Justin Waters Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Muhamed svjedoči sam za sebe. On je jedini koji je vidio Džibrila, sve visi o njegovom ličnom autoritetu. Ово је књучна и највећа слабост ислама. Чињеница да нико осим Мухамеда није примио божију објаву, и једино је он имао контакт са анђелом, говори у прилог томе да се оваквом начину не може вјеровати. Реално, то не значи да се није нешто догодило у пећини, али да је од Бога та објава, није, јер Божија објава не бива без више свједока. Euthyphro, Ignjatije and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ivan 5:30,31 "Ja sam po sebi ništa ne mogu učiniti: sudim kako čujem, a moj sud je pravedan; jer ja nisam po svojoj volji nego po volji Oca koji me je poslao." Naravno da Hristos ništa ne čini po svojoj volji već samo po Volji Očevoj, jer On niti šta drugo želi niti hoće do onoga što hoće Otac. Hristos nam se pokazuje kao čovjek, kako Pavle svjedoči On uzima obličje sluge 'radi nas'. 'Po sebi ništa ne mogu učiniti..' - ništa ne za sebe -Isus zaista ništa nikad ne čini za sebe -kao Bog sve čini za nas, kao čovjek sve čini za Boga. Eto savršenog Boga i savršenog čovjeka, bez trunke samoudovoljavanja. Ali šta još kaže? Sin ne može sam od sebe činiti ništa, doli što vidi da čini Otac; što on čini, to jednako i Sin čini. Ne čini ništa nezavisno i suprotno volji Očevoj, već čini ISTO što i Otac. 'bez mene ne možete ništa činiti' - misli se, bez da poveruju u njega ne mogu ništa činiti. To se jasno vidi iz konteksta. Dakle, ima ćete plodove ako poverujete u Isusa a.s. Tačno. Vjera u Njega, ne samo u Njegovo nekakvo moralno ili vjersko učenje, već je On objekt vjere. Reče joj Isus: Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo? Odgovori mu: Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet! Odakle dolazi? Zaista, On nije od ovoga svijeta. A Isus nastavi: Vi ste odozdo, ja sam odozgo. Vi ste od ovoga svijeta, a ja nisam od ovoga svijeta. Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim. Mi često zaboravljamo koliko su moćne Isusove riječi: Ja i Otac smo jedno. Ko vidi mene vidi Oca. Uistinu, kao što Otac uskrisuje mrtve i oživljava tako i Sin oživljava koje hoće. Otac doista ne sudi nikomu: sav je sud predao Sinu da svi časte Sina kao što časte Oca. Tko ne časti Sina, ne časti ni Oca koji ga posla. Itd. Razmislimo o snazi ovih riječi. Nema čovjeka ni proroka ni anđela niti ikog ko se može usuditi da nešto ovako kaže. Zaista, oni koji tvrde da je Isus bio samo čovjek neka razmisle o ovim riječima. Neka poznata misao C.S. Lewisa govori za sebe: “Spreman sam da prihvatim Isusa kao velikog moralnog učitelja, ali ne prihvatam njegovu tvrdnju da je Bog.” To je jedna stvar koju ne smijemo da kažemo. Čovjek koji je bio samo čovjek i rekao stvari koje je Isus rekao, ne bi bio veliki moralni učitelj. Bio bi ili ludak – na nivou čovjeka koji za sebe kaže da je tvrdo kuvano jaje – ili sami pakleni đavo. Moraš da napraviš sopstveni izbor. Ili je ovaj čovjek bio i jeste Sin Božiji, ili je bio ludak ili nešto gore… Možeš da ga zatvoriš kao ludaka, možeš da ga pljuješ i ubiješ kao demona; ili, možeš da padneš pred njegove noge i nazoveš ga Gospodom i Bogom. Ali nemojmo doći sa nekom pokroviteljskom besmislicom o njemu kao o nekome ko je bio veliki učitelj ljudi. On nam nije ostavio tu opciju otvorenu. Nije to ni namjeravao.” Јанко је реаговао/ла на ово 1 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Poštovani žuti car, da ti budisti smatraju da postoji i druga religija koja je ispravna kao njihova ne bi toliko uložili na misionarenje. Bez obzira koliko je to u tišini ipak je njihov verski stav da tvoja religija nije ispravna. Zbog toga su budistički centri po celom svetu pa i na Balkanu. Ako nam već dajete pravo da verujemo onda nam dajte pravo i da iskažemo to verovanje kakvo jeste. Nijedna religija ili sekta ne kaže da su druge ispravne već svaka tvrdi da je ona jedina ispravna. I svaka religija i sekta se bavi ostalima. Kao i ova društvena mreža koja tvrdi da je samo Pravoslavlje ispravno i bavi se ostalim religijama. Odakle onda potreba? Potreba proizilazi iz verskog učenja. Islam se razlikuje od ostalih jer je imperativ: Idi i informiši sve narode. Informisati znači da se predstavi verovanje. Ne da se dokaže već da se predstavi. "Pravi put se jasno razlikuje od zablude"- tj. samo pokaži svoj religijski put. Itd. Dakle, muslimani imaju teološki osnov da dokazuju ispravnost svoje vere onda kada budu pozvani ili se uključe u kulturnu diskusiju. Do tada samo da prezentuju svoju religiju. I u toku prezentacije kada neko istupi i kaže: nije tačno, evo dokaza. Onda muslimani mogu da uzvrate jer je diskusij već otvorena. S obzirom da je ovo otvoreni forum, svakakvi dolaze i prezentuju svoja uverenja i mišljenja. I odlično je što je tako, jer zamislite da su svi forumi "zatvoreni za javnost", koliko bi to naštetilo u globalu na međusobne odnose. PS: Budisti imaju drugačiju metodologiju. Oni, prosto, plasiraju sebe kao mirotvorce i tolerantne. Predstavljaju se kao da ih drugi ne zanimaju već samo gledaju svoja posla. I ovim mame mnoge razočarane vernike najvećih religija. A upravo sada budisti (od najobičnijeg vernika do vrhovnog poglavara) u Burmi (Mijanmar) vrše genocid prema UN i ostalih međunarodnih org. za ljudska prava. Vidis , kad stvari posmatras kroz prizmu svojih uverenja a zaista ne poznajes situaciju onda pogresis, jos ako imas predubedjenja onda ni citas pazljivo i recima drugih dajes drugacije znacenje . Pre svega ne razumem ko ti brani da svoje verovanje iskazes . I ti budisti o kojima sam pricao a i ja verujemo da smo na pravom putu .Ti budisti , ma sta mislili o mojoj veri postuju mene kao licnost i moja uverenja i nisu zeleli cak ni posredbno da nagoveste da je mojavera pogresna , sa moje strane je bilo isto . Preko svega budisti nemaju koncpet raja , pakla , spasenja ...kao mi a pravoslavci veruju da je Bozija milost bezgranicna i da se svi mogu spasiti bez obzira koje vere bili . Dakle , ko je siguran u svoju veru ne mora da diskvalifikuje druge , to sam rekao , nista vise. Oni koji nisu sigurni stalno traze dokaze , cesto kroz diskvalifikaciju drugih vera i to se bez izuetka odnosi na sve i na pravoslavce i sve ostale . Budisticki centri koje si pomenuo nisu nista drugo do sekte , razlikuju se od jehovinih svedoka ili hare krisne samo po etiketi a nacin delovanja i uticaj na clanstvo je gotovo identican . Ti budisti nikakve veze nemaju sa ljudima odavde . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ево вако ја ћу на овом форуму ( дакле нећу ићи на неки бошњачко-муслимански, него баш овде ) покренути тему овог наслова : " Пронађен најстарији Куран у Меки у њему Аллах није Бог него је Христос и јесте разапет!" Јесе слажете ? Надам се да ме неће убити због тога , а шта мислите ? nedeljko, Иван 123, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 То да је пронађено, свакако би било реалније него што сада пише у Курану. Баба and Иван 123 је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ево вако ја ћу на овом форуму ( дакле нећу ићи на неки бошњачко-муслимански, него баш овде ) покренути тему овог наслова : " Пронађен најстарију Куран у Меки у њему Аллах није Бог него је Христос и јесте разапет!" A vidjeli smo na kraju da na snimku niti je Biblija (već jedan apokrif iz 2 vijeka i Didahe) niti je samim tim najstarija, niti uopšte Didahe opisuje Isusov život već daje uputstva prvim hrišćanima, a ovaj drugi apokrif jasno pominje raspeće...tako da ovaj video je taman vjerodostojan koliko i ostali Historyjevi dokumentarci o piramidama koje su napravili vanzemaljci. Баба је реаговао/ла на ово 1 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 A vidjeli smo na kraju da na snimku niti je Biblija (već jedan apokrif iz 2 vijeka i Didahe) niti je samim tim najstarija, niti uopšte Didahe opisuje Isusov život već daje uputstva prvim hrišćanima, a ovaj drugi apokrif jasno pominje raspeće...tako da ovaj video je taman vjerodostojan koliko i ostali Historyjevi dokumentarci o piramidama koje su napravili vanzemaljci. Као и веродостојност емисија на Националној географији и Вајасат хисторију... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Pa nisam siguran da li imate baš iste knjige kao što su imali hrišćani za vreme Muhammeda a.s. Jer, od 18. veka stalno se Biblija revizuje. Lako je provjeriti. Postoje drevni odlomci jevanđelja još iz apostolskih vremena i celokupno Sveto Pismo iz ranih vjekova. Ako želiš reći da je hrišćanska vjera danas različita od one prije 18-og vijeka - to je vrlo nevjerovatna tvrdnja i lako opovrgljiva jer ćeš naći samo u Srbiji Jevanđelja mnogo starija od 200, 300 godina. Ali to su toliko očigledne stvari da o njima ne treba puno govoriti. Postoje sačuvane Biblije starije od Kurana i vrlo je lako opovrgnuti da su hrišćani u vrijeme Muhammeda imali neku različitu knjigu koja je o Hristu govorila nešto drugo od ove koju mi danas imamo pred sobom. Hristovo Jevanđelje, koje se nekoliko puta spominje u NZ ne postoji. Jevanđelje Hristovo - Εὐαγγέλιον - radosna vijest, nije nužno neka knjiga ili pismo već svjedočanstvo o Hristu. Kakva je to vijest? Pa to da je Bog tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Pavle više puta govori o njegovoj propovijedi Jevanđelja. Da li to znači da je u ruci nosio nekakvu knjigu? Ne- jevanđelje ovdje znači radosnu vijest - vijest koju nam prenosi Pavle, koju nam prenosi Petar u pismima, Jovan, Matej, Luka, Marko u jevanđeljima itd. Jevanđelje nisu knjige već događaji koji su se desili radi našeg spasenja. To je ta vijest koju prenosi i knjiga koju imamo. Sama knjiga nije ta vijest , već ličnost Hristova, Njegovo vaskrsenje i naše spasenje, koje te knjige opisuju. Postoje originalni delići u vašem kanonu, kao i van vašeg kanona. A koji je vaš kriterijum za to šta su originalni djelići? Kuran. Da li se to samo meni čini, ili sve to liči na logičku grešku. Ima nečeg cirkularnog u takvom načinu razmišljanja. Kriterijum za istinitost Biblije je knjiga napisana vjekovima poslije Isusovog vaskrsenja i smrti apostola. A što je kriterijum za tu knjigu? Ona sama sebi. Ne ide to tako. Bilo bi smislenije da ako Kuran već govori o Isusu da kriterijum za Kuran budu tekstovi istorijski bliski Isusu, tekstovi pisani od ljudi koji su ili lično gledali Isusa svojim očima i slušali ga svojim ušima, ili barem čuli i vidjeli ljude koji su bili u neposrednom kontaktu sa Hristom. Ako bih sada pisao knjigu o nekome ko je živio prije 600 godina valjda bi kriterijum za istinitost moga pisanja bila djela iz tog razdoblja i svjedočanstva savremenika, a ne obrnuto, da moje pisanje bude kriterijum za istinitost drevnih izvora. No, u islamskoj apologetici, vidimo da je ovaj prirodan redosled obrnut naglavačke. zuti car, Јанко and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Иван 123 and Euthyphro је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Da li se to samo meni čini, ili sve to liči na logičku grešku. Наравно да је логичка грешка. Циркулус вициосус. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Постоје озбиљне научне студије које показују, јасно и недвосмислено, да је Куран заправо компилација библијских и апокрифних (јудејских и хришћанских) списа. Дакле, Куран је један конгломерат. Како то тумачите? Одакле речи апостола Павла, на пример, у Курану ("што око не виде, ухо не чу и у срце човечије не уђе...")? То су речи из једне његове посланице/писма једној од тадашњих хришћанских Цркава. Одакле то у Курану? obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Problem je u tome što se sve antropoformizuje. Заиста? А јеси ли размишљао о представи Раја у Курану? Са друге стране, антропоморфизми у Библији се тумаче: Библија је књижевно дело, поседује одређене књижевне врсте и стилске фигуре (као и свако књижевно дело). Хришћанској теологији је апсолутно јасно да постоји бесконачна онтолошка удаљеност, провалија, између природе Бога и природе створеног света (човека). Зато - антропоморфизми у Библији су метафоре и сличне стилске фигуре, не смеју се буквално тумачити. Јер, у тој Библији је исто тако јасно наглашена разлика између Бога и света. Шта ћемо са 99 Алахових особина У Курану? Особине су казане речима. Речи су увек људске речи, па су самим тим и особине увек људске особине, изникле као идеје на темељу људског искуства. Шта је то него антропоморфизација? obi-wan and marko_13 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Problem je u tome što se sve antropoformizuje. Kada čitam Bibliju, sve je ljudski. Sam Bog je čovek i sam čovek je Bog. Tu nema druge dimenzije sem ljudske. Bez uvrede, kao u grčkoj mitologiji. Ama baš sve je ljudski. Čak su vam i kipovi anđela ljudi. I anđeli su vam nalik ljudima (imaju slobodnu volju i sl.). I to vama odgovara i ja poštujem to ali se ne slažem. Jer onda je Ksenofan u pravu kada kaže: Nadam se da se niko neće sablazniti, ali više ljepote, ljudskosti nalazim u grčkoj i rimskoj religiji nego, recimo, u islamu. Jer tamo je sve ljudsko, istovremeno tragično i lijepo. Čovjek je tu nekako sam, jer bogove nije briga. Ljudski život je tragičan - vidimo to u jednoj grčkoj priči koju Niče navodi, gdje kralj Mida pita silena, Dionisovog pratioca:'U čemu se sastoji najveća sreća za čovjeka?', a silen prasne u smijeh i kaže:' Najveća sreća je uopšte se ne roditi.' Grčka religija je zato sva ljudska - svijet bez Boga, tragičan ali čežnjivo lijep. Kao što Sofokle kaže u 'Antigoni'- 'Čovjek je ono najstrašnije.' Čovjek kao biće hybris-a, biće koje stalno prelazi neke granice, biće stvoreno za nešto više u čemu ne može da se ostvari. Čitav svijet je čeznuo za Smislom. Hristos je preobrazio ljepotu čovjekovu iz nečeg tragičnog u nešto radosno. Ličnost Hristova je odgovor, Ličnost koju možemo voljeti a ne bezlični bogovi, knjige, riječi, već prava, ljubeća ličnost. Hrišćanstvo kada se širilo nije gazilo ostale kulture, nije poput islama uzimalo jednu kulturu (arapsku, pustinjsku kulturu), kulturu koje je zaista lijepa i veličanstvena, ali i isključiva, kao mjerilo svega. Niko od nas nije postao jevrejin, iako je Hrišćanstvo nastalo u jevrejskoj sredini, niko od nas se ne moli na jevrejskom ili aramejskom - hrišćanstvo je odgovor na čežnju drevnih a ne negacija njihovih pitanja. Hrišćanstvo je zato prije svega dijalog, Biblija je dijalog jer Bog govori ljudima a i ljudi Bogu - otuda to što ti zoveš antropomorfizam, a može se zvati 'humanizam'. Zašto je Bog tražio melecima da se prostru pred Ademom? Tako piše u Kuranu. Je li Bog tražio od Meleka da učine širk? Sačuvaj Bože. Čovjek je stvoren za nešto više. Stvoren po slici i podobiju Božjem, da bude kruna sve tvorevine. Otkuda sad jedna mizantropija? Otkuda želja za što manje čovjeka, za što manje ljudskog? Biblija je knjiga za ljude a ne anđele ili ne znam koga. Na kraju, svakodnevno sam sve više uvjeren da će se tek otkriti značaj i vrijednost hrišćanske ideje Boga - Boga koji nije samo vječni život, već i vječni su- život, Boga koji se otkriva kroz samo-darivanje. Александар Милојков and Стефан Пауновић је реаговао/ла на ово 2 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Bog je Bog, čovek je čovek i anđeo je anđeo. Nema zbrke. Nema zbrke ali nema ni odgovora, jer stalno ponavljate Bog je Bog. Tautologija nije odgovor. Reći da je Bog sve naj, naj.. nije otkrovenje već nešto što svi znaju. Ne dajete odgovore. Bog nije ličnost a opet nije ni neka bezlična sila. Bog je sveprisutan, a opet to nije nekakav panteizam, jer će vjernici u dženetu gledati lice Božje. Taj ustav je zbirka olakih odgovora na teška pitanja. Ko je Bog? Bog je Bog. Da, ali... marko_13, Стефан Пауновић and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 3 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука