Jump to content

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи живи српски теолог?

Оцени ову тему

Balthasar

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи живи српски теолог?  

142 члановâ је гласало

1. 1. Ко је по вама највећи живи српски теолог?

• Игнатије Мидић
    • Давид Перовић
    • Атанасије Јевтић
    • Максим Васиљевић
    • Порфирије Перић
    • Богољуб Шијаковић
    • Богдан Лубардић
    • Петар Јевремовић
    • Владета Јеротић
    • Ниједан од наведених

Препоручена порука

On 18. 9. 2012. at 8:07, Ivan Zelić рече

A zašto na listi nema vladike Irineja Bulovića?

Зато што владика Иринеј није оставио иза себе дело (мислим на списе, књиге, зборнике, преводе и сл), који су потребни да би ушао на ову листу. Иако је, без сумње, велики зналац.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Мислим да сам већ писао овде, али сада да дам озбиљно глас. Свој глас сам дао  +Давида, а да је присутан и +Григорије озбиљно бих се двоумио између њих двојице, јер од свега што сам видео, они ми најбоље погађају и психу и срце. 

Мада и не знам колико се Григорије може назвати теологом, али обожавам да читам и слушам све што он прича-пише.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Верујте мени на реч. Већег теолога од еп.Атанасија Јевтића можда нигде није ни било.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Дефинитивно  еп.Атанасије  Јевтић ,  једно врло свестрана личност  :)

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

митрополит Амфилохије(Радовић) pravopop  

• Волим 1

Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала.

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2012. at 9:10, Πρόκλος ὁ Διάδοχος рече

Наравно. Има више ствари.

Оно што мене највише задобија код њега је његова личност.

На страну сав његов списатељски, преводилачки и остали рад, који је огроман и нема му равног међу овим људима са којима је побројан, али ни у целој СПЦ, ипак мене лично највише одушевљава слободом своје појаве. Човек је прави сведок Другог. Ово је итекако важно за теологију. Уствари, пресудно је. У овоме га прати еп. Давид.

Али, има још нешто, а то је његово читање отаца и уопште његова херменеутика хришћанства.

Он не само што мисли у хришћанском дискурсу, тј. мисли о ономе што су и оци мислили, већ мисли заједно са њима, тј. он је један од ретких људи на свету код кога у теологији постоји са-мишљење са оцима и темељним текстовима хришћанства и Цркве. А то може само човек који се среће са Другим лице у лице. Овде видим Шијаковића и Лубардића да су на сличном путу, мада им треба времена.

Треће, његова слобода да трезвено чита предање, али и савремени црквени живот. Да и старим оцима, као и новим припише слабости, неразумевања и грешке. Да истакне неке претераности код једних и других, без страха од лажне скромности, а у корист Истине. Наравно, лично сам се неколико пута уверио да и он прима критике од стране других. На жалост, код побројаних људи је мало овога, осим можда код Петра Јевремовића.

Четврто, има код њега у теологији та црта превасходности живота над свим појмовима, теоријама, догматима, канонима, дакле једна драма сусрета са Светом Тројицом која превазилази све поменуто. Да нема осталог код њега, само би ме овим трајно задобио.

Пето, док су сви остали побројани специјалисти у својим областима, еп. Атанасије има нешто што други немају, а што је (макар мени) пресудно да се неко назове теологом: профетски тон теологије, тј. харизматски. У том смислу је његова теологија херменеутика сусрета са Другим, док је код осталих то тек у зачетку.

Ето, укратко ...

Амин, амин, амин!

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2013. at 18:37, Batman рече

Sad vidim da ni vl.Irinej ni Amfilohije nisu na spisku a jeste Lubardić i Šijaković, ignorišem ovo glasanje kao uvredljivo

Otkud  Lubardić :D u užem izboru "najvećih živih srpskih teologa"? Ono, jeste da je živ..

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ево мога списка:

1. владика Атансије ( Јефтић)

2. митрополит Амфилохије

3. владика Иринеј ( Буловић)

4.владика Порфирије

5.прота Дејан Дејановић

6.прота Бранко Ћурчин

7. архимандрит Гаврило ( Вучковић)

8. Владета Јеротић

9.владика Андреј  

10.владика Игњатије

11. владика Давид

12. отац Дејан Бурсаћ из Болеча

13. јеромонах Стефан из В.Ремете

14. архимандрит Доситеј из Гргетега

15. Зоран Јелисавчић

16. отац Раде Деспотовић из Кулпина

17. отац Бранислав Ђурагић из Ветерника

18. отац Александар Суботић из Рашке

19. отац Радоје Марковић из Ковиља

20. Милан Јовановић, вероучитељ из Крушевца

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Na osnovu čega bi mogli da ocenjujemo ko je kakav teolog?

Ima više merila. Broj objavljenih radova. Uticaj tih radova. Održana predavanja...

Po pisanoj reči, svakako vladika Atanasije, i po broju objavljenih napisa.

Po usmenom izražavanju i pristupu ljudima (živa reč) vladiku Atanasija bi stavio na poslednje mesto :) , a gotovo polovina vladika bi bila bara bar za prvo mesto. I to ne neke toliko glasovite vladike po funkciji, već neki koji su bez portfelja.

Po jednoj sistematičnosti i širini, kao i načinu dedukcije izdvojio bih prof.Jerotića.

Po pretrpljenom i iskustvenom, vladiku Amfilohija. (nije napomenut u listi).

A kao nove snage i čvrstu desnicu Kraljeve Luke, zaista da ne izdvajam poimence, je svaki član ŽRU koji je sa ljubavlju, bogoslovski glagoljao i širio Jevanđelje, bilo putem neke apologetske poruke ili običnim učestvovanjem u bitnim temama. Ovo što se ovde piše nije neprimećeno i mislim da bi moglo da se radi na jačanju baze sveštenstva, a ako Bog da i episkopstva na forumu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...