Гости Guest - . . .- Написано Октобар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 @@Aquilius Cratus, да, сада се разумемо... опет, мислим да и тога има... зар није смисао теологије да заинтересујемо СВЕ народе за Бога? Теологија је реч о Богу. Наравно, постоје разне теолошке дисциплине и наравно да ће свако по свом сензибилитету да се бави одређеном дисциплином. Бавити се теологијом је велики труд и подвиг. А њен смисао је да се и теолог и слушаоци приближе Христу, или боље рећи да буду једно са Њим. Сећате се шта је Митрополит Јован рекао за теологију? Теологија за нас није теоретска, интелектуална делатност, апстрактно бављење разним питањима.Православно богословље је надахнуто етосом чије је исходиште у Светој Евхаристији. У нашем миленијуму православна теологија ће бити веома жестоко кушана питањима свештеног каратера човекове личности и свештеног карактера творевине Божије. Да би православна Црква пружила свету своје верно сведочанство истине човека и твари, мора да изађе из своје затворености и да потражи и ослови савременог човека ма где се он налазио, савременим речником. Православни теолози треба да негују дијалог са другим хришћанима, са другим религијама, са савременим философским тенденцијама, са савременим струјањима у уметности; са свим тим феноменима данашњице православна Црква мора водити стваралачки дијалог иначе ће остати негде у прикрајку историје, претвориће се у неку врсту секте, а у том случају, као и све секте, немајући шта да пружи савременом човеку, једноставно ће се угасити. На својим плећима носимо велико наслеђе и не треба да седимо негде по страни, него треба да са њим, носећи га и сведочећи о њему, корачамо у новом миленијуму. Митрополит пергамски Јован (Зизијулас) https://www.pouke.org...id=5445&do=view Ево, овде имамо прилике сви да се изразимо и да то неко чује и види. И сам си учествовао у раду и знаш колико труда и времена је потребно да се дође до неких резултата. Зато немам право на луксуз да дозволим вређање и омаловажавање ове зајееднице и ако знам да ништа овде није идеално али се трудимо... то је сигурно. А ко хоће да иде- па нека иде... хоће сам да нешто започне- одлично! Супер, дајем сву подршку у сваком погледу... али нећу да подржавам искоришћавање овог места и онда пљување по њему. Ето, толико. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Тек сам сад примјетио да је уствари Никола изговорио о кукољу: "Aphex Twin Само напред. Још Васке да покрене блог и ето нас 4 мускетара. А жру полако, угушиће се у сопственом кукољу... Јуче, 20:33" Нисам ни обраћао пажњу толико на Лазареву одјаву, јер изгледало је као да каже отварам свој блог коме ћу посветити пажњу и немам сад времена за Жру. Што је и ок, није ништа страшно. Сасвим је нормално да отац Иван запита Лазара има ли преке потребе за тако радикалним потезом, ако може својим присуством на жру макар и редукованим због блога, и даље доприносити раду форума и квалитетним писањем доприносити едукацији свих који учествују. Али ово са кукољем је стварно ружно. Не знам шта је Никола тим хтјео рећи, провео је двије године на форуму, био и модератор, са бројем порука је и сам постао дио тог форума, и као сваки други члан са већим бројм порука и проведеним временом допринео да форум постане ово што данас јесте. Да нешто на форуму не ваља, да постоји опасна цензура нечијег писања или мишљења, да ишта од тога постоји па бих рекао е да има кукоља, али ништа од тога није на жру присутно....И шта сад, издваја се нека "елита просвећених", која отреса прах с ногу одлазећи са жруа? Шта, наводно атмосфера на жру ремети њихово узвишено богсловско созерцаније? И сам сам читао неке текстове са уподобљавања и био одушевњен закључцима изнесеним у текстовима. И то је супер што постоје блогови на коме теолози износе своје текстове, што каже о.Иван дај боже да их има прегршт, а не само 4. Али не видим потребу да се жру ниподоштава као кукољ, као мјесто гдје се теологија и теолошки радови не могу разрађивати и објављивати. Истина је форум је можда мало пренатрпан медиј, и посвећеност блогу може изродити квалитетније теологисање, али не видим разлог зашто прекидати везу и зашто се снобистички повлачити у неку самобитност. .Свака част на блоговима, свако ко мисли да има неке креативне идеје и размишљања и мисли да их треба подијелити нека уради то, интернет то и омогћује кроз зилион начина, па и преко блогова. Нека и свако одмјери своје вријеме и ресурсе, и види колико може узети учешћа на жру док се посвети свом раду. Све се може лијепо урадити, и бити свој блогер, упловити у свијет дубоких мисли и интелектуалне креативности, и истовремено остати члан и ништа не писати у дискусијама већ само повремено давати линкове ка објављеним текстовима. Само не видим разлог за букањем и навлачењем пажње када се одлази, а још мање за ниподоштавањем ЖРУ-а, који не заслужује да му се да епитет мјеста пуног кукоља. Замисли ти то, њих четири мускетара, а остали су кукољ....ПИХ какаво хвалисање, и од таквог ума треба нешто да се научи? Јадранка-Дервента and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 И ЖРУ има софтвер за блогове: https://www.pouke.org...page__type__all Није проблем у томе, изнео сам у чему је проблем и то ме страшно љути. Наравно да не могу да ћутим на такву увреду. За Лазаром сам и причао да оснујемо само богословски сајт који ће да се бави искључиво богословљем, али мислим да је ово што сада имамо много боље јер постоје различити начини да људи прочитају нечији текст. Погледајте на линку читања појединих блогова- веома лепе цифрем много веће него што могу уз све рекламирање да остваре ако крену "од нуле"... но добро, свако нека ради шта мисли да је добро и потребно... дај Боже да сваки свештеник и сваки теолог има свој блог! Па имаћемо одакле и текстове да преузимамо и делимо са другима Овако, јасно је да је у питању нешто сасвим друго, трагично... на кога да се ослонимо онда? Хоћемо ли да чекамо да на богословска питања одговоре дају људи који немају богословског знања? Па зар се после чудите што се јављ оволико проблема у Цркви? Знате ли шта је заправо проблем? Па не желе да говоре људима, да им дају оно што траже, да уложе жртву и спусте се на њима, људима, разумљив начин. Једини кога сам заиста слушао да то ради у последње време јесте Владика Давид... то сте и сами видели и чули. Он није бежао када су га опколили и напали већ је одговарао на СВАКО питање. Он је тамо где је народ. Зато и ви драга моја браћо, будите ту где је народ, народ жели да вас слуша и чује. Видели сте и сами на оној теми "ко је за вас најбољи ЖРУ теолог", да су људи били веома, веома заинтересовани. Чак многи за које и не знате да постоје а који вас будно прате и читају јер им све то што пишете и радите много значи. Баш тај кукољ који тако лако брат Никола одбацује. А сад, рекох слободно идите и одјашите као четири храбра мускетара... доћи ће неки други који ће ипак желети да остану до краја и поред свих лоших страна... најбољи вам је пример Аца Милојков. Он се спусти до крајњих граница (некад нас и све изненади, ено ономад довео на форум у једном тренутку преко 1500 људи и то глупом темом о Карлеуши), али и да се уздигне да људима до потпуне јасноће појасни разлику између Цркве и парацркве, између теологије и икономије... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Ма, добро је то ако су они мускетари, а шта да радимо ако су четири јахача апокалипсе greengrin ! Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 на кога да се ослонимо онда? Хоћемо ли да чекамо да на богословска питања одговоре дају људи који немају богословског знања? Па зар се после чудите што се јављ оволико проблема у Цркви? Знате ли шта је заправо проблем? Па не желе да говоре људима, да им дају оно што траже, да уложе жртву и спусте се на њима, људима, разумљив начин. Potpis 138999 Setimo se samo ove recenice : " Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi hteli. " ( Ne mislim da je Lazar farisej ili licemer, ali mislim da ova recenica puno toga govori ) http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Musketari dolaze i prolaze ali Iluminati ostaju. Justin Waters, Ignjatije, Јанко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Musketari dolaze i prolaze ali Iluminati ostaju Само да ти кажем... многи мисле да си заиста 33. степен, мада си само 18. Јанко and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Е па овако, пошто сам и ја један од тзв. ,,мускетара"... Ово што ћу сада написати, строго напомињем да је то искључиво и само моје мишљење, у име осталих ,,мускетара" не могу да говорим... За себе могу да кажем да се не осећам као било какав ,,мускетар" или нешто било чему слично, нити да се одвајам и припадам било каквим групама или групицама. Ако било ко са ким сам имао контакт на форуму мисли или има шта да замери комуникацији и односу са мном, нека то слободно напише овде па ћемо разговарати. Неприкладно је да ја кажем да сам имао коректан контакт и дијалог са свима, али могу да кажем да сам се трудио да тако буде, а ако неко има да каже нешто другачије о томе, изволите господо, изнесите своје замерке отворено. Никада овде нисам припадао никаквим групама, већ једноставно постоји пар људи са којима сам по ставовима ближи него са неким другим људима. Сваки човек здравог разума неће то схватити као непоштовање оног другог јер моје поштовање и према једнима и према другима не изостаје нити се да вагати. Према томе, нема никаквих ,,мускетара" или било чега, нити имам ишта против форума и било кога овде. То сам оцу Ивану јасно ставио до знања и он то добро зна. Стога нема разлога за дизањем буре, а и ако га има, не желим да ме неки стављају у тај кош са осталима, као што то раде, јер не осећам да припадам ту. То што је човек који је изјавио, изјавио то што је изјавио, није мој проблем и не желим да будем део тога јер, логично, изјава није моја. Нема никакве теолошке елите и издвајања већ је у питању сарадња пар нас који желимо да радимо заједно и наравно да не желимо то да радимо за себе, тако да ћете сви овде, што се мене бар тиче, добијати плодове тог рада, као што је, бар ја тако сматрам, било и до сада. Надам се да ћете здраворазумски схватити ову моју молбу да не генерализујете и да не правите умишљене кланове који суштински не постоје. А најмање желим да се сматра да је то групица људи који су умислили да су нека елита или шта већ. Ако је тако, онда би та умишљена групица била затворена за сарадњу са осталима, а што се мене тиче, отворен сам за сваки облик сарадње и дијалога са свима, па изволите. Јадранка-Дервента, Миљан Крстић, Ignjatije and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Стога нема разлога за дизањем буре, а и ако га има, не желим да ме неки стављају у тај кош са осталима, као што то раде, јер не осећам да припадам ту. Тачно је, Тебе заиста не треба нико да сврстава нигде, просто нашао си се ту... не треба нико да се нађе у овоме. Нико није "мускетар" а још мање треба да одјаше. Овде је проблем у конкретној поруци који је поставио и Јустинијан где се вређају људи и оно што они раде и све се то назива кукољем у коме жру треба да се угуши... Али је такође и веома потребно да о овоме поразговарамо. Колико су заиста теолози спремни да буду са људима? Мислим и на свештенике.... ја видим и овај гест као немање воље да се буде са људима ПА КАКВИ ДА СУ. Замислите како је тек на парохији где неће бити оних који те и мало слушају, па и њима треба да сведочиш Христа. Да ли то значи да одмах дигнемо руке, попљујемо све и затворимо се у своја четири зида у нади да ће се, можда, неко осмелити да нас нешто пита? Balthasar and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 @, Наравна да је немање воље лоше и погубно, апсолутно се слажем. Ја ово не видим као такво стање, осим ако форум није примарно место проповеди, са чим не могу да се сложим. Као што сам рекао, изостаће само моје присуство, из више разлога, а причали смо о томе колико се сећам. Не видим ово као неко бежање од људи јер ће све убудуће што будем радио бити доступно свима, на одговарајућим местима за то. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Е па овако, пошто сам и ја један од тзв. ,,мускетара"... Ово што ћу сада написати, строго напомињем да је то искључиво и само моје мишљење, у име осталих ,,мускетара" не могу да говорим... За себе могу да кажем да се не осећам као било какав ,,мускетар" или нешто било чему слично, нити да се одвајам и припадам било каквим групама или групицама. Ако било ко са ким сам имао контакт на форуму мисли или има шта да замери комуникацији и односу са мном, нека то слободно напише овде па ћемо разговарати. Неприкладно је да ја кажем да сам имао коректан контакт и дијалог са свима, али могу да кажем да сам се трудио да тако буде, а ако неко има да каже нешто другачије о томе, изволите господо, изнесите своје замерке отворено. Никада овде нисам припадао никаквим групама, већ једноставно постоји пар људи са којима сам по ставовима ближи него са неким другим људима. Сваки човек здравог разума неће то схватити као непоштовање оног другог јер моје поштовање и према једнима и према другима не изостаје нити се да вагати. Према томе, нема никаквих ,,мускетара" или било чега, нити имам ишта против форума и било кога овде. То сам оцу Ивану јасно ставио до знања и он то добро зна. Стога нема разлога за дизањем буре, а и ако га има, не желим да ме неки стављају у тај кош са осталима, као што то раде, јер не осећам да припадам ту. То што је човек који је изјавио, изјавио то што је изјавио, није мој проблем и не желим да будем део тога јер, логично, изјава није моја. Нема никакве теолошке елите и издвајања већ је у питању сарадња пар нас који желимо да радимо заједно и наравно да не желимо то да радимо за себе, тако да ћете сви овде, што се мене бар тиче, добијати плодове тог рада, као што је, бар ја тако сматрам, било и до сада. Надам се да ћете здраворазумски схватити ову моју молбу да не генерализујете и да не правите умишљене кланове који суштински не постоје. А најмање желим да се сматра да је то групица људи који су умислили да су нека елита или шта већ. Ако је тако, онда би та умишљена групица била затворена за сарадњу са осталима, а што се мене тиче, отворен сам за сваки облик сарадње и дијалога са свима, па изволите. Твоје мишљење је сасвим коректно. Моје писање је било усмјерено само на апекс твинове ставове. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Нема никакве теолошке елите и издвајања већ је у питању сарадња пар нас који желимо да радимо заједно и наравно да не желимо то да радимо за себе, тако да ћете сви овде, што се мене бар тиче, добијати плодове тог рада, као што је, бар ја тако сматрам, било и до сада. А зашто, на пример, овде не направите групу у коју ће улазити сви они којима се допада то што будете желели да радите? Овде одмах имате аудиторијом? Мислте да ће blogspot или wordpress да да веће могућости, ширину? Зар то већ није повлачење из "кукоља" јер овде немате ширину, гуше вас људи, не допада вам се политика... = ? Брате, реално, не знам које оправдање моће да постоји него да је ипак теологија елитистичка дисциплина. Уосталом, имали смо овде већ појаве елитизма, аристократије... па смо видели на крају како се све то неславно завршило, трагично боље рећи... Понављам, БУДИТЕ ТАМО ГДЕ СУ ЉУДИ, ако имате имало стести шта знали рад на интернету и умрежавање. Нико вам креативност, потпуну слободу или било шта друго неће одузети. Сада ми је још јасније што Верујем није могао да опстане и сада смо га, ето, ми преузели... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Твоје мишљење је сасвим коректно. Моје писање је било усмјерено само на апекс твинове ставове. У реду је, само видим да сам сврстан у неки клан па сам само желео да појасним ствари. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Као што сам рекао, изостаће само моје присуство, из више разлога, а причали смо о томе колико се сећам. Не видим ово као неко бежање од људи јер ће све убудуће што будем радио бити доступно свима, на одговарајућим местима за то. Наравно, причали смо и јасно је... углавном је сва ова моја критика била упућена на увредљиву, бесмислену поруку о "кукољу" која ме је навела да поставим сва ова питања и да се уопште не осетим одговорним што људи и немају баш неко позитивно мишљење о теолозима (читај и свештеницима) Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 А зашто, на пример, овде не направите групу у коју ће улазити сви они којима се допада то што будете желели да радите? Овде одмах имате аудиторијом? Мислте да ће blogspot или wordpress да да веће могућости, ширину? Зар то већ није повлачење из "кукоља" јер овде немате ширину, гуше вас људи, не допада вам се политика... = ? Брате, реално, не знам које оправдање моће да постоји него да је ипак теологија елитистичка дисциплина. Уосталом, имали смо овде већ појаве елитизма, аристократије... па смо видели на крају како се све то неславно завршило, трагично боље рећи... Понављам, БУДИТЕ ТАМО ГДЕ СУ ЉУДИ, ако имате имало стести шта знали рад на интернету и умрежавање. Нико вам креативност, потпуну слободу или било шта друго неће одузети. Сада ми је још јасније што Верујем није могао да опстане и сада смо га, ето, ми преузели... Ја не видим уопште потребу да било каква интернет публификација буде место мог теолошког израза и обраћања. А теологију сматрам немогућом ако јој се да елитистички карактер, тако да је сулудо и да помињемо да се овде ради о томе. Понављам, мени лично, блог нема никакав нарочити значај нити ће то бити примарно место мог обраћања. Блог може само да буде складиште идеја које постоје, а које могу да се развију у нешто, ништа више од тога. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука