R.Žiskar Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 А каква је гаранција да и са новим изразом нећеш добити вучење за нос? П.С. Пардонирам се за упад, није јавио да је стигла друга порука.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 А каква је гаранција да и са новим изразом нећеш добити вучење за нос? П.С. Пардонирам се за упад, није јавио да је стигла друга порука.... Па види , можемо ми вечито бити песимисти и скептици , али тако нећемо ништа решити . Можда Ђинђић својим оптимизмом није много постигао, али је ипак нешто покренуо. Није проблем у томе што га је неки "песимиста" "прекинуо" у његовом послу или циљу, проблем је што су остали песимисти наставили да кукају над "судбином клетом" и нису даље ништа урадили. Можда ово баш и није најадекватнији пример , јер многима Ђинђић није пример ничега, али мени је пример оптимизма. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Када правник ради свој посао он је обавезан законом али и савешћу, ако је хришћанин он може да каже " па добро овај свет у злу лежи шта ја ту један могу" , али ако размишља видовдански рећи ће " ајде да помогнем овоме јаднику кога су на правди Бога избацили из куће и нема где главу да склони , можда ће ме неко због тога критиковати,можда ћу имати последице, али ајде да нешто урадим већ кад ми је Бог дао овај посао". Дакле имаће ту акцију, тај потребни покретачки дух. Нека свако уради само једну позитивну ствар данас покренут том идејом као хришћанин, и резултати ће бити видљиви ускоро. Мени ово није јасно. Испада, по написаном, да је Видовдан (па ма шта подразумевао) некако већи од Хришћанства?? Или да је контекст Хришћанства без Видовдана мањи него Хришћанство са Видовданом... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Па види , можемо ми вечито бити песимисти и скептици , али тако нећемо ништа решити . Можда Ђинђић својим оптимизмом није много постигао, али је ипак нешто покренуо. Није проблем у томе што га је неки "песимиста" "прекинуо" у његовом послу или циљу, проблем је што су остали песимисти наставили да кукају над "судбином клетом" и нису даље ништа урадили. Можда ово баш и није најадекватнији пример , јер многима Ђинђић није пример ничега, али мени је пример оптимизма. Можда се нисмо разумели, ја сам одговарао на поруку изнад твоје. Управо са идејом да то што је неко, многи, користили име Видовдана у своје себичне сврхе, не значи да је идеја Видовдана погрешна. О покојницима све најлепше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Питање је само добре воље, зар не ? Игром случаја, баш смо у томе највише дефицитарни. А што је још горе изгледа да су нам све преостале залихе концентрисане у рукама свега пар људи . Ја лично поседујем количину довољну једва за недељу дана, а и то чувам за "злу не требало". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 тј. хришћанство употпуњује видовдан (тј. то је својеврсна дефиниција нас као хришћана, али не наравно и једина. Али сигурно најбоља досад, а највероватније и заувек). Не може видовдан употпуњавати хришћанство. Али мени је изгледало да се тако исконструисало у твом посту, па реко да ревнујем мало за своју веру.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Само мали осврт на овај појам Видовдан"... Уз дужно поштовање за косовске јунаке,данас на барјаку обнове Србије носити назив видовдан,мене подсећа на нова (беспотребна) страдања српског народа. Ко нико у овом новијем добу,српски народ је страдао, и вала мени је страдања више преко главе,где овде мислим на сваку муку коју смо прошли,не само на ратове,већ и на привредни,економски,морални и сваки други суноврат... Историјски појмови нека остану тамо где им је место,а не вечито пројектовати историјске догађаје у данашњу реалност... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Проблем је овде што симболи не решавају конкретне проблеме. Разумем жељу да се поврати "ентузијазам", али то, осим што је веома тешко после свега што смо преживели, није ни довољно. Ту се опет меша узрок и последица. Американци имају заставе испред куће зато што су поносни на успешну државу. Али њихова држава није успешна зато што држе заставе испред куће. Није успешна због симбола, него због конкретних овоземаљских принципа и акција, пре свега оних принципа које су поставили њихови оснивачи. Када то мало проучиш, видиш да ту није било ни трага од било какве националне еуфорије. Читав њихов Устав бави се једним основним питањем - како заштитити појединца, грађанина од власти и државе. Јер се њима био смучио британски краљ и хтели су да направе земљу у којој ће грађанин бити слободан да управља својим животом како жели. То је онда имало огромне последице на уређење друштва и развој економије којих они можда и нису били свесни. Е сада видиш једну ствар. Ту ми можемо врло јасно да објаснимо директну везу између економског либерализма и стопе незапослености или прилива инвестиција. Слична веза између видовданских симбола и живота конкретних грађана Србије не постоји. Осим тога и нису сви грађани Србије православне вере па многима ти симболи ништа не значе. Слажем се да би ја и ти - као православни хришћани - требало да се држимо тога, али не видим уопште какве везе то има са благостањем друштва. На пример, докле год држава одређује цену млека или било ког другог производа имаћемо несташице. То је веома једноставан економски принцип који са Видовданом нема никакве везе. Решење за тај проблем је да се укину бесмислени закони, допусти слободно формирање цена на тржишту и увоз. Просто ко пасуљ. Не треба ти никаква теологија. Слично важи и за политику од које је Бранко почео овај текст. Наш основни проблем је од увек била једна потпуна ирационалност. Наравно да су ослобођени ова двојица вампира. Биће ослобођен вероватно и Харадинај. Зашто? Па врло једноставно - погледај хладне главе историју од 90-те на овамо и биће ти све јасно. Бранко пише како је ово "наставак антисрпске кампање", "ново писање историје" итд. Није наставак. Кампања је завршена. Историја је написана. То поглавље историје је завршено и стављена тачка. Ми смо као фудбалер чији је тим изгубио утакмицу, а он и даље трчи по терену без лопте и покушава да победи. Нема. Судија свирао крај, публика отишла кући. Фајронт. Ни мени се то не свиђа. Али то је реалност. Зато је сва ова хистерија код нас око та два идиота потпуно бесмислена и бескорисна. За Хрвате нећу да коментаришем, њихова ствар. Значи, та утакмица је завршена, а сада је време за нову. Ми би што пре требало да кренемо у ту нову утакмицу уместо што губимо време, али да у њу уђемо веома прагматично и рационално, а не како смо то до сада радили. Јер ваљда је циљ утакмице да се победи. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1353420353' post='749864] тј. хришћанство употпуњује видовдан (тј. то је својеврсна дефиниција нас као хришћана, али не наравно и једина. Али сигурно најбоља досад, а највероватније и заувек). Не може видовдан употпуњавати хришћанство. Али мени је изгледало да се тако исконструисало у твом посту, па реко да ревнујем мало за своју веру.... [quote name=Ратко ' timestamp='1353418876' post='749848] Мени ово није јасно. Испада, по написаном, да је Видовдан (па ма шта подразумевао) некако већи од Хришћанства?? Или да је контекст Хришћанства без Видовдана мањи него Хришћанство са Видовданом... Не напротив Видовданом се види Православно Хришћанство онаквим какво оно заиста јесте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Решење за тај проблем је да се укину бесмислени закони, допусти слободно формирање цена на тржишту и увоз. Просто ко пасуљ. Видиш, многи су из ”видовданских принципа” дедуковали да је увоз противан ”националним интересима” и да га треба ограничавати или тотално забранити. И тржиште генерално. Видовдански принцип је жртва, тржиште је беспоштедна борба у којој страдају слаби и тако даље све док не дођу до бизарних идеја. И не само ”видовданци”, него и аутентични православни хришћани веома често тако размишљају. Логика свашта може да произведе кад се крене од погрешних претпоставки. Дођемо на крају до тога да је једина разлика имеђу марксизма и хришћанства у томе ко бије, а ко трпи. Justin Waters, Aquilius Cratus and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Марксизам као друштвено-економска теорија је преживео пад комунизма. Људи су само отерали "комуњаре", али није дошло до преиспитивања саме философије. Не само у бившим комунистичким државама, него и на Западу. Што је заиста фасцинантно... Чупави је био мајстор лажи и преваре. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Само мали осврт на овај појам Видовдан"... Уз дужно поштовање за косовске јунаке,данас на барјаку обнове Србије носити назив видовдан,мене подсећа на нова (беспотребна) страдања српског народа. Ко нико у овом новијем добу,српски народ је страдао, и вала мени је страдања више преко главе,где овде мислим на сваку муку коју смо прошли,не само на ратове,већ и на привредни,економски,морални и сваки други суноврат... Историјски појмови нека остану тамо где им је место,а не вечито пројектовати историјске догађаје у данашњу реалност... Човек страда свакако , хтео он то или не. Ствар је само за чега страда. Ја знам да постоје данас Хришћани који би да се спасу али не би да страдају. Али у Хришћанству тога нема као опције. Проблем је што смо ми данас видовданску идеју везали искључиво за страдање а не и за жртву који је њен основни смисао. А та жртва није нужно стално губљење главе. Ако бисмо у тако нешто веровали онда би наше хришћанство било мазихизам а не раелизам. И опет да поновим Видовдан је данас Србима историјски појам а не начин живота зато што нису Хришћани или су млаки Хришћани. Сетимо се да су Јевреји вапили Богу да их ослободи крста изабраног народа и после тога су почели да се баве трговином, бизнисом...али да страдају нису престали, само су променили приступ и наравно одбацили Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Ок Жељко, али што се страдања тиче,ако може Бог, да шара мало...( сетих се оног чувеног Батајничког графита: "нато,шарај мало " :laugh: ) "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Па има када страдаш ни крив ни дужан (што каже наш народ, "на правди Бога"), а има и када страдаш због своје глупости и неодговорности. Баба је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Наравно чим се људи врате Цркви , а то је код Срба видовданска традиција, престаће да гутају бенседине и остале веселе таблетице и постаће нормалнији или нормални, почеће боље да привређују , мање да расипају, више да буду човечни и лакше ће се као појединац и као колектив изборити са економском кризом. likefaceeeeeeee likefaceeeeeeee likefaceeeeeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука