Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

  • 2 weeks later...

Posni kolac sa pecenim jabukama-na vodi (ko hoce neka doda ulje kad tako posti)

6-7 (ili koliko hocete da vam stane u pleh; po meni bolje vise, jer mi one ispadnu najukusniji deo kolaca )srednjih jabuka oljustiti I onom spravicom za vadjenje sredine iz paprika izvaditi sredisnji deo jabuka sa semenjem, U secku na nasitnije iseckati oko 2 sake oraha, pomesati sa prezlama, 1 vanillin secerom I secerom, pa dodati limunov sok ili bilo kakav sok ili vodu (samo koliko da masa bude zitka), pa tom smesom napuniti sredine jabuka. Staviti u odgovarajuci pleh na papir za pecenje, I peci na 180-200 stepeni. Dok se to pece, dobro izmesati, da nema grudvica (ili umutiti mikserom) 2 case brasna, 1.5 casu secera, 2 case vode, moze vanillin secer, moze kakao 3 kasike dok ne bude nesto gusce testo nego za palacinke, ako treba dodati jos malo vode, I dodala sam ono sto mi je ostalo od "mesa" jabuka, sitne komadice(odvajala prstima I seckala nozicem). Tu masu dodati u pleh I peci jos mozda oko 30 minuta. Ispalo mi je mnogo ukusno I osvezavajuce, a inspiraciju sam dobila od jedne koleginice koja mi je pricala za slican, samo mrsni recept, gde je testo oko jabuka zapravo patispanja.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Ovaj recept je samo jedan u nizu kuhinje sa Hilandara,gde se priprema zdrava i ukusna hrana sa preko 1.000 recepata.

Pravila za kuvanje na Svetoj Gori su složenija od uobičajenih, ali je osnovno da se ukusi slažu i budu u skladu sa protokolima . Monasi obeduju najviše dva puta dnevno - u 8 i 18 sat,)što je takođe recept za zdrav život.Potrebno je:

kilogrаm krupnog belog pаsuljа
veći koren celerа
3 šаrgаrepe
3-4 sveže ili smrznute pаprike
2 korenа peršunа i pаštrnаkа
glаvicа crnog lukа
i nekoliko čenovа belog lukа
lovorov list, peršun ili celerov list,200 g spanaca


so i biber

Priprema:

Oprаn pаsulj preliti toplom vodom i ostаviti dа mаlo nаbubri, а zаtim gа ocediti i nаliti drugom, vrućom vodom, pа kuvаti dok ne omekšа. Posebno skuvаti očišćeno povrće, zаčiniti po ukusu i propаsirаti, pа izmešаti sа kuvаnim pаsuljem.

Po potrebi još mаlo zаčiniti i umešаti isitnjene listove nаne. Stаviti u činiju zа služenje i posuti listićimа peršunа. Jelo je ukusno i toplo i hlаdno.

 

bb93b74d4345cacbf493dcdcee0d7953_L.jpg

http://www.srbijuvolimo.rs/%C5%BEivot-i-stil/gastronomija/nacionalna-kuhinja/item/4160-hilandarski-recept-posni-pasulj.html

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pecene jabuke punjene orasima.

 

 

  • 4 velike kisele jabuke
  • 100 g jezgra oraha,
  • 4 supene kašike meda,
  • supena kašika suvog grožđa
  • Priprema:
  1. Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvaditi sredinu jabuke vodeći računa da donji deo ostane čitav.
  2. Izmrviti orahe i pomešati ih sa suvim grožđem.
  3. Ovom smesom napuniti jabuke.
  4. Kuvati jabuke (najbolje na pari) 15 minuta.
  5. Med se dodaje neposredno pred serviranje.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Pecene jabuke punjene orasima.

 

 

  • 4 velike kisele jabuke
  • 100 g jezgra oraha,
  • 4 supene kašike meda,
  • supena kašika suvog grožđa
  • Priprema:
  1. Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvaditi sredinu jabuke vodeći računa da donji deo ostane čitav.
  2. Izmrviti orahe i pomešati ih sa suvim grožđem.
  3. Ovom smesom napuniti jabuke.
  4. Kuvati jabuke (najbolje na pari) 15 minuta.
  5. Med se dodaje neposredno pred serviranje.

 

Пробај да их запечеш у рерни, много су укусније :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

;)  Volim pecene jabuke ali ove punjene nije mi palo na pamet da mogu da  pecem...nego se patim sa kuvanjem, te na pari te ovako, te onako... joooj  Probacu.  :D

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

;)  Volim pecene jabuke ali ove punjene nije mi palo na pamet da mogu da  pecem...nego se patim sa kuvanjem, te na pari te ovako, te onako... joooj  Probacu.  :D

Кувањем изгубиш време, а и јабуке изгубе укус  :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pašteta od kikirikija

 

POTREBNO JE:
  • 3 srednja krompira,
  • 3 šargarepe,
  • 250 g pečenog kikirikija,
  • 2 čena belog luka,
  • 1 kafena kašičica senfa,
  • so,
  • biber.
PRIPREMA:
  1. Krompir i šargarepu obariti i ispasirati.
  2. Kikiriki samleti, dodati u pire od krompira i šargarepe.
  3. Dodati ostale začine i sve dobro izmešati.
  4. Koristiti kao namaz , preko može da se narenda kiseli krastavčić ili po želji salata.pasteta-od-kikirikija.jpg

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 months later...
  • 1 month later...

Помаже Бог браћо и сестре,

 

Недавно сам почео да објављујем рецепте за посна јела на свом блогу http://posnahrana.blogspot.rs/ можете погледати сигурно ће вам се свидети.

 

 

Уз Божију и вашу помоћ надам се да ће овај блог постојати дуго

 

 

КО ПОСТИ ДУШУ ГОСТИ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Посни колач / за 10 мин, не можете да оманете/

 

Колико хоћете чајних колутића употребите  можете и за једну особу да спремите.

 

Чајне колутиће умакати у скувану кафу и вадити брзином муње јер се одмах распадају за разлику од плазме коју можете и мало превртати , окретати/

 

Затим их спајати џемом који имате, /најбоље неким домаћим/ 

 

Значи на један преврнути колутић стављати џем па га спојити са другим колутићем  и на крају онако загрљене спојене џемом  умакати у кокосово брашно или орахе мада је доста укуснији са кокос брашном.

 

 

И   то вам је то. 

 

ПРИЈАТНО

                               :1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

                                                      Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 weeks later...

posna riblja salata(namaz)

 

potrebno:

 

-jedna do dve konzerve fileta skuse

-posni majonez

-glavica crnog luka

-kiseli krastavci

 

filet skuse sitno iseckati, glavicu crnog luka sitno iseckati i kisele krastavce iseckati na sitne kocke(ja stavim 2-3 veca krastavca)

sve staviti u ciniju i dodati majoneza po zelji, i promesati.

moze se i mazati na hleb a i jesti bez hleba.

Svakako se moze dodati povrca po zelji(ko sta voli) a ova kombinacija je po meni odlicna.

takodje se majonez dodaje po zelji ko kako voli.

 

brzo i ukusno, prijatno!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...