Jump to content

Starac Kleopa

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 1 year later...

Hm tek sad vidim koliko sam gresna i koliko sam slaba...  :(

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

Иако смо исту ову причицу имали пре пар месеци на форуму, нећу је брисати будући да мислим да је прави тренутак да се опет и опет подсетимо ових речи:

Цитат
Tim metodom sam obmanuo vrlo mnoge. Ubacujem im pomisao, jer drugu silu nemam! Druga nam se sila nije dala iz pakla. Rajski anđeli imaju od boga silu samo da ubacuju čoveku misao da čini dobro. Mi imamo silu samo da ubacujemo čoveku pomisao da čini zlo. Ali da ga prisilimo ne možemo, jer čovek ima samovlasnost koju mu je bog dao. Ne možemo da ga prinudimo da zgreši; samo ako je glup i sluša misao koju mu ubacujemo.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  Цитат

Иако смо исту ову причицу имали пре пар месеци на форуму, нећу је брисати ...

офтопик, погледај датум прве поруке  319.gif algabacaju
Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 3 months later...
  • 1 year later...

Kleopa.jpg

Колико је врсти патње у свету?

Две врсте: телесна патња и морална патња, то јест душевна, као грижа савести, туга, очај, сумња, гнев, мржња, итд. Људске патње се могу поделити још на два дела: једне ради исправљања и пречишћавања добрих и друге ради казне и залога вечне осуде злих ("Путеводитељ проповедника” од др. К. Кирицескуа и свест. К. Назарија, стр. 291-293).

Зашто има толико патње на земљи?

Праведни Јов вели: Човек се рађа за патњу (Јов, 5, 7). А Свети Павле вели да је сва твар у патњи (Рим. 8, 21). Патње у свету су последице греха (Јов. 4, 8; Пс. 7, 14-16; Приче 22, 8; Јер. 4, 18). Патње су казне за грехе (Лев. 26, 24-28; 2. Сам. 7, 14), али ако будемо примили све патње са трпљењем и благодарношћу, донеће нам велику духовну корист за спасење душе. Углавном видимо да како се множе греси и зла на свету, тако се множе патње, то јест глад, земљотреси, ратови, сваковрсне болести и смрт. Брига нас хришћана јесте да напустимо грехе, да се стално миримо са Богом и да имамо страх Божји, смирење и трпљење, и тада ће се све насе патње умањити, и биће нам од велике користи за спасење.

Да ли је патња залог вечних мука или испаштање грехова? Који је смисао и циљ патње?

Циљ патње за хришћане јесте један једини: испаштање грехова на земљи кроз сваковрсне болести, невоље и болове, ради очишћења и спасења душе. За зле, који не желе да се поправе, да се покају, патња са земље остаје као залог вечних патњи. А за оне који примају од Бога патњу са трпљењем и са благодарношћу и обраћају се на покајање, патња, ма које врсте била, најбољи је начин за исправљање и испаштање грехова, избављајући их овим вечних мука.

Видимо да су који више пате на земљи више помирени са својом савешћу, бољи, смиренији, јачи у искушењима, близи Богу, и спасавају се лакше, као праведни Јов, убоги Лазар, Свети апостоли, мученици, преподобни, и толико других. А који живе добро - здрави су, поседују имовину и све што желе на земљи, али су обично слабоверни, немилосрдни, тирани, лакоми, егоисти - боје се смрти и умиру у тешким гресима, на вечну осуду.

Патња је одозго одређена ради спасења, ради искушавања, ради опраштања грехова и ради духовног узрастања. Само ако је примамо с благодарношћу, као из Божје руке, као што каже и пророк Давид: Твој жезал и твоја палица утврдише ме (Пс. 22, 5). Дакле, жезал и палица патње теше добре и вернике, поспешују их у добрим делима, чисте од грехова и удостојавају их већег венца и награде на небу. А за зле жезао патње је позив на покајање, казна на казну и жвале у устима, јер не желе да се приближе Господу (Пс. 31, 10).

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...