SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 I rekoše Saulu sluge njegove: Gle, sada te uznemiruje zli duh Božiji. (1. Samuilova 16:15) I kad bi duh Božji napao Saula, David uzevši gusle udarao bi rukom svojom, te bi Saul odahnuo i bilo bi mu bolje, jer bi zli duh otišao od njega. (1. Samuilova 16:23) A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje. (1. Samuilova 18:10) Potom zli duh Gospodnji napade Saula kad seđaše kod kuće i držaše koplje u ruci, a David udaraše rukom o gusle. (1. Samuilova 19:9) Da li to znaci da Bog nije neko apsolutno dobro vec da je kao apsolut iznad dobra i zla i da po potrebi menja svoj Duh 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Jos jedan stih koji ide u tom pravcu... 0409_feel Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to. (Isaija 45:7) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Саул је био веома сујеверан, он је ишао код врачаре да призива духове. Осим тога, има у СЗ доста фигуративног и не сасвим прецизног изражавања које треба пажљиво читати. Није људима све ни било откривено. Бог није створио зло. Јадранка-Дервента and marko_13 је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Саул је био веома сујеверан, он је ишао код врачаре да призива духове. Осим тога, има у СЗ доста фигуративног и не сасвим прецизног изражавања које треба пажљиво читати. Није људима све ни било откривено. Бог није створио зло. Znam to..ali Saulu se javio Duh proroka Samuila..koji mu je rekao ono isto sto i za zivota..da je Bog od njega digao ruke...ja zakljucujem iz ovih stihova da je on iznad dobra i zla..i da moze da bude i jedno i drugo...da koristi i jedno i drugo ..poznavajuci i dobro i zlo To otprilike se poklapa sa onim u postanju.... I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Не, никако Бог не "користи" зло. Ми кажемо да "дозвољава" зло које је последица наше слободне воље. За "дух пророка Самуила" један од великих светих отаца је објаснио да се ради о демонском привиђењу, мислим да је св. Јован Златоусти, али нисам сигуран. Теолози, ако се неко сећа тачно помозите. То што Господ "зна шта је добро и зло" не значи да је творац зла или да чини зло. Тема је мало клизава, треба бити пажљив ту. Milan Nikolic and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Na sajtu Svetosavlje ne stoji da je to bio zli duh...a i nije logicno jer mu je rekao istinu..da ce propasti...a da je zli po nekoj logici bi hteo da ga obmane i kaze mu idi u bitku pobedices... Cekaj aj ovako....jos jedno pitanje..Bog daje zapovesti Mojsiju...jedna od njih je i ne ubij...I Mojsije sisavsi sa gore zatice svoje sunardonike kako se klanjaju zlatnome teletu....i... Stade Mojsije na vrata od logora, i reče: K meni ko je Gospodnji. I skupiše se pred njega svi sinovi Levijevi. 27 I reče im: Ovako kaže Gospod Bog Izrailjev: Pripašite svaki svoj mač uz bedro svoje, pa prođite tamo i amo po logoru od vrata do vrata, i pobijte svaki brata svog i prijatelja svog i bližnjeg svog. Zar ovde Bog preko Mojsija ne koristi zlo i kaznjava narod za greh idolopoklonstva? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Zаsto onda u stihu 45 :7 pise da stvara zlo ako ne stvara? SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Zsto onda u stihu 45 :7 pise da stvara zlo ako ne stvara? Pa to se i ja pitam.Tu bas explicitno pise da stvara zlo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Веома је битна тема о злу - али, како Звонко рече морамо бити веома пажљиви јер је реч о нечем сложеном. На пример, тумачење појма зла из књиге Самуилове није исто као оно из тумачења књиге Мојсијеве, иако је реч о једном злу. Моје је мишљење да књига Самуилова говори о Божијем допуштењу да неко буде ,,кушан'' од ђавола, исто као што је био случај са Јовом. Дакле, Бог има такву власт да може користити сатану и пале духове за нешто што треба да буде исход од користи - као што у арени увек треба да буде неки противник над коме ће победа прославити победника. Са друге стране, појам зла сеже пре стварања. Покушао сам недавно да објасним о каквом је злу у том случају реч, па можете видети у следећем: Треба добро размислити о следећем исказу: ,,Зло је када нечега нема''. Дакле, зло је када нешто што има свој ,,нацрт'', или ,,идеју'' не постоји, тј. када тога нема. Али ово зло није актуелизовано, него је реч о злу које Бог познаје пре свих створења. Стварањем је Бог пружио могућност, кроз слободна бића, да следе Божију вољу која је вечни живот Његових створења у заједници са Њим, или да актуелизују зло, тј. да оно што постоји, престане да постоји, ,,да нечега нема''. То актуелизовано зло потекло је од сатане који се определио на уништење Божије твари, па и самога Бога. То значи повратак у небиће - које напослетку ни не може бити остварено осим оног небића у односу на ,,егзистенцију'' осуђених на пакао. А то небиће је уствари вечна самоћа у тами, јер Бог није негативац и неће извршити уништење онога што је створио, па макар то тражило и захтевало да буде уништено. Зло је веома сложен термин који се треба пажљиво протумачити. Слично је и са смрћу. Бојан Сарачевић and Жика је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Zаsto onda u stihu 45 :7 pise da stvara zlo ako ne stvara? Треба доследно разумети да ,,од Бога све долази'' (погледати ,,Господ говори човеку''). Међутим, морамо приступити тумачењу код одређених исказа (Писма). Нема ничега горег него кад се речи тумаче површно, или буквално. Зато постоје тумачења која Црква даје. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Ја нисам експерт по том питању. Ја мислим да Бог може да чини све, јер је Бог. Тако у неким случајевима Он може да учини нешто што ће се човеку учинити као зло, да би га уплашио и онда му ставио до знања да од Њега долази да би му вратио страх од Бога. Страх од Бога сви сматрају за један од већих дарова који човек може добити од Бога. Ту се онда поставља питање може ли човек да испитује путеве Господње, јер Господ зна и унапред шта ће бити, тако да нема нежељених последица као кад људски ум помишља о исходу неког дела. Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Ђорђевић Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Чекајте заборависте ко је противниг бога ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Zаsto onda u stihu 45 :7 pise da stvara zlo ako ne stvara? Зато што је то пророчка књига у којој не треба све схватати дословно. Ако пажљиво погледаш то поглавље видећеш како уопште није у питању књига која се бави питањем "да ли је Бог створио зло", већ песничким језиком покушава да покаже величину Божију, да је Он једини и свемоћни Бог. Na sajtu Svetosavlje ne stoji da je to bio zli duh...a i nije logicno jer mu je rekao istinu..da ce propasti...a da je zli po nekoj logici bi hteo da ga obmane i kaze mu idi u bitku pobedices... Не знам шта стоји на сајту, али код светих отаца стоји онако како сам написао. Могу да потражим тачан цитат, а можеш и ти да се потрудиш пошто те интересује. Cekaj aj ovako....jos jedno pitanje..Bog daje zapovesti Mojsiju...jedna od njih je i ne ubij...I Mojsije sisavsi sa gore zatice svoje sunardonike kako se klanjaju zlatnome teletu....i... Stade Mojsije na vrata od logora, i reče: K meni ko je Gospodnji. I skupiše se pred njega svi sinovi Levijevi. 27 I reče im: Ovako kaže Gospod Bog Izrailjev: Pripašite svaki svoj mač uz bedro svoje, pa prođite tamo i amo po logoru od vrata do vrata, i pobijte svaki brata svog i prijatelja svog i bližnjeg svog. Zar ovde Bog preko Mojsija ne koristi zlo i kaznjava narod za greh idolopoklonstva? Не, то треба правилно интерпретирати. Бог је тада Мојсију открио ствари које људи још увек (тј. без Христа) нису могли да испуне. То је тада било веома примитивно, номадско племе у коме су владали сурови закони и Мојсије је урадио шта је могао да међу одржи веру коју је добио. Мислим (ово је моје мишљење, није "званично") да Мојсије често користи "овако каже Господ" за ствари које нису директно откривене, већ су његова интерпретација. Ако пажљиво читаш Библију, њему је Господ директно открио само Десет Заповести, све остало је индиректно, његово тумачење како то применити у датим историјским околностима. Јадранка-Дервента and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Треба доследно разумети да ,,од Бога све долази'' (погледати ,,Господ говори човеку''). Међутим, морамо приступити тумачењу код одређених исказа (Писма). Нема ничега горег него кад се речи тумаче површно, или буквално. Зато постоје тумачења која Црква даје. Pa cekaj sad el Bog pobio sve prvence u Egiptu?Jeste.Sto ih recimo nije uspavao,sve Egipcane i izveo Jevreje iz zemlje misirske? Kako da to tumacimo?Ja to mogu samo da shvatim da je Bog zeleo da demonstrira svoju svemoc i da poseje strah...a bez zla to nikako nije mogao... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Људи смрт те деце виде као зло овде на земљи. Он им може дати Царство Небеско. Тиме би их лишио мука овде на земљи, то јест земаљског живота. Отуда све што Бог уради не може бити зло. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука