Зосима Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Са о Љубом и о Угрином ја више не улазим у никакву причу,још одавно,а то вам је и мој савет ! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат Цитат Да, сада је "инквизиторски дух"... Кад не знаш шта да одговориш, онда крећеш са етикетама и дисквалификацијама. Претпостављам да сада следи опомена, па друга опомена и бановање.Дакле ми смо инквизиција а испада да вама лепимо етикете.Нема потребе господине Лазићу да на овакав начин дискутујемо. Брате Александар са вама веома аргументовано дискутује. Дејане, опрости ако те нисам добро разумео, али ти као да си Родољуба оптужио за оно ''инквизиторски дух''. Погледај, вероватно си превидео, крај Александровог поста који претходи том Родољубовом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Не постоји контрадикторност у изјавама митр. Зизјуласа и еп. Игнатија. Морамо разликовати смрт = престанак материје, трулежност, пропадљивост; од есхатолошке смрти = небиће (Св. Јустин Мученик, Разговор са Трифуном Јудејцем). И једна и друга су природа, разлика је само у томе што је једна материјалне есенције а друга ипостасне. Да би се боље појмоли о чему се овде говори морамо да се осврнемо на Св. Григорија Ниског који говори о ''двоструком'' стварању човека (О стварању човека). Боговидац Мојсије је записао: ''И створи Бог човека по Свом сопственом образу, по образу Божијем створи гa; мушко и женско створи их.(Пост. 2,47)''. Прво се односи на човечанство као словесна бића, на једну хомогену групацију где сви чланови имају исте материјалне карактеристике. Својство (или есенција) те природе јесте смртност или трулежност - саздана је од материје која се после извесног круга кретања од Творца враћа ка Творцу који ју је и саздао. Смрт је овде протолошка јер је она већ садржана у самој материји. Све што има почетак, има и крај. У другом делу Св. Григорије говори о човеку као конкретној личности (подела на мушки и женски пол). Када умире једна конкретна личност, умире природа те једне конретне личности, али не умире човечанска природа као атрибут словесних бића. Природа човека не зависи од природе једне личности већ од Извора њеног постојања. Смрт конкретне личности није смрт целе природе, већ само једне индивидуе. Ако та индивидуа не прихвата Христа, његова личност (ипостас) није препозната од Христа нити се креће од Христа ка Христу, и зато настаје есхатолошка смрт. Међутим, та есхатолошка смрт не укида природу као везу многим личностима јер се ради, као што каже брат Александар, о једној конкретној непоновљивој индивидуи. То је проблем ''једног'' (конкретног) и ''мноштва'' (што се односи на све, целокупну природу сатканих од конкретних личности) који датира још од Парменида. Св. Максим Исповедника каже да су сви једно у Христу - али то не укида њихову особеност или индивидуалност. Исто тако нема свака индивидуа свог Христа (овде не постоји плурализам) већ постоји само један, у ком се сви и све сабира. Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат А ово, Родољубе, схвати као упозорење (није опомена, не бој се): престани да моје речи кидаш из контекста, дајући им сасвим супротно значење од онога шта сам стварно мислио и рекао, правећи од мене будалу. Своје време на овом форуму трошим без икакве користи (материјалне, финансијске), све са жељом да разјаснимо спорна питања, на добро свих нас и на добро и јединство Цркве. Ово што овде радим жртва је не само моја (мог времена, кога немам пуно), већ и моје породице која ме дели са рачунаром. Зато нећу дозволити да неки лик који очигледно до подне мрзи себе а од подне цео свет пљује по мојој доброј вољи и труду да се реше нека спорна питања која уносе пометњу у Цркви. Дакле, свако твоје будуће кидање мојих речи из контекста и секташку цитатологију, сматраћу личном увредом. Као администратор овог форума нећу према теби предузимати никаква овлашћења, обећавам ти (да не би наоколо кукумавчио). Оставићи водећим људима овог форума да промисле о теби и твом малициозном писању, а ја ћу да се повучем и да своје време посветим нечем за мене кориснијем. Ово ми делује као зона сумрака. Александре, свако може да види шта си писао и да се увери да ништа нисам извлачио из контекста. За разлику од тебе који се служиш етикетама и разним увредама Цитат Зато нећу дозволити да неки лик који очигледно до подне мрзи себе а од подне цео свет ја сам само износио чињенице које може и сам свако да види. Та прича о наводном извлачењу речи из контекста је овештала флоскула коју увек потежете кад год се покаже да нисте у праву. Цитат Дакле, свако твоје будуће кидање мојих речи из контекста и секташку цитатологију, сматраћу личном увредом. Тако сам се потресао, Александре, немаш појма... Цитат Оставићи водећим људима овог форума да промисле о теби и твом малициозном писању, а ја ћу да се повучем и да своје време посветим нечем за мене кориснијем. Твоја реторика је тако препознатљива - кад немаш шта да одговориш онда си увређен, дижеш галаму и лепиш етикете. Уместо тога, боље би било да промислиш шта пишеш пре него што то ставиш на форум. Андреј: Цитат Тако, неке ствари можда и делују контрадикторно, али, само до тренутка док не дефинишемо појмове попут: природе, бића, личности, постојања... Господине Андреју, показивао сам да се контрадикторност односи не на речи владике Игњатије у односу на нечије друге речи и мишљење, него у односу на његове саме речи и ставове. Такође и што се тиче Александра. Тако да питање различите дефинисаности појмова овде нема никаквог значаја, јер су ти појмови на један те исти начин дефинисани унутар мисли једног аутора. Ја нисам дефинисао на свој начин те појмове, нити наводио мишљење било ког другог аутора. Контрадикторност је унутарње природе, а свакоме остављам да сам процени да ли сам у праву или не. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат Цитат Да, сада је "инквизиторски дух"... Кад не знаш шта да одговориш, онда крећеш са етикетама и дисквалификацијама. Претпостављам да сада следи опомена, па друга опомена и бановање.Дакле ми смо инквизиција а испада да вама лепимо етикете.Нема потребе господине Лазићу да на овакав начин дискутујемо. Брате Александар са вама веома аргументовано дискутује. Господине Дејане, погрешно сте разумели, одн. нисте пажљиво пратили преписку. Александар је ово изјавио: Цитат Немам намеру да се овед теби правдам и да ти доказујем своју православност (или православност наших угледних епископа). Свој инквизиторски дух ћеш морати да празниш на неком другом месту. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат Цитат Дакле, свако твоје будуће кидање мојих речи из контекста и секташку цитатологију, сматраћу личном увредом. Тако сам се потресао, Александре, немаш појма... Видиш, брате, у овој твојој иронији крије се одговор твог неразумавња шта је то личност. Немам намеру да даље са тобом полемишем. Нека ти је Богом просто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ова дискусија почиње да губи смисао... На крају се ствари своде на то да ће онај ко жели да види конрадикторности у делима владике Игњатија (или било ћијим) - наћи контрадикторности... Наравно - по цену тога да у потпуности промаши комплетан смисао онога што коментарише, и да остане ускраћен за ново сазнање и искуство... Уосталом - када бисмо тако гледали, прво бисмо Свето Писмо морали да одбацимо као пуно и препуно контрадикторности... http://www.evilbible.com/Biblical%20Contradictions.htm Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 И још ти мени опрашташ!? Прво кажеш да имам инквизиторски дух и да до подне мрзим себе а од подне цео свет, да наводно извлачим речи из контекста итд. итд. а онда изведеш, на само себи познат начин, закључак да мој једноставан одговор (нека је и ироничан) показује моје неразумевање појма "личност". И још ми "великодушно" опрашташ. Александре, брате, хвала ти што ми опрашташ моју невиђену дрскост. Сада ми је много лакше. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Александре, Бојим се да се нисмо најбоље разумели. Ти мислиш да ми покушавамо да искристалишемо то шта се дешава са телом и душом након смрти. Не то није кључно, то је нешто што треба да објаснимо тек у склопу овога што је кључније да најпре разјаснимо, а то је о личности у односу са душом и телом. Овде примећујем да се наше схватање људске природе разликује па се зато можда не разумемо. Ти кажеш да мноштво људских индивидуа „распарчава људску природу“. То значи постоји људска природа као апстрактни појам и то што је она уипостасирана у мноштву значи њено распрчање. Ја не схватам тако људску природу. Ја разумем да природа не постоји тако апстрактно него да је она увек уипостасирана то јест да нема безличне природе. У томе контексту, ако прочиташ моје раније поруке видећеш да твоје објашење о „Марку, Јанку и Петру“ постаје неприхватљиво. На крају кажеш да мимо заједнице остаје само „опште човек“, али нестаје оно што се заснива на односу, „усиновљеник Божији“ итд. А какав је тај општи човек без своје ипостаси? На основу онога што си раније рекао он је или природа која живи у Јанку и Петру или алтернативно, по овоме што си горе навео о безличном постојању, нека апстрахована природа ван испостаси. Међутим, онда та природа која наставља „безлично постојање“ није више човек. Ово за мене представља проблем. Ја сам сагласан са тиме што ти говориш о крајњем исходу и циљу у заједници са Богом где је у ствари наш истински смисао и постојање, то се светоотачким речником зове обожење. Са овом терминологијом личности, небића и осталог, са врло малим непрецизносима улазимо долазимо до озбиљних богословских проблема па смо логички сатерани у ћошак са дилемом или заједница са једне стране или непостојање са друге стране. А ја мислим да је проблем управо само у терминологији. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат На крају се ствари своде на то да ће онај ко жели да види конрадикторности у делима владике Игњатија (или било ћијим) - наћи контрадикторности... Наравно - по цену тога да у потпуности промаши комплетан смисао онога што коментарише, и да остане ускраћен за ново сазнање и искуство... Остаје само да неко - било ко - уместо вербалних магли и бацања прашине у очи, покаже да није контрадикторно оно што сам ја као такво навео. А може и овакав одговор - јесте контрадикторно, па шта? https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат Цитат На крају се ствари своде на то да ће онај ко жели да види конрадикторности у делима владике Игњатија (или било ћијим) - наћи контрадикторности... Наравно - по цену тога да у потпуности промаши комплетан смисао онога што коментарише, и да остане ускраћен за ново сазнање и искуство... Остаје само да неко - било ко - уместо вербалних магли и бацања прашине у очи, покаже да није контрадикторно оно што сам ја као такво навео. А може и овакав одговор - јесте контрадикторно, па шта? Ко теби нешто докаже сматраћу га за бога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат Цитат Цитат Да, сада је "инквизиторски дух"... Кад не знаш шта да одговориш, онда крећеш са етикетама и дисквалификацијама. Претпостављам да сада следи опомена, па друга опомена и бановање.Дакле ми смо инквизиција а испада да вама лепимо етикете.Нема потребе господине Лазићу да на овакав начин дискутујемо. Брате Александар са вама веома аргументовано дискутује. Господине Дејане, погрешно сте разумели, одн. нисте пажљиво пратили преписку. Александар је ово изјавио: Цитат Немам намеру да се овед теби правдам и да ти доказујем своју православност (или православност наших угледних епископа). Свој инквизиторски дух ћеш морати да празниш на неком другом месту. Svakako ,niko vama ne treba da dokazuje pravoslavnost .Niste vi taj ko to treba da odlučuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Цитат Цитат Цитат Да, сада је "инквизиторски дух"... Кад не знаш шта да одговориш, онда крећеш са етикетама и дисквалификацијама. Претпостављам да сада следи опомена, па друга опомена и бановање.Дакле ми смо инквизиција а испада да вама лепимо етикете.Нема потребе господине Лазићу да на овакав начин дискутујемо. Брате Александар са вама веома аргументовано дискутује. Господине Дејане, погрешно сте разумели, одн. нисте пажљиво пратили преписку. Александар је ово изјавио: Цитат Немам намеру да се овед теби правдам и да ти доказујем своју православност (или православност наших угледних епископа). Свој инквизиторски дух ћеш морати да празниш на неком другом месту. Проблем је у томе што не желиш да саслушаш у целини и да разумеш теолошке истине православне и догматске вере. Онда нападаш Александра као да његове речи не вреде ништа. Такво опхођење повлачи извесне санкције на форуму, јер збуњујеш просте и неупућене људе. Треба да знаш да је Александар богослов, цењен од Цркве и смештен да буде учитељ управо важних догматских тема. Пронађи другу тактику у дијалогу са богословима иначе ћеш почети са добијањем опомена. Можеш да се не слажеш, да критикујеш, да запиткујеш, да сумњаш али дрскост и непоштовање неће више проћи без опомене. Неће помоћи никакво позивање на Александрово оштро реаговање јер почетак препирања и непоштовања започињеш управо ти и свако ко има искуство полемике са тобом сведок је тога. Дакле, ИЛИ РАЗГОВАРАЈ СА ПОШТОВАЊЕМ И КУЛТУРНО ИЛИ ЋЕШ ПОЧЕТИ ДОБИЈАТИ ОПОМЕНЕ. Ово су веома важна питања за Цркву и њен живот и њену теологију, зато мораш пажљиво да пратиш аргументе чак и ако ти се не допадају, јер у тим аргументима имаш одговор на сва своја запиткивања и демагошка потпитања. Једино што је потребно то је да се потрудиш да разумеш свако од објашњења која си већ добио. УКОЛИКО наставиш са демагогијом и на следеће одговоре, бићеш опомињан само утолико, ако буде наглашена са непоштовањем и дрскошћу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Људи шта вам је, где је то Родољуб био некултуран и нападао да су одједном сви администратори устали? Стварно не разумем. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 predlažem da se neko vreme sklonite od ove teme... opasna je... izaziva sterilitet crutches ovo je naravno moje mišljenje,nema veze sa politikom foruma Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука