Jump to content

Својина

Оцени ову тему

Marjanovic

Препоручена порука

Она је одлучила да јој се више исплати да земљу задржи него да је прода "за мале паре". Да су те паре веће, можда би се одлучила да прода и остави вам паре. Њена одлука јесте рационална. Чак и да није, то је опет само појединачни пример. Проблем настаје када се нешто дешава масовно, на пример када 50% земље у некој држави није обрађено. Онда ту нешто друго није у реду - ограничење трговине, увоза-извоза, монопол на откуп итд.

Општи принцип је - не треба људе бичевати да би радили у сопственом интересу. Они ће то радити у сваком случају ако им се исплати.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Čini mi se da malo preuveličavate racionalnost subjekata na tržištu. Na primer, moja majka je nasledila par njiva... niko ih ne obrađuje ne zbog nekakvih ekonomskih ili racionalnih razloga, već zato što ona nema nameru da prodaje očevinu (za male pare), već hoće to da ostavi svojoj deci (koja takođe neće obrađivati te njive).

А зашто уопште баш та моја њива мора да се обрађује? Можда ми је боље да направим компанију за производњу гасних хроматографа, храну увозим из Немачке, а од њиве направим базен и уживам викендом са породицом. Шта су умислиле те твоје бирократе, па да имају праву толико људима да се мешају у живот, никада и неће бити јасно.

Подели на овим сајтовима

Општи принцип је - не треба људе бичевати да би радили у сопственом интересу. Они ће то радити у сваком случају ако им се исплати.

Свакако. Само што те они не бичују да би радио у сопственом интересу, него те бичују да би радио у њиховом интересу и у интересу њихових паразитских гласача. А онда све то упакују у демагогију и назову неким звучним именом.

Подели на овим сајтовима

Mogu da prodaju zemlju ako im se ne isplati .

Ја хоћу да продајем програме OS X, а твој MacBook Pro је неискоришћен. Тражим да се уведе порез на компјутере за свакога ко не програмира.

Подели на овим сајтовима

Ја хоћу да продајем програме OS X, а твој MacBook Pro је неискоришћен. Тражим да се уведе порез на компјутере за свакога ко не програмира.

Samo sto sam ja moj comp kupio a na selu se zemlja nasledjuje. Tako da nasi seljaci u zadnjih 300 god nisu kupili pola hekttara ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

А зашто уопште баш та моја њива мора да се обрађује? Можда ми је боље да направим компанију за производњу гасних хроматографа, храну увозим из Немачке, а од њиве направим базен и уживам викендом са породицом.

Njihov odgovor bi bio da je u tom slučaju potrebno da uradiš promenu namene zemljišta i da pretvoriš njivu u građevinsko zemljište (ako ti urbanistički plan to dozvoljava) i da napraviš bazen i nećeš plaćati taj poseban porez. (doduše, kad zafali love, možda ti proglase bazen za luksuz i po tom osnovu te dodatno oporezuju) ;)

Шта су умислиле те твоје бирократе, па да имају праву толико људима да се мешају у живот, никада и неће бити јасно.

Što bre "moje" birokrate? pa oni su meni neprijatelj br. 1, rvem se sa njima svakog dana...

A umislili su to jer to deluje kao lepo i jednostavno (populističko) rešenje problema... svi znamo da ima mnogo neobrađene zemlje... stvoriti privrednu klimu u kojoj će ta zemlja da se obrađuje je mnogo teško i komplikovano... mnogo je lakše razrezati ovakav porez i hvaliti se kako si učinio sve u tvojoj moći da se zemlja obrađuje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ma seljacima traba udariti namete tako da prodaju zemlju, da se ukrupnjuju poljoprivredni posedi, time se smanjuje cena hrane, povecava produktivnost itd ... tako da se tako zadovoljava moj krajnji cilj, ekonomski bolje prolazim zbog jeftinije hrane.

Подели на овим сајтовима

Ma seljacima traba udariti namete tako da prodaju zemlju, da se ukrupnjuju poljoprivredni posedi, time se smanjuje cena hrane, povecava produktivnost itd ... tako da se tako zadovoljava moj krajnji cilj, ekonomski bolje prolazim zbog jeftinije hrane.

То би се догодило само од себе на слободном тржишту.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa kada udarimo namete i oteramo seljake te ostane samo nekoliko latifundista , onda cemo imati i trziste ... do tada ce biti ovako ...

Kada ljudi budu procenili da bi se taj posao isplatio, oni će se njime i baviti, ne možeš ih terati da posluju sa gubicima ili im otimati zemlju.

Подели на овим сајтовима

Kada ljudi budu procenili da bi se taj posao isplatio, oni će se njime i baviti, ne možeš ih terati da posluju sa gubicima ili im otimati zemlju.

Znas kako, proceni se godisnji prinos na osnovu kvaliteta zemlje i razreze porez koji se placa obradjivao zemlju ili ne. Pa ako neces da je obradjujes ti je prodaj. Ali posto je nisi kupio vec nasledio, ja bih i tu rebnuo jedno 70% poreza.

Подели на овим сајтовима

Znas kako, proceni se godisnji prinos na osnovu kvaliteta zemlje i razreze porez koji se placa obradjivao zemlju ili ne. Pa ako neces da je obradjujes ti je prodaj. Ali posto je nisi kupio vec nasledio, ja bih i tu rebnuo jedno 70% poreza.

Koja je fora više sa tobom i sa zemljom? greengrin

Niko ne polaže pravo na tuđe, nasledio ga on ili ne, bila to nepravda ili ne, obrađivao ga on ili ne.

Svako ima pravo da sa onim što je njegovo radi šta god on hoće i da mu niko ne govori šta on treba da radi sa tim.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...