RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Ево један добар документарац о СССР-у који смо већ помињали (пажња - има веома потресних сцена): Чекај, јесам ли ја овде бранио совјетски систем? Или се можда залажем за комунизам? Или сам управо и кроз ову дискусију причао шта је једна од ствари која тамо апсолутно није ваљала? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 то са собом носи и одређена коштања. Е па управо ту је квака, та "одређена коштања" су заправо умирање од глади у примеру са почетка поста. Али то не смета нама душебрижницима из удобних фотеља да салонски критикујемо зли Фокскон. Ствар је проста ко пасуљ. Да Фокскон није отворио ту фабрику неки од тих радника (ко зна колико) би умрли од глади. Ја нешто нисам баш спреман да подржим таква коштања, а ти? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Чекај, јесам ли ја овде бранио совјетски систем? Или се можда залажем за комунизам? Или сам управо и кроз ову дискусију причао шта је једна од ствари која тамо апсолутно није ваљала? Па ти рече да су имали неке "добре" законе, па чисто да илуструјем да ли у оволиком злу може да има нешто "добро". Никако ми нису јасне неке ствари које напишеш... Али нема везе, наши смо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Зато што ће ципеле да пропише закон, а за Нес кафу ће да падне натезање између синдиката и послодавца. Јака институција гарантује да ће радник имати ципеле, али све док се представници радника и послодавац не договоре и не ставе на папир Нес кафу, Нес кафа није обавезна. А то прописује тело које формира Влада, и, ако се не варам, у том телу су представници послодаваца, Владе и синдиката, тако да то отприлике заједнички договарају пратећи трендове у тим областима, и комбинују то са нашим могућностима. gde se zapate takve institucije koje to resavaju odma bude ono "eee kume ajd za 5k zazmuri da su moji zidari bosi na gradilistu" Bingo! Zbog toga i nista ne valja to. Zariste korupcije samo tako. А занимљив је пример са градилиштима. Ако се сећаш, до пре једно годину дана гинули су радници као муве на градилиштима. Онда је јавност притегла политичаре, који су притегли институције да раде свој посао. Инспектори се разлетели по Србији, поделили пар казни, и данас не можеш да видиш радника без шлема на градилишту. Што је велики помак у земљи у којој радници за опасном машином често немају рукавице. то је, рецимо, пример, деловања институције. Е, још само кад та институција не би била слаба, него да се инспектори разлете по Србији и без одобрења неког политичара, то би била и јака институција. I kad pogledamo kako to izgleda u praksi vidimo da inspektori kontrolu velikih igraca vrse sa pola oka ako i sa toliko dobro je. Tamo gde krene intervencija izvrsne vlasti tamo krece korupcija na veliko i tamo konkurencija umire vrlo brzo a i radnici i potrosaci su ndrljali u svakom smislu. Radnici ce morati raditi u losijim uslovima zbog odsustva konkurencije i podmazanih inspektora a potrosaci ce dobijati los kvalitet po kosmickim cenama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Временом је преовладала филозофија да је људски живот и здравље битнији од профита. Можда не капиталистима, али радницима и држави свакако. Управо је то Урке покушао да ти објасни. Профит и људски живот су и те како повезани. Ти се понашаш као да постоји некакав статички систем у коме имаш ликове који згрћу профит и њихове раднике који су алатке. И сад ћеш све да решиш ако тим злобницима смањиш профит и поделиш радницима нешто мало од тога. Систем је у ствари динамичан. Онога тренутка када ти некоме регулацијом смањиш профит, то утиче на живот свих нас кроз низ ланчаних догађаја, које чак ни најјаче институције (твог типа) не могу да предвиде. Тржиште има у себи механизме регулације који не зависе од појединачне способности или моралности твојих ликова из институција, а један од главних преносилаца информација које су сушинске за функционисање тог система су управо цене. Ремећење цена изазива ланчану катастрофу. А покушај да се то исправи кроз институције само продубљује катастрофу. И опет, не због тога што су институције јаке или слабе, већ због тога што постоји условно речено ”физички” проблем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Е па управо ту је квака, та "одређена коштања" су заправо умирање од глади у примеру са почетка поста. Али то не смета нама душебрижницима из удобних фотеља да салонски критикујемо зли Фокскон. Ствар је проста ко пасуљ. Да Фокскон није отворио ту фабрику неки од тих радника (ко зна колико) би умрли од глади. Ја нешто нисам баш спреман да подржим таква коштања, а ти? Неистина. Ти људи су на том простору живели хиљадама година, и пре доласка Фокскона. Ово би коштало једино Фокскон и Епл, који би био принуђен да се одрекне једног дела свог ненормално виског профита. Тако се тај проблем решавао у земљама где су права радника на завидном нивоу. А умирања од глади немају претерано везе са правима радника. Не знам да је било неке велике глади на просторима у којима се права радника спроводе и унапређују, чак напротив, у тим државама људи су најдебљи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Нема боље вакцине против лоших услова рада од конкуренције. Радник је у најбољој позицији када има посао, а преко улице се отвори нова фабрика. Тада он поставља услове. Зато објашњавам да треба пустити слободан капитализам, што слободнији то бољи... Што би рекли људи "дивљачки". То ти је најбоље за раднике, јер они у таквом систему врло брзо постају ретка роба. А ретка роба се плаћа пуно... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 I kad pogledamo kako to izgleda u praksi vidimo da inspektori kontrolu velikih igraca vrse sa pola oka ako i sa toliko dobro je. Tamo gde krene intervencija izvrsne vlasti tamo krece korupcija na veliko i tamo konkurencija umire vrlo brzo a i radnici i potrosaci su ndrljali u svakom smislu. Radnici ce morati raditi u losijim uslovima zbog odsustva konkurencije i podmazanih inspektora a potrosaci ce dobijati los kvalitet po kosmickim cenama. Да, управо о томе причам. Катастрофа је. Чак пошто сам у томе, могу да ти кажем да не можеш ни да замислиш шта се све ради. Да нема овог Стразбура, нико се у овој земљи не би могао надати било чему. Овако, нажалост, поздрављамо то што нас једна међународна институција ллупа по носу и тера нас да радимо оно што бисмо морали да радимо, јер су наше институције у хаотичном стању и свако ради шта му се ћефне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Управо је то Урке покушао да ти објасни. Профит и људски живот су и те како повезани. Ти се понашаш као да постоји некакав статички систем у коме имаш ликове који згрћу профит и њихове раднике који су алатке. И сад ћеш све да решиш ако тим злобницима смањиш профит и поделиш радницима нешто мало од тога. Систем је у ствари динамичан. Онога тренутка када ти некоме регулацијом смањиш профит, то утиче на живот свих нас кроз низ ланчаних догађаја, које чак ни најјаче институције (твог типа) не могу да предвиде. Тржиште има у себи механизме регулације који не зависе од појединачне способности или моралности твојих ликова из институција, а један од главних преносилаца информација које су сушинске за функционисање тог система су управо цене. Ремећење цена изазива ланчану катастрофу. А покушај да се то исправи кроз институције само продубљује катастрофу. И опет, не због тога што су институције јаке или слабе, већ због тога што постоји условно речено ”физички” проблем. Али тржиште није способно за саморегулацију. Да не идемо даље, макар за ту врсту регулације није способно. Управо због тога што на тржишту имаш оне који су у бољем и оне који су у подређеном положају. А држава има и својих интереса из којих то ради. Тај који се на послу повреди, постане инвалид и падне држави на леђа. То повећава цену коштања државе, што се опет негде узме од тог капиталисте. Или ако човек погине на послу, тај ће тек онда да плати огромну цену. Дакле, цена ће морати да се плати, само што је боље да се плати далеко мања цена и остане жив и здрав човек, него да се плати већа цена и да добијеш мртвог или неспособног човека приде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Да, управо о томе причам. Катастрофа је. Чак пошто сам у томе, могу да ти кажем да не можеш ни да замислиш шта се све ради. Да нема овог Стразбура, нико се у овој земљи не би могао надати било чему. Овако, нажалост, поздрављамо то што нас једна међународна институција ллупа по носу и тера нас да радимо оно што бисмо морали да радимо, јер су наше институције у хаотичном стању и свако ради шта му се ћефне. Znam, jedan dobar deo rodjaka i prijatelja mi je u gradjevini pa znam koji je teror. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Тај који се на послу повреди, постане инвалид и падне држави на леђа. То повећава цену коштања државе, што се опет негде узме од тог капиталисте. Или ако човек погине на послу, тај ће тек онда да плати огромну цену. Padne državi na leđa? Mi smo protiv da bilo ko pada državi na leđa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Padne državi na leđa? Mi smo protiv da bilo ko pada državi na leđa. То је већини потпуно незамисливо да може уопште да постоји... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Неистина. Ти људи су на том простору живели хиљадама година, и пре доласка Фокскона. Ово би коштало једино Фокскон и Епл, који би био принуђен да се одрекне једног дела свог ненормално виског профита. Како "неистина"? Да није те фабрике било би тачно толико-и-толико мање радних места на тржишту. Та радна места не би постојала(!), а укупан број људи би био исти као сада. Неки би се "снашли" (само не знам како осим са чаробним штапићем који би створио замену за та ранда места) али неки би и умрли од глади. Иначе, Кинези су итекако умирали од глади током тих "хиљада година" и то без ичије спољне "иницијативе". Наравно, ако и 50% становништва умре од глади то не значи да ће тај народ "престати да живи на том простору", али то ни најмање не умањује трагичност таквог епилога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Да, управо о томе причам. Катастрофа је. Чак пошто сам у томе, могу да ти кажем да не можеш ни да замислиш шта се све ради. Да нема овог Стразбура, нико се у овој земљи не би могао надати било чему. Овако, нажалост, поздрављамо то што нас једна међународна институција ллупа по носу и тера нас да радимо оно што бисмо морали да радимо, јер су наше институције у хаотичном стању и свако ради шта му се ћефне. Ne postoje efikasne institucije, ni ovde, ni u EU, ni nigde, niti su igde bile, niti će ikada igde biti. Jedini "way out" je da one ne postoje, odnosno da im se potpuno ograniči dejstvo (treba da postoje sudovi, policija i ostalo što služi zaštiti individualnih sloboda, izuzev toga - ništa, pogotovo ne te idiotske za "humane uslove rada", za sprovođenje zakona za regulaciju tržišta itd.). A to što ti nazivaš "zemljama jakih institucija" su zemlje individualnih sloboda, kapitalizma i slobodnog tržišta, sa veoma malim ili nepostojećim institucijama (izuzev sudova i apsolutno esencijalnih stvari, koje su oko 1.5% ukupnih struktura koje imaju te tvoje "humane" komunjarske zemlje). Još jednom, razlog njihovog bogatstva nisu nikakve institucije (da li razumeš?) nego odsustvo takvog institucionaškog mentaliteta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука