Ignjatije Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Cesto mozemo cuti tu recenicu : Pusti me/ga , to je moja/njegova privatna stvar i to se tebe/nas ne tice. Gledaj svoja posla. Medjutim, koliko je to ispravno i realno. Recimo, ako je neko narkoman on predstavlja opasnost i problem svojoj okolini. Nikad se ne zna kada ce u drogiranom stanju nekog da napadne, siluje, opljacka... Takodje druge osobe pod njegovim uticajem mogu postati narkomani. Sto kasnije dovodi do mnogih bolesti, razbojnistva i raznih krivicnih dela. Da pogledamo i primer lopova. To sto neko krade nije samo privatna stvar njega i ostecenog. Tice se i ostalih ljudi koji mogu biti pokradeni od strane osobe sa takvim sklonostima. Najbolji primer je kod nevaspitanih i delikventnih tinejdjera i dece. Ako roditeljima takve dece kazes da povedu malo racuna o svom detetu, ili im ukazes na neke njegove nestasluke i kriminalne radnje, najcesce dobijes odgovor iz naslova ove teme. Ali to nije samo "njegov problem". Takva deca lose uticu na ostalu decu i podsticu ih na razne lose i nedozvoljene postuke koji ne stete samo njima, nego i okolini. Primera ima bezbroj. Mozemo videti da ta fraza "To je moja stvar" ne prolazi bas uvek i nije tacna. Tako da imamo pravo da ukazujemo drugim ljudima, a najpre organima reda, na odredjena njihova ponasanja i radnje. Zapadnjacki individualizam i otudjenost su glavni krivci za takav vid razmisljanja koji se prosirio sirom "civilizovanog" sveta i naneo veliku stetu drustvu. ZarkoZ and JESSY је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Ako te neko ugrožava svojim ponašanjem, onda to sigurno nije više samo njegova stvar i to nema veze sa zapadom ili istokom: ako su ti ugrožena prava ili bezbednost ili bilo šta drugo, sigurno da imaš puno pravo da reaguješ. A isto uvek možeš da nekome kažeš svoje mišljenje o njegovim postupcima i kada se ne tiču direktno tebe. Ali da li će te taj neko poslušati ili ne, to ipak jeste njegova stvar. Ne može se nametati drugima neko rešenje, to ne ide, a i ne vodi ničemu. florenntina, Grizzly Adams, Јадранка-Дервента and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Cesto mozemo cuti tu recenicu : Pusti me/ga , to je moja/njegova privatna stvar i to se tebe/nas ne tice. Gledaj svoja posla. Medjutim, koliko je to ispravno i realno. Recimo, ako je neko narkoman on predstavlja opasnost i problem svojoj okolini. Nikad se ne zna kada ce u drogiranom stanju nekog da napadne, siluje, opljacka... Takodje druge osobe pod njegovim uticajem mogu postati narkomani. Sto kasnije dovodi do mnogih bolesti, razbojnistva i raznih krivicnih dela. Da pogledamo i primer lopova. To sto neko krade nije samo privatna stvar njega i ostecenog. Tice se i ostalih ljudi koji mogu biti pokradeni od strane osobe sa takvim sklonostima. Najbolji primer je kod nevaspitanih i delikventnih tinejdjera i dece. Ako roditeljima takve dece kazes da povedu malo racuna o svom detetu, ili im ukazes na neke njegove nestasluke i kriminalne radnje, najcesce dobijes odgovor iz naslova ove teme. Ali to nije samo "njegov problem". Takva deca lose uticu na ostalu decu i podsticu ih na razne lose i nedozvoljene postuke koji ne stete samo njima, nego i okolini. Primera ima bezbroj. Mozemo videti da ta fraza "To je moja stvar" ne prolazi bas uvek i nije tacna. Tako da imamo pravo da ukazujemo drugim ljudima, a najpre organima reda, na odredjena njihova ponasanja i radnje. Zapadnjacki individualizam i otudjenost su glavni krivci za takav vid razmisljanja koji se prosirio sirom "civilizovanog" sveta i naneo veliku stetu drustvu. Citam post i tacno znam da ce da se zavrsi nekom antizapadnjackom poentom Primeri koje si naveo i ne spadaju u domen "to je moja/njegova stvar", mislim stvarno ti je bzvz primer sa lopovima i narkomanima... a znajuci tebe i bratiju ako bi postalo normalo da se gura nos bez obzira na "to je njegova/moja stvar" predmet interesovanja bi momentalno postale i neke stvari koje se nikoga ne ticu... aludiram najvise na sexualne slobode... Ja stvarno ne znam ni jednog coveka koji bi za lopova rekao "pusti ga to je njegove stvar"... u kakvim se to ti krugovima kreces ignjatije, to je ovde mnogo vece pitanje? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Пази Игњатије, постоји разлика између реалног представљања опасности од неког наркомана и фиктивне/потенцијалне. Наркоман свакако има повећане шансе да угрози околину, али имају и људи под стресом. Дакле, ако је неко једном украо, не значи да ће увек украсти. Ако је неко наркоман, не значи да ће украсти/силовати пре него не-наркоман. Ако је дете неваспитано, то заиста јесте његов проблем. Док не уради неки деликт, онда је то проблем друштва и друштво има системе да се носи са тим проблемима, родитељи имају шансу да то остане у њиховим рукама, до одређене тачке. Ако родитељи не успеју да реше проблем деликвената, онда ту долазе на снагу васпитно поправне установе. kirios1 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 A isto uvek možeš da nekome kažeš svoje mišljenje o njegovim postupcima i kada se ne tiču direktno tebe. Ali da li će te taj neko poslušati ili ne, to ipak jeste njegova stvar. Ne može se nametati drugima neko rešenje, to ne ide, a i ne vodi ničemu. Razumem ja to. Ali problem je sto mnogi ne shvataju da "to je moja stvar" nije bas uvek njihova stvar, i zato slabo reaguju na takve pojave i njihovo sprecavanje. Пази Игњатије, постоји разлика између реалног представљања опасности од неког наркомана и фиктивне/потенцијалне. Наркоман свакако има повећане шансе да угрози околину, али имају и људи под стресом. He, pa nije isto biti narkoman i biti pod stresom. Ovaj prvi je svoje stanje sam proizveo svojom slobnom voljom i to siri na druge ljude ( decu i mlade ). Posledice po psihu narkomana i njegovu okolinu su daleko vece od coveka pod stresom 9uglavnom). Naravno da trebamo reagovati i u slucaju takvih bolesnih osoba Дакле, ако је неко једном украо, не значи да ће увек украсти. Ако је неко наркоман, не значи да ће украсти/силовати пре него не-наркоман. Onaj ko pocne da krade tesko sa tim prestaje, i to svi znamo, kao i istrazivanja. Mani se filozofiranja. A za narkomane nenarkomane.... mislim da je jasno ko ima vece sanse da pocini zlo. Ако је дете неваспитано, то заиста јесте његов проблем. Док не уради неки деликт, онда је то проблем друштва U tome i jeste problem "Док не уради неки деликт," . Treba reagovati pre toga, da do toga ne dodje. Ovom temom sam hteo da ukazem da je razmisljanje "To je njegova stvar" veoma rasprostranjeno, da je pogresno i na neki nacin stetno. Da trebamo biti svesni da snosimo odgovornost ako ne reagujemo na takve pojave i da se one ticu svih nas Da kada znamo da neko nekog maltretira to trebamo da prijavimo, kada vidimo da se neki lopov mota oko necije kuce da reagujemo na odredjeni nacin, narkomane da prijavljujemo, za lose ponasanje dece da obavestimo rodetilje.... ako neki nas bliznji ide stranputicom da porazgovaramo sa njim i pruzimo mu pomoc ako mozemo... na to sam mislio. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Игњатије, Ту постоје два различита питања. Прво јесте "да ли ја као појединац треба да помогнем некоме у невољи", а друго "да ли неко има права да примени силу". Да узмемо пример наркомана, седи човек кући и дува. Да ли треба да му помогнем? Наравно, треба да га посаветујем да то није добро и покушам да га убедим да то остави. Да ли имам права да употребим силу да га спречим? Немам, јер он никога другог не угрожава. Сила може да се употреби само као одговор на насиље. То је хришћанска, а уједно и "западна" вредност. Ако он упадне у моју кућу да нешто украде, онда имам право да браним своју имовину, а држава има права да га ухапси, осуди итд. Dugousko and horatio је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Ovom temom sam hteo da ukazem da je razmisljanje "To je njegova stvar" veoma rasprostranjeno, da je pogresno i na neki nacin stetno. Da trebamo biti svesni da snosimo odgovornost ako ne reagujemo na takve pojave i da se one ticu svih nas Da kada znamo da neko nekog maltretira to trebamo da prijavimo, kada vidimo da se neki lopov mota oko necije kuce da reagujemo na odredjeni nacin, narkomane da prijavljujemo, za lose ponasanje dece da obavestimo rodetilje.... ako neki nas bliznji ide stranputicom da porazgovaramo sa njim i pruzimo mu pomoc ako mozemo... na to sam mislio. потпуно се слажем са тобом....ја тако исто мислим....а онда ми често људи из мог најближег окружења говоре - шта тебе то брига, шта имаш ти да се мешаш.... а ја не могу да ћутим....ако могу нешто да учиним и помогнем, онда то и радим.... али , приметила сам да то исто не воли и већина људи којима ти желиш да помогнеш....вероватно мисле да угрожаваш њихову личност, да признавање сопствених грешака изражава њихову слабост.... и онда стварно не знаш шта да мислиш.... наравно, исто тако бих реаговала и кад су у питању наркомани, лопови.....и др. Ignjatije, ZarkoZ, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Zapadnjacki individualizam i otudjenost su glavni krivci za takav vid razmisljanja koji se prosirio sirom "civilizovanog" sveta i naneo veliku stetu drustvu. Тачно тако. Овакво чињење је у потпуном несагласју са "љуби ближњега свога као самога себе" јер се свако брани од сваког, нико никога не сматра братом и ближњим јер ће те тај неко опоменути, посаветовати те а то је, очито, сасвим непожељно. feeble and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 He, pa nije isto biti narkoman i biti pod stresom. Ovaj prvi je svoje stanje sam proizveo svojom slobnom voljom i to siri na druge ljude ( decu i mlade ). Posledice po psihu narkomana i njegovu okolinu su daleko vece od coveka pod stresom 9uglavnom). Naravno da trebamo reagovati i u slucaju takvih bolesnih osoba Не слажем се, већину стреса сами производимо, а ситуације под стресом те и доводе до наркоманије. Стрес такође људио производе сами слободном вољом. Посебно оне нездраве нивое стреса. U tome i jeste problem "Док не уради неки деликт," . Treba reagovati pre toga, da do toga ne dodje. Не можеш да реагујеш јер немаш основа да реагујеш. Немаш основа да реагујеш јер не видиш у будућност. Наравно можеш да реагујеш например первенцијом наркоманије, лечењу наркомана, пружања уточишта наркоману итд. Али да ти спречиш наркоамана да оде и да чукне трафику можеш само уколико у том тренутку знаш да ће дело да изврши и да одеш да га ухапсиш приликом вршења дела. Постоји проблем код тебе што верујеш да су наркомани криминалци. Неки јесу, неки нису. Оно што људи раде себи је њихова приватна ствар, и не постоји никаква гаранција да ће неко урадити нешто или неће урадити нешто неком другом. Тачно тако. Овакво чињење је у потпуном несагласју са "љуби ближњега свога као самога себе" јер се свако брани од сваког, нико никога не сматра братом и ближњим јер ће те тај неко опоменути, посаветовати те а то је, очито, сасвим непожељно. . Љубити ближњега свога како каже Владика Григорије значи - трпити га. А не мењати га. Саветовање и опомињање је сасвим нормална ствар, ради се данас на велико и нема никакве везе са западњачким индивидуализмом. Пустити друге да раде приватне ствари како хоће се односи на то да ти немаш права да неком ко пуши џоинт узмеш исти и угасиш. Његова приватна ствар је да то ради и његово приватно право. А твоја дужност ако ти је ближњи је да га трпиш и прихватиш таквог какав јесте, уз наравно деловање уколико ти он сам дозвољава. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 ono sto je tebi pogresno, nekom drugom nije. Odakle ikom prava da uspostavljaneki moralni kodeks po svom nahodjenju i onda da maltretira ljude da ga se pridrzavaju. kao sto rekoh vec narkomanija i kradje se tu ne svrstvaju jer tu reaguje drustvo svojim proverenim metodama. ali sramotno je pretpostaviti da ce nevaspitana deca pociniti zlocin pa da treba da ih unapred sprecimo sto kaze ignjatije. Osim ako ne poznajes baba vangu pa da tacno znas koje nestasno dete ce postati kriminalac , ne treba da reagujes jer niti si pozvan nit imas prava niti dobrodosao da ispravljas bilo cije krive drine... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Zapadnjacki individualizam i otudjenost su glavni krivci za takav vid razmisljanja koji se prosirio sirom "civilizovanog" sveta i naneo veliku stetu drustvu. Op trt gevezen zajn. Upravo suprotno brale. Krivo je odustvo liberalizma, prosvetiteljstva i ostalih tekovina zapadne civilizacija a opet prisustvo kolektivizma svih vrsta kako komunizma tako i raznih svenarodno-nacionalih resenja. To sve pretvara ljude u parazite, nesposobne i lenje ljude koji nemaju zdravu svest o privatnoj svojini, odgovornosti nad istom, svest o tome da je rad sam po sebi zadovoljstvo i izazov a ne nuznost za mesecni dohodak, da tudja privatna svojinasvetinja jer samo tako moze biti i bilo cija sopstvena. Bez takvog vrednosnog sistema koji nuzni mora izostati u kolektivistickim drustvima tamo se nema nikakvog osecaja ni za javna dobra bilo koje vrste. Mislis da nije? Hajde samo na jednom od mostva drugih primera da proverimo. Pogledajmo parkove u zemljama "otudjenosti i liberalizma" naspram toga parkove u zemljam svenardnih-jedinstava? Tacno se vidi da u zemljama gde postoji duga tradicija privatnog vlasnistva nad materijalnim, intelektualnim i duhovnim postoji daleko daleko veca i svest i odgovornost nad javnim dobrima nego u zemljama gde se oci mazu raznim kolektivistickim ideologijama a steta bude visestruka. Em se ljudima unistava osecaj za privatno i za javno. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Не слажем се, већину стреса сами производимо, а ситуације под стресом те и доводе до наркоманије. Стрес такође људио производе сами слободном вољом. Посебно оне нездраве нивое стреса. Не можеш да реагујеш јер немаш основа да реагујеш. Немаш основа да реагујеш јер не видиш у будућност. Наравно можеш да реагујеш например первенцијом наркоманије, лечењу наркомана, пружања уточишта наркоману итд. Али да ти спречиш наркоамана да оде и да чукне трафику можеш само уколико у том тренутку знаш да ће дело да изврши и да одеш да га ухапсиш приликом вршења дела. Постоји проблем код тебе што верујеш да су наркомани криминалци. Неки јесу, неки нису. Оно што људи раде себи је њихова приватна ствар, и не постоји никаква гаранција да ће неко урадити нешто или неће урадити нешто неком другом. Оно што људи раде себи је њихова приватна ствар, и не постоји никаква гаранција да ће неко урадити нешто или неће урадити нешто неком другом. Ти саветом не мењаш никога, савет сам по себи нема моћ измене већ је савет предлог. Гордост не дозвољава саветовање и зато то јесте проблем увезен од других јер смо ми прост народ и пре појаве масовних медија данашњице је било нормално да се људи саветују и помажу а не да само гледају своја посла и прескачу човека на улици, то дефинитивно није постојало у овој мери пре 2000-их. По том резону, особу у близини која је угрожена својим сагрешењима не треба ни опомињати, да се не узнемири, трпети га док се дрогира или краде, па где заврши... Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Mozemo videti da ta fraza "To je moja stvar" ne prolazi bas uvek Tako je! Hajde da uopstimo i kazemo: "Mozemo videti da ta fraza x ne prolazi bas uvek" jer fraze najcesce ne vaze pod svim uslovima i na svim primerima. To sto lopov ne moze da kaze: "Ja kradem i to je moja stvar", ne znaci da ni ja ne mogu da kazem: "Vise volim kajsije nego musmule i to je moja stvar". Cak i lopov moze da kaze: "Vise volim ruze nego hrizanteme i to je moja stvar." Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 To jeste problem...to ne dozvoljavanje da ti neko ,, udje u prostor" i reci ,,ne dam ti, ko si ti da zalazis u moj problem" i treba govoriti ,,Govoriti strasno ali bez ostrascenosti..." ako imamo ekonomski problem, onda imamo i drustveni, ako imam drustveni onda imamo i duhovni problem i obrnuto otudjenje kao duhovni problem je u startu i ekonomski i drustveni...i imamo DUHOVNU krizu parafrazirajuci Vladiku Grigorija....Npr. ja kao problem u porodici, nisam samo problem u njoj, u svom stanu, nego na svom spratu, svojoj zgradi, svojoj ulici...i to vise nije privatna stvar, nego drustvena jer imamo ,,odgovornost jedan prema drugome"....,,Covek mora ako je pao ustati, ako ga neko zove, pruza mu ruku, mora ispruzit ruku, da ustane i mora bit' zahvalan a to Bog neprestano radi, on neprestano stoji pored nas i kaze: ,,Ustani covece" a mi kazemo ,, ne,ne idi ti svojim poslom, ja cu svojim"...I upravo taj neciji pad nije samo privatna stvar.... Јадранка-Дервента and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Није ми баш јасно шта си хтео да кажеш... Ако желиш да људима помажеш нико ти не брани. Само што је мешати се у туђи живот против нечије воље непристојно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука