Jump to content

"To je moja/njegova privatna stvar" - da li je baš tako ?

Препоручена порука

Али сте веома конфузни па и шкрти у речима,кад се прича о бризи за ближњег , и у том случају ограђујете се некаквим демократско-законским регулативима  државе.

Шта знам,мени то звучи онако себично,далеко од приче доброг самарићанина, по систему,не дирај ме ,не дирам те...или снађи се,ако си способан,у противном цркни...

Ту је ствар потпуно јасна. Јеванђеље довољно говори каква је наша дужност за ближње, а и нехришћани исто знају по савести.

Ја само кажем да брига за ближњег мора да буде добровољна. Немам ја права да од тебе отмем и дам некоме.

Иначе,смета ми и тај елитизам који провејава у сваком вашом обраћању, где све посматрате са висине, убуђени у потпуну исправност ваших ставова, и још ако може да се омаловажава саговорник...

Баш се трудим да са свима разговарам равноправно, жао ми је ако си стекао такав утисак.

И то ствара једну негативну слику,кад је реч о либерализму, јер је оно заиста тако устројено, да ствара некакву супер нацију паметних и способних, који ће управљати и владати светом,што нам Америка свакодневно потврђује...

Па ја ко папагај понављам да државу треба што више смањити и ограничити, да је најбоље да је нема, а сад испаде да заступам фашизан на светском нивоу... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ту је ствар потпуно јасна. Јеванђеље довољно говори каква је наша дужност за ближње, а и нехришћани исто знају по савести.

Ја само кажем да брига за ближњег мора да буде добровољна. Немам ја права да од тебе отмем и дам некоме.

Баш се трудим да са свима разговарам равноправно, жао ми је ако си стекао такав утисак.

Па ја ко папагај понављам да државу треба што више смањити и ограничити, да је најбоље да је нема, а сад испаде да заступам фашизан на светском нивоу... :)

-Па добро,зар не би држава која је толико глупости успела да легализује,заштити и плаћа, могла и ближњег да стави у тај законик,бар под стваком "разно" , а не да га стави на савести појединцу ?!

-Ок,нисам баш на тебе ни мислио,ови млађи воле да се курче.... sHa_sarcasticlol

-Ма једно су твоје жеље и поздрави, али стање на терену је сасвим другачије...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

-Па добро,зар не би држава која је толико глупости успела да легализује,заштити и плаћа, могла и ближњег да стави у тај законик,бар под стваком "разно" , а не да га стави на савести појединцу ?!

Ја више теби као појединцу верујем да ћеш помоћи ближњем него Дачићу, Николићу, Динкићу, Вучићу, Мркоњићу итд.

Не знам уопште зашто би уопште мешали државу у то када знамо да власт привлачи најгоре људе.

-Ок,нисам баш на тебе ни мислио,ови млађи воле да се курче.... sHa_sarcasticlol

Неофити... :)

-Ма једно су твоје жеље и поздрави, али стање на терену је сасвим другачије...

Није либерализам одговоран за империјализам Запада, управо супротно. Да су се држали тих принципа њима не би на крај памети било све ово што раде.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је како већина људи мисле да у индивидиуалистичким културама, какве доминирају на западу, улацама ходају неки зомбији који свакога терају од себе и урлају како су самодовољни. Индивидуализам само значи да човеку не сме силом да буде наметнута нека заједница. На пример, шта јесте супротно индивидуализму? Да ти упадне војна полиција на врата и ухапси те јер нећеш да ратујеш за неке маторе будале, а све под изговором да су некакво друштво и држава изнад тебе. Шта није ни на који начин супротно индивидуализму о коме говоре класични либерали? Рецимо породица. Нема ничег антииндивидуалистичког да теби породица буде најважнија и да даш живот за њу. Или Црква. Нема ничег антииндивидуалистичког у томе да теби црквена заједница буде све. Колико сам успео да видим, ни у том твом персонализму као таквом нема ничег антииндивисуалистичког, осим ако не мислиш да га остварујеш државном принудом.

Ја не знам зашто се на овим просторима стално говори о неком тобожњем западњачком индивидуализму и отуђености, наспрам некаквој срдачности, и којечему које као постоји овде. Па ја нисам видео већи индивидуализам и себичлук него овде, и то по правилу што је неко већи „ревнитељ”, то је и већи себичњак, упркос гуруизму који преовладава код таквих особа! А уопште гледано, ми нисмо ни близу, ни присмрдели нисмо западњачкој солидарности, када погледамо партикуларно добротворни рад, а уљудност, и заједништво уопште. Код тих протестаната, колико год да су ми одвратни у доктринарном смислу, парохија је заиста заједница, док код нас заједница постоји једино теоријски, у Зизијуласовим књигама. Знам када је један младић, баптиста дошао у православни храм, па се изненадио када га нико није ни погледао, нити обратио пажњу на њега на било који начин, а он очекивао да људи који имају гордости да себе зову православнима живе као што је описано у Делима Апостолским...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...