уопште није зажмурила. Свети Синод је и пре три године, поводом батинања крај манастира Црне река, одмах реаговао, чак пре било које друге институције, и затражио распуштање центра Епископ Иринеј бачки каже за Press недеље да мисли да владика Лаврентије није знао за методе којима се служио Бранислав Перановић, али да су саучесници и они из Епархије шабачке који су знали за те методе и о њима ћутали. Он каже да свако треба да одговара за свој удео у „небудности" или „необавештености". 1. Зашто је Црква зажмурила пред малтретирањем људи у кампу? Црква уопште није зажмурила пред малтретирањем људи у кампу. Свети Синод је и пре три године, поводом батинања у „кампу” крај манастира Црне Реке, одмах реаговао, чак пре било које друге институције, и затражио распуштање тамошњег центра, а за Перановића и црквени суд и државну истрагу. Више од тога Синод није могао да учини. Како се затим, у пометњи око случаја Артемије, Перановић измигољио и домогао позиције у Епархији шабачкој, ни мени ни другим архијерејима заиста није знано. И сада, у неупоредиво трагичнијој ситуацији, када је један живот прекинут на ужасан начин, и то, на жалост и невиђену срамоту, од руке насилника у мантији (већ сâм овај израз ужасава!), Синод је реаговао муњевито и искрено. Неважно је што сам оба пута ја наступио у јавности у име Синода, а владика Порфирије у име свих оних који се труде да са љубављу, часно и одговорно, у сарадњи са државом и струком, помогну трагично залуталим зависницима, понајвише младим људима. Готово сви наши медији су са огорчењем – али и с правом – истицали да је, по свему судећи, Перановић водио бизнис, приватан или полуприватан (помиње се чак месечна зарада од педесетак хиљада евра), али било би поштено да се забележи и то да центри које води манастир Ковиљ не наплаћују ништа, ни за пријем ни за боравак. Ја не мислим да је Преосвећени владика Лаврентије знао за методе Бранислава Перановића. Ако су неки људи у Епархији шабачкој ишта знали о њима, а ипак ћутали или, како рекосте, зажмурили, онда су и они делимично саучесници. 2. Ко је у Српској Православној Цркви директно, а ко индиректно одговоран за то? Директно је одговоран сâм Перановић, а индиректно сви ми, свако за свој удео у небудности, па, у крајњој линији, и у необавештености. 3. Ко треба да сноси одговорнст? Перановић, наравно, али неку, бар моралну одговорност сносе и сви они – ма ко они били – који су прешли преко случаја Црна Река и омогућили му да настави са лажном терапеутском делатношћу која се, ето, завршила злочином. Нимало не мења ствар то што родитељи жртава наркоманије у свом очајању и безизлазном положају прихватају батинашку „терапију”. 4. Како коментаришете чињеницу да је Бранислав Перановић пре три недеље унапређен у чин протојереја ставрофора иако је пре три године био у средишту скандала у Црној Реци јер је лопатом тукао штићенике? Како такав човек може да добије тако висок чин у Српској Православној Цркви? Ко је за то одговоран? Свети Синод је својевремено тражио црквеносудски поступак против Перановића јер свештеник као слуга љубави Христове по канонима Цркве не сме да користи насиље. Његов тадашњи надлежни епископ није послушао Синод. Да га је послушао, Перановић би, после пресуде црквеног суда, био рашчињен или, у најмању руку, стављен под доживотну или дуготрајну забрану свештенодејства, а поготову би био онемогућен да се и даље бави својим дотадашњим послом. Нећу, наравно, да будем неправедан јер сам уверен да ни тадашњи надлежни епископ ни други, потоњи, нису ни слутили колико тај човек може да буде опасан по околину. Што се тиче одликовања од стране Епископа шабачког, о томе Свети Синод није добио никакво обавештење. Прва вест о томе долази нам, ево, сада, из медијâ. Ако је то тачно, онда је ту погрешио владика Лаврентије. Моје је тумачење да Владика или није много знао о Перановићевом житију и прикљученијима или је наивно веровао да се Перановић у међувремену покајао и одустао од батинашке праксе. Добро је и јеванђелски исправно веровати у снагу покајања и у то да ниједан човек није непоправљиво покварен и зао, али доброта не сме да се изроди у пасивну болећивост. Морамо бити безазлени, незлобиви, али и мудри, обазриви, снабдевени духом расуђивања. У овом случају сви смо, свако на свој начин или у себи својственој мери, пали на испиту расуђивања и распознавања духова. Никог и ништа не оправдавам, али мислим да треба, уместо прозивања и осуђивања других, да вреднујемо и свој сопствени допринос духовном и моралном стању друштва у којем је и овакав случај био могућ. Поред питања: „Ко сноси одговорност?” потребно је и питање: да и ја не сносим бар мало одговорности? Рилски је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Можда нема много везе са темом али морам да поделим насловну страну данашњег курира.Значи...као плакат за хорор филм, посебно поднаслов "Зло је побегло напоље". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Intervju, Episkop Irinej: Odgovoran je Peranović, ali i svi mi Свети Синод је и пре три године, поводом батинања крај манастира Црне река, одмах реаговао, чак пре било које друге институције, и затражио распуштање центра Готово сви наши медији су са огорчењем – али и с правом – истицали да је, по свему судећи, Перановић водио бизнис, приватан или полуприватан (помиње се чак месечна зарада од педесетак хиљада евра), 2. Ко је у Српској Православној Цркви директно, а ко индиректно одговоран за то? Директно је одговоран сâм Перановић, а индиректно сви ми, свако за свој удео у небудности, па, у крајњој линији, и у необавештености. Што се тиче одликовања од стране Епископа шабачког, о томе Свети Синод није добио никакво обавештење. Прва вест о томе долази нам, ево, сада, из медијâ. Ако је то тачно, онда је ту погрешио владика Лаврентије. Ово се некако намеће као најбитније из овог интервјуа, уједно и као одговори на многа постављена и непостављена питања овде на форуму, те неке констатације било да су тенденциозне, произвољне или пак исправне... Па нека се свако пронађе у владикиним речима... الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Sinod SPC nije obavešten o odlikovanju Peranovića 12.08.2012. 09:28 Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve nijeobavešten da je sveštenik Branislav Peranović odlikovan zvanjem protojereja-stavrofora. Vladika Irinej, jedan od članova Sinoda, u pisanom odgovoru za "Politiku" kaže da su za vest čuli iz medija i da je, ukoliko je ta informacija tačna, tu pogrešio vladika šabački Lavrentije, koji je, kako su preneli mediji, odlikovao Peranovića. Vladika šabački Lavrentije je, kao nadležni arhijerej, prema saznanjima medija, ovo odlikovanje dao ocu Branislavu Peranoviću,osumnjičenom za ubistvo štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadarskoj Lešnici. "Moje je tumačenje da vladika ili nije mnogo znao o Peranovićevom žitiju i priključenijima ili je naivno verovao da se Peranović u međuvremenu pokajao i odustao od batinaške prakse. Dobro je i jevanđelski ispravno verovati u snagu pokajanja i u to da nijedan čovek nije nepopravljivo pokvaren i zao, ali dobrota ne sme da se izrodi u pasivnu bolećivost", naglašava episkop bački u pisanom odgovoru za "Politiku." On dodaje da ne misli da je vladika Lavrentije znao za metode oca Peranovića, kao i da je i u ovom slučaju, kao i 2009. godine kada su objavljeni snimci batinana štićenika duhovno-rehabilitacionog centra "Crna reka", Crkva odmah reagovala i osudila njegove postupke. U izjavi za "Press" episkob Irinej ističe da Crkva nije zažmurila u slučaju "Crna reka", i navodi da je Sveti sinod pre tri godine, povodom batinanja kraj tog manastira odmah reagovao, čak pre bilo koje druge institucije, i zatražio raspuštanje centra, a za Peranovića i crkveni sud i državnu istragu. Episkop Irinej ističe da su saučesnici i oni iz Eparhije šabačke koji su znali za te metode i o njima ćutali. On kaže da svako treba da odgovara za svoj udeo u "nebudnosti" ili "neobaveštenosti". "Više od toga Sinod nije mogao da učini. Kako se zatim, u pometnji oko slučaja Artemije, Peranović izmigoljio i domogao pozicije u Eparhiji šabačkoj, ni meni ni drugim arhijerejima zaista nije znano", rekao je on "Pressu". Vladika Irinej kaže da i sada, "u neuporedivo tragičnijoj situaciji, kada je jedan život prekinut na užasan način i to, na žalost i neviđenu sramotu, od ruke nasilnika u mantiji, Sinod je reagovao munjevito i iskreno". (MONDO, Foto:Screen shot, Youtube) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Peranović tukao i roditelje štićenika 11.08.2012. 10:48 Tragedija u Jadarskoj Lešnici samo je poslednji u nizu brutalnih incidenata protojereja Branislava Peranovića. Protiv protojereja Branislava Peranovića, osumnjičenog za ubistvo štićenika u Centru za odvikavanje od droge u Jadarskoj Lešnici, prva krivična prijava za nasilje podnesena još u aprilu 2006. godine, piše "Press." Prijavu je podnela porodica Vasić iz Beča, koja je smestila sina na lečenje u centar za odvikavanje ”Crna Reka“ i za to platila 400 evra. Roditelji su, nakon što im je sin prijavio maltretiranje, ubrzo nenajavljeno došli po njega i zatražili da im se vrati novac, ali su sve troje pretučeni. Kako je navedeno u krivičnoj prijavi koja je prosleđena Opštinskom sudu u Tutinu, njih su pretukli Peranović i drugi štićenici, kojima je Peranović naložio da to učine. Bez obzira na sve prijave i evidentne nasilničke sklonosti, Peranović je ipak samo jednom procesuiran i to tek pošto su se snimci premlaćivanja lopatom štićenika u manastiru Crna Reka pojavili u javnosti, piše "Press." Čak je samo nekoliko nedelja pre ubistva štićenika u Jadarskoj lešnici Episkop šabački Lavrentije odlikovao najvišim činom protojerej stavrofor Branislava Peranovića. Tu informaciju je potvrdio i beogradski advokat Ilija Radulović, Peranovićev branilac. "Tačno da je da je episkop Lavrentije dodelio najviši čin ocu Peranoviću, što je za njega predstavljalo veliku čast. To je najviši čin u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji se može dodeliti jednom svešteniku" rekao je Radulović. Kako piše "Politika", u Eparhiji šabačkoj nisu mogli da daju nikakve informacije ni izjave dok ne dobiju izveštaje o istrazi policije i suda. Ni u Sinodu SPC nije moglo da se sazna da li je "crkvena vlada" obaveštena da je otac Branislav Peranović odlikovan, kao ni da li će oni preduzimati neke korake povodom tog slučaja. (MONDO) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Полако али сигурно све испливава на површну... где ли су сад они да се огласе што.... наркомани су посебна сорта, он се јадан бори 20 година поштен и добар човек? Само се питам шта вам то вежу преко очију да вам не буде јасно да неко ко може да удари било кога лопатом - нема срца. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Жељко, ја не спорим сочне детаље који извиру са свих страна, нити могу да их сагледавам из једне циничне перспективе, која уопште није хришћанска, а која у овој расправи преовладава. И да, чак и ако говоре истините детаље догађаја, сви медији лажу, јер говоре из својих изопчаних перспектива, које никада и нипошто озбиљном човеку не смеју постати меродавне до краја за било који догађај! Наравно, теже је ослушкивати дух времена него се бацакати Шмемановим цитатима и наметати своју памет и црквени тзв. самокритицизам. На ову тему сам доста рекла и што каже попадија, само ћу наштетити и себи и другима ако наставим даље. Нека Господ погледа и помилује настрадалог, нека помилује и оца Бранислава, јер је ово, што каже мој муж, својеврсна Божија посета! (па и посета свима нама, као одговорнима за Цркву) Нека Господ умудри све служитеље и лаике у Цркви да сви скупа учествујемо у оживљавању Тела Христовог, а не тела кужног! Види ја сам сам свој мајстор, не користим се ни Шмеманом , ни Зизијем , нити некијем другим, заправо не баш тако ипак се користим повремено изрекама моје бабе и деде( Бог да им душу прости) . Мислим да си овде пристрасна. Перановић је убио човека, а није смео ни да га премлаћује ма ни да му чвегер опали. Сочни детаљи нити шта овде помажу нити одмажу, чињеница да ми живимо у једном посткомунистичком друштву сваког од нас Хришћана људи Цркве мора да држи у будности и пажњи управо да нам се овакве ствари не дешавају. Размисли о чему причам ово друштво је пре 50 година убијало свештенике само зато што су свештеници и прогонило Цркву само зато што је Црква. Уопште нисам наклоњен поповима који нису свесни ове чињенице и који се поигравају поверењем које им је друштво поново дало после 50 година прогона Цркве. Оно прво је била Божија опомена ( читај комунизам) оно друго што буде дошло нашом грешком биће одмазда и одузимање завета и благодати од нас. Бог јесте дуготрпељив али није магарац. Јефимија Крунић, Саша M. and Рилски је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Шта је ту је. Мислим да намера није била убити, већ само пребити. Није на нама да судимо и просуђујемо. Свима се дешавају омашке, срећом не тако велике и драматичне. А народ ко народ, брани, оправдава, напада, подсмева, злоупотребљава (аргумент против цркве), одговорност је починиоца, а колика... то ће суд рећи. А уморени од изговорених речи, одбранили се хумором (јес вала црним ) Млађони је реаговао/ла на ово 1 Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Kada sinod kaže da nekog treba skloniti i ne dozvoliti mu da to radi a on još ,pored toga ,ne bude razrešen već unapređen ,e onda je nama slobodno sasvim da tako nešto osuđujemo,jer kakvim sudom sudimo tako će nam biti suđeno коЖељ њацИ and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 "Сретење" на захтев родитеља Епископ шабачки Лаврентије каже да је Центар за одвикавање од дрога "Сретење" у Јадранској Лешници формиран на захтев родитеља зависника. Да није дат благослов, црква би била критикована, навео владика, уз жаљење што је губитком једног живота добра намера доведена у питање. Центар за одвикавање од дрога "Сретење" у Јадранској Лешници, у којем је претучен и преминуо један штићеник, отворен је по захтеву родитеља зависника, рекао је владика шабачки Лаврентије. "Велики број породица наркомана годинама је вапио за помоћ да се на овом простору формира центар за њихово збрињавање и лечење. Ми смо изашли у сусрет њиховом апелу и основали Центар", наводи се у саопштењу епископа Лаврентија. "Да смо одбили да дамо благослов за рад овога Центра били би, вероватно, изложени критикама и оптужбама да Црква ништа не ради, да не разуме време, да не брине о свом народу, да је неактивна, да је конзервативна, да није као црква у Европи", навео је владика Лаврентије. Према његовом мишљењу, у Центру за одвикавање од дрога спасени су многи млади људи, али је све доведено у питање губитком једног живота. Епископ је навео да је током службе у Европи упознао рад сличних центара при цркви, али је изразио сумњу да је наше друштво способно за такав вид лечења зависника. "Очито је да код нас, после свих искушења и ломова кроз које је наше друштво прошло и пролази, тако нешто не може довољно добро да функционише. Очигледно није довољна само добра намера, каква је била наша. Потребан је, пре свега, висок ступањ одговорности, затим, стручност, компетентност, искуство и знање, као и шира друштвена подршка. Свега тога, бар када је у питању овај посао, нама недостаје", навео је Лаврентије. Епископ је упутио извињење јавности која је трагичним догађајем у Центру за одвикавање од дрога "Сретење" узнемирена. У том Центру, у понедељак 6. августа, пронађено је тело штићеника Небојше Зарупца, а за његову смрт окривљен је свештеник Бранислав Перановић, управник Центра. Према наводима истражног судије Слободана Велисављевића, Перановић је осумњичен за убиство наношењем бројних удараца дрвеном мотком и песницама, што је изазвало повраћање и гушење желудачним соком. Перановићу је одређен једномесечни притвор, а епископ Лаврентије га је суспендовао до окончања поступка. Центар у Јадранској Лешници код Лознице званично је затворен одлуком Епархије шабачке. Перановић је у жижу јавности доспео 2009. године пошто је објављен снимак како су штићеници центра "Црна река", чији је управник раније био, пребијани лопатом. Црква је тада почела судски поступак против свештеника, али он није окончан, као ни грађанска парница против њега. ртс Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука