Jump to content

Мишљење (критике) чланова форума о члановима форума

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

јака ствар што је неко некоме рекао да је јеретик  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

па то се овде дели ко конфете, а оук се извинио више него човечански.

изгледа да се неки баш ложе на пијетизам, клирикализам и јуридику  0110_hahaha

Има нека прича из Старечника, како су дошли једног старца да искушавају па му кажу (цитат није 100% тачан 0110_hahaha): "Ваки си, наки си, никакав си!" Он каже: "Јесте браћо, баш сам никакав!". Кажу: "Грешник си, јеретик си!" А он каже: "Е не`ш колега! Грешник јесам, али јеретик нисам." Тако да можда ипак није фер неког назвати јеретик без основе. Ово остало није толико гадно, па ни ови старци такво што нису хтели да отрпе.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Цитат
  Цитат

јака ствар што је неко некоме рекао да је јеретик  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

па то се овде дели ко конфете, а оук се извинио више него човечански.

изгледа да се неки баш ложе на пијетизам, клирикализам и јуридику  0110_hahaha

Има нека прича из Старечника, како су дошли једног старца да искушавају па му кажу (цитат није 100% тачан 0110_hahaha): "Ваки си, наки си, никакав си!" Он каже: "Јесте браћо, баш сам никакав!". Кажу: "Грешник си, јеретик си!" А он каже: "Е не`ш колега! Грешник јесам, али јеретик нисам." Тако да можда ипак није фер неког назвати јеретик без основе. Ово остало није толико гадно, па ни ови старци такво што нису хтели да отрпе.
па добро, ево онда сад пред тобом пише већи од стараца  0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

Добро, нећемо нашироко о томе. Само нађох сад тај цео текст.

Цитат

У број великих монаха, чувених подвижника египатских припадао је и отац Агатон. Он се нарочито одликовао смиренјем и трпљењем. Једном прилоком дођоше му у посету неколико браће да дознаду да ли је он заиста смирен и трпљив као што о њему други говораху. Због тога га подвргоше искушаванју овако: Оче Агатоне, ми смо чули да си горд, поносит, да презиреш друге и да си блидник? Тако је, на жалост, рече Агатон Браћа: Чули смо да радо оговараш друге? Агатон: Признајем на себи све те пороке и не могу се ничим оправдати. При овим речима он ничице паде пред ноге њихове с речима: "Молим вас, браћо моја, молите се Господу Исусу Христу за мене оптерећеног небројним гресима, да би ми их Господ преблаги опростио. Браћа: Оче, Агатоне, чули смо да си ти јеретик? Агатон живо: "То не! Ја нисам јеретик. Тај грех веома је мрзак мојој души." Тада му се браћа поклонише до земље и рекоше: "Оче, молимо те кажи нам зашто се ти ни мало не збуни и не узнемири за оне страшне пороке и грехе, а при речи "јеретик" сав си се узбунио и одбио си то од себе?" Агатон: Прва окривљавања да сам грешан примио сам да смиравам самога себе, а у једно исто време да ви имате о мени мишљења као грешнику. Међутим окривљивање да сам јеретик не могах примити на се зато што је јерес - отуђење од Бога. Јеретик се одлучава од живога и истинитог Бога и ставља се у друштво ђавола. А ја никако не волим да будем одлучен од Господа мога.

Подели на овим сајтовима

и све то пада у воду, јер се оук извинио. 0110_hahaha

Цитат

Otac Ljuba Milošević je nazvan jeretikom ,lično od mene ,to nije u redu ,ali to je moj lični stav i neće se ponoviti .

Izazazvan sam bio da tako reagujem iz sledećih razloga :

Neko sa nedovoljnim Bogoslovskim obrazovanjem , kritikuje u stilu moderne pomodarske misli  dr teologije i mitropolita Crkve ,na osnovu informacija .

Da vas upoznam informacija sama po sebi nije bitna morate da znate kako da je iskoristite .Recimo J.Koreja ima izvoz animacija u toku jedne godine u iznosu od 10 milijardi dolara .Ta informacija je značajna ali niko sa ovog foruma neće pokrenuti posao na ime i po osnovu informacija .

Isti sveštenik na argumentovane činjenice koje mu iznose teolozi,sveštenici ,veroučitelji ne reguje nego prebiva u istom .

Prilikom raskola Ljuljačkog onako vrlo podsmešljivo nam je svima koji smo plakali čestitao raskol .

Kasnije je uložio neko izvinjenje .

Dok ukoliko njega neko napadne on pokušava da se pozove na jedino što ima a to je blagoslov Crkve i sveštenički čin ,ista ona Crkva  koju napada i na čije jedinstvo atakuje

To su razlozi iz kojih sam ovog sveštenika nazvao jeretikom , što nije u redu njega treba da osudi Crkva ,a ne ja Marjan .

Tako da moj postupak budući argumentovan nije u redu i neće se ponoviti .

Подели на овим сајтовима

Опа, о.Љуба поново у култној серији са највећом гледаношћу "ударим, распалим по људима који знају глупаве ствари које ја не разумем (глупаве су чим их ја не разумем), па кукам на три форумске стране како су други безобразни, како нико не поштује моју личност и мантију, већ ме само вређа и неће да дискутује аргументима, и нећу да се играм док не добијем јавно извињење. Е, кад га добијем, онда ћете сви знати да сам ја у праву, а не ви, неотесани, некултурни, примитивни, безобразници једни..."  0110_hahaha

Па, добро. Шта ће чо'ек. Навик'о на РТС  0110_hahaha

У вези са oukom.

Немојте много да кривите човека. Само има добар њух да препозна нешто ненормално, а уз то се мало залетео са изјавом о "јеретику", иако није много далеко од истине.

Учење о.Љубе о нпр. митарствима као есхатолошкој догми, ма колико било "утемељено" на визијама једних и маштовитим али ипак папагајским препричавањима, па чак и химнографским некритичким подухватима и заносима других калуђера светог живота, једноставно није у духу Цркве, па се може условно говорити о јереси, додуше незваничној. Бар до 8. Васељенског сабора 0110_hahaha

Није то ништа страшно. Пуна је историја Цркве таквих примера да су свети људи заступали и по неко јеретичко учење, а да их Црква није анатемисала, као и проглашених јеретика чијим се нејеретичким делом учења Црква обилато користила. Но добро сад, нећемо мак на конац.

Само, да променимо мало канал. Мис'им, јесте да плаћамо претплату, ал' овај IPTV бољи 0110_hahaha

Бити хришћанин значи бити аутентичан човек, а Христов...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Опа, о.Љуба поново у култној серији са највећом гледаношћу "ударим, распалим по људима који знају глупаве ствари које ја не разумем (глупаве су чим их ја не разумем), па кукам на три форумске стране како су други безобразни, како нико не поштује моју личност и мантију, већ ме само вређа и неће да дискутује аргументима, и нећу да се играм док не добијем јавно извињење. Е, кад га добијем, онда ћете сви знати да сам ја у праву, а не ви, неотесани, некултурни, примитивни, безобразници једни..."   0110_hahaha

Па, добро. Шта ће чо'ек. Навик'о на РТС  0110_hahaha

У вези са oukom.

Немојте много да кривите човека. Само има добар њух да препозна нешто ненормално, а уз то се мало залетео са изјавом о "јеретику", иако није много далеко од истине.

Учење о.Љубе о нпр. митарствима као есхатолошкој догми, ма колико било "утемељено" на визијама једних и маштовитим али ипак папагајским препричавањима, па чак и химнографским некритичким подухватима и заносима других калуђера светог живота, једноставно није у духу Цркве, па се може условно говорити о јереси, додуше незваничној. Бар до 8. Васељенског сабора 0110_hahaha

Није то ништа страшно. Пуна је историја Цркве таквих примера да су свети људи заступали и по неко јеретичко учење, а да их Црква није анатемисала, као и проглашених јеретика чијим се нејеретичким делом учења Црква обилато користила. Но добро сад, нећемо мак на конац.

Само, да променимо мало канал. Мис'им, јесте да плаћамо претплату, ал' овај IPTV бољи 0110_hahaha

Potpis!!!

Подели на овим сајтовима

Постоји разлика између јереси и заблуде. Постоје свети Оци који су имали заблуде, а јерес је оно учење које заблудели искористе за ,,подвајање'' (= раскол).

Све док смо у јединству ништа између нас и наших аргумената није јерес, али може бити нека заблуда. На нама је да расветлимо те проблеме и да дођемо до јасног одговора.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

A da raspisemo konkurs? Onaj ko nadje izvinjenje u citatu Ouk-ove poruke dobija nagradu  0110_hahaha

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ово је ваома потребно да знате:

Оца Љубу веома ценимо и поштујемо као православног мисионара, са чијим благословом је на интернет остављено много књига када многи од нас нису знали ни где се укључује компјутер. Такође, човек је свакако веома образован и има своје ставове на шта свако има право. Наравно, о. Љуба као и сви други који расправљају на озбиљним богословским темама мора да буду спремни да ће њихово мишљење бити хваљено или критиковано. То сам о. Љуба одлично зна. Форум ЖРУ је по мојем скромном мишљењу, једино место на православним нету где може да се каже мишљење и да се приступи дискусијама без тога да у старту буде одбачен. То наравно подразумева одговорност онога који пише и оних који читају. Овај форум је место где се све одлуке Цркве реципирају, улазе у народ који воли своју Цркву и најбоље је овде видети да ли је нека одлука заживела или не. Зато мислим да је овај сајт од велике помоћи наши Оцима у Цркви.

Можда сам мало претерао са ставовима, али ја мислим да је тако. Овде има свих могућих људи: верника, неверника, муслимана, римокатолика, протестаната, старотараца, новотараца... али ту смо да заједно учествујемо у креирању једне боље стварности где ће се на првом месту ценити личност.

Зато ће свако ко напада ad homminem, па био свештеник, Владика, лаии, верни, неверник... бити санкционисан. Нападајте ставове и свим силама браните ваш став (док и сами не увидите своју грешку), али не вређајте људе. Ми желимо да се свако овде осећа пријатно и мислим да ту атмосферу одржавамо.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ово за јеретика, сам поп Љубо каже како је неки архиепсикоп рекао да Мтрп Зизјулас прича глупости. А то у преводу на српски значи да је јеретик. Значи и за попа Љуба он је јеретик само се претвара и покварено подмеће.

То је можда неки твој српски. Не, то не значи да је јеретик. Јесте увреда али није исто. Никако није исто! И видиш, ти сад тако смело и неодговорно извлачиш закључак да је за о.Љубу митрополит Зизјулас јеретик. Да ли је то он негде изјавио? Ако није изјавио, то је озбиљна клевета! А то што за једног свештеника кажеш да ''покварено подмеће'' то пуно говори о теби.

Подели на овим сајтовима

Чавез...твој речник,тон,твоја одређена и веома приметна доза острашћености према о.Љуби,олако осуђивање и прејудицирање његових мисли и ставова,као и још многе друге речи из којих извлачим поражавајуће закључке,доводе ме ме у ситацију да те замолим,једноставно речено,да све то промениш...ако можеш и ако си способан за тако нешто,а ја верујем да јеси...извини,заиста не желим да те увредим,али то је став који си ти произвео.Волео бих,да се потрудиш,или да пристојно,без прозивки и са теолошки поткрепљујућим доказима,разговараш са о.Љубом - зналачки,аргументовано и са поштовањем који су,као што и сам знаш,искључиво наша слика и говоре довољно речито о нама...саговорников начин промишљања и ставове које заступа јесу његово право и на нама је или да га прихватимо,ако желимо да уопште разговарамо са њим и ако видимо да објективно (никада искључиво на основу наше субјективне процене!) испуњава све норме нормалног дијалога,или да не учествујемо у њему ако не испуњава тражено,као и ако не постоји могућност промене истог (овај болдовани део је порука не само за Чавеза већ и за о.Љубу) - или да једноставно не улазиш у дискусију са о.Љубом.Молим те,као администратор,да размислиш о реченом.Поздрав!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Цитат

Чавез...твој речник,тон,твоја одређена и веома приметна доза острашћености према о.Љуби,олако осуђивање и прејудицирање његових мисли и ставова,као и још многе друге речи из којих извлачим поражавајуће закључке,доводе ме ме у ситацију да те замолим,једноставно речено,да све то промениш...ако можеш и ако си способан за тако нешто,а ја верујем да јеси...извини,заиста не желим да те увредим,али то је став који си ти произвео.Волео бих,да се потрудиш,или да пристојно,без прозивки и са теолошки поткрепљујућим доказима,разговараш са о.Љубом - зналачки,аргументовано и са поштовањем који су,као што и сам знаш,искључиво наша слика и говоре довољно речито о нама...саговорников начин промишљања и ставове које заступа јесу његово право и на нама је или да га прихватимо,ако желимо да уопште разговарамо са њим и ако видимо да објективно (никада искључиво на основу наше субјективне процене!) испуњава све норме нормалног дијалога,или да не учествујемо у њему ако не испуњава тражено,као и ако не постоји могућност промене истог (овај болдовани део је порука не само за Чавеза већ и за о.Љубу) - или да једноставно не улазиш у дискусију са о.Љубом.Молим те,као администратор,да размислиш о реченом.Поздрав!

ekstra prstgore :)

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...