Spooky Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Već sam pisao na ovu temu - jer je česta predrasuda vijernika da ako ne vjerujemo u Boga da nekako nužno sve gubi smisao i da su onda ateisti nužno i nihilisti. Npr. kad nas je neko pitao da li smo razmišljali o samoubistvu ( http://goo.gl/0xQEZ ) tu sam dao jedan od odgovora. Ovdje bi dodao još ovaj citat i govor na video snimku koji mene inspirišu . Daleko da je to jedini odgovor i motiv za moj život - ali mi je veoma bitan dio odgovora. "Fascinantna je činjenica da je svaki atom vašeg tijela došao iz zvijezde koja je eksplodirala. I atomi u vašoj lijevoj ruci su vjerovatno došli sa druge zvijezde nego atomi u vašoj desnoj ruci. To je zaista najpoetičnija činjenica koju znam o fizici. Vi ste svi zvezdana prašina. Ne biste bili ovdje da zvijezde nisu eksplodirale, zato što elementi - ugljenik, azot, kiseonik, gvožđe, svi važni za evoluciju - nisu nastali na početku svemira. Oni su kreirani u nuklearnim pećima zvijezda, i jedini način da dospeju u vaše tijelo je bio da te zvijezde budu dovoljno ljubazne da eksplodiraju. Zato zaboravite Isusa. Zvijezde su umrle da biste vi sada mogli biti ovdje danas" Lawrence M. Krauss I video na istu temu mi je sjajan: http://youtu.be/DnQMDgXcseU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 QQ Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 "Fascinantna je činjenica da je svaki atom vašeg tijela došao iz zvijezde koja je eksplodirala. I atomi u vašoj lijevoj ruci su vjerovatno došli sa druge zvijezde nego atomi u vašoj desnoj ruci. To je zaista najpoetičnija činjenica koju znam o fizici. Vi ste svi zvezdana prašina. Ne biste bili ovdje da zvijezde nisu eksplodirale, zato što elementi - ugljenik, azot, kiseonik, gvožđe, svi važni za evoluciju - nisu nastali na početku svemira. Oni su kreirani u nuklearnim pećima zvijezda, i jedini način da dospeju u vaše tijelo je bio da te zvijezde budu dovoljno ljubazne da eksplodiraju. I video na istu temu mi je sjajan: http://youtu.be/DnQMDgXcseU Ја сам исто фасциниран тиме, да ми нисмо само "земљани" како се мислило у древна времена него "универзумни", јер материја од које смо сачињени сва потиче из свемира. Осим тога нисмо само "универзумни" већ и "енергични" , будући да је сва материја верткес енергије, и кретање енергије "размјена" широм свемира доводи до умирања једног да би се родило друго. Прилично фасцинантна чињеница. Овај закон прожима све живо, сваки кутак свемира. Ондак се дакле помириш са тиме да си ти као воћка на дрвету, за један oграничен период. Родиш се, нарастеш, остариш, и умреш...ок, глупо је од вјерника спочитвати некоме право овога такођер и супротно. Зашто би некога убјеђивали да је погрешно вјеровати да то "умријети за живот" нема никаквог смисла, ако се вјерује као ултимативна истина такођер, лишена сих емпиријских и дедуктивних доказа, већ заснована на вјери, љубави и нади? Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 0403_feelМене овакве теорије баш знају да орасположе...Кад се смеху најмање надам... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 То и јесте "почетак вере" - одушевљење Универзумом и постојањем живота у њему, посебно разумних бића - човека. Брка Јовановић, Анастасија and Млађони је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 То и јесте "почетак вере" - одушевљење Универзумом и постојањем живота у њему, посебно разумних бића - човека. Жива истина...А педагогија за 10.___________ 138999 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 0403_feelМене овакве теорије баш знају да орасположе...Кад се смеху најмање надам... Tvoji emocionalni odgovori su nepouzdani, Neksuse Sest. Давор73 је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Новембар 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Ондак се дакле помириш са тиме да си ти као воћка на дрвету, за један oграничен период. Родиш се, нарастеш, остариш, и умреш Nemam problema sa tim. Sjećam se kad sam bio mnogo mladji, da su me takve misli užasavale. Ne znam šta se desilo u medjuvremenu - ali sam se pomirio da nam je takva sudba. A iza sebe ostavljamo našu djecu. Biološku i duhovnu - naša djela - naše zavještanje... Svemir je tako čudestan - istorija našeg ljudskog nastanka je tako fantastična... Ljudski um je izuzetna misterija sposobna za toliko fascinatnih stvari! Zovite to početkom vjere - ja bih to stavio pre u nešto svojstveno ljudskom biću - što religiozni ljudi taj osjećaj doživljavaju kroz svoju vjeru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Дрвце...Сви ми сањамо овце понекад... :0104cheesy:...... 0227_sleep drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Људи су пре сваке религије славили сам живот. То је једна природна позитивност. Међутим, наше постојање прожима извесна ,,тама'' на коју човек, исто тако природно, реагује негативно. То јест, човек не жели да се помири са пролазношћу која се односи на читав космос. Зато постоји вера у откривење Божије да ће све бити успостављено на непролазан начин. Вера је нешто непроцењиво. Млађони and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Зато постоји вера у откривење Божије да ће све бити успостављено на непролазан начин. Вера је нешто непроцењиво. И што је саставни део човека као и разум. Не постоји апсолутно рационалан човек, не постоји човек који не решава своје проблеме са трунком вере у нешто о чему појма нема као ни човек који је апсолутно несујеверан. Свако понекад помисли неку сујеверну мисао. Вера је једноставно део човека, неотуђиви део човека. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Smisao zivota je prilicno individualna stvar, tako da je rasprava o smislu zivota prilicno teska. Ako neko misli da se ateisti ubijaju jer nemaju smisao zivota on prosto nije u pravu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Smisao zivota je prilicno individualna stvar, tako da je rasprava o smislu zivota prilicno teska. Јесу животи индивидуални и сви имамо више неких ствари за које живимо и за које се боримо. Тако да то "индивидуализовање" смисла живота је попричлно паушални одговор. Не само што је индивидуално већ се кроз време и мења. Што никако не значи да не постоји неки ултиативни смисао сваког живота. Права питања о смислу живота поставиш себи у кушању. Неко ко лепо живи углавном не прилази питању смисла живота озбиљно већ пружа паушални одговор. Прави одговор на питање смисла живота може дати само човек који је имао само голи живот, који је био на муци и патњи. Зато мислим да су сви наши одговори апсолутно осакаћени за могућност давања квалитетног одговора за смисао живота. Ako neko misli da se ateisti ubijaju jer nemaju smisao zivota on prosto nije u pravu. А ко је где то рекао? Ја само мислим да се атеисти никад не запитају дубоко о смислу живота, а када се запитају то сведу на самољубље. Као например Ниче. -Владимир- and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 tema je super... da se upišem pa ću kasnije dodati neko razmišljanje Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 42 Срђан Шијакињић, Млађони and DankaM је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука