Jump to content

Školstvo u Srbiji... tužan rezime

Препоручена порука

Ne bih se slozio. Znam dosta njih kojima ne treba diploma za rad u javnim preduzecima, i studiraju tamo. Ne bih rekao da zaostaju sa znanjima za nama.

Уче из скриптица од по педесетак страна, стандард на привбатним факултетима, уче неке глупости типа "корпоративно право", или тако неки преварантски предмети који звуче добро, ал не значе ништа. Имао сам и прилике да се окушам са најбољима које су слали, везе нису имали, једино што их науче да изгледају паметно.

Ако хоћеш знање, и даље нема замене државним факултетима. Када би се увела нека провера знања или провера резултата у току посла или на крају студирања, када би ти био потребан посебан стручан испит да би могао да радиш неки посао у државној служби која је за такве најпримамљивија, сви би се ти факултети до једног затворили и онда би се тек можда отворио неки нормалан, који би био права конкуренција државним факултетима.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 254
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@,

a jel imate pedagoga u skoli ? 

jel se iko bavi tim detetom ?

ako kazes da ponavlja peti razred  ,on sigurno nije od juce u toj skoli 

zasto niko nece da pomogne to mi nije jasno 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Sve bi to regulisale privadne skole. Idealne bi bili za regulisanje takve dece.

U privatnim skolama bi takva deca bila nepozeljna, jer bi kvarila skolstvo drugim ucenicama. Te bi rukom interesa, samo skolstvo nalazilo razne kreativne nacine da se izbori sa tim stvarima, koji su zakonski, legalni, dobri i za takvu decu i za nastavnike.

Taj psihopat nije psihopata samo prema tebi vec prema i drugoj deci. U privatnoj skoli bi zastita ostale dece od jednog psihopate bila jako efikasna. 

Само још да свака породица нађе довољно пара за приватну школу...

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Уче из скриптица од по педесетак страна, стандард на привбатним факултетима, уче неке глупости типа "корпоративно право", или тако неки преварантски предмети који звуче добро, ал не значе ништа. Имао сам и прилике да се окушам са најбољима које су слали, везе нису имали, једино што их науче да изгледају паметно.

Ако хоћеш знање, и даље нема замене државним факултетима. Када би се увела нека провера знања или провера резултата у току посла или на крају студирања, када би ти био потребан посебан стручан испит да би могао да радиш неки посао у државној служби која је за такве најпримамљивија, сви би се ти факултети до једног затворили и онда би се тек можда отворио неки нормалан, који би био права конкуренција државним факултетима.

Moracemo da se slozimo da se ne slazemo. Ja bih se ovoga momenta prebacio na union da imam para i prilike. 

Само још да свака породица нађе довољно пара за приватну школу...

Problem para i nije toliko veliki problem. Par resenja.

Prvo skole ec upisivati uglavnom oni koje interesuje skolovanje. Oni koji nemaju para mogli bi da dobiju pomoc od drzave. 

Druga stvar, cena skolovanja bi bila manja nego koliko trenutno sad placamo drzavno skolovanje. 

Treca stvar .... same firme kojima trebaju inzinjeri naprimer bi stipendijama pomogle skolovanje nekih inzinjera i usavrshavanje, sa ciljem "kad zavrsis radis za mene"

Jako efikasni nacini da sve obrazujes.

Pritom ja sam za to da OSNOVNA skoal buda obavezna i drzavna. Ali da se tu ubroji osnovno obrazovanje.

Posle srednje skole kao privatne bi donele razne prednosti.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Видиш, проблем је дошао са либералима у школском систему, који су децу кретене задржали, а наставницима, у име "слободе детета" и "права детета" одузели сва овлашћења и сад је наставник постао неко ко може само беспомоћно да гледа кретеена који му уништава и час и углед пред другом децом. 

Проблем је што се код нас све екстремно схвати, па уз "дечја права" нису ишле било какве обавезе.

Нажалост криво. Либерали не би уопште имали државне школе, већ би све то било приватно.

Наш школски систем правили су социјалисти и он је типично социјалистички. Државне школе, "сигуран посао", присилно школовање, бесмислен "систем награђивања", разноразна бесмислена "права" и једних и других итд.

E pa ne moze, po zakonu i pravima deteta, moze da te maltretira dokle god hoce, ne smes da mu pisnes. Osnovna skola je obavezna, on je dete, to sto je sadista i sto ti psihopata raste pred ocima, to nikome nista, ni policija mu ne moze nista pre 14te godine. Prebio Kineza u svom kraju, on kaze da ce da pozove policiju, a ovaj mali balavi mu odgovori - Ne mozes mi nista, nemam 14 godina. Svi ludimo od njega, vecamo, i sve se zavrsi na tome - samo da ga pustimo da zavrsi osmi razred, pa da ide...a tek je peti...ponavlja. To ti je zakon moj Zvonko :).

Па то и кажем - такав закон не ваља.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Видиш, проблем је дошао са либералима у школском систему, који су децу кретене задржали, а наставницима, у име "слободе детета" и "права детета" одузели сва овлашћења и сад је наставник постао неко ко може само беспомоћно да гледа кретеена који му уништава и час и углед пред другом децом. 

Проблем је што се код нас све екстремно схвати, па уз "дечја права" нису ишле било какве обавезе.

Још само да објасниш где си у целом том свињцу видео либерале. Лично сам имао (не)прилику да упознам неке од тих реформатора и децоправаша. Све го левичар до левичара, и то она најгора категорија.

Подели на овим сајтовима

Нажалост криво. Либерали не би уопште имали државне школе, већ би све то било приватно.

Наш школски систем правили су социјалисти и он је типично социјалистички. Државне школе, "сигуран посао", присилно школовање, бесмислен "систем награђивања", разноразна бесмислена "права" и једних и других итд.

Ако су Гашо Кнежевић и Зоран Ђинђић социјалисти, и разне (социјалистичке) НВО се финансирају од стране социјалистичких земаља, да би наш систем образовања уредиле по моделу који постоји у социјалистичким земљама, и заступају социјалистичке вредности, онда си у праву...

Подели на овим сајтовима

Па то и кажем - такав закон не ваља.

Pa naravno da ne valja, svakako da bi mi bio opusteniji i prijatniji rad sa normalnom decom i da bih imala vise zelje i volje da ih naucim. Ovako nemam snage ni volje da im drzim ni dodatnu nastavu, jednostavno me bas briga. Sta da ti kazem kad imamo jednog retardiranog ucenika koji se ukakio i to pokazao svima na casu (hvala Bogu ne mom, odlepila bih), i sad on ide u normalnu skolu, sa normalnom decom. Ne dao Bog nikom tako nesto, ali iskreno zao mi i ove zdrave dece sto to svaki dan moraju da gledaju, da se nastavnici natezu sa jednim detetom kome treba specijalna nega i ode pola casa tako.

Подели на овим сајтовима

Ако су Гашо Кнежевић и Зоран Ђинђић социјалисти, и разне (социјалистичке) НВО се финансирају од стране социјалистичких земаља, да би наш систем образовања уредиле по моделу који постоји у социјалистичким земљама, и заступају социјалистичке вредности, онда си у праву...

Наравно. По овом питању (и неким другим) су 100% социјалисти.

Већ смо разјашњавали појмове "либерал", "социјалиста" итд. више пута, али ти си решен да тролујеш...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Problem para i nije toliko veliki problem. Par resenja.

Prvo skole ec upisivati uglavnom oni koje interesuje skolovanje. Oni koji nemaju para mogli bi da dobiju pomoc od drzave. 

Druga stvar, cena skolovanja bi bila manja nego koliko trenutno sad placamo drzavno skolovanje. 

Samo sto bi je u ovom sluchaju na svom dzepu stvarno osetili i korisnici kao i oni koji pruzaju uslugu i bili bi svesni resursa koji ulazu pa bi se tako i poneli.

Danasnje skole su bezveze jer ih dozivljavamo da su besplatne a profesori ne snose nikakfu finasijsku odgovnorost, niti roditelji osecaju bilo kakvu obavezu prema skoli.

Tako da sumnjam da bi postojao iko ko zeli stvarno da zavrsi odredjeni fakultet - a da ne moze imati para za to. 

Oformilo bi se i trziste kredita, i stipendije i promocije. Itd. U americi sve to slichno jako dobro funkcionise.

Па пази, функционисало је далеко боље док нису кренули да спроводе умоболне реформе. Е, сад, далеко од тога да мислим да систем одговорности не треба да буде спроведен, и још даље од тога да мислим да деца не треба да имају одговорност, ал ипак мислим и да смо малко далеко од Америке у финансијском смислу, и да има доста оних који ни ове социјалне цене на факутлетима не могу да плате, са све државним субвенционисањем. О кредитима тек не могу ни да размишљају.

Дакле, да, није фрка, капирам и ја да би то био добар систем у друштву које има пара да тај систем изнесе, ал нажалост у земљи где много људи живи са испод два евра (230 динара) дневно, мислим да би таква нека шок терапија била ексер у сандук ионако пољуљаног образовања у Србаља.

Подели на овим сајтовима

Наравно. По овом питању (и неким другим) су 100% социјалисти.

Већ смо разјашњавали појмове "либерал", "социјалиста" итд. више пута, али ти си решен да тролујеш...

Не тролујем. Не слажемо се, и то је све.

Уређење: Иначе, инфлација права долази из либералних схватања, нема толико везе са социјализмом, ал ајд да не ширимо тему у стоту расправу о либерализму...

Подели на овим сајтовима

Pa naravno da ne valja, svakako da bi mi bio opusteniji i prijatniji rad sa normalnom decom i da bih imala vise zelje i volje da ih naucim. Ovako nemam snage ni volje da im drzim ni dodatnu nastavu, jednostavno me bas briga. Sta da ti kazem kad imamo jednog retardiranog ucenika koji se ukakio i to pokazao svima na casu (hvala Bogu ne mom, odlepila bih), i sad on ide u normalnu skolu, sa normalnom decom. Ne dao Bog nikom tako nesto, ali iskreno zao mi i ove zdrave dece sto to svaki dan moraju da gledaju, da se nastavnici natezu sa jednim detetom kome treba specijalna nega i ode pola casa tako.

Јасно. Само кажем да је све то заједно последица једног наопако постављеног система. Да родитељ мора да плати школовање из свог џепа он би онда добро пазио да ли му дете тамо учи или губи време. Овако, њега баш брига, дете баш брига, а на крају крајева и наставнике буде баш брига јер им је немогуће да у таквом окружењу било шта ураде.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Јасно. Само кажем да је све то заједно последица једног наопако постављеног система. Да родитељ мора да плати школовање из свог џепа он би онда добро пазио да ли му дете тамо учи или губи време. Овако, њега баш брига, дете баш брига, а на крају крајева и наставнике буде баш брига јер им је немогуће да у таквом окружењу било шта ураде.

Razumeli smo se :).

Jedino ovo za placanje je malo diskutabilno, nemaju svi roditelji novca za skolovanje, a ostaviti dete nepismeno mi malo okrutno zvuci.

Pretpostavljam da imas resenje i za to (bar idejno :D) :D

Подели на овим сајтовима

Не тролујем. Не слажемо се, и то је све.

Па шта има да се слажемо или не слажемо... У питању су дефиниције појмова. :)

"Либерал" је онај ко личну слободу и одговорност ставља на прво место.

"Социјалиста" је онај ко то жртвује ради "циљева друштва".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...