Jump to content

Друга страна нашег комфора или: Новинар се тајно запослио и забележио како се склапа Ајфон 5; Издржао је непуних 5 дана.

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Па не знам зашто. Има десет људи који немају шта да једу. Ја им понудим храну да раде нешто за мене. Други им нико не понуди ништа.

И онда неко о мени "нема лепо мишљење"... Шта има уопште да мисли о мени, ако може да им понуди боље извол`те.

rad do iscrpljenosti, rad do bolesti, rad do smrti

Viktor Frankl je lepo rekao: postoje sredstva koja obesvećuju čak i najplemenitiji cilj (https://www.pouke.org...rankl-intervju/)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Не, није то проблем. Све и да на крају дискусије схватим да нисам у праву, неће ми представљати проблем, напротив. Али ми се не свиђа тај приступ "ако не мислиш као ја, онда си глуп и треба те подучити" какав показујеш сваки пут када разговараш, и то не само са мном. Једноставно, не желим да разговарам на тај начин.

Brate, mnogo smaraš ti sa tim "smeta mi tvoj pristup, što misliš da su svi glupi koji se ne slažu sa tobom, i to nije samo sa mnom u dijalogu nego sa svima", zato što apsolutno isto to i meni govoriš, i zato to nema više težinu ni 3%.

Подели на овим сајтовима

Не, није то проблем. Све и да на крају дискусије схватим да нисам у праву, неће ми представљати проблем, напротив. Али ми се не свиђа тај приступ "ако не мислилш као ја, онда си глуп и треба те подучити" какав показујеш сваки пут када разговараш, и то не само са мном. Једноставно, не желим да разговарам на тај начин.

Имаш ли нешто конкретно? Изволи, реци или пејстуј, или дај линк, али немој да претпостављаш да си супериоран и да претпостављаш да ми треба твоје навођење да бих се спасао заблуда јер не мислим као ти. КАд будеш одговарао на аргументе, можемо да причамо, али овако нешто нисам дужан да трпим, нити да у томе учествујем.

Vidis, tebi se ne svidja "taj ton" a meni se ne svidja tvoj koji sadrzi beskonacno ponavljanje jednog te istog i izbegavanje konkretnih odgovora. Tako da svi smo mi ovde sa nekim nacinom razgovora samo bi bilo malo bolje da vise cujemo jedan drugog.

Na ovo sam mislio http://americas.sas.ac.uk/fileadmin/ISA/documents/events/Papers/Bertola_and_Ocampo_paper.pdf

Bankarski kolaps u Chileu se pojaviuo unutar ovog fenomena i zato on nije uzrokovan losim fridmanovskim odlukama.

Подели на овим сајтовима

Ја ти опет објашњавам: Да се Фокскон није појавио, и компаније сличне Фокскону, као једноставно решење којим би се проблем ставио под тепих уместо да се лечи, кинеска влада би била притиснута да потражи алтернативу. ХОнг Конг је један од примера како Кинези могу да направе алтернативу оваквим израбљивачким компанијама.

Овако, лепо и Фокскону и влади, а радници нека скачу кроз прозор. Не знам како бих другачије појаснио.

Neverovatno, opet nista. Sta sprecava sad nekih 5 firmi koje nisu kao Fokskon koje bi skunule te radnike sa prozora da dodju u Kinu? Sta im je prepreka? Fokskon? Zbog cega?

Подели на овим сајтовима

Vidis, tebi se ne svidja "taj ton" a meni se ne svidja tvoj koji sadrzi beskonacno ponavljanje jednog te istog i izbegavanje konkretnih odgovora. Tako da svi smo mi ovde sa nekim nacinom razgovora samo bi bilo malo bolje da vise cujemo jedan drugog.

Na ovo sam mislio http://americas.sas....campo_paper.pdf

Bankarski kolaps u Chileu se pojaviuo unutar ovog fenomena i zato on nije uzrokovan losim fridmanovskim odlukama.

То што се теби одговори не свиђају или што их не разумеш, не значи да нису конкретни.

А Изгубљену декаду нисам хтео да коментаришем, јер би та тема одвела до политике и до улоге САД у свим тим догађајима, и далеко би нас одвела.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

То што се теби одговори не свиђају или што их не разумеш, не значи да нису конкретни.

А Изгубљену декаду нисам хтео да коментаришем, јер би та тема одвела до политике и до улоге САД у свим тим догађајима, и далеко би нас одвела.

Pa bas to i govorim. Bas zato sto moramo daleko da odemo da bi tacno videli sta je a sta nije ne mozemo da okrivimo "dogmatsko" sprovodjenje Fridmanovih ideja za pad krive.

Подели на овим сајтовима

Neverovatno, opet nista. Sta sprecava sad nekih 5 firmi koje nisu kao Fokskon koje bi skunule te radnike sa prozora da dodju u Kinu? Sta im je prepreka? Fokskon? Zbog cega?

Није ништа, него не разумеш.

Ја причам о систему и о слабим институцијама које постоје и пуштају фирме попут Фокскона да раде то што раде. А фирме попут Фокскона потпомажу такав систем јер нуде лака и брза решења. А тих 5 фирми не би биле конкурентне поред Фокскона коме је омогућено да се тако понаша и коме се толерише да се тако понаша, јер слабе институције не решавају проблеме својих становника. Зато им је јефтиније, на пример, да им рудари гину сваки други дан, него да натерају стране компаније да предузму мере безбедности.

Али, да ствари не морају да буду такве, пример је Хонг Конг, који има јаке институције, и где су људи далеко боље третирани него у остатку Кине.

Да ли сам сада јаснији?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa bas to i govorim. Bas zato sto moramo daleko da odemo da bi tacno videli sta je a sta nije ne mozemo da okrivimo "dogmatsko" sprovodjenje Fridmanovih ideja za pad krive.

Ако одемо у те узроке, онда бисмо морали да одемо и у политичке узроке, не само кризе, него и у свргавање изабраних лидера и постављање диктатора на власт, упумпавању помоћи диктаторским режимима, насупрот режимима који су претили да зглајзну у социјализам, сумњивим резултатима које многи озбиљни економисти карактеришу као пропаганду "подобних" режима, и тако даље. А то је много више политика него економија, због тога то избегавам.

Подели на овим сајтовима

Ајде бре Ацо придружи се, треба нам ускоро још један мајстор велике ложе, напредоваћеш брзо у каријери... :)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ајде бре Ацо придружи се, треба нам ускоро још један мајстор велике ложе, напредоваћеш брзо у каријери... :)

:)

Једино ако може без Кока Коле, јер не пијем газирано :)

Подели на овим сајтовима

Ја причам о систему и о слабим институцијама које постоје и пуштају фирме попут Фокскона да раде то што раде. А фирме попут Фокскона потпомажу такав систем јер нуде лака и брза решења. А тих 5 фирми не би биле конкурентне поред Фокскона коме је омогућено да се тако понаша и коме се толерише да се тако понаша, јер слабе институције не решавају проблеме својих становника. Зато им је јефтиније, на пример, да им рудари гину сваки други дан, него да натерају стране компаније да предузму мере безбедности.

Али, да ствари не морају да буду такве, пример је Хонг Конг, који има јаке институције, и где су људи далеко боље третирани него у остатку Кине.

Да ли сам сада јаснији?

Znamo mi šta ti hoćeš da kažeš, ali smatramo da je apsolutno netačno, uzduž i popreko, i već sat vremena pokušavamo da ti objasnimo, dok ti u maniru pravog Zverjanina guraš prst do bubne opne.

Подели на овим сајтовима

Да ли сам сада јаснији?

Uf. Ne znam da li znas da konkuretnost zavisi od mnostva faktora i da od bitnih faktora ne moraju svi biti pristutni da bio konkurentan ili konkuretniji. Dovoljno je da ima neku malu tehnolosku caku i moze iste uslove da nudi radnicim i da bude konkurentiji. Ovo je totalno neozibljno da ti ko sad znas sve firme i znas sta one mogu pa da je ovo "ne bi bile konkurentije" nesto realno.

Moguce da nesto ne vidim da mi nesto promice. Ali dok ja ne vidim sta konkretno unutar samog Foksona spreceva druge firme ne vidim gde je ta alternativa. Osim ako nije u pitanju, kao sto veoma cesto jeste, neki otovreno poluzatvornei dil Fokskona i Kineske vlade. Ali to ne govori u prilog jakih institucija nego bas naprotiv.

Подели на овим сајтовима

Znamo mi šta ti hoćeš da kažeš, ali smatramo da je apsolutno netačno, uzduž i popreko, i već sat vremena pokušavamo da ti objasnimo, dok ti u maniru pravog Zverjanina guraš prst do bubne opne.

То је твоје мишљење. И нема потребе да ми било шта објашњаваш, можеш да изнесеш своје мишљење, а ја могу да се сложим или не са њим. Као што ни ти ниси обавезан да се сложиш са мојим, и као што ни ја теби ништа не објашњавам, него износим своје мишљење.

Са друге стране, мислим да главно неразумевање долази од тога што нико овде и не схвата шта су институције, због чега су потребне, а посебно не разлику између деспотизма и јаких институција. То су две дијаметрално супротне ствари.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...