Jump to content

Srpski brendovi - "Kupujmo domace"

Оцени ову тему

Таша

Препоручена порука

Скупље је јер је већи животни стандард. Просјечне плате су у Швајцарској скоро дупло веће него у Њемачкој. Могу Швајцарци изаћи на крај са својим зарадама и у таквом стандарду, али ако имају прилику да уштеде рецимо 500 или 1000 франака мјесечно у разлици цијена, зашто то неби урадили. 

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html?countryName=Switzerland&countryCode=sz&regionCode=eur&rank=14#sz

A to mislis da je skuplje jer su se svajcarski radnici vise "ugradili" od nemackih?

Pa znaci da visoke plate nisu dobre za privredu... treba ih sniziti ...

• Волим 1

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Скупље је јер је већи животни стандард. Просјечне плате су у Швајцарској скоро дупло веће него у Њемачкој. Могу Швајцарци изаћи на крај са својим зарадама и у таквом стандарду, али ако имају прилику да уштеде рецимо 500 или 1000 франака мјесечно у разлици цијена, зашто то неби урадили. 

Сем у највећој и најбогатијој покрајини, на пример. И у осталим кантонима.

За појединачне случајеве могу да поверујем, али знам колико они имају ту психологију да чувају своје. Зато и имају толико, иако их природа није баш нарочито даровала.

И за разлику од либералне догме, то је друштво где је владавина народа спроведена у потпуности, преко референдума о свим иоле битнијим питањима, чак и о оним питањима која су код нас тривијална, а опет су толико богати. И имају толику протекцију за своју привреду,  и влада из петних жила помаже својој привреди (као и свака влада у свакој успешној привреди) а опет су толико богати и све су богатији. И онда ти мени објасни како по либералној догми све то уствари није добро и како ће Швакјцарци уствари да пропадну ускоро јер тако раде.

А Швајцарска је управо пример онога што стално причам - иду неким средњим путем, не предају се било чему догматично, него узимају шта им треба и шта виде да им је у интересу да узму, не срљају за било каквим брзим решењима или непровереним системима као ми (што је, између осталог, разлог за то што су они ту где јесу, а ми овде где јесмо).

А то је само један од примера где пракса демантује било коју догму, па и либералну, када се жели спроводити догматично, како неки са форума заговарају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html?countryName=Switzerland&countryCode=sz&regionCode=eur&rank=14#sz

A to mislis da je skuplje jer su se svajcarski radnici vise "ugradili" od nemackih?

Pa znaci da visoke plate nisu dobre za privredu... treba ih sniziti ...

Овдје има много више детаља:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Switzerland&city1=Zurich&country2=Germany&city2=Freiburg+Im+Breisgau&displayCurrency=EUR

Median Monthly Disposable Salary (After Tax):

Zurich: 4,884.89 €

Freiburg im Breisgau: 2,020.00 €

Добре су плате за привреду, неће Швајцарска економија пропасти ако људи иду да купују у Њемачку. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

http://www.heritage.org/index/country/switzerland

Швајцарска је пета најслободнија економија света, само једно место испред Новог Зеланда (који је напрасно престао да се помиње). То су чињенице, мерљиве бројке. То колико им је трговина слободна је неко мерио одређеним методама, није одређивао посматрајући краве.

Подели на овим сајтовима

http://www.heritage.org/index/country/switzerland Швајцарска је пета најслободнија економија света, само једно место испред Новог Зеланда (који је напрасно престао да се помиње). То су чињенице, мерљиве бројке. То колико им је трговина слободна је неко мерио одређеним методама, није одређивао посматрајући краве.

Pa uporedi cene u svajcarskoj sa onim u nemackoj, link je postavio Justinijan, u proseku je svajcarska duplo skuplja od nemacke. Pa objasni kako je to moguce? I u cemu je razlika u standardu izmedju nemacke i svajcarske ako je takav odnos plata i cena imaju istu kupovnu moc i jedni i drugi , i onda u cemu se ogledaju efekti te £slobode"?

Подели на овим сајтовима

http://www.heritage.org/index/country/switzerland Швајцарска је пета најслободнија економија света, само једно место испред Новог Зеланда (који је напрасно престао да се помиње). То су чињенице, мерљиве бројке. То колико им је трговина слободна је неко мерио одређеним методама, није одређивао посматрајући краве.

Нови Зеланд није престао да се помиње, него сам тамо изнео податке колике су царине на Новом Зеланду за увоз производа који се производе на Новом Зеланду. Од тад пример Новог Зеланда више није интересантан либералима, јер су негде пре пар страна закључили да су Новозеланђани ненормални што стављају толике царине на робу коју производе, не знају шта раде.

А ево и за Швајцарску, да се сад не давимо у тарифама, која увозна роба је на "специјалном третману"

http://www.fedex.com/us/international/irc/profiles/irc_ch_profile.html#C05a

Да скратимо муке онима које мрзи да читају, то су сатови, драгоцени метали, месо и прехрамбена роба, као и млечни производи. Да ли је могуће? Шта беше оно Швајцарци производе? Па јесу ли ти Швајцарци нормални?! Пропашће ако наставе овако!

Ако треба, можемо да нађемо и детаљне царине за Швајцарску, као што смо и за Нови Зеланд (26,4% наонну робу која се највише производи у Новом Зеланду) ал мислим да нема потребе...

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Нови Зеланд није престао да се помиње, него сам тамо изнео податке колике су царине на Новом Зеланду за увоз производа који се производе на Новом Зеланду. Од тад пример Новог Зеланда више није интересантан либералима, јер су негде пре пар страна закључили да су Новозеланђани ненормални што стављају толике царине на робу коју производе, не знају шта раде.

????????????????????????????????

https://www.pouke.org/forum/topic/23064-srpski-brendovi-kupujmo-domace/?p=771492

Подели на овим сајтовима

А ево и за Швајцарску, да се сад не давимо у тарифама, која увозна роба је на "специјалном третману"

http://www.fedex.com/us/international/irc/profiles/irc_ch_profile.html#C05a

Да скратимо муке онима које мрзи да читају, то су сатови, драгоцени метали, месо и прехрамбена роба, као и млечни производи. Да ли је могуће? Шта беше оно Швајцарци производе? Па јесу ли ти Швајцарци нормални?! Пропашће ако наставе овако!

Ако треба, можемо да нађемо и детаљне царине за Швајцарску, као што смо и за Нови Зеланд (26,4% наонну робу која се највише производи у Новом Зеланду) ал мислим да нема потребе...

Citat:

The following goods are restricted by law and subject to import approval and/or must meet other regulatory requirements but are acceptable for importation on FedEx Express International Priority Service:

• Milk and dairy products including cheese

• Cereals and forage products

• Meat, game, seafood

• Foodstuffs

• Drugs and other chemicals

• Alcoholic beverages

• Precious metals, watches, jewelry

Sto bi rekao Ivica :

"Швајцарска је пета најслободнија економија света ..."

Подели на овим сајтовима

Evo ja sam zaista pročitao ono što si postavio (izgleda da sam jedini zapravo pročitao) i ne vidim nikakve kvote ni carinu od 26,4%.

Prvo je samo lista proizvoda čiji je uvoz zabranjen ili ograničen, pri čemu piše da su zabrane i ograničenja "to maintain and protect the health and welfare of people, animals or plants in New Zealand". Ograničenje može da se odnosi i na proveru kvaliteta (zaraženosti) a može i na kvote.

Drugo objašnjava uslove (zdravstvene) za uvoz mesa.

Nije me mrzelo i nadjoh njihovu carinsku tarifu... link ka delu koji se odnosi na hranu:

http://www.customs.govt.nz/news/resources/tariff/theworkingtariffdocument/Documents/Section%20I.pdf

gde se vidi da Novi Zeland uglavnom nema carine na hranu...

takođe nađoh i info (a vidi se i iz tarife) da imaju carine 5% ili 10%.

http://www.med.govt.nz/business/trade-tariffs/tariffs-in-new-zealand/new-zealand-tariffs

Sad, možda sam ja nešto propustio (kasno je), ali koji izvor imaš za tvrdnju da postoji kvota i da se plaća 26,4% carine na meso iz Amerike?

Guglanjem ove cifre i naziva država dođoh do ovih linkova koji ukazuju da si obrnuo države, odnosno u pitanju je kvota za izvoz novozelandskog mesa u Ameriku i američka carina kad se pređe kvota.

http://www.nzmeatboard.org/main.cfm?id=20

http://www.nzmeatboard.org/main.cfm?id=38

http://www.hpj.com/archives/2000/1107NZbeefquotanetnphtm.cfm

Тек сам сада видео пост.

Да, у праву си, погрешно сам прочитао, то је тарифа и то су квоте за увоз у САД :) Ај стенд коректид ;)

А ове услове за безбедност хране сам ставио са разлогом, јер је то још један од старих механизама чувања тржишта.

Ако мало прођеш по њиховим сајтовима, видећеш да су услови за увоз хране у НЗ једва мало мањи него услови да би постао астронаут, и да ти треба једно милион свакаквих дозвола (сем ако немају интереса да ти све то одмах издају, па онда поштују сертификате из твоје земље), а и сети се оног школског примера са турским воћем са дампинг ценама и санитарном инспекцијом ;)

Подели на овим сајтовима

Нови Зеланд није престао да се помиње, него сам тамо изнео податке колике су царине на Новом Зеланду за увоз производа који се производе на Новом Зеланду. Од тад пример Новог Зеланда више није интересантан либералима,

Итекако је интересантан али будући да ти ниси одговорио на Авокадову замерку сматрамо (бар ја) причу о томе решеном. :)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Неко нешто горе рече о Швајцарској, заштити домаћег, инхибицији увоза. Изгледа да то није баш најтачније... :)

Švajcarska najveći uvoznik hrane u svetu

BERN - Švajcarska koja 48 odsto potrošnje prehrambenih proizvoda podmiruje iz uvoza, najveći je uvoznik hrane po glavi stanovnika u svetu.

“Uvoz stočne hrane je u Švajcarskoj poslednjih godina povećan na rekordnih 50 odsto”, objašnjava Fransis Eger, predstavnik švajcarskog udruženja poljoprivrednika u ministarstvu ekonomije.

Švajcarska, 80 odsto uvoza hrane podmiruje sa evropskog tržišta pre svega iz Nemačke, Francuske i Italije.

Eger objašnjava da je potrebna transparentnija i pravednija preraspodela dobiti od finalnog proizvoda, jer proizvodjači sirove hrane bivaju najčešće oštećeni, preneo je francuski list “24 sata”.

“Građani se ljute kada u prodavnicama plaćaju skuplje prehrambene proizvode ne znajući da seljaci imaju od toga najmanju dobit”, objašnjava predstavnik udruženja.

Izvor: Blic

Подели на овим сајтовима

Evo kako se čuva domaće  greengrin

Bacio studentu vodu jer nije srpska

Izvor: Telegraf

Beograd -- Ministar pravde Nikola Selaković svojevremeno je na predavanju na Pravnom fakultetu uzeo od studentkinje flašu hrvatske vode i bacio je u kantu jer nije domaća.

75087107850f47b97b4285561225105_640x425.
Foto: Tanjug, Arhiva

Selaković je potvrdio "Telegrafu" da se taj događaj odigrao u vreme kada je radio kao asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

On, međutim, kaže da nije bilo nikakvog incidenta i da je samo želeo da ukaže studentima na neophodnost kupovine domaćih proizvoda.

"Moj odnos sa studentima uvek je bio fenomenalan. Na tom predavanju sam govorio o tome kako svaki građanin Srbije može da pomogne svojoj državi na taj način što će kupovati domaće proizvode. Bacanjem te flašice studentima sam slikovito ilustrovao i na delu pokazao kako se pomaže Srbiji", rekao je ministar pravde.

S druge strane, studentkinja čija je flašica vode završila u smeću rekla je da su ona i njene kolege bile u šoku.

"Pratila sam predavanje Nikole Selakovića. Odjednom je ućutao, prekinuo predavanje i krenuo ka meni. Uzeo je moju flašicu vode i bacio je u kantu za otpatke. Svi smo bili u šoku! Očekivali smo obrazloženje, a Selaković je prokomentarisao da to čini jer voda nije srpska", kazala je ona.

B92

Подели на овим сајтовима

За то би у нормалној држави, на нормалном универзитету био моментално избачен с посла. А о политичкој каријери би могао само да сања. Код нас је министар правде...

Сељаковић.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мене само занима да ли јој је купио нову флашицу, то би било донекле прихватљиво, ужасно театрално додуше. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

За то би у нормалној држави, на нормалном универзитету био моментално избачен с посла. А о политичкој каријери би могао само да сања. Код нас је министар правде...

Сељаковић.

Jos mnogo pre toga u normalnoj zemlji nista slicno SNS u i tako tim bolestinama ne bi moglo da pridje vlasti. Ali daleko je ovo od normalne zemlje.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...