Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Оно што ја хоћу да кажем јесте да никоме не треба такав напредак, по ту цену. Никоме. И да ја лично никад не бих правио такав бизнис. И да им је на крају крајева боље да пецају рибе и гаје стоку него ово. Е па видиш, они су одлучили да им то није боље. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Neistina! Jake institucije radjaju jaku korupciju i ubijaju trziste i sto su jace to vise unose stepen destrukcije u svaki vid trzisne privrede. Nema nikakvih dogmata i dogmatizacije vec pracenje onoga sto se kroz istoriju pokazalo kao najefektivnije za alokaciju resursa i opsti civilizacijski napredak. Samo toliko, real politika i real istorija. Bez ideologija i dogmata. Cim se pojavi nesto bolje napustamo ovo i idemo ka tome. Опет правиш грешку коју сви либерали праве, а то је да праве знак једнакости између јаких институција и бирократизације. Управо супротно. Јаке институције су независне, а слабе институције, које су подложне утицајима, стварају бирократиазцију, доводе до инфлације прописа, а све то доводи и до инфлације пореза свих врста и гушења привреде, и тако све укруг. А ја се лично залажем за слободно тржиште, али тржиште које ће бити контролисано, и које ће бити подложно што је могуће мањој регулативи, али регулативи која ће да спречи све оне негативности које је тржиште без контроле и регулативе показало и показује и даље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Па наравно, зато им је економија напредовала супер и убрзо су постали "привредно чудо" Јужне Америке. Other economists (such as Nobel laureate Amartya Sen) have argued that the experience of Chile in this period rather demonstrate the failure of Friedman-style economic liberalism, claiming that there was little net economic growth from 1975–1982 (during the "pure Monetarist experiment"). After the catastrophic banking crisis of 1982 the state controlled more of the economy than it had under the democratic regime that preceded the military dictator General Pinochet, and sustained economic growth only came after these later reforms, while social indicators remain poor.[2] Pinochet's military dictatorship made the unpopular economic reorientation possible by repressing opposition to it. Rather than a triumph of the free market, the OECD economist Javier Santiso described this reorientation as "combining neo-liberal sutures and interventionist cures".[3] By the time of sustained growth, the Chilean government had "cooled its [neo-liberal] ideological fever" and "controlled its exposure to world financial markets and maintained its efficient copper company in public hands" Прича о привредном чуду је бајка истих који су то "чудо" спроводили. εργασία је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Економију су водили Фридманови ђаци, узети директно од њега, чилеанске националности, а по рецепту који је Фридман зацртао. Није то ништа скривено нити ексклузивно, лако се може наћи на Нету. Jel bi bez fridmanovskih reformi dosli do ovog danasnjeg stadijuma Cilea? Ili je to tim reformama morala biti dodata neka kolektivisticka komponentna pa imamo to sto imamo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Опет правиш грешку коју сви либерали праве, а то је да праве знак једнакости између јаких институција и бирократизације. Управо супротно. Јаке институције су независне, а слабе институције, које су подложне утицајима, стварају бирократиазцију, доводе до инфлације прописа, а све то доводи и до инфлације пореза свих врста и гушења привреде, и тако све укруг. Ne postoje dobri i efikasni centralni sistemi, "efikasna država" itd. jedina solucija je da bude što minimalnija, i apsolutno nema alternative tome. А ја се лично залажем за слободно тржиште, али тржиште које ће бити контролисано, и које ће бити подложно што је могуће мањој регулативи, али регулативи која ће да спречи све оне негативности које је тржиште без контроле и регулативе показало и показује и даље. Ne razumeš da je ovo što se dešava u Fokskonu produkt hiper-regulacije, a ne nedostatka regulacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Jel bi bez fridmanovskih reformi dosli do ovog danasnjeg stadijuma Cilea? Ili je to tim reformama morala biti dodata neka kolektivisticka komponentna pa imamo to sto imamo? Ne znam, možda su dodate te mitske jake institucije... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Ево да поједноставимо и вратимо се на оригинални пример: Да ли је Кинески народ сиромашан због кинеске државе или због Фокскона? Да ли је због Фокскона сиромашнији или богатији? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Биће да ме ниси добро схватио, а ја тебе тек нисам. Вероватно хоћеш да кажеш да је то најбоље што послодавци тамо могу да понуде и да би им све боље од онаквих услова рада био трошак? Укључујући и сан? И одмор? И живот? Da to hocu da kazem. Оно што ја хоћу да кажем јесте да никоме не треба такав напредак, по ту цену. Никоме. Ovo je drskost prva liga! Ko si ti uopste da ti postavljas normative tim ljudima sta im treba a sta ne?! Ocito da im treba i da oni bolje znaju od tebe, hvala Bogu, sta njima treba a sta ne. Ajde da si ziveo tamo sa njima pa da su te proglasili za nekog mudraca jos i da razmislim ali to je cudo kako ljudi ovde sve bolje znaju za druge narode sta njima treba. И да ја лично никад не бих правио такав бизнис. И да им је на крају крајева боље да пецају рибе и гаје стоку него ово. Ne moras, ima ko hoce. A koliko vidimo oni ne bi dali ni pet para za tvoje misljenje jer se itekkako guraju da dobiju ta radna mesta toliko im je bolje loviti ribu i ostale zivuljke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Е па видиш, они су одлучили да им то није боље. Што не значи да ми то треба да подржавамо. Ај' ти мени објасни, шта је добро у свему томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Да ли је Кинески народ сиромашан због кинеске државе или због Фокскона? Samo i samo zbog kineske drzave, ostalo je relativizacija i falsifikovanje istorije. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Jel bi bez fridmanovskih reformi dosli do ovog danasnjeg stadijuma Cilea? Ili je to tim reformama morala biti dodata neka kolektivisticka komponentna pa imamo to sto imamo? Не, него то што су 2006. упумпали огромне паре у економију, неке 4 милијарде долара. Економија је почела да им стагнира још од 2004. А пре тога су оладили са доследним спровођењем фридмановских мера и комбиновали приступ, и од тада су кренули да иду на горе. Доследно спровођење фридмановских мера их је у почетку сатирало Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Samo i samo zbog kineske drzave, ostalo je relativizacija i falsifikovanje istorije. Bottom line. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Што не значи да ми то треба да подржавамо. Ај' ти мени објасни, шта је добро у свему томе? Dobro je vec samo to sto moze da bira a on zamisli nije izabrao lov i ribolov nego traku. Zasto bi mi uopste njima odredjivali sta treba da odluce u kontekstu datih mogucnosti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Ne razumeš da je ovo što se dešava u Fokskonu produkt hiper-regulacije, a ne nedostatka regulacije. То што се дешава у Фокскону је недостатак регулације, односно недостатак независних институција које би спроводиле евентуално постојећу регулацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Не, него то што су 2006. упумпали огромне паре у економију, неке 4 милијарде долара. Економија је почела да им стагнира још од 2004. А пре тога су оладили са доследним спровођењем фридмановских мера и комбиновали приступ, и од тада су кренули да иду на горе. Доследно спровођење фридмановских мера их је у почетку сатирало A sta je bilo do 2004. ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука