Jump to content

Друга страна нашег комфора или: Новинар се тајно запослио и забележио како се склапа Ајфон 5; Издржао је непуних 5 дана.

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Ево да поједноставимо и вратимо се на оригинални пример:

Да ли је Кинески народ сиромашан због кинеске државе или због Фокскона?

Да ли је због Фокскона сиромашнији или богатији?

Комбинација. Фокскон експлоатише, а држава жмури.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Прича о привредном чуду је бајка истих који су то "чудо" спроводили.

Ма свакако. Чиле је јадан сав уништен. Имаш ли ти идеју како је стварно тамо, а како у осталим земљама Јужне Америке које су њихови лидери штитили од злог капитализма?

Подели на овим сајтовима

То што се дешава у Фокскону је недостатак регулације, односно недостатак независних институција које би спроводиле евентуално постојећу регулацију ;)

Aha, a Zapad je inače bogat jer je doneo i dobro sprovodio zakone da niko ne sme primati manje od određene velike svote, kao i da se mora ispuniti niz kojekakvih propisa?

:)

Подели на овим сајтовима

Што не значи да ми то треба да подржавамо.

Па види, ми разговарамо о некој особи која је имала две опције: А и Б. И та особа се одлучила за опцију Б.

Е сада, нема ми ту шта да "подржавамо" или "не подржавамо", то је њена одлука. Ако желимо да помогнемо, једини начин је да јој пружимо нову опцију "Ц". На пример, уместо да купиш iPhone, узми и пошаљи неком Кинезу 600 долара. Или отвори своју фабрику тамо у којој ћеш дати боље услове.

Ако им ми сада укинемо опцију Б, ништа им нисмо помогли, управо супротно - само смо им смањили могућност избора.

Ај' ти мени објасни, шта је добро у свему томе?

Добро је што су раније имали само опцију А, сада имају и опцију Б. Осим тога, добро је што се сада тамо отварају и друге фабрике, успоставља се полако тржиште и конкуренција, па има шансе да ти људи напредују и живе боље у некој скоријој будућности. Имамо већ пуно примера сиромашних држава које су се кроз такав процес извукле и сада живе боље.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

A sta je bilo do 2004. ?

Узми неки чланак па прочитај, најбоље сад да ти причам целу историју чилеанске економије. Али ћеш свуда наћи да су почели да иду узлазном линијом тек када их је прошло почетно одушевљење Фридманом и његовим ђацима и када је држава узела активнију улогу на тржишту. Док су слепо слушали савете, били су сатирани.

А док тражиш, наћићеш и масу озбиљних економиста који ће за термин "Чилеанско економско чудо", макар за период који се односи на Фридмана и његове ђаке, да кажу да је обична пропаганда. Двоје сам горе цитирао.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Aha, a Zapad je inače bogat jer je doneo i dobro sprovodio zakone da niko ne sme primati manje od određene velike svote, kao i da se mora ispuniti niz kojekakvih propisa?

:)

Запад је богат јер има јаке и стабилне институције, од којих неке трају вековима, није имао ту част да му се цео систем мења на сваких педесет година као ми.

Подели на овим сајтовима

Јесу ли они били сиромашни и пре него што је Фокскон отворио тамо фабрику?

То је спиновање. Да није дошао Фокскон и направио овакве услове рада, били би принуђени да нађу алтернативу, која би можда била и боља, тако да то не може бити аргумент.

Подели на овим сајтовима

Узми неки чланак па прочитај, најбоље сад да ти причам целу историју чилеанске економије. Али ћеш свуда наћи да су почели да иду узлазном линијом тек када их је прошло почетно одушевљење Фридманом и његовим ђацима и када је држава узела активнију улогу на тржишту. Док су слепо слушали савете, били су сатирани.

А док тражиш, наћићеш и масу озбиљних економиста који ће за термин "Чилеанско економско чудо", макар за период који се односи на Фридмана и његове ђаке, да кажу да је обична пропаганда. Двоје сам горе цитирао.

A ti si mi satro procitao? Ili si procitao pa se po svom starom losem obicaju pravis naivan i prenosis istoriju polovicno? Gle procitaj jos koji put i obrati paznju na fenomen La Decada Perdida! snoozer_11

Подели на овим сајтовима

Тебе ко чита, помислио би свашта. Чиле је седма најслободнија економија на свету.

http://www.heritage.org/index/default

А ево и шта јасно кажу:

From 1990 to 2009, left-of-center governments largely maintained the market-based institutions and sound economic poli­cies established under the 17-year rule of General Augusto Pinochet.

http://www.heritage.org/index/country/chile

Подели на овим сајтовима

Ма свакако. Чиле је јадан сав уништен. Имаш ли ти идеју како је стварно тамо, а како у осталим земљама Јужне Америке које су њихови лидери штитили од злог капитализма?

Ma on bre puca na onu pricu bankarske krize iz 82. samo sto, kao i mnogi iz njegovog tabora gleda van konteksta istorije.

Подели на овим сајтовима

A ti si mi satro procitao? Ili si procitao pa se po svom starom losem obicaju pravis naivan i prenosis istoriju polovicno? Gle procitaj jos koji put i obrati paznju na fenomen La Decada Perdida! snoozer_11

Ако си опет намерио да се свађаш, можемо одмах да прекинемо разговор, није проблем. Не слажем се са тобом, износим ти јасне аргументе, горе сам цитирао озбиљне људе.

Ако имаш добре воље, наћи ћеш чланке где се прича о подстицању извоза владиним економским субвенцијама у Чилеу, које траје од почетка деведесетих, када је економија заиста и почела да расте. Субвенције су по вама социјализам, ако се не варам.

Ако опет хоћеш да будеш безобразан, и ако мислиш да ћеш на тај начин да било направиш, или ако дискусију опет схваташ као неко такмичење где ћеш да "победиш", слободно нађи другог саговорника.

Подели на овим сајтовима

То је спиновање. Да није дошао Фокскон и направио овакве услове рада, били би принуђени да нађу алтернативу, која би можда била и боља, тако да то не може бити аргумент.

Шта је спиновање? Лепо сам те питао - да ли су били сиромашни пре него што је дошао Фокскон?

Ти си рекао да је за сиромаштво одговорна "комбинација" државе и Фокскона. Ја сада то проверавам чињеницама. Ако су пре Фокскона били сиромашни (а били су још сиромашнији), онда значи да Фокскон са тим нема никакве везе. Због њега су у ствари богатији.

Остало је тотална небулоза. Као да је Фокскон дошао и "покварио" им услове рада... Да имају бољу алтернативу они би је нашли раније или истовремено. Него немају. То им је најбоља алтернатива.

Е сада, то је као да ја дођем међу просјаке који умиру од глади и понудим им да раде за три оброка дневно, а ти онда дођеш и оптужујеш ме што им нисам дао и одећу. Па ја сам већ урадио нешто за њих, ти ако можеш да им даш више изволи. Проблеми се не решавају тако што се приговара ономе који нешто ради, него се засуку рукави па уради боље.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Језиво.Када би ми неко понудио да мени и свима осталима у држави у којој живим стандард буде знатно бољи али уз услов да добар део популације буде изложен понижавању и робовском раду одбио бих. Стварно не могу да поверујем и да је то једини начин а још па да је и најбољи ми је сасвим ван памети.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...