Jump to content

Uskoro učenje kod kuće (homeschooling) i u Srbiji

Препоручена порука

Kako to misliš, ne razumem, ista su deca u školi i u tim sportsim objektima, parkovima, terenima

Slažem se - ima loših pojava u školi i društvu uopšte, ali ne treba bežati (od škole, od problema), već treba lečiti društvo i ulagati u dobro vaspitanje i odrastanje naše dece, jer oni su budućnost našeg naroda.

Da, ista djeca: i ona koja idu u skolu i ona koja uce kuci.Tu se druze i socijalizuju.A roditelji po svojim mogucnostima i zelji vaspitavaju svoju djecu : salju ih u skolu ili uce kuci! Bice bolje skole, vjeruj da ce biti malo roditelja koji nece slati djecu u skolu.Ako imas djecu, znas o cemu govorim.A ako nemas, provedi neki vikend sa njima...

Подели на овим сајтовима

Da roditelji budu predavaci deci mi se ne dopada ni malo imajuci u vidu kakvih roditelja ima i sto se karaktra tice, a i obrazovanja.

S` druge strane, imati predavaca, mentora ,koji bi sa detetom radio mi se dopada. I sama bih volela da sam mogla da imam tako nekoga.

Mislim da u knjizi,koliko me secanje sluzi, "Slobodna deca Samerhila" se kao tema provlaci to da su deca bila oslobodjena odlaska u skolu, ali da su se posle nekog vremena sama vracala i pokazivala zelju da uce.

Radi se o tome da roditelji koji žele sami da rade sa svojom decom, mogu to i da sprovedu, a deca moraju da polože predviđene predmete u školi. Ne verujem da bi se mnogo roditelja uopšte odlučilo za ovakav način obrazovanja dece, ali onima koji imaju mogućnosti to jest vremena i sposobnosti bi to trebalo omogućiti.

Подели на овим сајтовима

ја се радујем оваквим вестима, све је боље него ово сад.

мада је ово најбоље, ако мене питате:

http://www.khanacademy.org/

испод овог клипа постоји превод и на српском.

http://www.ted.com/t..._education.html

Подели на овим сајтовима

Da li zaista mislite da je onaj zatvorski tretman dece u drzavnim skolama "zdrava socijalizacija"?

A kako bi ti organizovao skole?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1321574406' post='528760]

ја се радујем оваквим вестима, све је боље него ово сад.

мада је ово најбоље, ако мене питате:

http://www.khanacademy.org/

...

u ovo je odlično,

mene je zanimao quaternion, ali u pretrazi nije našao ništa :)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

http://www.youtube.com/watch?v=RK0D1YkHRwk&feature=player_embedded#

!

Erica Goldson je maturirala kao najbolja u svojoj generaciji 2010. pri Coxsackie-Athens High School.

Njen govor nije snimljen u potpunosti iako možete shvatiti značenje početne Zen priče iz konteksta. Podno slijedi incijalni dio koji nedostaje (prijevod je iz transkripta njenog govora):

===========================================================================

Ima jedna priča o mladom, ali vrijednom Zen učeniku koji je prišao svom Zen majstoru i pitao ga:
''Ako budem marljivo i predano radio, koliko će mi trebati da pronađem Zen?''
Majstor je razmislio o tome i rekao: ''Deset godina''.
Učenik je onda rekao: ''Ali ako radim vrlo marljivo i stvarno se potrudim brzo učiti - koliko će mi onda trebati?''
Učitelj je odgovorio: ''Dvadeset godina''.

===========================================================================

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

To je novo kod nas, ali u svetu nije. Pruža mogućnost roditeljima, koji smatraju da će pružiti kvalitetnije obrazovanje i vaspitanje svojoj deci od učitelja i nastavnika, da to i urade. Ne vidim ništa loše u ovome. Ima dobrih učitelja, ali i onih koje biste radije da zaobiđete. Da je ovo bilo moguće kada su moja deca išla u školu, sigurno bih se odlučila barem da isključim učitelja i učiteljicu jer sam svakako ja radila njihov posao. Ovo se naročito odnosi na učitelja čije je greške trebalo ispravljati, za njegove pedagoške metode nalaziti suvisla objašnjenja, a da ne govorim o njegovoj interpretaciji srpske istorije. Eto sreće da ovo omoguće pa da bar ona deca čiji roditelji mogu i žele da ih podučavaju budu pošteđena loših učitelja. To bi možda pomoglo da se napravi razlika između dobrih i loših učitelja pa bi ovi loši s vremenom bili iskorenjeni iz naših škola. Naime, roditelji bi povlačili decu iz škole, ako učitelj ne sprovodi kvalitetnu nastavu.

To sto nije novo u svetu ne znaci da je dobro. Drugo, ovo je veoma kompleksno pitanje jer veliki procenat roditelja ne zna ni da pise kako treba, obzirom da smo najnepismenija nacija i narod sa najmanje visokobrayovanih pojedinaca. Samo takvi ljudi s visokim obrazovanjem mogu da drze casove deci ali s druge strane pitanje je koje je veoma slozeno, koliko oni imaju vremena s obzirom na svoje obaveze, na razlicite nacine bi objasnjavali probleme i u srpskom i u matematici i u biologiji, geografiji, koliki autoritet imaju na decu kao roditelji....itd. Nasa situacija je trenutno veoma zabrinjavajuca u skolstvu i slazem se da ucitelji nisu ni pedagozi ali deca najmanje postuju roditelje iz iste branse, cesto zele da im istu stvar objasni neko drugi, a ne mama ili tata. Roditelji mozda mogu da sami izguraju sve to ali danasnja deca maksimalno koriste sve raspolozive materijale za ucenjivanje i manipulaciju. U kakve ce osobe da izrastu ako nemaju dodir sa svojim vrsnjacima.

Imam prijateljicu doktorku sa dve specijalizacije, a njen muz je jedan od najcenjenijih lekara na VMA i sada je kao general lekar iz Ministarstva vosjke otisao u penziju. Njihove dve cerke nisu zelele kada su bile male da ih lece tata i mama, nego su insistirale da ih roditelji vode kod lekara. To je tako normalno za decu u tim godinama. Sada su one dve pametne devojke s diplomama.

Mi kao drustvo treba da se izborimo za bolji prosvetni sistem a ne da urusavamo ono sto imamo kakvo god da je. Moramo da od goreg napravimo bolje, a ne najgore. Treba roditelji da se ukljuce u rad sa uciteljima kako bi se postigla bolja kontrola. Ono sto je bila karakteristika vremena kada sam ja isla u skolu je da su roditelji i nastavnici saradjivali. Dobijes grdnju i kaznu od roditelja za lose vladanje i losu ocenu, a ne podrsku za lose ponasanje prema nastavniku. Deca moraju da postuju autoritete inace nam drustvo srlja u bezdan.

Подели на овим сајтовима

Bitna je i sta sa time? To mogu da rade samo u skoli?

Uostalom ovde se prica o deci ciji roditelji izaberu tako a verovatno ce roditelji birati za decu koja imaju naprimer autizam, koja su invalidi ili nesto slichno.

Retko ko ce za normalno zdravo i pravo dete izabrati skolvovanje van kuce.

Родитељи са децом која имају посебне потребе,управо се боре да и њихова деца могу да буду у школама а не да их још више отуђе,школујући их кући.Поента је у томе да та деца буду добро прихваћена у друштву и где је учитељица добра и разумна,ту има великих успеха као што је пример у једној школи код нас.

Тако да аутизам,инвалидитет и "нешто слично" вапије за социјализацијом и то тако осећа сваки родитељ који има тај проблем.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...